Näringslivsföreträdare och regeringens näringslivsforskare delar vänsterpartiets åsikt

I onsdags kommenterade jag det orealistiska i kommunledningens tro på att Ärna ska generera för kongresser i Uppsala. Idag skriver Johan Cejie, regelutvecklingschef, med stor erfarenhet av att ordna konferenser och affärsmöten precis samma sak i Upsala Nya Tidning, dvs. att  små udda flygplatser inte påverkar detta utan att det är närheten till en stor internationell flygplats.

Ungefär samma sak säger Peter Wikström, som bereder beslutsunderlag till regeringen kring näringslivsfrågor vid myndigheten för tillväxtanalys. Till Radio Uppland säger han bl.a. att " Med tanke på att den regionen redan idag är väldigt väl integrerad och del av en stor lokal arbetsmarknad och har ganska god tillgång till transporter, både väg, järnväg och flyg, då är det svårt att se den här omdelbara tillväxtboomen som skulle komma av en sådan här etablering. Det är ett tillskott på marginalen".  Dessutom ser han en risk att Uppsala kan tappa i näringslivsutveckling om flygplatsen inte bär sig.

Det måste vara surt för högermajoriteten att företrädare för näringslivet och en forskare knuten till regeringen kommer till samma slutsats som en vänsterpartiet. Så här avslutade jag min blogg i onsdags:

"Bättre, snabbare och säkrare förbindelser mellan Uppsala och Arlanda skulle stärka Uppsala som kongress- och konferensstad ännu mer. En utbyggnad av spårkapaciteten mellan Uppsala och Arlanda är betydligt viktigare för Uppsalas utveckling än en liten lågprisflygplats nordväst om Uppsala."

På fullmäktige ikväll kommer den borgerliga majoriteten att i sitt yttrande över miljökonsekvensbeskrivningen att  tala om hur bra Ärna är för Uppsala som konferensstad. Lyssna gärna på debatten, antingen i lokal-tv eller på Uppsala kommuns hemsida.

Kommentarer
Postat av: Johan C

Det är tragiskt att detta fick bli en blockfråga. Och det uppfattar jag att oppositionen har bidragit till. Jag vet att det finns alliansledamöter i KF som uppriktigt försöker tänka hållbart företagande. Men när oppositionens retorik tenderar att klumpa ihop dem med betongmoderater under samlingsnamn som "majoriteten" eller "alliansen", så går de givetvis i försvar.Men det klart, det är de som röstade för, som bär huvudansvaret. Och jag tror att V/S/MP har vunnit sympatisörer på detta.


OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback