Vid liv

Jag lever och det gör även bloggen. Just nu är det dock så mycket att jag inte hinner sitta ned. Huvudsakligen p.g.a. den äldreomsorgsturné  som vi just nu gör. Dagens besök var det sjätte i ordningen och ytterligare några besök ska vi hinna med innan vi är nöjda.

Snart är det kommunfullmäktige så det här inlägget blir inte längre än så här.

Osynliggörandet av kvinnor

Just nu är jag väldigt trött. Jag försöker mig på en Nordgrenvecka, dvs. jag jobbar 11-13 timmar per dag. De senaste två dagarna har jag varit på möten till 22.30 och både i måndags och ikväll blir det möte till 21. Jag jobbar även en stund på lördag och en stund på söndag.

(Nordgrenvecka=folkpartisten som menar att ett kommunalråd ska arbeta alla veckans dagar och 80-90 timmar i veckan. De som minns Nordgren från hans tid som kommunalråd hävdar att han inte levde som han idag lär.)

Det här med krav på kommunalråd och andra politiker har jag funderat på en hel del. Om man nu ska jobba så mycket så innebär det ju att man inte har någon som helst kontakt med ett vanligt liv. Vilket kommunalråd hinner besöka anhöriga på äldreboendet, hämta barnen i förskolan eller umgås med människor utanför politiken med de villkoren. Styrkan i det svenska politiska systemet ligger ju i att vi har fritidspolitiker som har vanliga jobb (eller studerar/är arbetslösa) och lever ett vanligt liv. Svenska politiker vet hur vanligt folk har det för svenska politiker är vanligt folk. Vi som är kommunalråd eller heltidspolitiker kan fjärma oss från vanligt folk om vi inte ser upp och ska man jobba 80-90 timmar i veckan så har man inget alternativ. En sådan här vecka som jag har nu ger ett konstigt perspektiv, förutom att jag gör studiebesök i äldreomsorgen och den vägen hör hur vårdpersonalen har det så träffar jag bara andra politiker och högröstade aktivister. Skulle hela min tillvaro bestå av möten med andra politiker, påtryckare och med dem som gör sin röst hörd så skulle jag helt tappa perspektivtet. Fritiden och umgänget med människor som inte är politiker eller aktivister är viktigt för oss heltidspolitiker.

Det pratas också om att vi kommunalråd måste vara synliga. Då menar man återigen att vi ska gå möten och visa upp oss. Det är viktigt men det får inte ta hela vår tid. Vi måste också gå och handla, gå på bio, gå på föräldramöten etc. En politiker som lever i verkligheten är synlig i verkligheten.

Synligheten är ett problem för många kvinnliga politiker. Vi osynliggörs i flera sammanhang. För mig var det mycket  tydligt när jag var ordförande för Fritids- och naturvårdsnämnden förra mandatperioden. Bl.a. var vi på besök hos en idrottsförening som ville presentera ett förslag till utbyggnad och få kommunala bidrag. Under hela detta möte så ignorerade föreningens ordförande mig och vände sig till männen i nämnden. Han såg inte när jag begärde ordet och viftade bort mig och mina frågor, även den kvinnliga chef som var med behandlades på samma sätt. När mötet var slut tackade jag för mötet och markerade mycket tydligt att det var jag som bestämde om frågan över huvud taget skulle komma upp på dagordningen. Jag vet inte om föreningsordföranden insåg att han gjort bort sig eller om han bara tyckte att jag var en bitch med behov av att hävda mig.

Över huvud taget så upplevde jag ofta i mina kontakter med idrottens företrädare att de inte tog mig på allvar och behandlade mig med överseende. Jag brukade därför i inledning av ett samtal referera till min tid som styrelseledamot i en idrottsförening och min tid som fotbollstränare. Då brukade attityden förändras. Män behöver aldrig bevisa att de kan frågorna som de är satta att styra över men det måste vi kvinnor, framför allt inom traditionellt manliga områden.

Dessa osynliga manliga strukturer tar musten ur den ena kvinnan efter den andra. Två av fem kommunalråd under de senaste två åren t.ex. Har man inte tillräckligt stöd av sitt parti är det en svår uppgift att orka och hinner man dessutom inte med något privatliv (lex Nordgren alltså) där man kan ladda batterierna är det en närmast omöjlig uppgift.

Jag känner ett stort stöd från mitt parti och jag känner ett stort stöd bland mina kolleger i de rödgröna partierna. Jag ser fram emot att kämpa vidare. Det ska gå att ändra strukturerna och det måste komma en dag när vi kvinnor inte hela tiden måste bevisa vår duglighet för att tas på allvar samtidigt som en man kan glida igenom långt innan någon märker att han inte har en aning om vad han pratar om.

Vänstern ensam om att stå upp för frihet

Idag har EU-parlamentet antagit Telekomförslaget. Endast vänstergruppen röstade ned Telekom medan övriga parlamentet, inklusive Piratpartiet röstade för.

Jag väntar med spänning på att se PP:s förklaring till att man valde att rösta ja till Telekompaketet. Än så länge förbigås beslutet med tystnad på partiets hemsida.

Experter som DN talat med menar att telekompaketet inte kommer att stoppa avstängningen från nätet medan PP:s Christian Engström bedömer att det gör det. Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson motiverar sitt nej till Telekompaketet så här, enligt DN, "För det första står det inte i kompromissen att en avstängning måste prövas i domstol. För det andra finns det inga begränsningar för företagens möjligheter att stänga av användare, motiverar Svensson sin ståndpunkt."

Jag kan bara konstatera en sak, PP chansar och tror medan Vänsterpartiet säger ifrån om inte integritet och frihet på internet kan garanteras. Det var nog inte det här som PP:s väljare la sin röst på.

Rosengård en del av Balkan?

Jag har bloggat flera gånger om att man inte blir betraktat som svensk även om man är född här, om man har mörkt hår och ett namn som inte klingar svenskt. Det är något som stör mig. Därför blev jag upprörd när jag såg att Folkpartiledaren Jan Björklund talade om Zlatan Ibrahimović och hans uppväxt på Balkan. Enligt andra uppgifter är Zlatan född och uppväxt i Malmö.

Med samma logik så vet jag att Jan Björklund är norrman. Hans mamma kommer nämligen från Norge. Nästa gång Björklund ska prata om alla invandrare som lyckats i Sverige kan han ju börja med sig själv.

Makthavare skriver om detta och påpekar skillnaden i ens egen uppväxtort och föräldrarnas om nu inte "folkpartiets officiella linje hädanefter är att stadsdelen Rosengård i Malmö är en del av Balkan?"

Här är några av min bloggar om att man aldrig får bli svensk:  Var kommer du ifrån egentligen,  En svensk är en svensk är en svensk,

Uppdatering: nu har Björklund ändrat sitt skrivna tal till rötter på Balkan. Men det står fortfarande om cykelfabrikören Salvatore Grimaldi, uppvuxen i Italien. Grimaldi kom till Sverige som barn, vid sju års ålder, men i Björklunds värld kanske man blir vuxen då. Det kan man åtminstone tro av hans skolpolitik.

I talet lär han dessutom ha talat om Nyamko Sabuni som uppvuxen i Afrika men där stod det visst Kongo i manuskriptet.

Även SvD och Aftonbladet har uppmärksammat Björklunds lapsus om Ibrahimović


Uppsala mot toppen

Uppsalas fotbollslag siktar på toppen. Senast i raden är Danmark som ska satsa för att ta sig till allsvenskan, rapporterar UNT. Det vore så kul om Uppsala återigen kan få ett allsvenskt fotbollslag.

För att Danmark ska lyckas så krävs det att hela klubben står bakom laget. Det är ingen slump att de damlag som lyckas ofta är fristående klubbar. Regerande svenska mästarna i bandy IFK Nässjö fick sitt uppsving när damlaget lämnade sin tidigare mixade klubb och återupplivade en gammal avsomnad förening. Även segraren i fotbollsallsvenskan, Linköpings FC, är en klubb med enbart damfotboll på programmet. Den tidigare dominanten Umeå IK är också en klubb som saknar herrfotboll och som i stället fokuserar på damallsvenskan.

Det är nämligen fokus som behövs. Så länge damlaget i ettan eller allsvenskan ses som sekundärt till herrlaget i lägre divisioner så är inte chansen särskilt stor att lyckas.

Folkpartiets drottningoffer

Såpan Folkpartiet fortsätter idag. UNT har intervjuat flera folkpartister som ger sin version av varför de inte stödjer Karolina som kommunalråd (inte på nätet). Man får nog känslan av att de flesta av dem aldrig gett henne stöd i hennes arbete som kommunalråd.

En kritik som riktas mot Karolina är att hon inte varit tillräcklig kraftfull när det gäller att föra ut partiets politik i skolfrågor. Jag håller inte med. Jag har tvärtom tyckt att hon varit alldeles för fokuserad på skolfrågor när hon som kommunalråd och gruppledare borde kunna diskutera och debattera alla frågor. Det problem hon kan ha haft är att hon inte fått tillräcklig information av Folkpartiets ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Samma person som nu föreslås bli hennes efterträdare.

När vi skulle debattera min interpellation om Folkpartiets svek mot eleverna sa Karolina att hon inte hade tillräckligt med kunskaper och ville inte ta debatten när Mohamad Hassan var borta. Då raljerade vi rödgröna över att det ansvariga kommunalrådet inte hade kunskap. Med facit i hand kan man snarare misstänka att Hassan inte gav henne den information som hon behövde för att driva frågorna.

En fråga som hon drev och fick igenom var skriftliga omdömen i ordning och uppförande. Ett beslut som blev ogiltigt i och med att Jan Björklund ändrade skolförordningen.

Karolina har tydligen inte arbetat tillräckligt, enligt folkpartisterna i artikeln. Varje dag och 80-90 timmar i veckan tycker en av folkpartisterna att ett kommunalråd ska jobba. Tydligare kan man ju inte säga att Folkpartiets kommunalråd inte ska ha familj eller ett eget liv utanför politiken. Tror Folkpartiet att Mohamad Hassan kommer att arbeta sju dar i veckan, 11-13 timmar per dag? Han har också barn men kanske tänker de att han som man inte behöver ha någon kontakt med sin familj, en puss på de sovande barnen när han kommer hem är fullt tillräckligt.

Folkpartiet må ha en stolt historia när det gäller kampen för kvinnors rättigheter men idag kan partiet inte vara stolt över sin partistruktur och sin syn på politikerrollen.

Manspartiet Folkpartiet

Folkpartiets nuvarande kommunalråd Karolina Hilding kandiderar inte inför nästa mandatperiod. Efter valet avgår hon som kommunalråd och ur kommunfullmäktige. På sin blogg har hon publicerat ett brev till Folkpartiets medlemmar och där kan man urskilja flera skäl till att hon inte kandiderar: Det är tufft att vara kommunalråd när "Uppsala har en bångstyrig vänsteropposition som gör sitt bästa för att sätta krokben för majoriteten. Till det slitsamma hör också, tyvärr, att det politiska arbetet ännu inte är helt befriat från manliga värderingar och attityder, vilket innebär en viss uppförsbacke för kvinnliga politiker." Den största kritiken riktar hon mot partiets nomineringskommitté som hon menar frångår provvalsresultatet allt för mycket.

Mellan raderna kan man också läsa att hon inte fått det stöd av sina partikamrater som hon skulle behöva. Hon skriver nämligen att "sitta i en majoritet ställer mycket höga krav på sammanhållning, uppbackning och uppmuntran mellan våra företrädare i det dagliga politiska arbetet". Hon kritiserar inte sina partikamrater men visst måste hon mena att hon inte upplevt att hon fått uppbackning och uppmuntran samt att det saknats sammanhållning.

I och med Karolinas avhopp ligger vägen öppen för Mohamad Hassan, som vann det interna provvalet. Det är ett utmärkt val av Folkpartiet. Med Mohamad Hassan som kommunalrådskandidat kommer Folkpartiet att tappa de sista av sina lärarväljare. Kvar blir möjligtvis de på universitetet. De skolintresserade Uppsalabornas förtroende för Mohamad Hassan måste vara noll efter att han först sa att han skulle avgå om inte gymnasieskolan fick mer resurser så att lärartätheten kunde bevaras eller ökas. Några månader senare stod han och försvarade den kraftiga minskningen av lärartätheten.

Se mer om Hassan och hans skolpolitik Gymnasieskola i kris. Att folkpartiet i Uppsala är ett mansparti stod klart redan när partiet valde sin ordföranden i december, se den sammanställning som jag gjorde då här: Ojämställda folkpartiet där män styr över kvinnor.

Bilfri Svartbäcksgata

Alliansen sa nej till att göra Svartbäcksgatan mellan S:t Olofsgatan och Skolgatan bilfri vid arbetsutskottet igår. Det är väl knappast troligt att majoriteten ändrar sig. Upsala Nya Tidning som hade en liten kortis på nätet har fått flera kommentarer med både ris och ros åt idéen. Några har också missuppfattat och tolkar bilfri som gågata men det är inte vad vi har föreslagit.

Miljöpartiet gick visserligen ursprungligen ut med att göra Svartbäcksgatan till gågata. Efter att vi rödgröna diskuterat la vi ett gemensamt förslag som gick ut på att göra gatan bilfri. Det innebär att transporter och cykeltrafik kommer att tillåtas och att det ska finns möjlighet för bussar att lämna turister vid Linnéträdgården. Korsande cykeltrafik på S:t Johannesgatan ska också vara möjligt. I framtiden skulle man kunna tänka sig en spårvagnslinje längs gatan.

Kommentarerna på UNT:s hemsida är intressanta och kommer med en hel del tips. T.ex. att en kompromiss skulle kunna vara att ha bilfritt under uteserveringssäsongen men öppen för viss biltrafik under vinterhalvåret. Jag tar gärna emot tankar och idéer här på bloggen om hur Uppsala ska kunna få en bättre och mer attraktiv stadskärna.

Artikeln och alla kommentarer kan läsas
här.


Lönekartläggningen

Efter ett långt AU, som bröts mitt i för ett möte om arenor, bestämde vi vid sextiden att vi inte ville behandla ärendet om lönekartläggning. Det förtjänade en bättre behandling än att diskuteras av politiker som suttit på möte i fem timmar i sträck. Vi sköt upp föredragning och diskussion till en dag när vi har mer tid.

Arenamötet innebar mer frågetecken än svar. Det känns som om det bara blir mer och mer förvirrande för varje gång vi träffas och diskuterar arenor. Just nu är det 4-5 olika arenor på gång, alla i bolagsform av något slag men i helt olika konstruktioner. Alla behöver naturligtvis kommunalt stöd och alla behövs för idrottens utveckling i Uppsala. Än så länge har ingen kommit med förslag om var dessa pengar ska tas.

AU om lönekartläggning idag

Snart ska vi ha arbetsutskott och äntligen äntligen äntligen får vi se lönekartläggningen. Beslutet idag lär inte bli annat än att arbeta vidare med fördjupade analyser. Utan djupare analys kan man se att när kvinnor har högre medellön än män beror det oftast på fler år i yrken medan män har högre lön än kvinnor p.g.a. mer ansvar eller högre kompetens. I båda fallen betraktas det inte som osakliga löneskillnader eftersom det finns skäl.

Skälen är i det här fallet säkert samma som när det gäller rekryteringen av chefer i kommunen. De chefer som rekryterats är alla mycket duktiga och kompetenta, det finns inget att anmärka mot dem (i rekryteringsskedet i alla fall, efter ett tag så dyker förstås upp saker som man inte är så nöjd med), det de har gemensamt är att de alla är män.  Det finns kompetenta kvinnor men vi har lättare att se männen. Det är så inarbetat och så självklart i vår kultur att t.o.m. jag som är feminist oftast tänker på en man när jag blir ombedd att ta fram den mest kompetenta i något sammanhang. Eftersom jag är feminist och medveten om hur vi omedvetet väljer så tänker jag en gång till och oftast kommer jag på en mycket kompetent kvinna också.

I arbetssammanhang har jag stött på detta många gånger. På en av mina tidigare arbetsplatser upplevde jag t.ex. att mina datorkunskaper var i nivå med en av mina manliga arbetskamrater. När det skulle utses en ny dataansvarig fick jag inte ens frågan, han utsågs till dataansvarig. Vill jag se det positivt kan jag ju tänka att jag var så bra på mitt jobb att det varit slöseri att lägga på mig andra arbetsuppgifter. Oavsett om det berodde på kön eller arbetskompetens (vilket jag ju inte kan utala mig om) så visade det sig att herr dataansvarig snabbt fick höjd lön, högre än de som verkligen hade en hög kompetens inom yrket. (då hade jag slutat så jag pratar inte om mig själv)

Motsvarande har jag hört av andra kvinnor. De koncenterar sig på att göra ett bra jobb inom sitt yrke medan deras manliga arbetskamrater tar på sig diverse ansvar hit och dit, bl.a. för att de inte lika duktiga på själva yrket. P.g.a. detta får de högre lön än sina kvinnliga arbetskamrater. Ska vi acceptera det eller ska vi göra något åt det?

Badmössor som politisk protest

De rödgröna i Stockholms stad hade badmössor på sig under bugetfullmäktige för att stöjda Aspuddsbadet, som hotas av rivning.

Rosas blogg.

Vellingeborna snyltar på Malmös skattebetalare

Bäst på länge, fullkomligt underbart. Jennie Silis skriver i Expressen om Vellingebornas sociala turism och snyltande på Malmös välfärd och utbud. Läs den och njut: Vellingeborna tar våra jobb i Malmö

Ensamkommande flyktingbarn, nu och då

Om barnen som lyckades fly, skriver Ingrid Lomfors i DN, om de 500 ensamma judiska barn som Sverige tog emot, 500 ensamkommande flyktingbarn. Samma dag skriver kommunalrådet i Vellinge kommun bl.a. följande på kommunens officiella hemsida: "Det kan inte längre vara ett kommunalt problem i Sverige att ta emot denna strida ström av tonårspojkar från oroshärdar i Asien och Afrika. "Vi kommer därför att undersöka vilka möjligheter vi har för att stoppa denna cirkus - så här får det inte gå till!" Detta med anledning av att Malmö kommun vill hyra in sig på ett vandrarhem för att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Ingrid Lomfors skriver om hur inställningen var till att ta emot judiska flyktingar: "Högljudda, inte sällan antisemitiska, röster fanns inom alla politiska partier, i företagsorganisationer och fackföreningar, liksom vid högskolorna." I backspegeln så tycker nog de flesta att Sverige borde öppnat och tagit emot betydligt fler än de få judiska flyktingar som togs emot. Ändå så säger ansvariga politiker i Vellinge att det svenska mottagandet av flyktingbarn är en cirkus som borde stoppas. Har vi inget lärt av historien?

I Uppsala är vi överens över partigränserna, sånär som på ett av fullmäktiges partier, om att vi ska ta emot ensamkommande flyktingbarn. Vi har lärt av historien och något nytt Bollhusmöte kommer vi förhoppningsvis aldrig att få i Uppsala. Det är skrämmande nog att Vellinge just har haft det. 

I pressen: Aftonbladet, Smålandsposten, Bloggat: Ulf Bjereld, Politik och poesi,


Dålig ledning av vaccineringen

Influensavaccinet räcker inte. I Uppsala ringlar sig köerna långa och personer som kallats till vaccinering får höra att det inte finns vaccin. Samtidigt har landstingsråden fått förtur för att de anses viktiga i en krisledningsituation. Vi kommunpolitiker har inte fått något erbjudande om att gå före i någon kö eller att få vaccin i lugn och ro. Bra det för det finns ingen anledning för oss att gå före någon kö.

Vanliga Uppsalabor, som tillhör riksgrupperna, tvingas trängas och köa i timmar, utomhus på vissa ställen, för att till slut nås av att vaccinet är slut. Universitetet började ge vaccin till alla sina anställda och blev för förvånade över att de inte fick det. Vad är ett hjärtsjukt barn mot en Universitetslektor? Eller hur tänker man?

Med tanke på hur lång tid det tog att få fram vaccin tycker man att landstingsledningen kunde ha planerat det här bättre.  Det borde finnas ett bättre sätt än att låta riskgrupper och barnfamiljer köa före klockan sju på morgonen för att få en kölapp för att sedan få köa ytterligare en gång till själva vaccineringen.

Alliansens brutna löften

Idag presenterade vi rödgröna en rapport där vi tittat närmare på de fyra borgerliga partiernas vallöften. 

Vi vände lite på rollerna vid presskonferensen där jag presenterade miljön och Niclas Malmberg tog barnomsorgen och skolan. Funderar på om jag ska lägga ned tid på presskonferenserna. Niclas Malmberg och Lena Hartwig kan lika gärna ta presskonferenserna själva och tala om att de talar för de rödgröna, det är ändå ofta bara de som blir citerade. Både radion och UNT väljer att bara skriva på sina hemsidor att de rödgröna menar att Alliansen försämrar miljön, dvs. det som jag sa på presskonferensen.

Det här fick mig att fundera på varför båda medierna valde att citera Lena och Niclas så jag ringde upp och frågade. Kan ju vara bra att veta om det var ngt fel som jag gör på presskonferensen, t.ex. uttrycker mig otydligt eller på ett sätt som inte går att citera, så att jag ändra på det. Fick som svar att miljön inte var lika het som ekonomin (Lenas område) och barnomsorgen (Niclas område). Annars, när Niclas presenterar miljön, brukar den vara het nog men alltså inte nu.

Nu när jag fått gnälla av mig lite så klipper jag in vårt pressmeddelande, där vi alla tre kommer till tals. Efter pressmeddelandet finns en länk till vår rapport.

Alliansens svek mot uppsalaborna
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har sammanställt hur den borgerliga Alliansen uppfyllt de löften man gav inför valet 2006. Utvärderingen visar att Alliansen bryter mot de flesta löften.

-  Alliansens svek mot miljön är allvarligt. Man håller vallöften om att avreglera biltrafiken och öppna gator för biltrafik medan man sviker löften om att minska luftföroreningar och att bevara grönområden. Allt medan luftkvaliteten i Uppsalas innerstad försämras, säger Ilona Szatmari Waldau (V).

 - Ett av de värsta löftesbrotten är försämringarna inom förskolan. Före valet hette det att förskolekvaliteten skulle förbättras, men utvecklingen är den rakt motsatta, med större barngrupper och lägre personaltäthet, säger Niclas Malmberg (MP).

 - Det ekonomisaka utrymme som vi överlämnade 2006 har använts till skattesänkningar som framför allt kommit höginkomsttagarna till del. Skattesänkningar och vinstkrav på verksamheterna är de tydligaste exemplen på hur Alliansen fört en politik som vilseleder uppsalaborna och media att tro att verksamheterna får mer resurser än vad de i verkligheten får, säger Lena Hartwig (S).

Direktlänk till rapporten.


Politikers kamp

Just nu arbetar partierna med sina listor inför valet nästa år. Folkpartiet har precis haft provval och fastställer sina listor i början av december. Anmärkningsvärt hos FP är att såväl riksdags-, kommunal- som landstingsproval innebar flest röster till Muhamad Hassan (kommun) och Ismail Kamil (riksdag och landsting), sittande kommunalrådet Karolina Hilding hamnade på andra plats i provvalet. Folkpartiet  tycks vara bra på att rösta på män med invandrarbakgrund men inte på kvinnor. Det är kanske ett resultat av att partiet enbart valde män till sina ordförandeposter och några enstaka kvinnor till vice ordförande. Man kan profilera sig på två sätt om man vill få många röster av medlemmarna i ett provval: Göra sig känd genom sitt politiska uppdrag, vilket är lättast om man är ordförande, eller genom att vara aktiv i fotarbetet i partiet, gå på möten och säga något klokt och synas i interna debattforum.

Miljöpartiet har inte bara haft provval, de har fastställt sina listor. Starka namn toppar listan, enligt partiets
pressmeddelande. Personer med invandrarbakgrund toppar däremot inte MP:s lista, såvitt jag vet. De är över huvud taget ganska få på listan. Utgår man från namn så finns det några med nordiskt/anglosaxiskt ursprung och en person på 12:e plats som tycks vara från Mellanöstern någonstans. Visserligen ser MP ut att gå fram i valet men är det realisktiskt att tro på en fördubbling?

Jag utgår från namnen trots att jag egentligen är emot det. Namn säger inte allt. På min förra arbetsplats räknades jag som invandrare, p.g.a. mitt namn, medan A och E, som var invandrare födda utomlands, hade namn som kunde passera som svenska och därför var det aldrig någon som tänkte på att de faktiskt var invandrare.

I det rödgröna samarbetet kommer i alla fall socialdemokraterna att balansera upp. Partiet har så många platser att besätta att de kan ta hänsyn till kön, bakgrund, ålder, yrke etc. och se till att listorna är representativa. Första kandidaten (återigen utifrån namn) med osvenskt och icke europeiskt namn kommer på nionde plats och kommer definitivt att bli invald, liksom några av dem som kommer efter henne om Socialdemokraterna  fastställer valberedningens förslag den 28 november.

Vänsterpartiet då? Vi har just avslutat vår nominering och presentation av kandidaterna kommer snart att skickas ut till medlemmar för omröstning. Det ska bli spännande att se vilka som kandiderar och jag hoppas på en mångfald av medlemmar så att vi kan få en lista med bred erfarenhet.

Centern har visst också provval nu under hösten och fastställer precis som vi sina listor tidigt nästa år. Nuvarande kommunalrådet avgår och ett antal centerpartister känner sig kallade, ett antal män och en kvinna.

Moderaterna och KD har jag ingen koll på alls, hör inga rykten och inget korridorsnack. Jan Nordling tror att Gustaf von Essen kommer att utmanas som kommunalråd men det är rykten som lever kvar sedan i våras.  Enligt Nordling räknas provvalsresultatet i helgen men ska hållas hemligt till efter nyår. Det verkar ju inte vara så smart taktik, det funkade i alla fall inte för folkpartiet.

Moderaternas Gunnar Hedberg lär vara ohotad, han har suttit på sin post i ca 20 år och lär nog inte avgå frivillig förrän han blir ålderspensionär, något som passande nog inträffar under nästa mandatperiod.

Kamp om platserna lär det bli inom Folkpartiet. Har Nordling rätt blir det kamp även inom KD. Centerpartister jag pratat med uttrycker sig mer i termer av det finns många bra kandidater och kommunalrådet kommer att utses i lugn och ro. Så var det inom MP nu och så tycker jag att det var inom vänsterpartiet när jag valdes. Min tuffaste motkandidat var också, vid sidan av avgående kommunalråd och min politiska sekreterare, mitt stora stöd när jag som Bambi på hal is kastades in i kommunstyrelsen och några ordförandeskap mitt under en mandatperiod.

Kamp blev det ju också inom Socialdemokraterna men inte mellan kandidaterna utan mellan valberedningen och medlemmarna. Valberedningen drog ju tillbaka sitt förslag och kom med ett helt nytt några månader senare.

Nomineringsprocesser och val är spännande. Det är inte bara väljarna som kan rösta bort en politiker, även partiets medlemmar kan göra det. Även om jag idag inte känner till något missnöje bland mina partikamrater eller några vänsterpartister som vill ta över kommunalrådsskapet så är jag inte på något sätt säker på att vara kvar. Nu är det nämligen dags för medlemmarna att säga sitt.


Fotnot: Processen ser nog ungefär likadan ut i alla partier och ser ut så här: medlemmar eller lokalföreningar (lite olika i olika partier) nominerar namn till en valberedning eller nomineringskommitté, valberedningen sammanställer namnen och de som nominerats och tackar ja till att kandidera får chansen att presentera sig, presentationen skickas ut till medlemmarna som har möjlighet att rösta på sina kandidater, valberedningen/nomineringskommittén gör ett förslag på listor med provvalet som rådgivande till kommunfullmäktige/landstinget/riksdagen. Listorna tas upp på medlemsmöte (om det finns en förening) eller särskilt valmöte med valda delegater (om det finns mer än en förening) som sedan fastställer listorna. Den som får förstaplatsen är normalt också kommunalrådskandidat. Socialdemokraterna har inte provval för kommunalrådskandidater utan väljer dem på särskilt möte, provvalet gäller bara platserna bakom.

Följeslagare i Israel och Palestina

Läs Leslie Malferts reserapport från sin tillvaro som följeslagare i Israel och Palestina. Den första reserapporten är precis publicerad: Välkommen till Jerusalem.

Ingen förskoleplan i Uppsala

Dagens kommunstyrelse resulterade i ett antal yrkanden och reservationer, som redovisas nedan. 

Hemställan om namnbyte för produktionsnämnd och förvaltning, Uppsala produktion vård och bildning

 Förslag till beslut

 Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

 Att produktionsnämnderna för vård och bildning samt teknik och service byter namn till Nämnden för vård och bildning samt Nämnden för teknik och service samt att förvaltningarna får namnen Uppsala Vård& Bildning respektive Uppsala Teknik&Service.

 Jan Ask m.fl. (S)   Ilona Szatmari Waldau (V)  Niclas Malmberg (MP)


Motion av Jeannette Escanilla (V) om en förskole- och skolgårdsplan för Uppsala kommuns förskolor och grundskolor

 Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

 Att bifalla motionen

 Jan Ask m.fl. (S)   Ilona Szatmari Waldau (V)   Niclas Malmberg (MP)

Reservation

Motion av Jeannette Escanilla (V) om en förskole- och skolgårdsplan för Uppsala kommuns förskolor och grundskolor
En strategisk, långsiktig förskole-/skolgårdsplan borde upprättas för Uppsala kommuns förskolor och grundskolor. Det är innebörden i de remissvar som nämnderna lämnat. Trots detta menar majoriteten i Uppsala kommun att en sådan plan inte ska tas fram. Det är inget annat än ett politiskt beslut där den borgerliga majoriteten inte vill bifalla ett förslag från Vänsterpartiet av ren princip.

 Motionen är skriven utifrån de önskemål som kommit fram när motionären träffat barn och elever. Frågan om skolgårdar kommer ständigt upp. Även forskning visar att en bra skolgårdsmiljö starkt bidrar till elevernas och barnens välbefinnande, bättre hälsa och koncentrationsförmåga i skolan.

 Uppsala kommun behöver en förskole- och skolgårdsplan, vi reserverar oss därför till förmån för att motionen ska bifallas.

  
Motion av Ilona Szatmari Waldau m fl (alla V) om möjligheten att upplåta Balderskolan för konstnärlig verksamhet

 Förslag till beslut

 Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

 Att uppdra åt fastighetsnämnden att då skolverksamhet lämnar skollokaler pröva möjligheten att upplåta dessa för konstnärlig verksamhet

 Att därmed besvara motionen

 Jan Ask m.fl. (S)  Ilona Szatmari Waldau (V)   Niclas Malmberg (MP)


Motion av Niclas Malmberg (MP) om vänortssammarbete med Nusaybin

Förslag till beslut

motionen bifalles.

Niclas Malmberg (MP)  Ilona Szatmari Waldau (V)

Reservation
EU-minister Cecilia Malmström (FP) lovordar vänortssamarbeten som fredsskapande projekt.

Liberala Upsala Nya Tidning skriver på ledarplats: ”Sverige har länge haft vänortsutbyten, oftast mellan skolor, föreningar och förvaltningar. Vänorter bygger på ömsesidighet. Man bjuder in och låter sig bli inbjuden. Lär av varandra. Alla EU:s länder skulle kunna etablera vänortskontakter med orter i Mellanöstern för ett kulturellt utbyte.” Men den inte fullt så liberala kommunledningen i Uppsala avfärdar motionsförslaget som omöjligt med en grumlig hänvisning till att kommunen inte får bedriva utrikespolitik. Det finns ingen utrikespolitisk prägel av ett utbyte mellan två städer. Och om så vore, hur kan samma kommunledning samtidigt planera för fortsatt utbyte med Minneapolis? Det är pinsamt uppenbart att vad det handlar om är att världen delas upp i vi och dem, där samverkan inom Europa, med USA eller asiatiska ekonomiska tillväxtregioner är acceptabelt, medan muslimska stater definieras ut som några vi inte ska ha samröre med.


Förslag till utvecklingsplan för Stockholmsregionen – RUFS 2010, Utställningsförslag

 Förslag till beslut

 Kommunstyrelsen beslutar

 Att avge yttrande angående Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen – RUFS 2010, Utställningsförslag enligt bilaga 1 med följande tillägg i näst sista stycket angående tåg norrifrån:

 En järnvägsförbindelse mellan Enköping och Uppsala skulle väsentligt avlasta kapacitetsbrister i tillgängligheten söderifrån till Arlanda då resande från Örebro, Västerås etc. kan nå Arlanda norrifrån utan att behöva byta på Stockholm Central.

 Samt med följande tillägg

 Uppsala kommun anser att Förbifart Stockholm ska utgå ur programmet. Förbifart Stockholm leder till ökat bilåkande och högre utsläpp av växthusgaser. Det är högst sannolikt att nationella och internationella miljömål inte kan uppnås med ytterligare satsningar på stora vägbyggen.

 Jan Ask m.fl. (S)  Ilona Szatmari Waldau (V)  Niclas Malmberg (MP)


Politik för småföretagare

Vänsterpartiet är ett bra parti för småföretagare. Det säger företagarna själva (Källa Företagarna) när de rangordnar politiken utan att känna till vilket parti som står bakom förslagen. Nu utvecklar Lars Ohly, Kent Persson och Marie Engström partiets politik för småföretagare i Aftonbladet: Därför är Vänsterpartiet bra för småföretagare.