HBT och bistånd

Superbra seminarium om HBT och bistånd. Hans Linde (V) konstaterade att HBT-kunnandet på utrikesdepartementet inte var det bästa och menade att det fanns en ovanifrånatityd, bl.a. i den handlingsplan som tagits fram. En liten del av biståndet används till att stötta HBT-arbetet i Syd och många ambassader vill inte ställa krav på rättigheter för HBT-personer eftersom de är rädda för att förstöra bra relationer. Andrea Bergström, som har arbetat med HBT-frågor i Uganda genom RFSL Ungdom, gav exempel på att aktivister släppts ur fängelse p.g.a. att västambassader protesterat medan aktivister som fängslats utan protester får sitta fängslade i åratal.

Både Hans och Andrea menade att vi måste bli bättre på att använda biståndet för att stötta HBT-arbetet i Syd men att det måste ske utifrån de önskemål som finns bland HBT-personer på plats. Båda kunde ge exempel på hur bistånd (ej svenskt) använts för att skaffa lokaler där HBT-personer kunnat få en fristad i homofoba länder med diskriminerande lagstiftning.

Hans poängterade att i en del länder menar man att homosexualitet egentligen inte finns utan kommit från väst. Får då HBT-föreningar ekonomiskt stöd från väst så kan den åsikten spädas på. Därför måste man alltid utgå från vad de lokala aktivisterna vill. Både Hans och Andrea påpekade också att man måste vara noga med att inte exportera vår syn till andra länder. I Sverige utgår HBT från identitet medan det i andra länder inte alls behöver vara så. Transpersoner kan också vara en icke-fråga, t.ex. i Asien där man inte har en lika tydliga uppdelning i två kön.

Slutligen svarade Hans och Andrea på några frågor bl.a. att man kan vända sig till RFSL eller RFSU om man vill arbeta med HBT och bistånd.

Tack Hans, Andrea och samtalsledaren Seluah Alsaati för ett bra seminarium. 

Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback