Centerns förnekande av barnfattigdomen

När jag för några dagar sedan bloggade om vår nyårsartikel låste sig programmet så hela inlägget raderades. När sådant händer går luften ur en och man orkar inte skriva om. Nu gör jag det i alla fall eftersom vissa saker måste kommenteras.

Nio kommentarer finns på vår artikel. Fyra av dem är skrivna av Centerpartiets kommunalrådskandidater och man skulle kunna skriva en helt ny debattartikel för att bemöta dem. Jag ska i detta inlägg hålla mig till en fråga, den om de fattiga barnen.

Centerns kandidat Stefan Hanna skriver bl.a. så här i en kommentar med rubriken Fattigdom politisk retorik: "Darifran till att vi har en djup fattigdom i Sverige ar politisk retorik. Vi ar alla fattiga i jamforelse med Ingvar Kamprad. Bjud garna med mig att besoka fem av de fattiga som ni beskriver i er artikel, sa skall vi hjalpas at att finna vagar for att stotta dem battre."

Det som stör mig med Hannas kommentar är inte det politiska innehållet, vi har olika politiska åsikter och ska också framföra dem, utan det totala negligerandet av fattigdomen i Sverige. När vi i vår debattartikel skriver att mer än var tionde barn i Uppsala växer upp i fattigdom är det fakta hämtat från Rädda Barnens årliga rapport om barnfattigdomen i Sverige. 12 % av alla barn i Uppsala levde i fattiga familjer i den senaste rapporten som bygger på förhållandena 2007. I dag är det förmodligen ännu fler. På grund av att Rädda Barnen gör om sin webshop går det inte att läsa rapporten just nu.

I en debattartikel från i juli 2009 skriver företrädare för Rädda Barnen att Rädda Barnen många gånger har "uppmanat regeringen att analysera konsekvenserna för barn av förändringar i ekonomin och trygghetssystemen. Men – ingenting händer." 

Rädda Barnen skriver också att FN:s kommitté för barnets rättigheter i början av juni gav "den svenska regeringen ovanligt hård kritik. Kommittén uppmanade regeringen att anta en handlingsplan för att bekämpa barnfattigdomen, särskilt i tider av ekonomisk kris. Därför framförde kommittén rekommendationen att rikta särskilda insatser till de grupper av barn som lever i socioekonomiskt sårbara hushåll."

Om man från borgerligt håll ser den svenska barnfattigdomen som politisk retorik är det inte så konstigt att de borgerliga nonchalerar så väl Rädda Barnens som FN:s kommitté för barns rättigheters kritik.

Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback