Valsedelsslott

Magnus Ahlkvist i Enköping ansvarar för ViSK Uppsala och har i dagarna fått alla valsedlar inför höstens kyrkoval, 357 kg valsedlar väntar honom på posten, enligt Magnus blogg. Magnus skriver att det blir spännande att se hur mycket jobb det innebär att sortera och bunta ihop i lagom mängder till de olika valnämnderna. Jag ser framemot en bild där Magnus sitter omgiven av valsedlarna. Kanske går det att bygga ett litet valsedelsslott eller åtminstone en ringmur?

(Valsedelslott vore också ganska kul, eller inte förresten. Val ska inte avgöras av lotteri eller korrupta politiker som fuskar med rösträkning.)

För demokrati i Iran

Flera hundra Uppsalabor demonstrerade idag till stöd för demokrati i Iran och mot våldet som drabbar de regimkritiska. Tråkigt bara att en så stor majoritet tycktes vara exiliranier. Andra måste också visa sin solidaritet och ställa krav på att den svenska regeringen agerar. Blir det någon mer manifestation så hoppas jag att fler sluter upp.

UNT, TV4. Håll dig uppdaterad: länkar


Könsstereotypt, igen

Trollhare bloggar idag om den nya mobiltelefonen för barn. Telefonen är, som så ofta när det gäller produkter för barn, normativ. Det finns en knapp med en figur med klänning och en knapp med en figur utan klänning och det går inte att ändra knapparna. Det är alltså en telefon för kärnfamiljen eller möjligtvis en telefon för ett barn till en ensamstående pappa/mamma i byxor och med en extra knapp för en mormor/farmor eller kanske transfarbror i klänning. Telefonen går  att få i svart och i rosa. Specialerbjudandet med rosa tillbehör för flickor o svarta för pojkar är nu slut. Man undrar varför barn inte kan få välja vilken färg de vill utan att få skrivet på näsan vilket kön som ska uppskatta vilka färger.

Läs Trollhares blogg som även handlar om telefoner för olika behov.

På ämnet kön så skriver en arg pappa på Aftonbladet debatt om ett företag som han menar stulit från hans dotter. Företaget driver en hemsida vid namn Stardoll. Nyfiken som jag är kunde jag inte låta bli att kolla upp vad Stardoll är för något: "Stardoll är en community på nätet för tjejer som älskar mode, shopping, inredning, kreativitet och att skaffa nya vänner från hela världen. Medlemmar kan skapa sin egen MeDoll docka, shoppa, styla dockor, inreda en egen suite, vara kreativa och umgås med andra tjejer." Jättebra med communitys för bara  tjejer men varför vänder sig där här typen av sidor enbart till tjejer?

Aftonbladet skriver också om telefonen.

Twitter och TV

TV4 Uppland har förstått det där med nya medier. I sin artikel om PP och kommunalvalet sker intervjuerna via Twitter och Twitterkommentarer publiceras. Det fungerar förstås bra i en skriven artikel på webben men hur gör det sig i TV? En reporter som läser upp twittrandet eller visar man kommentarerna i rutan med speakerröst?


Retrotrendig?

Jag är ingen modebloggare men idag kan jag inte låta bli att lägga ut en bild på min "outfit". Inte för att jag känner mig extra välklädd idag utan för att jag har på mig loppisfynd. Både klänningen och skorna har jag hittat på loppis, klänningen på Röda Korsets loppis i Uppsala och skorna på loppistorget under Noradagarna. Skorna är definitivt från 70-talet och förmodligen klänningen också. Skorna blev jag blixtförälskad i när jag såg dem, trots att jag inte gillar platåskor, kanske för att det är original och för att de liksom är fulsnygghäftiga. Liknande nytillverkade skor finns att köpa i skoaffärer. Retro är visst trendigt.

så här ser jag ut idagDet känns bra, av miljöskäl, att ha begagnat på sig och jag önskar att jag kunde ha det oftare. Tyvärr hittar jag sällan något som jag gillar på loppis och begagnatmarknader. Istället försöker jag köpa kläder som håller, som jag kan ha i flera år utan att tröttna på dem. Sedan kan jag inte låta bli att komplettera med några få nya plagg. Lite dåligt samvete får jag varje gång jag konsumerar kläder men tröstar mig med att det ger arbetstillfällen.

dagens skor

Inget piratparti i Uppsala

Piratpartiet funderar visst på att ställa upp i kommunalvalen för att driva frågan om fri mjukvara och öppen källkod,enligt Ekot. Partiet har inte bestämt än om det ska ställa upp i Uppsala säger Mattias Bjärnemalm till TV4. Eftersom både vänsterpartiet och miljöpartiet driver frågan om fri mjukvara och öppen källkod i Uppsala så behövs inte partiet här i alla  fall.

Uppsala kommuns prognos pekar på minus

Helårsprognosen för Uppsala kommun pekar på ett underskott. Vid gårdagens behandling av perioduppföljning lade vi i oppositionen följande särskilda yttrande:

Uppsala kommuns skatteintäkter understiger prognosen som den reviderade budgeten bygger på. Prognosen för kommunens resultat är nu ett underskott på 78 mnkr jämfört med budgeterade överskottet 109 mnkr. Från oppositionens sida har vi vid ett flertal tillfällen poängterat att Uppsala kommuns budget är underfinansierad eftersom det redan när antogs var uppenbart att den inte skulle hålla. Det är inte roligt att få rätt när det gäller så allvarliga saker som Uppsala kommuns ekonomi, en ekonomi som berör ca 190 000 människor.


Oppositionen hade i sina respektive förslag ett överskottmål på 140 mnkr vilket är 31 mnkr mer än vad den borgerliga kommunfullmäktigemajoriteten fastställde. Skälet till det högre överskottsmålet var att ha en större marginal för att möta befarade skatteintäktsminskningar.


Tillsammans med den återbäring som Sveriges kommuner och landsting planerar till kommunerna innebär det att majoritetens resultat landar på -34 mnkr medan resultatet i förhållande till oppositionens förslag hamnar på - 3 mnkr. Det är inte svårt att se vilket förslag som var mest realistiskt.


Oerhört jämnt i Uppsala enligt SCB:s opinonsundersökning

SCB har kommit med en ny väljarundersökning. Jag gick in och tittade på statistiken på länsnivå och kom fram till att i Uppsala län är det 48,3% som har något av majoritetspartierna som sitt bästa parti och 48,3% som har något av oppositionspartierna som sitt bästa parti. Verkligen jämnt!

För Uppsalas del är det svårare att avgöra. Centern är svagare i Uppsala än i länet medan Folkpartiet är starkare. Miljöpartiet brukar vara betydligt  starkare i Uppsala än i länet.

Det är lite mer än ett år kvar till valet och jag är övertygad om att vi kan visa Uppsalaborna att det är det rödgröna alternativet som är bäst för Uppsala.

I pressen:
SvD och DN, Undersökningen: SCB.

En bra sommar för alla barn

Jag fick Barnombudsmannens nyhetsbrev idag. Det inleds med "Äntligen är det sommar! När ledigheten nalkas är det skönt för de allra flesta men inte för alla. För de familjer som har ekonomiska bekymmer eller andra problem kan sommaren kännas hemskt jobbig, för de barn som inte har en bra hemmiljö likaså. Vi får aldrig glömma att det faktiskt ser ut så och inte sluta uppmärksamma dessa barn."

I Uppsala har vi gjort en hel del för att göra det lättare för barn i familjer med ekonomiska bekymmer. Den tidigare majoriteteten, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, införde t.ex. att barn i familjer med långvarigt ekonomiskt bistånd ska kunna få bistånd till fritidsaktiviteter utöver socialbidragsnormen. Nu när kostnaderna för socialbidragen ökar långt över budget hoppas jag att den borgerliga majoriteten inte tar bort dessa extra stöd och lägger sig på miniminivån, dvs. den statligt beslutade riksnormen.

Jag tog, som ordförande i Fritids- och naturvårdsnämnden, initativ till att nämndens uppdrag till Fyrishov skulle innehålla subventionerade sommarbad för barn och unga. Fyrishov kallar det för Sommarpasset och för 295 kr kan barn t.o.m. 16 år bada från 1 juni till 31 augusti. Över 16 år kostar det 395 kr. Sommarpasset infördes 2006 blev inte riktigt känt förrän sommaren 2007 och många Uppsalabor tror därför att det är det nya borgerliga majoriteten som infört det. Till och med en av de aktiva vänsterpartisterna sa för ett tag sedan att borgarna gjort en bra sak, sommarkortet på Fyrishov. Kortet gäller även på Gottsundabadet.

Så det har tänkts en hel del på barn som har en svår ekonomisk situation. Förra året  tog ett par av mina partikamrater initiativ till att Uppsalabuss skulle införa ett sommarkort så att barn och ungdomar kan åka buss billigare över sommaren samt att familjebiljett ska införas. Det spelar ju ingen roll om man har råd att köpa sommarpasset på Fyrishov eller Gottsundabadet om man inte har råd att ta sig dit. Tyvärr fick förslaget inget stöd av de borgerliga så busspriserna är fortfarande höga även på sommaren. För 620 kr kan man visserligen köpa ett sommarlovskort som gäller på både stads- och länsbussarna samt upptåget men det är för dyrt för många barn och unga.

Sommaren borde vara rolig för alla barn men tyvärr är det inte så. Billigare bussbiljetter skulle vara ett bra komplement till Sommarpasset. Även om barn i familjer med långvarigt socialbidrag kan få bistånd till både bad och buss så finns det många barn i  familjer som lever på marginalen och där finns det varken pengar till fritidsaktiviteter eller rätt till bistånd för aktiviteterna. Det borde vara en sak för oss politiker att ändra på.

Läs även Expressens artikel om de fattiga barnen, balkongbarnen.


14 år till salu

I dagens UNT finns en stark artikel om "Tessan" som började sälja sin kropp vid 14 års ålder. Tessans berättelse kan man också ta del av i boken 14 år till salu.

Tessan sålde sin kropp för att bearbeta ångest och känna kontroll. Allt började som ett sätt att tjäna pengar men när det blev olustigt fortsatte Tessan ändå. I botten fanns en våldtäkt som Tessan själv tar på sig skulden för och som hon inte berättar för någon om.

Läs artikeln, den ger lite perspektiv på fraser som "hon ville det själv", "det är två jämnbördiga parter".

Tveksamma byggen

Det byggs i Uppsala och ännu mer ska det byggas. Bra med tanke på bostadsbristen men ibland känns det som om det går lite väl fort. I torsdags morse fick jag se en skiss på hur man tänkt sig bygga vid Seminariet. Hus i Seminarieparken och hus på den gamla fotbollsplanen. För mig känns det verkligen konstigt att det finns planer på att bygga igen den fina trädgården, även om det enligt programuppdraget ska anläggas en park där. Om nu själva seminariebyggnaden ska bli en privat musikskola så innebär det att det blir en skola med begränsad skolgård när fotbollsplanen bebyggs. Det blir en skola utan möjlighet att ha gymnastik utomhus t.ex. Jag har inget principiellt emot att det blir bostäder på fotbollsplanen. Det kan bli riktigt bra med bostäder där och i den lilla skogsdungen som avskiljer seminariet från vägen men det hänger inte riktigt ihop med tanken på att seminariebyggnaden ska leva vidare som grundskola. Dessutom saknas det ytor för lek och spontanidrott i området om man bygger både på fotbollsplanen och i parken.

Ett annat byggprojekt som jag är mycket tveksam till är den bilbro som planeras i Kungsängsesplanadens förlängning tvärs över evenemangsområdet Kap, ungefär i höjd med bangolfanläggningen. I bilden nedan ses Kenneth Holmstedt och Niclas Malmberg med platsen för den  tilltänkta bron bakom sig.  Bangolfen skymtas mellan träden.

Niclas med platsen för bilbron i bakgrunden

Sosse hoppas på Sjöstedt

En sosse hälsar idag Jonas Sjöstedt välkommen hem eftersom hon menar att de rödgröna behöver fler publikmagneter. I sin artikel kommenterar hon också vänsterpartiets valkampanj och har delvis rätt i sin analys. Fel har hon framför  allt i att vänsterpartisterna stannade hemma. Det var många vänsterpartister som engagerade sig, som sprang i trappuppgångar och delade material på stan. Allt för få hängde på SMS-kampanjen, tror jag, men fotarbetet var det inget fel på. Det vi inte riktigt nådde fram med var de nya medierna. Vi försökte men det hjälper ju inte att blogga eller twittra om ingen läser eller prenumererar. Då spelar det ingen roll om vår politik går att läsa där.

Hon har rätt i att det är svårt att driva en valkampanj som bygger på en okänd Svensson och kanske var det där som partiet gjorde en felbedömning. Eva-Britt Svensson var omtalad i pressen tiden före valet. Framför allt hennes arbete för frihet på internet/integritet och för jämställdhet och mot kvinnomisshandel rapporterades i pressen. Kanske hoppades vi att Sverige skulle ha läst artiklarna och därför satt sitt hopp till vänsterpartiet?  För i själva valrörelsen talade vi lite om vad hon gjort och vad hon skulle göra de närmaste fem åren, åtminstone i det valmaterial vi hade.

Lokalt här i Uppsala togs det fram ett flygblad som talade om vad vänsterpartiet gjort i EU när det gäller frihet och integration och vad vi ville göra. Flygbladet delades i ett stort studentområde men inte i grannområdet. I det område där flygbladet delades fick vänsterpartiet 2 %-enheter mer än i grannområdet medan Piratpartiet fick 2%-enheter mindre. En slump eller ett resultat av att vi talade om vår politik i en för unga viktig fråga?

Det ska bli spännande att följa den interna partiprocessen. Kommer vi bara att analysera valkampanjen och dra slutsatser utifrån den eller kommer vi att analysera såväl kampanjen som bilden av partiet?

Vänsterpartiet och valet

Jag var en av de 1 300 vänsterpartipolitiker som fick TV4/politikerbloggens frågor om vänsterpartiets valresultat.  Mina svar var kortfattade och säkert inte speciellt spännande för redaktionen. Så här svarade jag:

- Hur ser du på valresultatet för vänsterpartiet?

Jag är naturligtvis besviken på resultatet, vi borde ha en större väljarbas bland de EU-kritiska väljarna.

- Vilken är din förklaring till att partiet backar?
Vi lyckades inte få de EU-kritiska att rösta och vår valkampanj var uppbyggd kring det.  

- Vilket ansvar har Lars Ohly för valresultatet?

Jag har ingen insyn i vem och vilka som drev att vi skulle ha en valkampanj som utgick från att vi är kritiska till EU och inte utifrån den politik vi ville driva i EU. Lars Ohly har som partistyrelseledamot ansvar för valkampanjen men enligt min bedömning inte mer än någon annan. 

- Har du förtroende för Lars Ohly som partiledare
 Jag har förtroende för Lars Ohly som partiledare.  

Jag ska nu utveckla min syn på vår valrörelse.

Min första reaktion när jag fick höra vad vi skulle gå till val på, var att fråga om valkampanjen bara skulle vara negativ. Under valrörelsen har jag varit frustrerad över att vi bara haft information och flyers om hur kritiska vi är. Den enda affisch vi haft är en med ett foto på Eva-Britt Svensson och texten vänsterpartiet - din EU-kritiska röst. Jag ville istället  tala om vad vänsterpartiet gjort i EU och vad våra kandidater gick till val på. Frågorna i valstugan handlade inte om den EU-kritiska rösten utan om vad vänsterpartiet hade för åsikter i diverse frågor. Frågorna handlade om vad de olika kandidaterna stod för. Frågorna handlade om allt utom den EU-kritiska rösten. Jag tyckte synd om Eva-Britt som arbetat så bra i EU-parlamentet, med jämställdhetsfrågor, med personlig integritet, med miljön m.m., och som i valrörelsen bara fick vara en EU-kritisk röst.

Jag och många andra kritiska vänsterpartister jobbade ändå på. Mina partikamrater sprang i trappuppgånger och delade material, de gick på stan och delade material. De kämpade varje dag med att föra ut vänsterpartiets budskap, det som vi fått från partiet centralt, men många ville föra ut något annat.  Det är tråkigt att vi som inte gillade valupplägget fick rätt. Det hade naturligtvis varit toppen om vår EU-kritiska valkampanj fått alla EU-kritiker att gå och rösta och lyft partiet till nya höjder. Jag hade rätt men jag önskar att jag hade haft fel.

Vår valledning gjorde en felbedömning och det går inte att säga att Lars Ohly har mer ansvar för det dåliga valresultatet än någon annan. De som bestämde kampanjen har ett kollektivt ansvar. Hade vi lyckats få EU-kritikerna till valurnorna hade de legat bakom en succé.

På frågan om jag har förtroende för Lars Ohly skulle jag svara ja oavsett om det är sant eller inte.

Vänsterpartiets EU-kampanj skulle bygga på gräsrotsrörelse. Inga pengar las på annonser eller liknande. Här i Uppsala satsade vi på små annonser i UNT och sista veckan även på UNT:s websida. På små utrymmen fick vi in ett par enkla budskap i alla fall. De tre annonserna nedan rullade på websidan.

Annons inför EU-valetannons inför EU-valetannons om internet inför EU-valet

DN har skrivit om "undersökningen" så även Magnus Ahlqvist,
Läs även Jens Holms analys.

Nu när jag publicerat detta ska jag ta bort mina vallänkar och sedan läsa handlingar till kommunstyrelsen.


Olika regler för olika partier?

När vi i oppositionen tar upp frågor i debatten som ordföranden inte tycker om så är ordförande där direkt och avbryter oss. När majoriteten bryter mot reglerna och talar om personer som inte får yttra sig så vägrar han att avbryta dem. Nu senast var det Cecilia Forss som i en replik på ngn annan angriper mig. När jag försöker få ordförande att avbryta henne blir han arg på mig, uppmanar mig att begära ordet (vilket jag kommer att få ca 20 minuter senare) och tillrättavisar Cecilia lite milt när hon pratat klart. Hur svårt är det att avbryta någon som bryter mot fullmäktiges regler? Får man som ordförande inte avbryta sina egna partikamrater och får de säga vad som helst, hur som helst och när som helst?

Rättvisa behövs inte bara för Uppsalaborna, rättvisa behövs även för fullmäktigeledamöter.

Låt inte andra bestämma åt dig

Många EU-kritiska väljer att inte rösta. Ett ställningstagande som jag inte förstår. De som gillar EU går ju och röstar och inte röstar de på en EU-kritiker. EU-kritiker i parlamentet gör skillnad och ingen borde överlåta åt andra att bestämma att Sverige ska skicka ned ett gäng EU-kramare till Bryssel. Förre EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt förklarar det bra på Aftonbladet debatt.

När Lars Ohly och Cecilia Wikström (fp) debatterade på Stora Torget i Uppsala tyckte Cecilia att Lars och vänsterpartiet var emot Europa. Det skrämmer mig att EU-förespråkarna menar att Europa är samma sak som EU. Hur ser de på resten av världen? Min son, som bor och arbetar i Norge, vilken världsdel bor han i? EU bygger murar och mer och mer makt flyttas över till EU-parlamentet. Det myglas och det fattas korkade beslut. Rösta in fler EU-kritiker så att det blir ett stopp på detta.

Jens Holm, EU-parlamentariker för vänsterpartiet, berättade ngt fullständigt knasvansinnigt. Om man skövlar en skog och sedan planterar nya träd så får man, enligt EU, räkna in det i åtgärder för att minska koldioxidutsläppen. Utsläppen som blir av skövlingen räknas inte. Så om man bränner upp alla träden och frigör koldioxid får man ändå tillgodoräkna sig åtgärder för att minska utsläppen om man återplanterar.

Jens har arbetat för att ändra detta och få till ett verkligt miljöarbete i EU.  EU-kritiker gör ett bra arbete i parlamentet. Rösta in fler EU-kritiker.

Vågar KD inte svara?

Jag tror att Inger Johansson hade uppskattat KD:s sätt att framställa sina unga kvinnliga EU-kandidater som söta och männen som handlingskraftiga men Inger har ju slutat blogga och istället ersatts av Johannes bloggare (Johannes döpare-referens?).

Johannes bloggar både på bloggen i sitt eget namn och på Ingers blogg. Han ställer nu öppet flera frågor till Kristdemokraterna om partiets människosyn och hur man ska tolka partiet utifrån alla de kyrkor som EU-kandidaterna är med i, Schysst människosyn och schyssta värderingar.  Än så länge har KD inte svarat på någon av Johannes frågor. Däremot gjorde man sitt bästa för att tysta honom när han bloggade som Inger och Jan.

Fortsätt gärna läsa bloggen, den är inte längre så rolig som den var under "Ingers" tid men den är fortfarande läsvärd.

Kvinnlig och manligt i valrörelsen

De flesta valporträtt är ganska lika varandra. Man eller kvinna fotograferad rakt framifrån. Kristdemokraterna skiljer ut sig. Toppkandidaten Ella Bohlin och den lokala Uppsalakandidaten Ebba Busch tittar lite under lugg och är traditionellt fotade ovanifrån medan männen stadigt tittar in i kameran (män fotas oftare underifrån medan kvinnor fotas oftare ovanifrån). Jag har funderat över det ett tag och idag gick jag till KD:s valstuga och fotade av affischerna. Då lade jag också märke till att KD i Uppsala har flest affischer på Tuve Skånberg, som är aktiv abortmotståndare och motarbetar såväl samkönade äktenskap som att samkönade par ska få adoptera. Talande för KD i Uppsala att man frontar just Tuve? 


Moderaterna har börjat med en kampanj där man kan bli uppringd och påminn om att rösta. Man kan välja mellan fem toppmoderater. I reklamen kan man klicka på sin kandidat och han eller hon kommer in i ett rum och sätter sig bakom samma skrivbord men med olika storstadsskylines som bakgrund. Alla tre har kavaj men de tre männen, Reinfeldt, Borg o Bildt, tar av sig kavajen och hänger den på skrivbordsstolen. De två kvinnorna, Carlsson och Ask, behåller sina på men hänger istället handväskan på stolen. Är det regisserat så eller spontant? Filmen verkar ju inte särskilt spontan i övrigt så jag gissar på att det är könsregisserat.


Nu har jag röstat

Nu har jag förtidsröstat. Passade på att rösta i Gottsundabiblioteket när Lars Ohly röstade där. Bilderna nedan är på Lars i valbåset och mitt röstkort och valsedel (inga valhemligheter här) i valbåset. Mer om besöket och finare bilder finns bl.a. på Lasses bildblogg.

mitt röstkort och valsedel

Ohly till Uppsala

Om fem minuter kommer Lars Ohly till Uppsala. Först åker vi till Gottsunda där Ohly ska rösta. Jag passar nog på att rösta också även om jag inte riktigt har bestämt om jag ska kryssa ngn och i så fall vem. Det står just nu mellan Eva-Britt och Erik Josefsson.

Torgmöte blir det vid valstugan kl 12.00 och 14.30 blir det debatt med Cecilia Wikström.

Sanningen har kommit fram

Det har var lite mycket senaste  veckan så jag har inte skrivit något om att Ingers blogg, sanningen måste fram, nu har bytt skepnad. Istället för Inger och Jan är det nu Johannes som bloggar och som förklarar varför han valde att starta bloggen. Så här skriver Johannes bl.a. i sitt första inlägg:

"Anledningen till att den här bloggen över huvud taget existerar är för att ni Kristdemokrater utger er för att vara något ni inte är. Man kan inte jobba för ett tryggare och medmänskligare samhälle samtidigt som man erbjuder en plattform för folk som uttalar sig som Tuve Skånberg och Per Landgren. Man är inte heller ett sekulärt parti om man lyfter fram personer som anser att vetenskap är något godtyckligt som man bara förlitar sig på ibland."

Johannes har även startat en blogg under eget namn: Johannes bloggare, där han närmare går in på varför han startade Ingers blogg och också sin besvikelse över att pressen uppmärksammat honom men inte de kristdemokratiska citat som han byggt Ingers blogg på.

Så många underbara vänsterpartister och bara en röst

Oj vad jag önskar att man kan kryssa flera och att vänsterpartiet kunde få minst fem EU-parlamentariker.

En röst på Eva-Britt Svensson för integritet, demokrati och jämställdhetsfrågor,
Eva-Britts blogg

En röst på Hanna Löfqvist för arbetsrätten och kvinnors rättigheter, Hannas blogg

En röst på Mikael Gustafsson för miljön och klimatet, Mikaels blogg

En röst på Berivan Öngurur för flykting- och migrationsfrågor samt för arbetsrätten, Berivans hemsida

En röst på Erik Josefsson, internetaktivisten som överglänser vilken piratpartist som helst, Eriks hemsida/blogg och artikel i Computer Sweden.

Urvalet av frågor är gjort av mig, självklart har alla kandidater fler viktiga frågor än de som jag beskriver. På vänsterlistan kan man följa alla EU-parlamentskandidaters bloggar och bilda sig en egen uppfattning.

Kön klass o sexualitet

En kort rapport från panelsamtalet om kön, klass och sexualitet finns här.

Nytänkt i chefsrekryteringen

Dagens arbetsutskott tände till lite när vi började prata om genusneutral chefsrekrytering. Bland annat så påpekade jag att genus är det sociala könet så pratar vi om mer kvinnliga chefer ur ett genusperspektiv så kan vi lika gärna mena en man med könsuttryck som anses kvinnliga. Oavsett det så är det bra att vi nu äntligen tar tag i den snedrekryktering av chefer som vi haft under den tid.

Jag påpekade också att vi måste våga satsa på chefer som inte redan har samma position i en annan kommun. Det är ju nästan självklart att det blir en 50-60-årig man om det krävs att man redan jobbat 10-20 på motsvarande chefsposition i en större kommun.

Tände till gjorde det när kristdemokraten började prata om att det är den mest kompetenta som ska ha jobbet, utan att tanke på att det är just manliga egenskaper som betraktas som hög kompetens. Nytänkt och flexibilitet är inte de ord som står högst upp på kristdemokraternas värdeordslista.