Överbetalda politiker hittar vi i Stockholmsområdet och Skåne

104 000 kr  i månaden får kommunstyrelsens ordförande i Vellinge medan hans motsvarighet i Perstorp får 29 960 kr. 29 960 kr kan tyckas vara en hög lön men med tanke på att man är högst ansvarig för en hel kommun så är det jämfört med VD-löner väldigt lite.

Intressant är att de tolv kommuner med högst arvode alla styrs av moderater, först på trettonde plats kommer den högst arvoderade icke moderaten, Anneli Hulthén, socialdemokratisk ks-ordförande i Göteborg. De högst betalda ks-ordförandena är i många fall ordföranden i borgerliga höginkomstkommuner. Ingen ska inbilla mig att det är tuffare att vara ordförande i lilla Vellinge än vad det är att vara ks-ordförande i Malmö. Eller att det är tuffare att ansvara för Nacka kommun än för Södertälje. Är det någon som tror att Lidingös och Nackas ordförande har ett svårare och mer ansvarsfullt jobb än Göteborgs?

Det här är inget inlägg i frågan om hur stora politikerarvoden borde vara snarare ett inlägg om att arvodena är alldeles för godtyckliga. Borgerliga politiker i höginkomstkommuner värderar sig själva högt medan vänsterpolitiker* sig själva mindre högt och väljer att lägga pengarna på verksamhet för kommuninvånarna istället för arvoden. Om inte annat så visar det hur riktigt det är att ha ett utjämningssystem som innebär att höginkomstkommunerna får dela med sig av sina skatteinkomster till kommuner med lägre skattekraft. Man kan undra vilka arvoden moderaterna hade gett sig själva annars.Uppgifterna om arvoden kommer från
Dagens Samhälle och arvodena avser heltidsarvoderingar. I mindre kommuner kan ordförande vara deltidsarvoderad och därför ha en lägre ersättning än Perstorps 29 960 kr. Listan på samtliga kommuner och landsting finns här.

*även om det oftast är socialdemokrater som är ks-ordföranden i vänsterkommuner så krävs det en majoritet för arvodeshöjningar. Det innebär att vänsterpartiet och miljöpartiet oftast har en bromsande effekt på arvoden. Kommuner med ett parti i egen majoritet sätter på så sätt sina egna arvoden.

Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback