Ärna, SD, Bäverns gränd och allt annat

Idag tar jag det lugnt efter en riktigt jobbig inledning av veckan. I måndags hade vi först organisationsstyrgruppsmöte och för första gången blev det en diskussion om det som vänsterpartiet länge påtalat, nämndindelningen fungerar inte. Även politiker som tidigare helhjärtat stött tanken på åldersindelade nämnder, som gör att t.ex. kulturen är uppdelad på tre nämnder och att vi har fyra socialnämnder, problematiserade modellen.  Vi är fortfarande ensamma om att driva att köp- och säljmodellen ska upphävas men modellen smulas långsamt sönder från alla håll. Kulturnämnden vill t.ex. bryta sig loss och självstyrande kommunala skolor har startats för att de ska slippa administrationen och krånglet med att ha dubbla nämnder med dubbla kommandon och chefsuppsättningar.

På kvällen var det kommunfullmäktige. Positiv behandling av Jeannette Escanillas motion om flyktingmottagande. Det ska bli bättre. Annars ägnades mycket tid åt det vansinniga förslaget om att öppna Bäverns gränd för biltrafik. Efter en lång debatt bordlade vi förslaget eftersom vi rödgröna vill se en miljökonsekvensbeskrivning utifrån de tider som Gatu- och trafiknämnden har tänkt sig att ha gränden öppen för biltrafik.

Även tisdagen var jobbig. Efter ett sent kommunfullmäktige startade vi med möte 8.00 dagen efter för att diskutera översiktsplan. En timmes lunch innan det var dags för debatt på Rosendalsgymnasiet. Den här gången hade Sverigedemokraterna hämtat in en debattör från Borås, förra gången kom det ngn från Gävle. Bortsett från alla dumheter om invandrare som tar jobb från svenska ungdomar besvarades de flesta frågor med att han inte visste något om situationen i Uppsala men i Borås så . . . Eftersom en av Sverigedemokraternas fullmäktigeersättare satt i publiken under hela debatten kan man ju undra varför inte han kunde svara istället. Man kan ju också undra varför de måste hämta en kille från Borås när de har en av sina toppolitiker tillgänglig.

Stress tillbaka till Stadshuset för de  sista detaljerna inför fortsättningen av kommunfullmäktige. Ett av de första ärendena var Vänsterpartiets och Miljöpartiets motion om Ärna. Den rödgröna reservationen diskuterades och debatterades under en lång stund. Jag hade tänkt stötta vår huvuddebattör Emma men blev upptagen med annat så jag missade en stor del av inledningen. Då är det svårt att komma in i debatten eftersom man riskerar att hamna snett i förhållande till vad som sagts innan.

Det som uppehöll mig var att jag upptäckte att TV4 kallades vårt gemensamma Ärnaförslag för ett Miljöpartiförslag på nätet. Så jag ringde till redaktionen för att få en ändring till stånd före sändning. Ingen svarade så jag ringde om och om igen, direkt och via växeln. Till slut ringde jag reportern direkt, som var ledig, och försökte få kontakt via Twitter och mail. En ändring kom på webben till slut men i sändningen pratades det om Miljöpartiförslag både i inslaget och i påandet. När TV4 gjorde ett inslag om V/MP-motionen sa man bara MP-motionen i första sändningen och ändrade till nästa sändning efter mitt påpekande. En gång sägs ju vara ingen gång men hur är det med två gånger (och kanske fler gånger jag inte uppmärksammat)? En tillfällighet eller ser TV4 ett värde i att särskilt lyfta MP? Efter det här inlägget lär jag väl få svar på Jan Nordlings blogg. Jag ska väl i sammahanget också påpeka att det är MP som citerats i pressens rapportering från debatten om Bäverns gränd och som fått kommentera i såväl radio som TV.

Vänsterpartiets motion om lokal ekonomi avslogs. Motionen går ut på att skapa förutsättningar och nya möjligheter för lokal företagsutveckling och det är märkligt att majoriteten säger nej genom att hänvisa till olika bidragsformer. Vänsterpartiet  tycks vara det enda parti som är intresserat av lokal företagsutveckling.

Kommentarer
Postat av: Jonas Andersson

William Petzäll från Borås hade vägarna förbi och fick ta debatten eftersom Joakim Larsson, ordinarie i KF, hade fullt upp med en kommunpolitisk grej som alla politiker var tvungna att åka på, men eftersom vi bara har ett mandat fick han åka på det. Roger Hedlund från Gävle var upptagen. Joakim Ramqvist Hallin tar gärna debatten med dig i kommunfullmäktige, men det är väl du för feg för. När hans motion om parboendegaranti kom upp sade du inte ett knyst och röstade inte för den. Det säger väl allt om din debattlusta när det gäller SD och hur mycket du och ditt parti bryr sig om de äldre. Att lönedumpning och den så kallade fria rörligheten inom EU leder till att svenska arbetsgivare hellre anställer utländsk arbetskraft om denna är billigare trodde jag att VPK var emot. Men ni har ju snart slopat utträdeskravet, så SD är tydligen det enda trovärdiga partiet som fortfarande är motståndare till den antidemokratiska superstaten och den ohemula situationen för svenska löntagare.

Postat av: Jonas Andersson

Att KD också hade en extern debattör berör du inte med ett ord. Skamligt.

2009-10-12 @ 04:22:46
URL: http://www.sverigedemokraterna.se/uppsala
Postat av: Ilona

Det är en viss skillnad. KD skulle haft en annan debattör som av ngn anledning aldrig kom. Så KD fick kasta in en KDU-are, som råkade var där, alldeles oförberedd. Jag uppfattade honom som Uppsalabo men nyinflyttad medan SD hade planerat att ha en debattör som inte har någon anknytning till Uppsala.

2009-10-14 @ 17:25:04

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback