Gulasch, pörkölt och paprikás

Ungersk mat är gott och gulaschen finns i många olika varianter. De flesta är väldigt olika den köttgryta som kallas gulasch i Sverige. Upsala Nya Tidning har idag en artikel med matrecept från Ungern och lyckas kalla en och samma rätt för både gulasch, pörkölt och paprikás. I artikeln står det att "Sen kommer den, gulaschen, som egentligen heter paprikas" och i receptet heter rätten Marhapörkölt (biffgryta på svenska). Jag  tror inte att familjen som lagat maten åt UNT är så glada över denna sammanblandning.

Låt mig dela med mig av min underbara bok Ungerska specialiteter där det står att skillnaden ligger i detaljerna. Till pörkölt tärnar man oftast köttet och pörkölt innehåller också mer paprika än paprikás, ologiskt nog med tanke på namnet. Till paprikás har man oftast syrad grädde.

Jag kan förstå att reportern inte riktigt hängt med. Trots hjälpen av min bok kan jag inte alltid förstå skillnaden mellan de olika rätterna. En gulasch på nötkött däremot skiljer sig från de andra rätterna eftersom den innehåller kummin och har mer vätska. Det som i Sverige kallas gulasch skulle i Ungern kallas pörkölt.

Ett recept på gulasch och fler andra ungerska rätter, bl.a. pörkölt, finns på min gamla recepthemsida. Pröva det gärna och prova marhapörkölten i UNT också. Det spelar liksom ingen roll om man lagar paprikás, pörkölt eller gulyás. De är lika goda allihopa. Sedan jag slutade med kött har jag försökt laga gulasch på sojabitar men det blir inte lika gott men i alla fall godare än "gulaschen" på lunchrestauranger.

Lite kuriosa är att när På spåret för några år sedan lät turen gå till Budapest fick jag ett mail från redaktionen som ville veta om det ingick tomat i en riktigt ungersk gulasch, de hade hittat min recepthemsida. Jag svarade dem så gott jag kunde och konstaterade, när programmet sändes, att frågor om ingredienserna i en gulasch aldrig kom med. Det kan ju bero på att gulaschen görs på olika sätt beroende på vilken del av Ungern den kommer ifrån.

Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback