Ung Vänster-medlem misshandlad av rasister

En Ung Vänster-medlem blev under måndagskvällen attackerad av en grupp rasister i Knivsta. Den misshandlade blev utsatt för både slag och sparkar, och blev efter händelsen ordentligt uppskakad. Lyckligtvis fick han dock inga allvarligare fysiska skador. Händelsen är nu polisanmäld. 


Detta är andra gången på kort tid som antirasister i Uppsalatrakten angrips av rasister. Ung Vänster Uppsala läns ordförande, Miro Anter, tycker att det är fruktansvärt att sådant tillåts ske i ett demokratiskt samhälle.


•-          Nu är det dags att samhället börjar ta den här frågan på allvar! Våra medlemmar ska inte behöva känna sig otrygga när de är ute på stan. Det är viktigt, inte minst ur demokratisk synpunkt, att antirasistiska ungdomar ska kunna vara ute om kvällarna utan att behöva känna sig hotade. Om den här utvecklingen tillåts fortsätta står vi snart i en situation då ingen törs säga sin mening. Jag hoppas därför att polisen och andra myndigheter tar det här på allvar.


Ung Vänster arbetar för att starta upp en klubb i Knivsta, och tänker inte låta sig störas av motståndet från rasisterna.


•-          Om rasisterna tror att de kan skrämma bort oss från Knivsta, så tror de fel. Den här händelsen gör att det känns ännu viktigare att bedriva verksamhet i Knivsta. Vi känner också ett stort stöd från Knivstaborna för vårt antirasistiska arbete, säger Miro Anter.


Ung Vänster har som princip att vara på plats inom 24 timmar efter att rasister utfört den här typen av våldsdåd, för att markera att vi inte låter oss tystas. Det kommer vi också att vara den här gången. Klockan 16.30, idag tisdag, anordnar Ung Vänster en flygbladsutdelning i Knivsta.

(pressmeddelande från Ung vänster )


Det är skillnad på valfrihet och valfrihet

Fullmäktige är slut för ikväll men imorgon fortsätter det med nya debatter.

Under debatten om familjebiljetter och ungdomskort för att det ska vara billigare att åka buss till och från  fritidsaktiviteter sa Cecilia Forss något mycket märkligt. Hon menade nämligen att det inte fanns någon anledning att sänka några busspriser för det var bättre för folkhälsan att cykla. I princip så sa hon ju att de som inte har råd att åka buss ska cykla istället, trots att inte alla kan cykla och det kan vara svårt att cykla om man ska ta sig någonstans med flera små barn. De som har råd däremot har full valfrihet att välja om de ska åka bil, buss eller cykla. De som inte har råd att åka buss och inte kan cykla får ingen valfrihet alls i borgarnas Uppsala. (förslaget var ställt av två vänsterpartister och handlade huvudsakligen om hur barnfamiljer och ungdomar som inte möjlighet att åka bort på semester ska kunna få billiga bussresor på sommaren för att ha en meningsfull sommar).

I nästa motion, en motion av vänsterpartiet och miljöpartiet om att kommunens verksamheter ska servera vegetarisk mat minst en gång i veckan samt att det kött som serveras till hälften ska bestå av naturbetat kött, krav eller liknande, anklagades jag för att vilja tvinga alla elever att äta vegetariskt. Jag frågade på vilket sätt det var valfrihet i skolan idag när skolorna serverar mellan ett, två och högst tre alternativ. Det är ju inte direkt så att man kan välja vilken mat man vill äta och vad man ska dricka till. Man får välja mellan det som finns, om det finns något att välja på.

Det är konstigt att valfriheten att alltid få välja kött i skolmatsalen är så viktig medan valfriheten att kunna åka från ett ställe till ett annat är helt ointressant. Där ska man tvingas cykla, oavsett om man kan cykla eller inte.

Vår motion handlade om köttproduktionens utsläpp av växthusgaser. Idag står den för 18 % av de globala utsläppen. Genom att enbart servera vegetarisk mat en gång i veckan skulle Uppsala kommuns miljöpåverkan minska något och vi skulle också förhoppningsvis kunna öka intresset för att dra ned på köttkonsumtionen.

Jag kommer aldrig att begripa mig på hur valfrihet kan vara så viktigt för högern i vissa fall och helt oviktigt och intressant i andra. Argumenten håller inte!

Uppsala Pride vs folkpartiet

Jag missade folkpartiets debattartikel i fredagens UNT om att Uppsala pride kidnappats av yttersta vänsterkanten.  Idag svarar svarar medlemmar i Uppsala prides ledningsgrupp, ett svar som än så länge inte finns på nätet. UNT låter hellre en debattartikel från igår av en f.d. tjänsteman i Uppsala kommun tillilka fp-politiker ligga kvar. Uppdatering: nu på eftermiddagen har artikeln lagts upp här.

Det som är intressantast med folkpartiets debattartikel tar Uppsala prides ledningsgrupp inte upp. De kallar "kidnappade av den yttersta vänsterkanten" för tråkig beskyllning och att det inte är ngt som de känner igen sig i. Däremot säger de inte det självklara, de som startade Uppsala pride är fortfarande de som är ledande. Hur kan priden ha kidnappats av den yttersta vänsterkanten när den fortsätter följa grundarnas visioner och grundarna fortfarande är "Pridegeneraler". När grundarna följer sin tanke om en pride för alla och där priden alltid haft ett intersektionellt och queerfeministiskt anslag.

Tror folkpartiet att Uppsala pride är skapat av jätteapparaten Stockholm pride och att iniativtagarna i Uppsala i själva verket är kidnappare? I så fall har folkpartiet, som vanligt, helt fel. Precis som några medlemmar i ett politiskt parti (som inte är ett parti på vänsterkanten) fick en idé om att Uppsala behövde ett pride kunde medlemmarna folkpartiet fått den idén och startat priden på sitt sätt. Lite lagom kapitalistiskt, lite veligt och exkluderande för dem som inte kan betala.

För övrigt är det första gången som jag gått in på UNT:s nätsida för att läsa dagens debattartikel och det fortfarande är den gamla som ligger kvar. Jag hoppas att det inte beror på att det är en folkpartist som skrev gårdagens och att det kritik mot folkpartiet i dagens. Jag hoppas att det är ett rent mänskligt misstag och inte ett utslag av UNT:s politiska färg.

Våren i Bryssel

Jag lovade en rapport från mitt möte i Bryssel. Skälet till att den inte kommit är ärligt talat att jag inte vet vad jag ska skriva. Jag kunde konstatera att vi har samma problem oavsett om vi är lokalpolitiker i Sverige eller i Belgien, Frankrike, Cypern osv. Privatiseringar är bl.a. viktiga frågor för oss allihop. Tyvärr fokuserade vi mer på problemen än att hitta lösningarna. Förhoppningsvis kan den maillista som gick runt göra att vi ta kontakt med varandra och utbyter erfarenheter på ett sådant sätt att vi också kan lära oss av varandra, sprida de goda exemplen.

Eftersom det snart är val till EU-parlamentet så ägnades ganska mycket tid åt att diskutera och t.om. agitera för varför man ska rösta på vänstern i EU-valet. Jag tycker att det räcker att visa på Eva-Britt Svenssons fantastiska arbete för frihet på internet och mot trafficking och
könskonserverande lagar eller Jens Holms arbete för en bättre miljö och bättre villkor för djuren. Sedan är det ju ingen nackdel att de är vänsterpartister också. Idag har Hanna Löfqvist, som kandiderar till EU-parlamentet, en artikel på Europabloggen: Byt regering - inte valuta!

Förutom mötet hann jag med att kort träffa Eva-Britt och Jens. Båda var stressade. Eva-Britt skulle packa inför att åka till Sverige på några möten och Jens skulle ha ett möte med ett studiebesök från Kvarnby folkhögskola.

Jag hann också med att promenera i det vårvarma Bryssel, bl.a. på Grand Place. Passerade också en stor manifestation för papperslösa.

Grand place i brysselStadshuset på Grand Place

demonstration i Bryssel  Demonstration för papperslösa

Bandyfinal med såväl herrar som damer

Ojojoj vilken bandydag. Två tronskiften på en och samma bandyfinaldag. IFK Nässjös triumf har jag väntat mig men kanske inte redan i år. Västerås vinst över Edsbyn hade jag väl inte riktigt vågat tro på men hoppades ändå på den. Jag har haft Edsbyn som favorit under flera bandyfinaler men nu var det dags för ett byte. Så snygg skridskoåkning som Västerås presterade kom inte Edsbyn i närheten av, varken i den här matchen eller i de tidigare semifinalerna på Studan. Snygg skridskoåkning var det inte tal om på damfinalen, där var det kamp och vilja som avgjorde. Medan herrfinalen länge var lite trist p.g.a. avvaktande spel från båda sidor var damfinalen kamp redan från början. Nedan är det Nässjö som firar sin SM-buckla.

Sedan två år tillbaka spelas finalerna på samma dag och damer och herrar firar tillsammans på Slottet. Fördelarna är många men det finns också några nackdelar. Största nackdelen är att det är samma biljett till båda matcherna. Det innebär att antalet åskådare på dammatcherna har minskat. De som väljer att utnyttja sin biljett på damfinalen är färre än de som väljer att inte gå p.g.a. att de måste betala ett högre pris för biljetten. Bl.a. så har den tidigare så stora AIK-klacken reducerats till en handfull. Samtidigt som det är en nackdel med färre tittare så ligger det något i att det ska kosta lika mycket att titta på en SM-final oavsett om det är damer eller herrar som spelar. Varför ska dambiljetterna vara billigare?

De här frågorna leder ju osökt över på frågan om kvotering, om det har Stockholmsvänsterns Mattias Ericson skrivit på SVT Opionon:
Ihåliga argument mot kvotering.

firande av seger i sm-final i bandy 2009


Aktiv lördag

Det händer mycket i morgon och tyvärr händer allt nästan samtidigt.


Klockan 12.30 kan man samlas i Slottsbacken för att demonstrera under parollen USA ut ur Irak.

klockan 11.45 börjar damernas bandyfinal och 15.45 herrarnas.

Mellan klockan 14.00 och 16.00 kan man delta i ett panelsamtal om vithet på Sensus studieförbund, Västra ågatan 16, där ett antal vita personer kommer att diskutera vithet eftersom det är den Internationella dagen mot rasism.


Den som bara ska se herrfinalen hinner med demonstrationen. Den som bara ska se damfinalen hinner med panelsamtalet och den som inte ska gå på bandy alls hinner med både demonstration och  panelsamtal.

I Uppsala händer det alltid någonting! 


Tåg till Bryssel

Snart tar jag tåget till Bryssel. Där ska jag gå på ett tre timmar långt (kort) möte och sedan ta tåget hem igen. Besöket tar mig tre dagar. Med flyg hade jag kunnat åka ned över dagen. Det ska bli ganska skönt att åka tåg. Jag har mycket att läsa, som jag bara skjutit framför mig, och jag är ganska trött efter några hektiska veckor och helger. Tågresan kommer att bjuda på både avkoppling och tid att läsa.

Flyg över dan hade förstås varit effektivt men det är sämre för miljön och definitivt inte avkopplande och avkoppling behöver jag.

Förmodligen kommer jag inte att blogga under de här dagarna. På fredag när jag är tillbaka kommer en rapport från mötet Elus pour une autre Europe. Tolk till engelska kommer jag att få och det är bra. Min skolfranska skulle behöva en rejäl uppdatering för att jag ska klara ett möte på franska.

Spårtaxi i Uppsala

I förmiddags besökte vi testbanan för spårtaxi, jag,ett par riksdagsledamöter med trafik/miljö-ansvar, dito politiska sekreterare från både riksdags- och partikansli, landstingsråd och ordförande för vänsterpartiet Uppsala. Vi fick bra information och svar på många frågor.

Vänsterpartiet har en spårsatsning på riksnivå där man menar att staten måste vara med och initiera spårtrafiksatsningar. Uppsala och Norrköping ser man som två intressanta städer att börja med.

Jag har inget kort från besöket men bjuder på en bild från ett tidigare besök, stationen sedd inifrån vagnen.


Kolla också in den här intervjun med Lars Ohly på
Politikerbloggen.


Trevlig årskonferens

Jag har just varit på en mycket trevlig årskonferens med vänsterpartiet Uppsala län. Förutom de vanliga årsmötesförhandlingarna så var det flera kulturinslag. Håkan Wall berättade på ett mycket underhållande sätt om företaget Bahcos bildande och framväxt. Dessutom fick vi se filmen Uppvaknandet.

Vi avtackade Maria som avgick efter flera år som ordförande och välkomnade istället Tove som  tar över ordförandeklubban. Otroligt kul med en ung kvinna som ordförande. Det kommer att bli en superbra styrelse, de andra styrelseledamöterna kompletter varandra bra. Själv blev jag omvald som valberedare och det kommer att bli tufft eftersom det är den nyvalda (omvalda) valberedningen som ska bereda och sköta provval och listor  inför landstings- och riksdagsval.


Företagskritik mot moderatledningen

Dagens UNT bjuder på en artikel om kritik mot den moderatledda kommunledningen. Det är företagarna, samma företagare som för ett par år sedan menade att borgerlig valseger var det viktigaste för ett bra näringslivsklimat, som riktar svidande kritik mot borgarna. "Företagarna vill se modiga kommunpolitiker som vågar påverka sina kolleger på nationell nivå. Det gör de inte i dag" säger Inga-Kari Fryklund på Svenskt Näringsliv i Uppsala till UNT.

Måste vara lite snopet för Svenskt Näringsliv att det är vänstern som för den bästa politiken, även för företagarna. Inte för att något egentligen har förändrats utan för att det måste vara jobbigt att vakna upp ur den felaktiga föreställningen som Svenskt Näringsliv alltid haft. Det som är bra för Sverige är också bra för Näringslivet, inte tvärtom.


Lysande om Jan Björklund

Jag har gjort det förut och jag gör det igen: Johan Croneman leverar i sina TV-krönikor i DN vassa politiska analyser som varje politisk reporter borde avundas. Denna gång om Jan Björklunds politikerstil. Croneman skriver bl.a. "Det var länge sedan man såg en så totalt ointresserad och arrogant politiker i tv. Jan Björklund hånade öppet kritikerna, felciterade medvetet uppropet, tillskrev professor Ekholm åsikter som han inte hade uttryckt (jag har själv läst uppropet, Jan Björklund blåljög ogenerat för tittarna)." Läs hela krönika här: Johan Croneman: Jan Björklund börjar mer och mer likna en politikens Caligula

Tidigare inlägg om Jan Björklund finns bl.a. här och här, där jag bl.a. frågar mig varför journalister aldrig ställer honom mot väggen.

Organisationsdiskussion från fel ände

För ett år sedan kom Örebro universitet med sin slutrapport om Uppsala kommuns organisation. Sedan dess har en ledningsgrupp med tjänstemän arbetat och idag fick vi för första gången ta del av vad de kommit fram till. Vi i den politiska styrgruppen fick för första gången information om sådant som vi i månader har hört rykten om, fått mail om och skrivelser från facket om.

De två timmar som var avsatt till den information räckte så klart inte på långa vägar och vi fick sätta upp en ny tid. Någon i den politiska styrgruppen tyckte att det här var väl inget nytt, det har vi ju känt till och diskuterat länge. Det är kanske inte så konstigt att man tycker så om man följer en av sina partikamrater som är drivande i att föra över myndighetsutövningen till sin egen nämnd. Vi andra, som vill lyssna på förslagen och argumenten bakom och som vill ta beslut utifrån fakta och utredningar istället för att ha en bestämd åsikt på förhand, känner oss inte beredda att ta ställning för det ena eller det andra. Jag har visserligen en uppfattning men den kan omprövas utifrån diskussioner och underlag.

Frågan är om de problem som har identifieras kan lösas genom en omorganisation eller om problemen följer med. Frågan är också vilka eventuellt nya problem som en omorganisation kan föra med sig. Helt klart är också att konkurrensneutralitet inte är ett ledande skäl för att jag ska vilja småpeta i organisationen. Uppsala kommuns  organisation behöver visserligen ändras men den stora och viktiga diskusisonen har inte ens påbörjats, istället diskuteras småförändringar inom ramen för nuvarande organisation. Snacka om att börja i fel ände!

Bra replik av Schyman

Eftersom jag tidigare kritiserat Gudrun Schyman för tonfallet i en debattartikel på Newsmill måste jag väl också ge henne beröm för den nya artikeln: Skugge blandar ihop kärlek och konsumtion. Bra så när som på sista meningarna, det går nämligen alldeles utmärkt att gå med i vänsterpartiet.

Gulasch, pörkölt och paprikás

Ungersk mat är gott och gulaschen finns i många olika varianter. De flesta är väldigt olika den köttgryta som kallas gulasch i Sverige. Upsala Nya Tidning har idag en artikel med matrecept från Ungern och lyckas kalla en och samma rätt för både gulasch, pörkölt och paprikás. I artikeln står det att "Sen kommer den, gulaschen, som egentligen heter paprikas" och i receptet heter rätten Marhapörkölt (biffgryta på svenska). Jag  tror inte att familjen som lagat maten åt UNT är så glada över denna sammanblandning.

Låt mig dela med mig av min underbara bok Ungerska specialiteter där det står att skillnaden ligger i detaljerna. Till pörkölt tärnar man oftast köttet och pörkölt innehåller också mer paprika än paprikás, ologiskt nog med tanke på namnet. Till paprikás har man oftast syrad grädde.

Jag kan förstå att reportern inte riktigt hängt med. Trots hjälpen av min bok kan jag inte alltid förstå skillnaden mellan de olika rätterna. En gulasch på nötkött däremot skiljer sig från de andra rätterna eftersom den innehåller kummin och har mer vätska. Det som i Sverige kallas gulasch skulle i Ungern kallas pörkölt.

Ett recept på gulasch och fler andra ungerska rätter, bl.a. pörkölt, finns på min gamla recepthemsida. Pröva det gärna och prova marhapörkölten i UNT också. Det spelar liksom ingen roll om man lagar paprikás, pörkölt eller gulyás. De är lika goda allihopa. Sedan jag slutade med kött har jag försökt laga gulasch på sojabitar men det blir inte lika gott men i alla fall godare än "gulaschen" på lunchrestauranger.

Lite kuriosa är att när På spåret för några år sedan lät turen gå till Budapest fick jag ett mail från redaktionen som ville veta om det ingick tomat i en riktigt ungersk gulasch, de hade hittat min recepthemsida. Jag svarade dem så gott jag kunde och konstaterade, när programmet sändes, att frågor om ingredienserna i en gulasch aldrig kom med. Det kan ju bero på att gulaschen görs på olika sätt beroende på vilken del av Ungern den kommer ifrån.

Ta ansvar - stoppa antisemitismen

När jag läser om svenska judar som känner rädsla och när jag läser om tilltagande antisemitism i Sverige så funderar jag på vad som håller på att hända. Jag funderar på om v'änsterns Israelkritik har gått för långt. Svaret på mina funderingar är än så länge nej. Det är inte vänstern som driver på antisemitismen, det är i stället en del av Israels försvarare. De som gång på gång säger att Israelkritik är kritik mot judar.  I sin iver att utmåla den svenska vänstern som antisemitisk så skapar man samtidigt rädsla och ökar antisemitismen. Målet att utmåla vänstern som antisemitisk tycks överordnad allt annat, det verkar inte spela någon roll om svenskar med judisk bakgrund drabbas.

I denna kamp drar sig inte
Svenska Dagbladets ledarredaktion och Per Gudmundson för att gå samman med sverigedemokrater genom att länka till sverigedemokraters filmer på Youtube. Gudmundson hävdar med någon form av guilt by association-logik att Lars Ohly är ansvarig för de ramsor som framförs på arabiska ( i översättning enligt Gudmundson: "Khaybar, Khaybar, o judar, Muhammeds armé skall återvända").

Risken är tyvärr stor att denna associationsteknik och dessa anklagelser bidrar till att människor motstånd mot antisemitism minskar. Vissa borgerliga debattörer spelar, medvetet eller omedvetet, ett synnerligen obehagligt spel här. För att tysta Israelkritiken och för att smutsa ned den svenska vänstern bidrar man, tyvärr, till att öka antisemitismen i Sverige.

Istället för att smutskasta varandra borde vi ta varandra i hand och lova att hålla våra diskussioner till landet Israels politik och att vi är överens om att all rasism, dit även antisemitism räknas, är åt helskotta fel. Protesterna mot Israels krig mot Gaza och Stoppa matchen-demonstrationen har fått rasister, såväl antisemiter som de som passar på att utmåla alla muslimer som blodtörstiga, att krypa fram och vädra morgonluft. Vi borde tillsammans arbeta för att trycka tillbaka dem dit de kom ifrån istället för att bekämpa varandra. Det är i min ögon viktigare än att försöka ta poäng på att dessa mörkerkrafter tagit sig in i samma sammanhang som Ohly och Sahlin.

Det är inte för sent att vända om, stoppa rasismen och antisemitismen!

Uppdatering: med Israels försvarare ovan menar jag i detta fall dem som i alla lägen stödjer Israels politik. Jag tillhör själv Israels försvarare när det gäller Israels rätt att existera som land.

Klass på dagordningen

Jag brukar inte blogga om opinionssiffror men jag kan inte låta bli den nya Demoskopmätningen. Inte så mycket för att vänsterpartiet har den enda statistiskt säkra förändringen (till det bättre) utan p.g.a. Demoskops analays. VD:n för Demoskop säg till Expressen att "Man noterar att det finns växande klasskillnader och då växer också stödet för det klassorienterade partiet".

7,2% är nu inte jättebra siffror, vi har haft högre, men det är en stabilisering och förhoppningsvis början på en stadig uppgång. Det är negativt med växande klasskillnader men det är naturligtvis positivt att fler ser vilket parti som har klassfrågorna på sin dagordning. När vi igår var några stycken som reflekterade över begreppet klass konstaterade någon att vi har ett jäkligt bra partiprogram i den frågan men att vi inte riktigt når ut.

Nu är det  inte partiprogrammet vi ska nå ut med utan vår politik. Mest aktuellt i Uppsala just nu är att få Uppsala att ta klimatförändringarna på allvar, att stoppa och vända försämringarna inom skola och förskola, att sluta sälja Uppsala till privata företag och att se till att kommunen klarar sig genom lågkonjunkturen utan stora neddragningar i välfärden. För att nämnde de stora frågorna, vid sidan finns naturligtvis många andra frågor, t.ex. jämställdhet, och det gäller att se till att inte dessa hamnar i bakgrunden nu när kommunen står inför en av de största utmaningarna på länge, den ekonomiska krisen.

Det sovande folket

Alliansfritt Sverige släpper idag Fredrik Reinfeldts Det sovande folket. Boken finns att ladda ned på bloggen eftersom:

"Denna bok beskriver alltså den framtid Fredrik Reinfeldt sökte. Därför uppmanar vi dig - att i ett samhälle där situationen för var dag försämras för sjuka, arbetslösa, studenter, invandrare, fattiga och alla de andra vars "utanförskap" Reinfeldt talar om för att kunna fördjupa klassamhället - läsa boken som ligger till grund för det hela".

Jag direktlänkar inte till boken utan ni får besvära er att göra "omvägen" via Alliansfritt Sverige. Äras den som äras bör!

Grattis Marlene

Jag har alldeles glömt att gratulera Marlene, Erik och Ulrik till att ha blivit valda till socialdemokraternas kommunalrådskandidater. Det är helt underbart också att UNT faktiskt kallar dem för kandidater. Ibland är det som någon slags självklarhet att socialdemokraterna får de kommunalråd de vill och finanskommunalrådsposten. Den är gången kallar faktiskt socialdemokraterna dem för kandidater i sitt pressmeddelande.

Nu väntar jag bara på att pressen ska sluta kalla Lena Hartwig för oppositionsledare. Hon är gruppledare för socialdemokraterna. När socialdemokraterna 2006 beslutade sig för att inte ha ett organiserat samarbete med vänsterpartiet och miljöpartiet innebar det också att socialdemokraternas gruppledare inte har mandat att vara oppositionsledare och företräda andra partier än sitt eget. Jag vet att Lena är medveten om detta och aldrig presenterar sig som oppositionsledare men det hindrar inte pressen att kalla henne det, nu senast TV4 Uppland.

Inför nästa mandatperiod har vi påbörjat ett samarbete och målet är naturligtvis att vi ska samarbeta i majoritet men skulle vi, peppar peppar, förlora valet så hoppas jag att vi samarbetar i opposition och att den som representerar det största partiet kan kallas oppositionsledare.

Manskommunen Uppsala

Uppsala har fått en ny kulturchef. Han är säkert jättebra och den bäste av dem som sökte tjänsten. Följande är därför ingen kritik mot vare sig honom eller dem som rekryterat men det är ett faktum att efter valet blev nämnderna mansdominerade och enbart män har anställts till de högsta chefsposterna.

I Uppsala kommun brukar de "mjuka" nämnderna kallas Muninnämnderna. Deras kontor delar nämligen kontorslokaler i kontorshuset Munin. Dessa nämnder är Barn- och ungdomsnämnden, Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Socialnämnden för barn och unga, Kulturnämnden, Äldrenämnden och nämnden för vård och bildning.

De borgerliga har valt att en kvinna och fem män som ordförande för dessa nämnder. Socialdemokraterna har valt två kvinnor och fyra män som vice ordförande för dessa nämnder. Dessutom har borgarna valt två män och två kvinnor som vice ordförande. De sex nämnderna har fyra kontor, som alla har manliga chefer.

När Muninnämndernas chefer träffas så träffas nu fyra män. När Muninnämndernas ordföranden träffas så  träffas fem män och en kvinna. När Muninnämndernas chefer och ordföranden träffas så träffas nio män och en kvinna. När Muninnämndernas chefer, ordföranden och vice ordföranden träffas (presidier) så träffas 15 män och fem kvinnor.

Uppsala kommun är numera manskommunen Uppsala. Det har också varit så tydligt under de uppdragsdialoger vi haft med nämnderna. Ofta har nämnderna enbart representerats av män och de få kvinnorna i rummet har varit vi kommunalråd och den chef som ansvarar för dialogerna (ja just det, anställd under en längre tid). Detta har jag inte bloggat om eftersom jag gjort det tidigare och ingenting har förändrats, åtminstone inte när det gäller könsfördelningen.
Här t.ex.

Jag vill återigen poängtera att det inte är nye kulturchefen som är problemet. Tillsättningen bekräftar istället ett mönster. I Uppsala ska det mycket till innan en kvinna blir vald till ordförande eller utses till direktör.

Stanna hemma mamma!

Jag kollar kalendern, den säger att det är den 9 mars. Annars trodde jag nästan att jag gick och la mig på den internationella kvinnodagen och vaknade upp den 1 april. Aftonbladets (även i DN) nyhet om att EU förhandlar om att ha en tvingade lagstiftning om 18 veckors mammaledighet måste vara ett aprilskämt. Det kan väl inte vara så att kvinnor ska tvingas vara hemma?

Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson tycker inte att föräldraledighet ska avgöras på EU-nivå ocharbetar nu för att få EU-parlamentet att byta ut mammaledighet mot föräldraledighet. Tur att vänsterpartiet finns i EU, när vi nu måste vara med. Det  krävs fler EU-kritiker i EU och det behövs fler röda som står upp mot de grå. Rösta in Eva-Britt, Hanna och Mikael i EU-parlamentet. Ta i ordentligt och se till att vänsterpartiet får fyra ledamöter i parlamentet, rösta in Berivan också.

Könsblinda Uppsala

Stockholms stad har beslutat att anta CEMR-deklarationen. Dvs. den europeiska jämtställdhetsdeklarationen som högern i Uppsala vägrade underteckna eftersom man tycker att jämställdheten kommer in på ett bra sätt i mångfaldsarbetet samt att jämställdhetsintegrering ska införas, se min reservation här.

Förra veckan hade jag en liten debattartikel om jämställdhet i UNT, läs den här.

Igår var internationella kvinnodagen med demonstrationer och manifestationer. Arbetet för jämställdhet fortsätter vi bedriva varje dag och jag kommer inte att lämna högermajoriteten i fred. Hittills har det ju gett lite resultat, som beslutet om jämställdhetsintegrering, men det finns mycket kvar att göra.

Pojke och flicka på Duka

Efter en bra demonstration på Internationella kvinnodagen gick jag en sväng in på Duka och snubblade nästan över deras väl exponerade plastservis för barn, blå till pojkar och rosa till flickorna. För att ingen ska ta fel och köpa en rosa fjäril till pojken eller en grönblå larv till flickan så är prylarna märkta med boy och girl. Kvinnan som jobbade där tyckte jag var löjlig, ville man köpa en fjäril till pojken var det ju bara att ta bort etiketten.

Tyvärr får vi ingen jämställdhet förrän alla får göra sina egna val. Det kan verka banalt att reagera på Dukas pojk- och flickserviser men det visar ju på att vi inte får göra våra egna val. T.o.m. vilken platstallrik vi ska äta på styrs av vilket kön vi har, åtminstone om Duka får bestämma.

Bilderna nedan är en hyllning till alla som vågar utmana könsroller och könsmönster. Till alla flickfödda som vägrar vara tjejiga och till alla pojkfödda som vägrar vara macho, till alla Kim.

könsbundna val på duka

könsbestämda val på Dukakönsbestämda val på Duka
könsbestämda val på Duka


pojktallrik på Duka
 Läs också om familjen som vägrar att svara på frågor om sitt barns kön, i
SvD.


Protestera mot/försvara Israel men sätt inte likhetstecken mellan Israel och judar

Jag hade inte tänkt blogga om tennismatchen i Malmö men nu kan jag inte längre låta bli. Med tanke på vad som hände utanför tennishallen var det ett riktigt beslut att inte tillåta publik. Fast å andra sidan hade väl inte de maskerade vågat gå omaskerade på matchen.

Jag blir så arg på dem som använder fredliga demonstrationer och manifestationer till att förstöra och använda våld. Jag blir ännu argare när jag sedan läser om vänstervåld på bloggar och i pressen. Det är ju vänstern som försöker stoppa våldet, heder åt dem som bildade mur mellan våldsverkarna och polisen (
SvD).

Något annat som gör mig upprörd är att judar i Malmö känner sig rädda. Så ska det inte vara. Protester mot ett land får inte leda till att svenskar som har samma religion, som utövas i landet, ska behöva känna sig rädda. (SvD) Tyvärr är det i mångt och mycket Israels försvarare som sätter likhetstecknen mellan judar och Israel. När svenskar med kriget i Gaza i färskt minne vill manifestera mot Israel så talar folkpartiets partiledare Jan Björklund om hets  mot sex unga judiska tennisspelare. (DN). På så sätt blandar man ihop judendomen med Israel.

Jag undrar om Björklund har frågat tennisspelarna om deras religion. Jag googlade på Israels Davis Cup-lag och religion angavs inte på någon av dem. Visserligen hade de flesta vanliga judiska efternamn och ett par även
hebreiska förnamn men det gällde inte alla. Den spelare som är född i Argentina med en argentisk mor och en israelisk far och flyttade till Israel som barn är ju t.ex. definitionsmässigt inte jude om inte hans mor är det. Huruvida det är så eller inte spelar nu ingen roll. Kristna, judar eller muslimer i det israeliska Davis Cup-laget representerar Israel och inte sin religion. Protesterna riktar sig inte mot dem personligen utan mot Israel.

Bloggat: Arvid FalkSvenssonAlliansfritt Sverige, Fredrich Legnemark, Hanna (v)  och många många fler.

Bara nonsens

Jag gillar bilden på mig själv, trots att jag knappt syns eller kanske tack vare att jag knappt syns. Ikväll kom jag på ytterligare en anledning till att jag gillar bilden. Den ger en liten liten liten känsla av en världens bästa låtar genom tiderna: David Bowies Life on Mars. Tror att jag ska leka lite med bildprogram och slänga på lite blå ögonskugga på min bild och kanske rita dit en mun (kan jag klippa och klistra Davids?)

life on mars bilden kommer från en hemsida som säkert inte är officiell men David Bowie var en av de första artisterna att inse nätets möjligheter och på hans
offciella hemsida kan man ladda ner en hel del.
´
Det här var en privat nonsensbloggpost men vill man läsa något viktigt och bra så rekommenderar jag Fredrich.

En domarskandal?

Sirius hade hjälp av en tolfe spelare, även om det var några hundra färre än i torsdags. Edsbyn hade hjälp av en annan tolfte spelare, domaren, åtminstone enligt publiken. Domarskanadal ekade under förlängningen och glåporden över den assisterade domaren på vår sida. Jag är ingen bandyexpert men nog kändes det som det blåstes lätt till Edsbyns fördel.

4-5 mot Edsbyn efter förlängning är ett resultat som ger mersmak. Än är det inte över, Sirius i bandyfinal är ingen omöjlighet. Kom igen Sirius!

Jag ska inte fira internationella kvinnodagen

och jag hoppas att inte heller Lars Ohly ska det: Mona Sahlin, Peter Eriksson och Lars Ohly firar internationella kvinnodagen.

Jag vägrar att fira-plakatInternationella kvinnodagen är inte kvinnors födelsedag, det är inte heller någon motsvarighet till mors dag där kvinnor ska firas och uppvaktas med blommor och kaffe på sängen. Internationella kvinnodagen är en kampdag där kvinnors situation ska uppmärksammas. Jag vägrar att acceptera att den internationella kvinnodagen är något som ska firas, även om jag tyvärr ser att även mitt partis webbredaktör har anammat firandetanken, som tur är leder åtminstone en av länkarna  till ett arrangemang som talar om motstånd och inte om firande. Trots att det är ett spännande program här i Uppsala funderar jag på att åka till Stockholm för här i Uppsala ska man fira.

Fira kommer jag att göra den dagen som ingen kvinna blir misshandlad, när kvinnor har samma lön som män, när ingen kvinna blir våldtagen och utsatt för övergrepp och då menar jag i hela världen. Jag kommer inte att fira internationella kvinnodagen ens när Sverige har blivit helt jämställt . När hela världen är jämställd då kommer jag att fira och då kommer vi inte längre att behöva en internationell kvinnodag.

Kanske ska jag göra ett eget plakat och ta med mig till demonstrationen: "Jag vägrar att fira!"

(Det räcker nu! säger man i Stockholm, Fira internationella kvinnodagen, säger man i Uppsala)

Dagens dilemma

Nu är det bara några timmar kvar tills Sirius tar emot Edsbyn på Studenternas. I eftermiddag måste det bli publikrekord.
Hoppas att Uppsalas idrottsälskare räcker till för att fylla både Studenternas och Gränby ishall där Almtuna tar emot Växjö i playoff och att inte alltför många stannar hemma för att kunna följa matcherna från TV-soffan.

Bussa Schyman på Weimers

Just nu rasar debatten om äktenskap på Newsmill med anledning av Linda Skugges skilsmässa. Många har skrivit inlägg för och emot äktenskapet, bl.a. Gudrun Schyman och Linda Skugge själv. Gudrun Schyman har sina poänger och jag håller med om mycket av det hon skriver men ändå så kan jag inte ta till mig det riktigt. Gudrun Schyman har oftast ett ovanifrånperspektiv. Det gör att bra åsikter försvinner i någon sorts motvilja mot det hon säger, en motvilja som mer utgår från hur hon säger det än vad hon egentligen säger. Det är synd för diskussionen om äktenskap och kärnfamiljsidealet förtjänar ett bättre öde än detta.

Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande, Charlie Weimers, gör mig mörkrädd. Han menar på fullt allvar "att leva inom en intakt familj är dessutom ett av de främsta skydd ett barn kan ha mot att växa upp i fattigdom eller att utsättas för våld ifrån en närstående."  Rösta bort kristdemokraterna från riksdagen i nästa val annars riskerar vi att få in denne unge man i riksdagen. En ung man som säger "att vägen framåt är att stärka kärnfamiljen som norm i samhället. En man som säger att han kämpat för att bevara äktenskapet och kommer kämpa emot de förslag om månggifte som kommer resas när äktenskapsdebatten dör efter riksdagens votering.

Han vill bevara äktenskapet genom att kämpa mot människors rätt att ingå äktenskap. Läs hans inlägg och håll med mig om att om det är någon som man skulle bussa Gudrun Schyman på så är det honom. Är detta kristdemokraternas framtid?

UppdateringBloggvärldsbloggen skriver att jag ogillar Schymans tankar men det är tvärtom. Jag gillar hennes tankar och håller med om det mesta. Det är därför som jag kritiserar hennes sätt att framför dem. Om till och med jag som är håller med om mångt och mycket har svårt att ta till mig det hon säger hur ska då de som inte håller med kunna ta till sig någonting?

Saker jag borde bloggat om

Det finns mycket som jag borde bloggat om. Bl.a. borde jag bloggat om klimatdebatten som var i lördags. Inte minst för att kunna tala om att det enbart var två partier som fick godkänt av publiken och det var vänsterpartiet och miljöpartiet. Publiken ansåg att vi var de enda som var pålästa och som förstod vad det handlade om, se till exempel kommentaren på Niclas Malmbergs blogg. I december fick vi kommunalråd material från flera föreningar och i lördags var det "läxförhör". Jag och Niclas var de enda kommunalråd som var där, övriga partier skickade någon annan, förutom folkpartiet som inte var där alls. Ersättarna hade fått materialet för sent för att hinna sätta sig in i det och vissa delar hade de inte fått alls. Tråkigt att de andra partierna inte tar klimatdebatten på allvar. Några av de andra deltagarna hade kanske klarat sig bättre om de inte hade behövt säga " jag har inte hunnit sätta mig in i detta" eller "det har jag inte fått" men anser man att vi inte ska lägga oss i marknadskrafterna och människors bilberoende så spelar det ju ingen roll hur mycket material man fått, om man inte är beredd att ta intryck. Jag lovade i alla fall att se till att cykelvägar skulle komma in i regions åtgärdsplanering för transporter. Det löftet infriade jag redan i onsdags när jag fick kommunstyrelsen att flytta upp prioritering av cykelväg längs väg 288 till högsta prioritering.

vänsterpartiets årsmöteI söndags hade vi årsmöte för vänsterpartiet Uppsala. En stor del av styrelsen har flyttat eller planerar att flytta så det gjordes en del nyval. Vår ordförande Emma är i alla fall kvar. På bilden ses delar av mötesdeltagarna, bl.a. Emma, och Tommy från partikansliet som var inbjuden gäst.

Annat som jag borde bloggat om den här veckan är Studentbostadsseminariet som jag var på i måndags och konferensen om Lokal ekonomi hållbar tillväxt! som jag var på i tisdags. Egentligen borde jag ha bloggat om kommunstyrelsen igår istället för att bara klistra in våra reservationer (det blir en till men den är inte färdigskriven). Dagens möte om budgetförutsättningarna 2010-2013 borde jag definitivt blogga om men jag måste smälta informationen först. Det kommer inte att bli lätt och jag betvivlar att den borgerliga majoriteten kommer att klara av situationen.

Jag borde också blogga om insändaren som var i UNT:s sportbilaga, skriven av två idrottsansvariga moderater. En bra insändare, smart formulerad också.  Den finns inte på nätet men i korthet så går den igenom alla idrottssatsningar som gjorts i Uppsala och om Uppsalas förbättrade ranking som idrottsstad. Det mesta som förs fram i insändaren är satsningar som påbörjades under vår mandatperiod men som fallit ut under den här.  Skulle jag skriva en insändare och påpeka det skulle jag bara verka gnällig och missundsam så därför påpekar jag det här.

Det finns säkert massor av mera som jag borde bloggat om men någonstans måste man sätta stopp. I kväll går jag på Sirius-Vetlanda och i morgon åker jag först till Enköping för möte och sedan till Västerås för seminarium om Citybanans finansiering. På lördag är det vilodag, hurra, och på söndag 8 mars med diverse aktiviteter. Blir det ingen blogg de här dagarna så blir det i alla fall korta kommentarer i min nya Microblogg via Twitter, längst upp till höger.

Mer vegetariskt i skolorna

Reservation KS 15 motion om förändrad köttkonsumtion i Uppsala kommun


Kommunstyrelsens förslag till beslut är extremt vagt, och det kommer tyvärr inte att leda till ökad andel vegetarisk mat i linje med vad motionen föreslår. Med det ointresse som majoriteten visar för vegetarisk mat som ett sätt att minska köttproduktionens klimatpåverkan hade det varit rakare att från majoritetens sida avslå motionen, istället för att gömma sig bakom diffusa skrivningar. Under ärendeberedningen har framförts en lång rad av osakliga argument; som att vegetarisk mat skulle vara dyrare, att ekologisk mat skulle vara dåligt ur klimatsynpunkt och att vegetarisk mat inte är fullgott ur näringssynpunkt. Att det redan idag serveras olika vegetariska rätter i skolan, t ex pannkakor, potatisbullar och grönsakssoppa, verkar man inte riktigt inse, och än mindre tycks man känna till den uppsjö som finns av vegetariska goda och näringsriktiga rätter som skulle kunna ersätta både dagens kötträtter och dagens ibland ganska fantasilösa vegetariska rätter. Borgerliga fullmäktigeledamöter uppmanas därför att studera vegetariska kokböcker, t ex på
http://www.vegetariskt.com/recept.asp för att därefter bifalla motionen samt stödja våra tilläggsyrkanden att uppdraget även ska omfatta Produktionsnämnden för fristående skolor, samt att besluten även ska omfatta upphandlad verksamhet.   


Vi reserverar oss till förmån för bifall på motionen, att uppdragen även ska gälla produktionsnämnden för fristående skolor, att besluten även ska omfatta upphandlad verksamhet.


Mer jämställdhet i Uppsala!

Reservation i kommunstyrelsen angående ett förslag från mig att Uppsala ska skriva under en jämställdhetsdeklaration

Skrivelse till kommunstyrelsen angående hållbar jämställdhet


Den europeiska deklarationen om jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå uppmanar Europas kommuner och regioner att använda sina befogenheter och partnerskap för att uppnå jämställdhet. Vi menar att Uppsala kommun borde skriva under deklarationen.


Örebro universitet har i sin utvärdering av Uppsala kommuns organisation konstaterar att det råder okunskap, omedvetenhet och ointresse vilket leder till att det inte ser ut att finnas intresse för jämställdhetsfrågorna. Utvärderingen för fram några möjliga förklaringar, en av dessa är "att det allt mer ökade intresset för mångfaldsfrågorna s.a.s. tar överhanden vilket gör att jämställdhetsarbetet hamnar i bakgrunden. Man kan hävda att jämställdhetsarbetet koopteras av mångfaldsarbetet och kooptering är en aktivitet som förhindrar och försvårar det förra."


Formuleringarna i kommunstyrelsens avslag handlar i mycket om kommunens mångfaldsarbete, bl.a. om vad som görs inom ramen för medlemskapet i Koalition av europeiska städer mot rasism och diskriminering och ett projekt om mänskliga rättigheter.


Mångfaldsarbetet och arbetet för mänskliga rättigheter är viktigt men jämställdhetsarbetet är lika viktigt och måste få stå på egna ben.


Stöd till Gaza

Här kommer den första av de reservationer som vi lagt i samband med dagens kommunstyrelse:

Skrivelse från Ilona Szatmari Waldau och Liza Boëthius (båda v) angående stöd till GazaVi reserverar oss till förmån för bifall på skrivelsens förslag med undantag av den första attsatsen, eftersom vapenvila redan åstadkommits.


Kommunstyrelsens svar uttrycker en försiktig hållning där man inte säger nej till förslagen men hävdar att det är någon annans ansvar. Vi menar att kommunstyrelsen, som ett av kommunens högsta organ, kan ta ställning för att stödja Gaza under återuppbyggnaden. Detta kan med fördel göras tillsammans med andra nämnder där behövlig kompetens finns.


Initiativ som har tagits ute i organisationen har stoppats med hänvisning till att det inte kommit några centrala direktiv. Om nu kommunstyrelsens majoritet menar att det är någon annan som ska ge stöd till Gaza borde majoriteten i konsekvensens namn ha bifallit den sista attsatsen om att kommunstyrelsen ska uttala att initiativ uppmuntras.


Frige Dawit Isaak

Den svenske journalisten Dawit Isaak har nu suttit fängslad i Eritrea 2 712 dagar och snart 13 timmar. Många agerar för att få honom frigiven. Idag t.ex. Expressen och t.o.m. EU har agerat på vänsterpartiets initiativ.

Läs mer om Dawit Isaak här på Expressens kampanjsida därr man kan skriva under en protestlista eller här, officiell sida  där kampanjbilden är hämtad och även där finns en lista att skriva under. Läs även The Real Mymlans suveräna blogg om varför hon tror att så få engagerat sig för Dawit Isaak. Den bloggen är så bra att det inte finns mycket mer att tillägga.
Frige Dawit- logga

Jag, en medgångssupporter

Precis som de flesta andra "riktiga supportar" så ogillar jag medgångssupportrar, de där som bara dyker upp på matcherna när det går bra för laget. Har man stått och frusit om fötterna en snöig dag för att följa sitt favoritlag eller uthärdat alla bittra minutrar under 8-1-förlust har man inget till övers för dem som kommer när solen skiner och laget spelar avgörande medaljmatcher. Medgångssupportrar, muttrar vi riktiga supportrar, var var ni när laget behövde er som bäst?

Nu är jag själv där. Jag har visserligen sett en och annan Siriusmatch tidigare men nu när Sirius spelar den avgörande kvarten funderar jag på att ta sonens halsduk på mig och gå dit. Jag har blivit en medgångssupporter, en sån där som visserligen håller på laget men inte så mycket att det funnits tid och ork att gå på matcher i alla väder.
 
Jag skäms lite men konstaterar att det inte är så dumt att vara medgångssupporter, som medgångssupporter kan jag se de mest spännande matcherna tillsammans med flera tusen andra. Jag slipper stå och frysa tillsammans med några hundra riktiga supportrar, jag slipper se dåliga matcher där laget åker på storstryk.

På torsdag är det jag som står och hejar på Sirius med eller utan halsduk och förhoppningsvis behöver jag inte citera Snobben nedan.


biljett från 1976 IFK Göteborg-Elfsborg Denna match slutade 2-1, enligt baksidestexten. IFK Göteborg slutade trea det året och Elfsborg sexa.

Twitter och 8 mars

Den uppmärksamme kan se att jag börjat "twittra". Jag hoppas kunna uppdatera Twitter ofta och då hamnar ju en liten microblogg i högerspalten på den här bloggen.

Apropå högerspalten så lägger jag då och då in små banners för att göra reklam för olika arrangemang. Det är förvånadsvärt hur många arrangörer som inte inser värdet av att lägga ut små banners på sin hemsida så att vi med bloggar och hemsidor kan göra reklam. Senast fick jag sitta hemma och göra en egen banner för Schysst jul och nu närmast ska jag göra en liten klickbar banner för 8 mars i Uppsala. Klippa, klistra är det som gäller när arrangemangets enda stora banner ska bli en liten som passar i min högerspalt. Ibland räcker det att förminska, som t.ex. fungerade med Feministiskt forum, och ibland kan det finnas en acceptabel bild i en Facebookgrupp, vilket också fungerade med Feministiskt forum. Andra gånger kan man hitta någon som gjort jobbet åt en men 8 mars får jag göra själv. Hade jag tänkt på det tidigare hade jag naturligtvis gjort banners i olika storlekar och erbjudit  hemsidan men som det är nu så är det kanske i senaste laget.


Internationella kvinnodagen

På söndag är det 8 mars. 8 mars är den internationella kvinnodagen och den uppmärksammas i Uppsala med seminarier hela veckan och en demonstration m.m. på själva dagen. Bilden nedan är länkad till hemsidan där hela programmet kan ses. Missa inte vänsterpartiets programpunkt: 4/3 Feministisk ekonomi i praktiken. Tid: 18.00 Plats: ABF Bredgränd 14.  Vad är feministisk ekonomi? Är familjelivet avskiljt från den ekonomiska sfären? Vad innebär det att kvinnors oavlönade arbete aldrig räknas i ekonomin. Josefin Brink från Vänsterpartiet pratar om feministisk ekonomi.

Demonstrationen startar från Odinslund, samling 12.00, och avgår till Stora Torget där det blir tal. Från 14.00 händer det en hel del på Clarion Hotel Gillet.


länk till 8 mars-arrangemang i Uppsala 2009

Avknoppning av skolor stoppas (äntligen)

Skolinspektionen säger nej till alla ansökningar om avknoppning av skolor. Jättebra tycker jag och Stockholmsvänstern. Jättedåligt tycker moderaten Mats Gerdau. Samma Gerdau som sagt att det är lika orimligt att kommuner ska få uttala sig om privata skoletableringar som det är att Konsum ska få uttala sig om Icas etableringar. Något som fick Maryam Yazdanfar att konstatera att det är skillnad på kunskap och pastaskruvar.

I pressen: Aftonbladet och SvD