Pojke och flicka på Duka

Efter en bra demonstration på Internationella kvinnodagen gick jag en sväng in på Duka och snubblade nästan över deras väl exponerade plastservis för barn, blå till pojkar och rosa till flickorna. För att ingen ska ta fel och köpa en rosa fjäril till pojken eller en grönblå larv till flickan så är prylarna märkta med boy och girl. Kvinnan som jobbade där tyckte jag var löjlig, ville man köpa en fjäril till pojken var det ju bara att ta bort etiketten.

Tyvärr får vi ingen jämställdhet förrän alla får göra sina egna val. Det kan verka banalt att reagera på Dukas pojk- och flickserviser men det visar ju på att vi inte får göra våra egna val. T.o.m. vilken platstallrik vi ska äta på styrs av vilket kön vi har, åtminstone om Duka får bestämma.

Bilderna nedan är en hyllning till alla som vågar utmana könsroller och könsmönster. Till alla flickfödda som vägrar vara tjejiga och till alla pojkfödda som vägrar vara macho, till alla Kim.

könsbundna val på duka

könsbestämda val på Dukakönsbestämda val på Duka
könsbestämda val på Duka


pojktallrik på Duka
 Läs också om familjen som vägrar att svara på frågor om sitt barns kön, i
SvD.


Kommentarer
Postat av: A. Mikael Eriksson

"Tyvärr får vi ingen jämställdhet förrän alla får göra sina egna val." Jag hade inte kunnat formulera saken bättre själv. Om alla får göra sina egna val så har vi verklig demokrati i politisk och ekonomisk mening. Du känner det uppenbarligen som ett tvång att handla i Dukabutiker och underkasta Dig deras färgval, i stället för att gå till nästa butik. Hur ska kvinnor kunna nå jämlikhet om samhällsproblem reduceras till ett val av färger. Själv väljer jag bort rött...

Postat av: Miro Anter

Till Mikael Eriksson: Problemet är ju att sannolikheten är väldigt stor att det ser likadant ut även på till exempel Cervera. Könsroller och sterotyper återskapas överallt hela tiden, och kommer att fortsätta göra det så länge vi inte ser mönstren utan betraktar varje enskilt fall för sig och något man som individ kan välja bort.

2009-03-08 @ 19:59:13
Postat av: A. Mikael Eriksson

Svar till Miro Anter: Om man som individ väljer bort något som man inte gillar, så säljer butiken mindre av varan och anpassar sig efter kundernas totala efterfrågan. Man måste ju inte köpa! Vänsterns största problem idag tycks vara, att majoriteten kunder "inte ser mönstren", förmodligen för att de har viktigare problem för ögonen än att fokusera på genusmoset.

2009-03-08 @ 23:05:12
URL: http://amikaeleriksson.blogspot.com
Postat av: Miro Anter

Till Mikale Eriksson: Det du kallar genusmos är det som ligger till grund för att män i dagens Sverige på område efter område har större makt och inflytande än kvinnor. Det handlar om representation i företagsstyrelserna, det handlar om utrymme i klassrummen och det handlar om lönesättningarna. Bland mycket annat. Anledningen till att vi ändå lever i ett betydligt mer jämställt Sverige idag jämfört med för 100 år sedan (då kvinnor inte ens hade rösträtt), beror på kollektiv organisering. I den kampen har vänstern varit drivande, och det kommer vi att fortsätta vara tills den dag vi har uppnått jämställdhet mellan könen.

2009-03-09 @ 10:12:12
Postat av: A. Mikael Eriksson

Om allt detta är så viktigt, varför då hänga upp sig på tallrikar? Jo, kommunismen lämnar ingenting åt den enskilda människan att besluta om. Det Du beskriver är i mångt och mycket en fråga om attityder och sådana går inte att lagstifta bort. Hur enskilda företag ska styras är i en marknadsekonomisk demokrati ingen statlig angelägenhet. När Du talar om att vänstern har varit drivande i kampen, så förmodar jag att Du avser socialdemokratin, i en kommunistisk diktatur är varken manlig eller kvinnlig rösträtt någonting värd.

2009-03-09 @ 11:12:31
URL: http://amikaeleriksson.blogspot.com
Postat av: trollhare

Gud så fånigt. Servisen i sig var ju jättesöt. Så synd att de hade märkt det på det viset, med både klisterlappar OCH skyltar. Är de rädda att folk ska ta fel eller?

2009-03-10 @ 10:23:12
URL: http://trollhare.wordpress.com
Postat av: olov

Miro Anter: "Anledningen till att vi ändå lever i ett betydligt mer jämställt Sverige idag jämfört med för 100 år sedan (då kvinnor inte ens hade rösträtt)"Hur många män i Sverige hade röstat i ett allmänt val 1909? Visst är det trist att kvinnor fick rösträtt först 1921 men ibland låter det i den mer uppjagade retoriken som om män har haft rösträtt i tusentals år före kvinnor.

2009-03-10 @ 14:56:38
Postat av: Galaxa

olov: Så du upprörs inte över att en generation kvinnor fick vänta på att få samma rättigheter som alla män? Det tycker du är "uppjagad retorik"! Vilket snömos!Många tycker att det är onödigt att uppröras över kläder, leksaker och serviser som så oförblommerat vänder sig könsdifferentierade konsumenter. Det ärbagateller och annat är viktigare, tycker de. Men det är i detta lilla som vi indoktrineras smidigast och värst!Att uppmana folka att sluta handla är ju naivt! Är det någon som verkligen tror att konsumenterna har makten idag?

2009-03-12 @ 00:51:35
URL: http://et-phone-home.blogspot.com/

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback