HBT-hat i kristen tidning

Vad är sexuella övergrepp inom katolska kyrkan mot att unga HBT-personer blir utsatta för övergrepp. Om man nu rasar mot katolska kyrkan så borde man granska homosexuell­as miljöer och organisationer, ungefär så menar Världen idags ledarskribent i dagens ledare.

Han lutar sig mot en undersökning som gjordes av RFSL Ungdom via communityt Qruiser i början av 2009. Undersökningen visar att unga HBT-personer utsätts för övergrepp i högre utsträckning än heterosexuella cis-personer. Värst utsatta är transpersoner (som alltså kan vara heterosexuella).

Jag har inte granskat undersökningen i detalj men kan konstatera två viktiga punkter som ledarskribenten inte nämner:

1. Det framgår inte när och var personerna utsatts för övergrepp, de kan lika gärna utsatts för övergrepp i heterosexuella miljöer som i "homosexuella miljöer". Faktum är att HBT-personer utsätts för sexuella övergrepp som egentligen är hatbrott, t.ex. av typen "vi ska allt visa flatan/bögen".

2. Qruiser, där undersökningen gjordes, är ett nätcommunity som delvis syftar till kontakter. Unga personer som inte söker kontakter finns därmed inte med i urvalet till undersökningen. Undersökningar som görs bland ett statistiskt urval visar också på hbt-personer drabbas av fler övergrepp men det är färre än de drabbade i RFSL Ungdoms undersökning.

Värst är inte att ledarskribenten bortser från att undersökningen inte handlar om i vilka miljöer övergreppen sker utan hans konstaterande "att det alltså är ett känt faktum att toleransen gentemot övergrepp är utbredd i dessa kretsar".

Hur i hela fridens namn kan man hävda att det är ett känt faktum att toleransen gentemot övergrepp är utbredd i dessa kretsar? På grund av detta kända faktum ska man förfasas lika mycket över att HBT-personer utsätts för sexuella övergrepp som att ungdomar utnyttjats av katolska kyrkan. Lägg då märke till att katolska kyrkan skakats av skandaler om sexuellt utnyttjande av minderåriga medan RFSL Ungdom gjorde en undersökning av ungdomar från 15 år, dvs. i juridisk mening inte minderåriga och där även smek över bröstet räknas in som övergrepp.

Övergrepp mot barn och ungdomar är lika förskräckligt oavsett var det skett och oavsett barnens sexualitet. Att brännmärka HBT-organisationer på det sätt som Världen idags ledarskribent gör är inget annat än homofobi.

Kommentarer
Postat av: Alexandra

Bra skrivet!

Postat av: Ruben Agnarsson

Föreslår att du vänder dig till QX qruiser med din upprördhet.

Med tanke på hur deras medlemmar utsätts för övergrepp bör deras policy bli utsatt för både polisanmälningar och skarp kritik:

http://www.stockholmsfria.nu/artikel/8417

http://www.qx.se/samhalle/12182/tre-domda-for-valdtakt-av-12arig-pojke

2010-04-12 @ 20:04:27
Postat av: Anonym

Det skrivs om övergrepp som hänger samman med Qruiser men det är inte samma sak som att toleransen är utbredd i "dessa" kretsar. Du länkar till en artikel på QX (som driver Qruiser) om att män blivit dömda till fängelsestraff för våldtäkt, det är väl ett bevis för att toleransen inte är utbredd.Jag kan lägga upp hur många länkar som helst där män har våldtagit minderåriga flickor som de fått kontakt med på diverse "heterosexuella" internetmötesplatser som t.ex. Lunarstorm.Dina länkar bevisar ingenting! Det är ren homofobi att försöka skyla över Katolska kyrkans beteende med att selektivt använda undersökningar och artiklar om hbt-personer.

2010-04-13 @ 09:03:05
Postat av: Ruben Agnarsson

Kommentera gärna Qruisers bildpolicy istället. Här är några citat från artikeln i Stockholms fria:"Abusegruppen svarar kort och vänligt att de har kontrollerat bilderna och funnit att de inte bryter mot Qruisers policy.""Vissa av bilderna visar leende pojkar som poserar nakna i en studio. Andra är betydligt grövre. Flera visar iscensatta våldtäkter där äldre män förgriper sig på tonårspojkar. För dessa bilder är incest ett populärt tema."

2010-04-13 @ 10:27:20
Postat av: Galaxa

Kalla inte detta för HBT-hat, för då finns inte det begreppet kvar när vi ska tala om hat. Jag har ingen aning om vad Ruben A tycker egentligen, men "När nu medierna ger rättmätig kritik mot den katolska kyrkan blir frågan varför de homosexuellas miljöer och organisationer helt slipper denna granskning", är en rättmätig fråga, om än tillspetsad. För media kanske inte helt låter dessa miljöer vara, men det är mycket som överses med. Många unga HBT-personer far väldigt illa i en situation där de söker sin identitet och därmed är mer ömtåliga än vad de som följer "normen" är. I bögkretsar är det inte alls ovanlit med den typen av bilder som Ruben A pratar om ovan. Detvet jag. Och det är vi många som vet. Men eftersom vi är och måste vara solidariska med HBT och eftersom det av någon anledning betraktas som mer vänster än höger, så är granskningen mycket bristfällig. Låt oss vara ärliga. Det är att svika unga människor att se mellan fingrarna på den småpojksdyrkan som förekommer. Och det ses mellan fingrarna. Pedofili kan aldrig bli rätt oavsett i vilken miljö det än är. Det är inte HBT-hat att kräva att HBT-tidningar och övrig media tar rejält avstånd från nakenbilder på småbarn. De ska granskas precis som katolska kyrkan ska det.

2010-05-03 @ 19:07:35

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback