Information istället för dialog

När det nu kommit nya förslag om vilka skolor i Uppsala som ska läggas ned har inte nämnden medborgardialoger utan informationsmöten. I dagens UNT skriver en besviken förälder om hur majoriteten betedde sig på mötet:
Om Karolina Hilding: "Hon agerade irriterat redan från start och sedan ställde hon sig upp, pekade med hela handen ut mot folkhavet och krävde att vi ska vara tysta och lyssna på vad politikerna hade att säga."

Om Cecilia Forss: "När mamman och pedagogen från Jumkil pratade frågar Cecilia Forss (M) om hon hade många sidor kvar. Gör man så?"

Denna bild bekräftas av andra som var där. De lyssnade inte på oss, de har redan bestämt sig, är några av de röster som jag hört.

Tyvärr kunde jag inte vara med själv men vänsterpartiets Jeannette Escanilla har deltagit på båda mötena. Nästa vecka kommer vi i vänsterpartiet att gå igenom förslaget och ta ställningen. Ett hett tips är att vi inte kommer att säga ja.

The Gift

När jag såg artikeln i Aftonbladet om pojken som fick sin pappa i ett stort paket kunde jag inte låta bli att tänka på The Velvet Undergrounds låt The Gift. En helt underbar pratsång om Waldo Jeffers som låter slå in sig i ett stort paket och skickas till flickvännen Marsha. Det är tur att man inte brukar ha vassa saker i skolan/förskolan.  Spoiler alert: lite mer handlingen i The Gift längre ned.

-
-
-Om man nu inte kan räkna ut kopplingen mellan Waldo Jeffers och vassa saker så slutar historien enligt nedan. Jag rekommenderar i och för sig ett klick på länken ovan för att vidare klick till sångtexten. Den bygger långsamt upp en spänning som går förlorad om man bara tar till sig slutet.

Then she sank down to her knees,
grasped the cutter by both handles, took a deep breath
and plunged the long blade through the middle of the
package, through the middle of the masking tape,
through the cardboard, through the cushioning and
(thud) right through the center of Waldo Jeffers head,
which split slightly and caused little rhythmic arcs
of red to pulsate gently in the morning sun.


som sagt, tur att det inte finns så vassa saker på förskolan!

Protester mot Israels ambassadör

Livets Ord anordnade igår en minneskväll med anledning av förintelsens offer. Förintelsens minnesdag var i tisdags men LO valde "av praktiska skäl" att anordna sin minneskväll på onsdagen. Vad dessa praktiska skäl har inte framgått men man kan gissa att det var för att Israels ambassadör Benny Dagan skulle kunna delta.

P.g.a. deltagande av ambassadören passade några på att protestera mot Israel, enligt
UNT bl.a. med äggkastning. Utan deltagande av ambassadören hade minneskvällen kunnat genomföras utan problem, protesterna genomförs mot Israel och staten Israels representanter.

Extra olyckligt blir det när Livets Ord väljer att betrakta protester mot Israel som antisemitism. För mig är det självklart att protestera mot landet Israel men samtidigt ta avstånd från alla former av antisemitism. Livets Ord skriver på sin hemsida:

Hans besök väckte en del uppståndelse bland ett antal demonstranter som tagit sig in i möteslokalen och började ropa när Dagan steg upp i talarstolen. Församlingen tog spontant upp sången "Vi välsignar dig Israel" och under tiden kunde demonstranterna snabbt och smidigt avisas från lokalen.
- Det hela visade sig helt kontraproduktivt för demonstranterna och ökade istället förståelsen för att denna minnesdag är mer än nödvändig i Sverige idag, säger pastor Ulf Ekman i sin
blogg.
- Att hatbrotten emot judar världen över fyrdubblades enbart i januari talar sitt tydliga språk och är ett definitivt hot emot demokratin. Mer än någonsin är det viktigt att höja sin röst emot denna ökade antisemitism. Det märktes inte minst igår kväll.

Det är ju mycket tydligt, även av Livets Ords egen rapportering, att protesterna riktade sig mot Israels ambassadör, inte mot minneskvällen som sådan och inte heller mot de andra som talade, varken mot kristna eller judar. Förintelsens minnesdag kan inte användas för att försvara staten Israels aggressiva politik.  Förintelsens minnesdag ska användas för att minnas offren för förintelsen, för att se till att vi aldrig glömmer och att det aldrig ska kunna hända igen.

Jag tycker att det var olyckligt att demonstrera under minneskvällen men det var onödigt av Livets Ord att bjuda in Israels ambassadör.

Hittepå i talarstolen

Mina tidigare inlägg idag har ju handlat om fullmäktige och hur okunskap respektive ignorans får våra ansvariga politiker att i fullmäktiges talarstol hänvisa till felaktigheter. Grövst var naturligtvis skolkommunalrådets hänvisning till den av en borgerlig regering framtagna läroplanen som en produkt av socialdemokratisk administration.

Finanskommunalrådet Gunnar Hedbergs okunskap och felaktiga skryt var inte grovt på det sättet utan istället talande för en borgerlig majoritet som liksom hittar på och tar åt sig äran av s-v-mp-beslut.

På fullmäktige diskuterades miljökrav i upphandling (de miljökrav som borgarna tog bort) och Gunnar Hedberg hänvisade till att gatu- och trafiknämnden beslutat att skicka tjänstemän till Kina för att kontrollera att sten som bröts för Uppsalas räkning bröts på ett godkänt sätt under godkända arbetsförhållanden. Sedan ville han ta en poäng på oss i oppositionen och sa "det är det ingen annan majoritet som har gjort". Det sistnämnda hade Hedberg alldeles rätt i, fast det var 2006 som s-v-mp-majoriteten i Nämnden för teknik och service var tveksam till brytningen av sten i Kina och beslutade att skicka en tjänstemannadelegation för att på plats kontrollera.

Ingen stor sak att Hedberg blandar ihop när saker beslutades och var men, precis som i fallet med Cecilia Forss och breven, tycker man ju att de borde veta vem som beslutat vad och framför allt inte försöka framhäva sig själva för något som hände under vår majoritet.


Justitieminister Ask har, enligt uppgift, arbetat i den socialdemokratiska administrationen

En debatt om att det finns allt för många skolor och allt för få elever och hur majoriteten ska lösa det med tanke på att man vill ha fler fristående skolor utvecklade sig till en mer allmän skoldebatt och en debatt för eller mot fristående skolor.

I denna debatt tog Uppsalas skolkommunalråd, Karolina Hilding (fp), till orda och sa "skolan fungerar för att lärarna gör som de alltid har gjort, inte p.g.a. den läroplan som är tillskapad av den socialdemokratiska administrationen". Med tanke på att den nuvarande läroplanen har gällt sedan 1994 då den togs fram av dåvararande skolministern Beatrice Ask (m) har antingen Karolina Hilding fel eller också arbetade den moderata skolministern i hemlighet för den socialdemokratiska administrationen.

Undrar om statsministern Reinfeldt vet om att hans justitieminister i hemlighet arbetat för den socialdemokratiska administrationen?

Nu kan ju den som vill försvara Hildings okunskap (den är ju förvånande med tanke på att skolan är hennes hjärtefråga) hävda att det kanske var så att den borgerliga regeringen 1994 följde i spåren av en tidigare socialdemokratisk läroplan och att det var den socialdemokratiska administrationen som arbetat fram den. Men så var det inte heller. Den då gällande läroplanen togs nämligen av den borgerliga regeringen 1980, då moderaten Britt Mogård var skolminister. En pikant detalj i sammanhanget är att Jan-Erik Wikström (fp) då var utbildningsminister. Jan-Erik är idag ordförande för kulturnämnden i Uppsala.

Den svenska skolan vilar alltså sedan 1980 på läroplaner som moderater och en av Hildings närmaste medarbetare tagit fram. Tycker Hilding att läroplanen är dålig så får hon väl skylla det på sitt eget parti och moderaterna, inte på en socialdemokratisk administration.

Den som vill höra Karolina Hildings inlägg gör det
här, ca 2.12 in i sändningen.

Intressant? Andra bloggar om  folkpartiet, ,

Fullmäktige i dagarna två

Det var fullmäktige igår och i förrgår. Vi behandlade bl.a. min interpellation om gymnasieskolans ekonomi, min fråga om barnmsorgsplatser och min och Jeannettes motion om att namnge en central plats efter Fadime Sahindal.

Fullmäktige ville inte bifalla motionen utan nöjde sig med att konstatera att namnet finns i namngivningsnämndens namnbank. Jag anser att fullmäktige saknar politiskt mod. Det skulle vara så mycket starkare om Uppsalas högsta beslutande organ sa att Fadime ska hedras med att få en central gata eller plats uppkallad efter sig. Nu finns idén om detta i en namnbank bland en massa andra namn, säkert hedervärda de också men utan den politiska markeringen.

Det som störde mig mest under fullmäktigedagarna var att majoriteten gissar och hittar på när de står i talarstolen och när de besvarar våra frågor, om de besvarar dem över huvud taget. Det började med Cecilia Forss som i sitt svar på min fråga om hur hon skulle säkerställa förskoleplatser skrev att det var barnomsorgsadministrationens initiativ att skicka ut erbjudande om vårdnadsbidrag till dem som fick besked om att de inte kunde få barnomsorgsplats.

Vem som bestämde vad är i sig inte så viktigt men det är anmärkningsvärt att Cecilia i ett svar till kommunfullmäktige skriver hur hon tror att det gick till. I själva verket var det nämligen det nämligen barn- och ungdomsnämdens kontor som gav uppdraget till BO. Visserligen inte Cecilia själv men den tjänstemannaorganisation som agerar på hennes och nämndens uppdrag. Jag tycker nog att man ska visa fullmäktige den respekten att man i sin information tar reda på fakta. Att Cecilia och jag har helt olika uppgifter på hur många barn som står i kö och hur stor sannolikheten är att de ska få plats är en annan sak. Där får vi se fram emot mars om hennes uppgifter stämmer eller om det är mina som gör det.


Interpellationsdebatten om gymnasieskolans ekonomi är värd sin egen blogg, liksom övriga gissningar och hitte-på.


Att stänga inne människor i en krigszon väcker minnen av Warsawagettot, enligt FN

Igår träffade vi (jag, vänsterpartiets riksdagsledamot, landstingsråd och distriktsordförande) representanter för Palestinska folkets förening. Det var ett bra och givande möte. Trots att Israel nu slutat med sina anfall på Gaza är inte lidandet för Gazas befolkning över. Den svenska pressens rapporter blir visserligen mindre och mindre. Rockbjörnar och prisutdelningar har större nyhetsvärde. En utmärkt källa till information är i stället internet och konstigt nog även israeliska tidningsidor.

Enligt exempelvis
Haaretz.com menar FN:s utredare Richard Falk att hela Gazas befolkning kan betraktas som offer, inte bara de som dödas, eftersom hela befolkningen kan ha drabbats av livslånga mentala skador då de inte kunde lämna Gaza eller ta skydd. Han menar att behandlingen av Gaza väcker minnen av Warsawagettot.

En representant för Israels utrikesdepartement tillbakavisar Richard Falks anklagelser: "There's no need to lose one's temper. Falk is a well-known Israel hater," lär han ha sagt till Army Radio.

Via Haaretz fick jag också svar på en sak som jag undrat och det är hur många civila som dödats i Israel. I slutet av artikeln meddelas att runt 1 300 palestinier, många av dem civilia, dödats och ca 5 000 skadats i attackerna medan tio israeliska soldater och tre civila dödads av raketer från Gaza.

Palestinska folkets förening har ett tält på Stora torget i Uppsala där man kan få information och skänka pengar. Efter vad jag förstår finns är tältet bemannat dygnet runt och kommer att finnas där åtminstone till mitten av nästa vecka.

Höjd parkeringsavgift bra för miljön!

Miljö och kollektivtrafik är något som vissa av borgarna i kommunstyrelsen  brukar säga att de prioriterar. Allt som oftast får vi dock bevis för att detta bara är något som sägs men som inte påverkar politiken. Ett exempel är intervjun med Gatu- och trafiknämndens ordförande, angående höjda parkeringsavgifter, som säger till SR Uppland att han vill ha en hög omsättning på parkeringsplatserna så att så många som möjligt ska kunna använda de parkeringsplatser som finns. Han ser alltså höjda parkeringsavgifter som ett sätt att öka möjligheten för fler att göra korta resor in till centrum.

Med tanke på de klimatmål som Uppsala har vore det logiska att ha parkeringsavgifter som gör det mer attraktivt att åka kollektivt till centrum. Det är tydligt att klimatmål och kollektivtrafik inte är prioriterat av den borgerliga majoriteten i Gatu- och trafiknämnden. Den är inte är intresserad av att öka kollektivtrafikens attraktivitet. Istället fortsätter man med politiken som går ut på att öppna upp och göra centrum mer tillgängligt för bilister. Ordföranden, Anders Westerlind (fp), gör ingen som helst koppling mellan priset för bussbiljetten och parkeringsavgiften. När avgiften för en kontantbiljett höjdes till 30 kr samtidigt som parkeringsavgiften för en timme är 15 kr kunde det bli billigare att ta bilen till stan än att åka kollektivt, speciellt om man är fler än en som reser. Höjningen av parkeringstaxan är därför bra för kollektivtrafiken och den borde ha kommit samtidigt som priset på bussresan höjdes.

Vänsterpartiet har föreslagit höjda parkeringstaxor för att inte kollektivtrafiken skulle missgynnas ekonomiskt jämfört med bilen. Nu kommer det en höjning - men av fel skäl.

Parkeringsavgiften måste sättas i relation till bussbiljetten. Höga priser på bussbiljetten måste följas av höga parkeringsavgifter om man menar allvar med att satsa på kollektivtrafiken för en bra miljö. Det bästa vore förstås låga priser på bussen, men det är inte den borgerliga majoriteten intresserad av. 


Eldupphör i Gaza men i Uppsala eldas det på

Nu är det ett bräckligt eldupphör i Gaza. 13 israeler och minst 1 300  av Gazas palestinier har dödats. I lördags hölls återigen en demonstration i Uppsala, med ca 1 500 deltagare.

En av talarna på demonstrationen representerade RKU, en talare som eldade mötesdeltagarna med ord om politikernas ovilja att agera, politiker som lovar men inte gör något, politiker som sitter i sina fikarum där de har israeliska varor. Hon fick det att låta som hon visste vad hon talade om. Medan Gazas folk blöder så sitter Uppsalas politiker i sitt fikarum och käkar Jaffaapelsiner hela dagarna. Politikerna lovar men håller inte sina löften, om man ska tro RKU-representanten.

Uppsalas politiker som inte ens har ett fikarum. Det finns fikarum för alla anställda i Uppsalas stadshus, de flesta är ju trots allt vanliga anställda och inte politiker. I dessa fikarum finns rättvisemärkt kaffe, te och choklad (sånt som finns i apparater), inget mer. Ingen frukt, varken israelisk eller annan, och inga andra varor från Israel heller.

Den enda Uppsalapolitiker som lovat att agera är, så vitt jag vet, jag och agerat har jag gjort. Löftet gav jag lördagen den 10 januari och direkt på måndagen den 12 januari föreslog jag att arbetsutskottet, där alla kommunalråd ingår, skulle diskutera hur Uppsala kommun ska kunna stödja Gaza. Så här står det i protokollet:

§ 17 Ang stöd till Gaza Ilona Szatmari Waldau väcker frågan att kommunen ska ge stöd till Gaza. Ordföranden tar inte upp frågan för behandling.

När jag inte fick upp frågan på dagorningen skrev jag en skrivelse om hur Uppsala kommun ska kunna stödja Gaza, mer
här. En skrivelse måste ordförande ta upp till behandling, problemet är bara att han också kan bestämma att den inte ska behandlas på ett tag. Om majoriteten inte vill agera finns det ingenting som en oppositionspolitiker kan göra mer än att försöka påverka.

Även andra vänsterpartister har agerat:

Vänsterpartiet Umeå har lagt en motion om att Umeå ska bli vänort med Gaza.

Vänsterpartiets Västersås politiker skänker alla sina arvoden för februari månad till Röda Korsets Gaza-insamling och utmanar alla andra politiker i Västerås att göra samma sak.

Vänsterpartiet i Västra Götaland, som ansvarar för sjukvården, föreslår att minst 10 vårdplatser ska upplåtas åt svårt skadade barn från Gaza, inklusive transport till Sverige.

Vänsterpartiet i Göteborg föreslår att man ska inleda vänortssamarbeten med Gaza City.

Hans Linde, riksdagsledamot, och Börje Lööw, kommunfullmäktigeledamot i Luleå, har föreslagit att Luleå inleder vänortssamarbeten med Jabaliyya, det flyktingläger på Gaza-remsan där Israel beskjöt en FN-driven skola.

Vänsterpartiets representant i SL:s styrelse säger nej till Veolia, se pressmeddelande.

Vänsterpartiet i Uppsala läns landsting lägger flera förslag om stöd, se nedan. Därutöver kan det finnas många initiativ som jag inte känner till.


Gazas barn behöver hjälp!


Kriget i Gaza har drabbat den civila befolkningen hårt. Mer än 1000 dödsoffer har skördas i konflikten. Av dessa är mer än 300 oskyldiga barn. Hur många skadade som finns i området vet ingen men vittnesuppgifter talar om tusentals. Hjälpinsatser har svårt att nå de drabbade, endast ett fåtal hjälptransporter har släppts in i Gaza. Sjukhusen är överfulla och lider svår brist på utrustning och mediciner. Några av dem utsätts också för beskjutning.

Hårdast av alla drabbas barnen som inte på något sätt kan påverka situationen och som har svårt att förstå det som händer. Förutom att många barn är fysiskt skadade talar rapporterna också om många svårt traumatiserade barn, ett tillstånd som leda till bestående men för livet.


Befolkningen i Gaza är i omedelbart behov av humanitär och medicinsk hjälp. Landstinget kan bidra med medicinsk utrustning, medicinsk kompetens och mediciner i det akuta skedet. Landstingsdirektören bör få i uppdrag att skyndsamt se över på vilket sätt landstinget kan bistå de drabbade i det akuta skedet.


På längre sikt behövs insatser för rehabilitering, fysiskt och psykiskt. Landstinget kan bistå med framför allt medicinsk kompetens för rehabiliteringsinsatser. Landstingsdirektören bör få i uppdrag att undersöka på vilket sätt landstinget, om möjligt samordnat med andra organisationer eller myndigheter, kan bistå med hjälp till rehabilitering av främst de skadade och traumatiserade barnen i Gaza.


Jag föreslår att landstingsstyrelsen ger landstingsdirektören uppdrag i enlighet med ovan.


Sören Bergqvist (v)I pressen: SvD, DN

Alla i Uppsala är inte kallsinniga

När kommunstyrelsens ordförande visar ett sådant ointresse för vad som händer i Gaza är det skönt att Uppsalas underbara medarbetare finns. Ett möte kommer att anordnas för dem som arbetar inom skola och förskola för att informera dem om hur de kan hantera alla de barn som mår dåligt av att se bilder på skadade, lidande och döda personer. Man påpekar bl.a. att många familjer med anhöriga eller annan anknytning till Palestina är i kris.

Tack för detta initativ, som är helt i linje med vad vänsterpartiet föreslagit.

För övrigt kan man undra på vilket sätt Israel kommer åt Hamas genom att
bomba FN:s högkvarter?

Ihåliga argument mot Gazastöd

UNT har idag en liten notis om  vår skrivelse (se tidigare inlägg). I notisen säger Gunnar Hedberg (m) att kommunen inte får syssla med utrikespolitik. "Det står tydligt i kommunallagen och man får nog se den här motionen som ett slags demonstration", citerar UNT.

Man får nog se detta uttalande som ett slags demonstration från Gunnar Hedberg. Det är inte utrikespolitik att tillåta Uppsalas elever och anställda att protestera mot angreppen på Gaza, det är inte utrikespolitik att hålla en tyst minut till minne av offren. Det är inte utrikespoltik att bidra med kunskap och material till återuppbyggnad av den kommunala infrastrukturen.

Om allt detta vore utrikespolitik hur kunde det då vara en officiell tyst minut för offren för attackerna i USA den 11 september? Hur kunde Uppsala kommun knyta vänskapsband med t.ex. Tartu i Estland och bidra till Tartus utveckling? Hur kan Gunnar Hedberg samtidigt vara stolt över sitt bidrag till Tartu samtidigt som han inte kan lyfta ett finger för Gaza med hänvisning till utrikespolitik?

(Vänortssamarbetet startade redan 1988 och Gunnar Hedberg har varit aktiv i samarbetet från början. Under årens lopp har det blivit många resor till Tartu. I början av 1990-talet skänkte Uppsala kommun handikappbussar, skolbänkar och rullstolar till sin nya vänort. Citat från Uppsala kommuns hemsida.)

Nu hände precis det jag ville undvika. Jag ville inte lägga en skrivelse som högermajoriteten kan avfärda. Jag ville få till en öppen diskussion i kommunstyrelsen om hur Uppsala kommun skulle kunna stödja Gaza.  Nu hoppas jag bara att vår skrivelse behandlas öppet och inte avfärdas med ihåliga utrikespolitikargument. Jag tror inte att alla Uppsalabor med släkt i Gaza ser det som utrikespolitik att deras känslor och oro angår även Uppsala kommuns ledning.

Andra bloggar om Uppsala, , ,

Stöd till Gaza

Skrivelse som idag lämnades in till kommunstyrelsen angående stöd till Gaza

Skrivelse till kommunstyrelsen angående stöd till GazaJust nu förs ett krig i Gaza. Ett krig som drabbar civilbefolkningen, där skolor och sjukhus bombas. Uppsala kommun ska inte ge sig in i den politiska diskussionen om konflikten men kan stödja den kommunala infrastrukturen i Gaza samt bistå vid den återuppbyggnad som måste till när vapenvila uppnåtts.


Det som behövs just nu är vårt stöd till folket i Gaza och det kan endast ske genom att vi stämmer in i internationella krav på vapenvila.


I Gränbyskolan tog elever initiativ till en tyst minut men detta stoppades av rektorn, bl.a. med hänvisning till att det inte kommit några centrala initiativ.  Många Uppsalabor har släkt i Gaza och känner idag en stor oro för vad som händer.  Ett sätt för dem att bearbeta sin oro kan vara att starta insamlingar eller initiera en tyst minut. Sådana initiativ bör därför stödjas. Stöd som i övrigt kan behövas till de oroliga, exempelvis i form av psykologstöd, förutsätter vi ges på skolor och arbetsplatser.


Jag föreslår att kommunstyrelsen beslutar att genomför en eller flera av nedanstående föreslagna åtgärder


Uttalar sitt stöd för internationella krav på vapenvila


Bidrar med kompetens vid uppbyggnad av kommunal infrastruktur, t.ex. skolor


Bidrar med materiell hjälp för uppbyggnad av den kommunala infrastrukturen


Initierar samarbete mellan skolor i Uppsala och skolor i Gaza samt i exempelvis Sderot


Uttala att initiativ som tas i skolor och på arbetsplatser, exempelvis i form av en tyst minut eller insamling till ambulanser, uppmuntras

Ilona Szatmari Waldau                                                     Liza Boëthius


Uppsala 090114


Stöd för de boende i Gaza

På kommunstyrelsens arbetsutskott igår lyfte jag frågan om vad Uppsala kommun skulle kunna göra för Gaza. Kommunstyrelsens ordförande ville inte ta upp det på dagordningen om jag inte hade ett konkret förslag att komma med. Eftersom jag inte ville ge ett konkret förslag utan att vi kommunalråd tillsammans skulle diskutera hur Uppsala kommun skulle kunna stödja de krigsdrabbade eller visa sitt stöd blev det ingen diskussion. Av tonen kunde jag dessutom utläsa att om jag haft ett konkret förslag hade jag ändå hänvisats till att skriva en skrivelse inför nästa sammanträde. Ordförande frågade flera gånger om det verkligen är kommunstyrelsens sak att lägga sig i utrikespolitik.

Jag tycker att det är bra om ett arbetsutskott kan ta upp egna frågor och diskutera. Det är bara genom att vi tillsammans resonerar som vi kan komma till ett bra resultat. Om jag lägger förslag som högern sedan säger nej till så blir det ju inte mer än spel för gallerierna. Hellre ett litet agerande från Uppsala kommun, som vi är överens om, än ett hejdundrande förslag från vänsterpartiet, som ändå röstas ned.

Argumenten i arbetsutskottet är inte alltid så skärpta. När vi pratade om ungdomsfylleriet på valborg (sista april)och att skolorna i Uppsala har stängt drog kommunstyrelsens ordförande till med att "när 1 maj blev en röd dag fick det en oanad konsekvens". 1 maj är allmän helgdag sedan 1939. Jag tror inte att det finns en så självklar koppling mellan en 80 år gammal helgdag och dagens ungdoms alkoholintag den sista april.

Stor demonstration även i Uppsala

Lördagen var den stora demonstrationsdagen i Sverige. I Stockholm demonstrerade minst 8 000 personer, enligt polisens officiella siffror. Arrangörernas uppskattning är några tusen till. Anna Wester uppskattar antalet till minst 12 000.

Trots att många Uppsalabor valde att åka till den stora demonstrationen i Stockholm blev det en hel del demonstranter i Uppsala. 1 200 personer uppskattade arrangörerna det till.

På mötet efter demonstrationen talade bl.a. Jacob Johnson för vänsterpartiet. Mer bilder och information, bl.a. video, finns på vänsterpartiet Uppsalas hemsida. Eftersom ingen lokal press valde att rapportera om demonstrationen är det på bloggar och hemsidor som information om demon kan hämtas.

Jacob Johnson talar på demonstrationen mot Israels attacker på GazaVänsterpartiets krav: - Israel måste omedelbart dra tillbaka sina trupper från Gaza-remsan, upphöra med sin beskjutning och häva blockaden så att land-, luft och sjövägar kan öppnas. 

- Sverige bör på tydligaste möjliga sätt fördöma Israels folkrättsbrott, bryta isoleringen av Hamas och inleda dialog med regeringen i Gaza, samt omedelbart upphöra med allt militärt samarbete med Israel och avsluta sin vapenimport från landet. 

- Sverige, Sveriges kulturliv och den svenska idrottsrörelsen bör inför en kulturell- & idrottslig bojkott mot Israel, t.ex. agera för att Israel stängs av från det pågående VM-kvalet i fotboll och Eurovision Song Contest. (Man kan t.ex. uppmana sina lokala fotbollsklubbar etc att inte spela mot israeliska lag). 

- Sverige bör i EU agera för att det nuvarande förmånliga handelsavtalet sägs upp, att de pågående förhandlingarna om ett fördjupat samarbete mellan EU och Israel om säkerhets- och försvarspolitik avbryts och att unionen isolering av Hamas hävs. 

- Sverige bör i FN agera för internationell trupp under FN-mandat för att övervaka en framtida vapenstillestånd/vapenvila. 

- Alla vänner av fred och folkrätt bör protestera mot Israels grova övergrepp, bojkotta israeliska varor och uppmana sina lokala handlare att ta bort israeliska varor 
mötesdeltagare efter demonstrationen mot Israels attacker på Gaza

Hjälp till Gaza

Idag har jag gett mitt bidrag till Röda korsets snabbinsamling "Tio ambulanser till Gaza".

bild som länkar till Röda korsets insamling till ambulanser till gazaSMS:a akut gaza till 72900 så skänker du 50 kr till ambulansinsamlingen eller sätt in valfritt belopp på Röda korsets bankgiro 900-8004märk talongen Gaza. Ett enkelt sätt är också att skänka pengar via Röda korsets hemsida (bilden till vänster).

Bloggen på g

Härmed bryter jag min bloggpaus samt jul- och nyårsfriden med att hänvisa till min debattartikel i Upsala Nya Tidning: Fel att frysa statsbidragen