Protester mot Israels ambassadör

Livets Ord anordnade igår en minneskväll med anledning av förintelsens offer. Förintelsens minnesdag var i tisdags men LO valde "av praktiska skäl" att anordna sin minneskväll på onsdagen. Vad dessa praktiska skäl har inte framgått men man kan gissa att det var för att Israels ambassadör Benny Dagan skulle kunna delta.

P.g.a. deltagande av ambassadören passade några på att protestera mot Israel, enligt
UNT bl.a. med äggkastning. Utan deltagande av ambassadören hade minneskvällen kunnat genomföras utan problem, protesterna genomförs mot Israel och staten Israels representanter.

Extra olyckligt blir det när Livets Ord väljer att betrakta protester mot Israel som antisemitism. För mig är det självklart att protestera mot landet Israel men samtidigt ta avstånd från alla former av antisemitism. Livets Ord skriver på sin hemsida:

Hans besök väckte en del uppståndelse bland ett antal demonstranter som tagit sig in i möteslokalen och började ropa när Dagan steg upp i talarstolen. Församlingen tog spontant upp sången "Vi välsignar dig Israel" och under tiden kunde demonstranterna snabbt och smidigt avisas från lokalen.
- Det hela visade sig helt kontraproduktivt för demonstranterna och ökade istället förståelsen för att denna minnesdag är mer än nödvändig i Sverige idag, säger pastor Ulf Ekman i sin
blogg.
- Att hatbrotten emot judar världen över fyrdubblades enbart i januari talar sitt tydliga språk och är ett definitivt hot emot demokratin. Mer än någonsin är det viktigt att höja sin röst emot denna ökade antisemitism. Det märktes inte minst igår kväll.

Det är ju mycket tydligt, även av Livets Ords egen rapportering, att protesterna riktade sig mot Israels ambassadör, inte mot minneskvällen som sådan och inte heller mot de andra som talade, varken mot kristna eller judar. Förintelsens minnesdag kan inte användas för att försvara staten Israels aggressiva politik.  Förintelsens minnesdag ska användas för att minnas offren för förintelsen, för att se till att vi aldrig glömmer och att det aldrig ska kunna hända igen.

Jag tycker att det var olyckligt att demonstrera under minneskvällen men det var onödigt av Livets Ord att bjuda in Israels ambassadör.

Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback