1 maj

12.00 Samling Vaksala torg 12.45 Avmarsch mot Slottsbacken 13.15 Samling Slottsbacken 1-maj kören sjunger, kulturarrangemang i samarbete med ABF Fika på Slottsbacken som vanligt! Tal av: Jacob Johnson, Vänsterpartiet Amanda Linderborg, Ung Vänster Gorgin Rezvani, Vänsterns Studenförbund Ilona Szatmari Waldau, Vänsterpartiet Sören Bergqvist, Vänsterpartiet

Grattis VSF

Full vecka och inget bloggande. Det är så trist när jag inte har tid. Jag har t.ex. inte kommenterat det  konstiga i att kronprinsessan vill ha ett amerikanskt bröllop istället för ett svenskt eller att de rödgröna enades om en folkomröstning om Förbifart Stockholm. (Kolla förresten Stockholmsvänsterns samlade artiklar.)

Den här dagen har varit lite lugnare, bortsett från att jag ännu inte börjat med det som jag planerat att göra idag, så jag tar mig tid att med det här blogginlägget gratulera Vänsterns Studentförbund som blev näst största kårparti i Uppsala Studentkårs val som avslutades igår. Grattis VSF!


Vulkanens effekter

Jag letar på webben för att få mer information om vulkanutbrottet på Island. Vad betyder det för Islands redan hårt ansträngda ekonomi? Vad betyder det för islänningarna? Vid tidigare stora vulkanutbrott har människor dött av askan, i länder långt bort från själva vulkanen. Hur stor är risken för att det händer igen? Askan kan lägga sig som ett filter mellan solen och jorden och på sätt sänka temperaturen. Vad innebär det för växthuseffekten?

Dessa frågor och många till vill jag ha svar på men hittar huvudsakligen information om inställda flyg.
SvD har i alla fall en artikel om att man just nu inte bedömer det som att det finns hälsorisker. Tack för det.

Det händer att vulkanutbrott pågår i ett år eller mer. Det kan innebära att flygtrafiken minskar eller helt ställs in under en väldigt lång tid. Det tillsammans med sänkning av temperaturer kan bromsa växhuseffekten, om man nu ska försöka hitta något positivt med vulkanutbrottet. Eller finns det följder av ett vulkanutbrott som kan öka växthuseffekten?

Jag skulle gärna vilja veta mer om både klimatets påverkan samt effekterna på ekonomin och antalet arbetstillfällen om vulkanutbrottet skulle bli långvarigt. Det intresserar mig mer än att det blir flygstopp hela fredagen.


VÅP

Det blev aldrig någon blogg om våp-en. Kolla istället vad Ulla sa i debatten.

Köksborden

När Gudrun Schyman var partiordförande för Vänsterpartiet så myntades begreppet köksbord. Därefter har flera partier hängt på. Nyast på köksbordsbanan är KDU. "Det innebär att politikerna inte skall sätta sig vid familjernas köksbord", säger KDU:s ordförande Charlie Weimers. Lite kul med tanke på att Göran Hägglund just gjorde det, åkte runt till "verklighetens folk"  och satte sig ned vid deras köksbord. Han började i november och tycks ha en takt av ungefär två besök i månaden.

Nu ska erkännas att jag klippte Weimers citat. Hela citatet lyder så här "Kristdemokratiska Ungdomsförbundet är familjevänliga, det handlar om att slå fast att familjerna vet bäst själva, det innebär att politikerna inte skall sätta sig vid familjernas köksbord och bestämma åt dem utan låta familjerna själva bestämma över det som rör dem."

Hm, undrar om det gäller regnbågsfamiljer också. Nej just det ja, sådana familjer ska ju helst inte finnas. De ska i alla fall inte ha  samma rätt att bilda familj som alla andra, om KD får bestämma. Undrar hur familjevänligt Kristdemokratiska Ungdomsförbundet är när det gäller annat än kärnfamiljer?

Datorstrul

Försökte skriva ett inlägg om vårproppen men datorn är så seg att jag raderade det korta jag skrev och skrev det här istället. När datorn hänger sig är det omöjligt att kommentera det som skrivs och sägs. Det tar minuter för en enda sida att ladda.

Lite jobbigt med sega datorer. Många runt omkring mig har haft svårt att göra sitt jobb idag. Själv trodde jag inte att jag skulle få iväg det där superviktiga mailet men efter en fem minuter så gick det igenom.

Nu ska jag klicka på knappen Spara & publicera, kanske kan det läsas på bloggen om så där tio minuter.


HBT-hat i kristen tidning

Vad är sexuella övergrepp inom katolska kyrkan mot att unga HBT-personer blir utsatta för övergrepp. Om man nu rasar mot katolska kyrkan så borde man granska homosexuell­as miljöer och organisationer, ungefär så menar Världen idags ledarskribent i dagens ledare.

Han lutar sig mot en undersökning som gjordes av RFSL Ungdom via communityt Qruiser i början av 2009. Undersökningen visar att unga HBT-personer utsätts för övergrepp i högre utsträckning än heterosexuella cis-personer. Värst utsatta är transpersoner (som alltså kan vara heterosexuella).

Jag har inte granskat undersökningen i detalj men kan konstatera två viktiga punkter som ledarskribenten inte nämner:

1. Det framgår inte när och var personerna utsatts för övergrepp, de kan lika gärna utsatts för övergrepp i heterosexuella miljöer som i "homosexuella miljöer". Faktum är att HBT-personer utsätts för sexuella övergrepp som egentligen är hatbrott, t.ex. av typen "vi ska allt visa flatan/bögen".

2. Qruiser, där undersökningen gjordes, är ett nätcommunity som delvis syftar till kontakter. Unga personer som inte söker kontakter finns därmed inte med i urvalet till undersökningen. Undersökningar som görs bland ett statistiskt urval visar också på hbt-personer drabbas av fler övergrepp men det är färre än de drabbade i RFSL Ungdoms undersökning.

Värst är inte att ledarskribenten bortser från att undersökningen inte handlar om i vilka miljöer övergreppen sker utan hans konstaterande "att det alltså är ett känt faktum att toleransen gentemot övergrepp är utbredd i dessa kretsar".

Hur i hela fridens namn kan man hävda att det är ett känt faktum att toleransen gentemot övergrepp är utbredd i dessa kretsar? På grund av detta kända faktum ska man förfasas lika mycket över att HBT-personer utsätts för sexuella övergrepp som att ungdomar utnyttjats av katolska kyrkan. Lägg då märke till att katolska kyrkan skakats av skandaler om sexuellt utnyttjande av minderåriga medan RFSL Ungdom gjorde en undersökning av ungdomar från 15 år, dvs. i juridisk mening inte minderåriga och där även smek över bröstet räknas in som övergrepp.

Övergrepp mot barn och ungdomar är lika förskräckligt oavsett var det skett och oavsett barnens sexualitet. Att brännmärka HBT-organisationer på det sätt som Världen idags ledarskribent gör är inget annat än homofobi.

Den ungerska katastrofen

Ungrarna har gått till val och hela 17% av ungrarna valde att lägga sin röst på ett närmast nynazistiskt parti, Jobbik. Man kan som bloggaren I'm Lance ,med ungerska rötter, skämmas över sitt ursprung eller man kan som en annan bloggare vara glad över att "de röda" förlorade valet. När bloggaren Svensk historia skriver "Hursomhelst så är det extra viktigt att valvinden i västvärlden inklusive USA just nu blåser högerut just nu" så gör han det med hänvisning till det ungerska valet utan att på något sätt exkludera Jobbiks valsiffror i sin glädje över högervindarna.

När jag kallar valet i Ungern för en katastrof är det inte för att det liberala partiet fick flest röster utan för att Jobbik fick hela 17%. DN skriver så här "Nu sluter sig Ungern till de EU-länder som får ett utpräglat främlingsfientligt, högerextremt parti i sitt parlament. Jobbik har närmast nazistiska drag och har profilerat sig på en aggressivt antiromsk och antisemitisk retorik" och bloggaren Anders Edwardsson bakom Svensk Historia länkar DN:s artikel och skriver att det "kunde mycket väl ha gått riktigt, riktigt illa".

Det gick riktigt, riktigt illa i det ungerska valet! Om den svenska högern  inte tycker det när ett högerextremt parti får 17% är jag riktigt, riktigt orolig för den svenska högern. Nu ska sägas att Anders Edwardsson visserligen varit moderat politiker men nu kallar sig partipolitiskt obunden.

Centerns heder

Idag skriver fyra Centerkvinnor på UNT:s debattsida och deklarerar att de inte håller med Mats Jonsson i hans syn på Fadime och att en plats ska namnges efter henne. "Som centerkvinnor har vi med fasa under den senaste tiden kunnat konstatera att en av våra egna partivänner tycks anse att hederskultur till en viss grad ska accepteras" skriver de. Intressant är att kvinnorna är riksdagsledamot, riksdagskandidat samt ordförande och vice ordförande för Centerkvinnorna. Centerpartiet och Centerpartister i Uppsala är än så länge tyst i frågan. Antingen så håller de med Mats Jonsson (för att de tycker lika eller för att de inte vill riskera att tappa de röster som han kan dra på sin hållning) eller också så tycker de att de har varit lite väl mycket ute i pressen och klankat ned på partikamrater.

Nu kan man ju ta avstånd från en persons åsikter på olika sätt. När Centerpartiet i Uppsala först sa att Stephen Schad inte fick komma med förslag utan att få godkännande av ordförande och sedan sa att riksdagskandidaten i Stockholms län minnsann inte var en riktigt Centerpartist så debatterade man inte i sakfrågan utan valde att klanka ned på partikamraten. Om Centerpartiet i Uppsala inte delar Mats Jonsson syn kan de framföra det utan att för den skull ta all heder och ära av personen.

Fast med tanke på att de vid flera tillfällen deklarerat i pressen att man måste förankra i toppen innan man säger något så får man väl sluta sig till att Centerpartiet i Uppsala och Mats Jonsson är ense i frågan om huruvida en plats i Uppsala ska uppkallas efter Fadime och huruvida hederskulturen kan förstås och "till en viss grad accepteras".

ABC:s inslag om en plats för Fadime


Torgmöte är inte alltid vad man tror att det är

I tisdags hade vi, som jag bloggat om tidigare, upptakt för vår förvalskampanj Bygg med oss! En scenvagn stod på Stora Torget från 12 till 18. UNT:s ledarskribent Karl Rydå var där en stund och tycks ha missuppfattat vårt syfte när han undrar varför partier envisas med torgmöten.

Så här skriver Rydå bl.a. i sin ledare:

Frågan är bara varför partiet i Uppsala väljer att lansera sin kampanj Världens bästa välfärd med ett evighetstorgmöte - hela gårdagen höll man i gång på Stora Torget. Att hålla ett torgmöte en småkulen aprildag är dömt att misslyckas. Särskilt som man håller på hela dagen och dessutom inte har något politiskt budskap att presentera. Då hjälper varken musik, en lastbilsscen - eller att en bärbar dator har ställts upp bredvid högtalarna. Åhörarna uteblir.

Det är den sista meningen som visar att han missuppfattat hela vår kampanjstart, "åhörarna uteblir". Vi var inte där för att föra ut ett budskap och vi var inte där för att locka åhörare. Vi var där för att visa att vi startar en kampanj och vi var där för att få så många som möjligt att uppmärksamma kampanjen. Musiken, scenen och de få talen från scenen var där för att uppmärksamma Uppsalaborna på att något händer. Under dagen stannade Uppsalabor regelbundet till hos oss och delgav oss sina synpunkter. Viktigast av allt var att vi delade ut varenda broschyr vi hade med oss, broschyrer med en sida att fylla i och skicka in till Vänsterpartiet. Helgens planerade aktiviteter får skjutas upp tills vi får nytt material.

Att Rydå sedan väljer att tolka detta som att vi inte vill lyssna är ett utslag av att hans jobb är att vara liberal ledarskribent. Jag hade varit förvånad om vi fått beröm från det hållet.

Bilden nedan föreställer några av våra kampanjarbetare, Sören ser mest ut att vakta kaffet och kakorna medan Jacob pratar med en person som ville delge oss sina synpunkter. Bilden längst ned visar vad man kan använda våra byggklossar till om man är liten och gillar musik. Allra sista timmen bjöd vi nämligen Uppsalaborna på Format och Storsien.

vänsterpartiets kampanj Bygg med oss

flicka lyssnar på Format och Storsien

Dresscode på kommunstyrelsen

På gårdagens kommunstyrelse kunde man tro att det krävs speciell klädsel för att vara kommunalråd och kvinna. Av fem möjliga hade tre klätt sig i likadana tunikor men i olika färger. Lena hade en svart, Marlene en lila och Karolina en grönblå. Jag och Cecilia stötte ihop i korridoren i dag och funderade på om vi inte skulle köpa varsin också, om den nu finns i fler färger. Så här snygga var i alla fall Lena, Marlene och Karolina i sina tunikor. Min lilla mobiltelefonkamera tar tyvärr inte de bästa bilderna när en vit filmduk lyser upp och lurar inställningen.

tre kommunalråd i tunikor

Bygg med oss!

länkbild till vänsterpartiets kampanj tyck med oss


Idag hade vi kampanjupptakt i Uppsala. På förmiddagen var vi i Gottsunda och besökte Gottsunda factory tillsammans med Ulla Andersson. Eftermiddagen spenderas på Stora torget där vi hade den fina scenvagnen mellan kl 12 och 18. Nästan alla broschyrer tog slut, snygg material är lätt att få ut. Sista timmen hade vi Format och Storsien på scen så det blev ett rejält drag.

Som tur är behöver man inga broschyrer för att vara med och tycka. Det går lika bra via webben.

Striden om Fadime

Idag sände P1 en längre version av inslaget om gata eller staty i Uppsala. Frågan är het, jag har blivit uppringd av tre olika riksmedia (TV o tidning) som varit intresserade av att göra ngt av det. Än så länge har ingen gjort något, förmodligen för att jag inte kan ge dem det de vill ha.

Visst har det varit frestande att ösa på och göra motståndet mot en Fadimegata eller Fadimes plats till en större sak än jag upplever det som men jag kan inte ljuga eller överdriva för att få rubriker i riksmedia. Jag vet ju inte varför Fadime aldrig får sin plats. det finns inget öppet motstånd. En del kurder, framför allt kurdiska män, är emot men få andra säger något. Jag förstår att pressen vill veta mer om striden men jag har inte mycket att ge dem, förutom det som de själva kan höra i radioinslaget. Mats Jonsson, centerpartisten, som i fullmäktige uttryckte betänkligheter sa inte helt nej då. I dagens längre radioinslag är det helt uppenbart att han inte vill att någon plats i Uppsala ska uppkallas efter Fadime men i fullmäktige var han inte lika tydlig. Kanske är det så att motståndet är stort även bland de övriga borgerliga politikerna men att de inte vill stå för det öppet.

I radioinslaget hör man många arga kurdiska män, varav en pratar om rena kvinnor, och en centerpartist som gör sig till tolk för dessa kurder. När jag träffade samma kurder diskuterade vi i lugn och ro, ingen uttryckte några extrema åsikter eller sade något negativt om Fadime.  I kommunfullmäktige var ingen emot även om inte en majoritet var för heller, man fegade och sa att det där får namngivningsnämnden sköta.

Det finns ju inte heller något att vara emot. Namngiviningsnämnden, som fattar beslut om namn på gator, torg och platser, har inte bråttom. Ordföranden förklarade det så här: Det är en plats som söker sitt namn, inte ett namn som söker sin plats. Dvs. att man söker inte en plats för Fadime utan väntar tills det dyker upp en plats som skulle kunna passa. I andra fall har det gått att söka en plats för ett namn (alla män).

Vill man så kan man, här handlar det bristande vilja och att man inte riktigt förstår kraften i symbolhandlingar.

Det som ligger i botten och som en stor del av radioinslaget handlar om är den s.k. hederskulturen, kurdernas rädsla för att som grupp stämplas för en kultur som inte delas av alla. I radioinslaget får man höra åsikter som också visar att det finns de som anser att Fadime var en dålig flicka och att hedrande av henne därför är fel. Den frågan är intressant men jag är inte rätt person att vända sig till.

Det långa inslaget kan höras
här. Sanna Rayman om förslaget: En talande kontrovers.