Att stänga inne människor i en krigszon väcker minnen av Warsawagettot, enligt FN

Igår träffade vi (jag, vänsterpartiets riksdagsledamot, landstingsråd och distriktsordförande) representanter för Palestinska folkets förening. Det var ett bra och givande möte. Trots att Israel nu slutat med sina anfall på Gaza är inte lidandet för Gazas befolkning över. Den svenska pressens rapporter blir visserligen mindre och mindre. Rockbjörnar och prisutdelningar har större nyhetsvärde. En utmärkt källa till information är i stället internet och konstigt nog även israeliska tidningsidor.

Enligt exempelvis
Haaretz.com menar FN:s utredare Richard Falk att hela Gazas befolkning kan betraktas som offer, inte bara de som dödas, eftersom hela befolkningen kan ha drabbats av livslånga mentala skador då de inte kunde lämna Gaza eller ta skydd. Han menar att behandlingen av Gaza väcker minnen av Warsawagettot.

En representant för Israels utrikesdepartement tillbakavisar Richard Falks anklagelser: "There's no need to lose one's temper. Falk is a well-known Israel hater," lär han ha sagt till Army Radio.

Via Haaretz fick jag också svar på en sak som jag undrat och det är hur många civila som dödats i Israel. I slutet av artikeln meddelas att runt 1 300 palestinier, många av dem civilia, dödats och ca 5 000 skadats i attackerna medan tio israeliska soldater och tre civila dödads av raketer från Gaza.

Palestinska folkets förening har ett tält på Stora torget i Uppsala där man kan få information och skänka pengar. Efter vad jag förstår finns är tältet bemannat dygnet runt och kommer att finnas där åtminstone till mitten av nästa vecka.

Kommentarer
Postat av: Amil

Tack för din blogg som visar dina stöd till rättvisa i världen

2009-01-24 @ 22:59:33

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback