Obalanserad budget kallas räkneexempel

En dag fylld med möten. Först ett internt oppositionsmöte för att prata budget, därefter en lunch med våra uppsatsstipendiater och slutligen arbetsutskottet. Slutligen var kanske att ta i. Om ett par timmar ska jag på styrelsemöte med vänsterpartiet så det blir mer möten.

På arbetsutskottet hade vi två stora ärenden, dels IVE (budget), dels yttrandet om Ärna som civilflygplats. Vi diskuterade båda en aning men IVE:n bordlades enligt plan och yttrandet om Ärna går vidare till kommunstyrelsen utan ställningstagande. Bekymmersamt med Ärna-ärendet är att det kommer redan till nästa kommunfullmäktige trots att det inte hinner med i utskicket. Fullmäktigeledamöterna ska alltså läsa in över 200 sidor text på bara ett par dagar. Eftersom ärendet inte kommer före grupperna innebär det dessutom att ledamöterna inte kan diskutera sinsemellan på ett bra sätt. Visserligen kan ju vi som är emot en civil flygplats på Ärna lägga ett alternativ förslag till yttrande, och det kommer vi att göra, men de som inte varit med i förarbetet till yttrandet behöver också få en chans att sätta sig in i ärendet. De ska vara med att ta beslut!

IVE ska vi inte ta förrän i juni så där finns det gott om tid att läsa in. Den bordläggs alltid för att oppositionen ska få tid att göra ett alternativt förslag. Idag pratade vi bara om uttaget på 50 mnkr från bolagen. Enligt IVE:n ska bolagen bidra med 50 mnkr 2010 och 50 mnkr 2011.  Men på presskonferensen sa Gunnar Hedberg (m) "att 2010 är det riktiga bottenåret i vart fall för kommuner och landsting. därför är det så viktigt att göra det här extrauttaget just 2010." "sen ska vi naturligtvis se till att det finns ordinarie pengar", sa han vidare till
Radio Uppland. Trots att han alltså säger till pressen att det bara ska göras uttag 2010 har han lagt fram en budget där man gör uttag även 2011. På våra frågor om detta svarade Hedberg att det var ett räkneexempel.

Det är ett intressant räkneexempel. Gunnar Hedberg klarar inte av att spara ytterligare 50 mnkr för 2011 och han kan inte heller lägga ett minusresultat på 50 mnkr. Hellre än höja skatten med 15 öre hittar han alltså på en ofinansierad intäkt, ett räkneexempel. Något liknande har aldrig gjorts i budgetsammanhang tidigare. Hedbergs enda räddning är att konjunkturen vänder och skatteintäkterna ökar 2011, annars återstår bara besparingar.

Som tur är finns det bra alternativ till Hedbergs osäkra budgetbluffande. Budgeten för 2011 kommer att läggas av dem som vinner valet. Rösta bort Gunnar Hedberg och budgeten blir seriös och hållbar.


Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback