Politikspråk

För en tid sedan var en av de borgerliga politikerna förhindrad att närvara på ett möte men ville ändå meddela sin åsikt i den fråga som skulle diskuteras på mötet och skickade ett mail. Så här löd mailet:

Jag har tyvärr inte möjlighet att delta idag. Jag föreslår att nästa steg är att definiera vilka huvudprocesser (inom de berörda verksamheterna) vi skall fokusera på. Därefter snabbt analysera de samma. När det är gjort kan vi med rimlig säkerhet skapa organisatoriska förändringar som bättre stödjer det vi vill åstadkomma.

Som tur är uttrycker sig inte alla politiker så här, de flesta utrycker sig på ett sätt så att man faktiskt förstår vad de vill säga, även om man inte alltid förstår hur de kan tycka som de gör.

Selektiv musikskola musiken för alliansen

Uppsala var en av de sämsta kommunerna när Lärarförbundet granskade kommunernas musikskolor. Musikskolan i Uppsala är bra för dem som går där men avgifterna är så höga att många tvingas avstå och många av dem som har råd kommer aldrig in p.g.a. att det är så få platser. 278 av landets kommuner har musik-/kulturskola och Uppsala rankas som kommun nr 272.

Vänsterpartiet har länge föreslagit ökade resurser till kommunala musikskolan, dels för att köerna ska kunna arbetas bort, dels för att avgifterna ska kunna sänkas. Tillsammans med S och MP föreslog vi i senaste budgeten för Uppsala kommun att musikskolan ska tillföras mer resurser och att den ska utvecklas till en kulturskola. Det gillades inte av Alliansen som röstade nej och till och med argumenterade mot. Vi har ju så hög klass i musikskolan, kanske bland de främsta i hela landet, sa t.ex. kristdemokraten Margit Borgström i budgetdebatten.

Uppsalas politiska allians brukar annars sätta upp mål om att öka i olika rankningar men har inga problem alls med att bara 6 kommuner rankas sämre än Uppsala när det gäller musikskolan. En musikskola med hög klass för några få är viktigare  i borgarnas Uppsala än en musikskola/kulturskola med hög kvalitet som är tillgänglig för alla.

Lärarförbundet tittar på två kriterier i
kommunrankningen: Dels hur mycket resurser som kommunen satsar, räknat i kronor per invånare i åldern 7-15 år, dels hur hög medelavgiften för deltagandet i kultur- och musikskolan är.

Vem lyssnar på en grön röst?

Centern har börjat kalla sig för alliansens gröna röst. Verkar som om det är det som är budskapet i årets valrörelse. Det intressanta med budskapet är att det inte säger någonting om Centerns miljöpolitik.

I Uppsalas budgetdebatt sa det centerpartistiska kommunalrådet att han var stolt över att Centern var alliansens gröna röst. Det fick mig att replikera att det måste vara bättre att vara stolt över en grön politik än att vara en grön röst i en allians som inte prioriterar miljöfrågorna. Själv skulle jag vara mer stolt över en grön politik i en majoritet än att vara en grön röst i en majoritet där de andra partierna inte lyssnar.

I Uppsala säger dessutom Centern att man är den gröna rösten men att tillväxten är viktigare än miljöfrågorna. Det är en ohämmad tillväxtpolitik som har försatt oss i de miljöproblem som vi har idag. Ska vi ha en tillväxt så måste tillväxten vara ekologiskt hållbar.

Att Centern är Alliansens gröna röst är det tydligaste beviset på att Alliansens miljöpolitik inte är mycket att hänga i julgranen.

Bra och dåligt från Liza Marklund

Liza Marklund skriver i Expressen varför hon ska rösta på Mona Sahlin och hon förklarar det på ett utmärkt sätt. Det som förvånar mig är inte krönikan utan det hon skriver om i kortare ordalag (i högerspalt på nätet). Där uttalar hon nämligen sitt stöd för företag som sparkar personal för att ersätta dem med bemanningsföretag. Så här skriver Marklund: "Askmolnet har jag fördragsamhet med, men inte pilotfacket. De motsätter sig att det lilla bolaget Avia Express får hyra in piloter från bemanningsföretag när det behövs. En stilla tanke: det är väl knappast städpersonal som ska flyga planen? Piloterna på bemanningsföretagen är väl också piloter?"

Vadå när det behövs? Avia Express har sagt upp samtliga anställda piloter och ska ersätta dem med piloter från bemanningsföretag.

I krönikan om varför hon ska rösta på Mona Sahlin skriver Marklund bl.a. att Mona Sahlin "kommer att stå upp för det som är rätt och slå ned på det som är åt fanders". Antingen är Marklund dåligt påläst när det gäller pilotstrejken eller också anser hon inte att det är åt fanders när fastanställd personal ersätts med inhyrd.

Liza Marklund, varför inte själv stå upp för det som är rätt och slå ned på det som är åt fanders? Ta tillbaka det du skrivit och uttala ditt stöd för arbetstagare som slåss för att återanställas och slippa arbetslöshet.

Avia Express är inte det enda bolag som gjort så här, bl.a. har även klädkedjan Urban Outfitters ersatt sina anställda med inhyrd personal.  Vänsterpartiet vill ha ett uttryckligt förbud i lagen mot att säga upp anställda och ersätta dem med inhyrd arbetskraft. Principen är viktig, oavsett om det handlar om huvudsakligen män i (tidigare) välbetalda yrken eller kvinnor i den lågbetalda handeln. 

Varför så många poliser?

Funderade över alla polisbilar på stan, såg åtta vanliga bilar och en buss, men det fick sin förklaring när jag kollade Radio Upplands hemsida, det är visst rättegångar både mot Greenpeaceaktivisterna som tog sig in på Forsmark och en person som åtalats för våld under Vilksföreläsningen tidigare i vår.

Mitt möte med Christer Björkman

Schlagergeneralen Christer Björkman ska tydligen få utökad makt i melodifestivalen, enligt Aftonbladet. Det är inte direkt något som får mig att jubla men inte heller något som får mig att sörja. Det kan vara underhållande att titta på den svenska tävlingen men inte mycket mer. Bryr mig inte om vem som leder det hela.

i mohikanliknande frissaVarje gång jag läser om Christer Björkman så tänker jag på den tid då han var min frisör på sin egna frisörsalong Capello Bella i Borås. Mitt första möte med Christer kan beskådas på bilden. Den frisyr jag ville ha var så vågad i lilla Borås att Christer bad mig komma tillbaka efter stängningsdags. Den gången höll han ändå emot och ville inte göra det jag ville, raka sidorna, men gången därpå tog han mod till sig och tog fram rakapparaten.

I artiklar där Christer beskriver sin tid som frisör säger han att han inte var Borås bästa frisör men han fick folk att tro det. Det är möjligt att han har rätt men för mig var han den bästa frisören. Jag hade tokiga idéer och han gav mig en frisyr som följde mina idéer och som passade mig. Andra frisörer tog  chansen att gå loss med sax, rakapparat och färg men glömde bort att jag skulle passa i frisyren också.


Det är mycket nu

Idag har jag haft uppslag till tre blogginlägg men efter ett alldeles för långt kommunstyrelse så finns inte riktigt orken där.

Nöjer mig med att kort undra hur nattredaktören på UNT mår efter rubrikgrodan i dagens tidning. En artikel om att ca tre per klass inte får gymnasiebehörighet fick rubriken om att var tredje grundskoleelev inte får gymnasiebehörighet. Undrar om redigeraren tror att det går nio barn i en klass eller om han/hon blandade ihop var tredje och tre per klass.

Kanske kommer det ett blogginlägg till senare ikväll.

Humor i politiken

Jag gillar när politiker använder humor för att sätta fingret på politiska tokigheter. Nu senast är det Vänsterpartiet i Sjöbo som tar det moderata kommunalrådet på ordet och motioner om valfrihet. "Om de menar allvar med valfrihet måste de vilja ha det i alla sektorer. Annars är det bara skitsnack, säger Vänsterns ordförande i Sjöbo, Lucas Lennartsson till Skånska Dagbladets nätupplaga" (via DN) och motionerar om kommunal drift inom områden som idag saknar offentlig utförare, som t.ex. frisörer.

Att flera borgerliga bloggare saknar humor och tar detta på allvar, som t.ex. Tokmoderaten och Moderatprat, är inte förvånande. Mer förvånande är att annars utmärkta bloggaren Johan Westerholm gör det, om än i ett humoristiskt inlägg. Juridikbloggen inser skämtet men passar ändå på att gå igenom det juridiska med slutklämmen att det vore roligt om de borgerliga i Sjöbo röstade ja till motionen, så att det kunde överklagas och prövas.

Sjöbos moderata kommunalråd visar prov på omedveten humor när han säger "Kommunen ska inte syssla med solarier och frisörer. Det får man hitta på i kollektivistiska länder" (Skånskan). Kommunala solarier på Kuba eller i Nordkorea? Skulle inte tro det. Möjligtvis på Kubas lyxhotell.

När Vänsterpartiet i Uppsala utmanade den borgerliga majoriteten förstod de flesta att det var ett inlägg i den politiska debatten. Det hindrade inte de borgerliga att reagera lika surt som de borgerliga bloggarna gör på frisörutspelet.

Prinsessbröllop - nej tack!

Fick en enkät från Expressen. Ska du titta på bröllopet på lördag, löd frågan. Nej, svarade jag. Varför inte? var då nästa fråga. Vadå varför inte, är det något man måste titta på och därför måste förklara sig om man inte ska? Borde det inte vara så att man ska förklara varför man ska titta?

Jag blev faktiskt helt ställd eftersom jag inte funderat på varför jag inte ska titta. Så här efteråt konstaterar jag att det rätta svaret för mig är "för att jag inte är intresserad", andra svar skulle ju kunna vara "jag har bättre saker för mig" eller "för att jag är mot monarkin". Just det sista svaret skulle i och för sig vara ett skäl att titta på bröllopet. Så att man vet vad man är emot, typ.

Om jag helt enkelt inte är intresserad så finns det de som funderat mer på varför de är emot monarkin. Stockholmsvänstern kör denna vecka gästbloggare som bloggar mot monarkin.  Idag är det
Kajsa Grytt (älskade Kajsa från underbara Tant Strul) som bloggar om Monarkin är i första hand löjlig, korkad och . . . pinsam. Igår bloggade Eva-Britt Svensson om monarkin och republik. Fler inlägg finns på Stockholmsvänstern och fler inlägg kommer att läggas ut under veckan. I morgon bloggar bland andra Johan Ehrenberg.

Även Jöran Fagerlund i Göteborg har uppmärksammat Stockholmsvänstern och är allt lite avundsjuk för att Vänstern i Göteborg inte har en kollektiv blogg.

Ungdomsläger för kristna HBTQ

Tidningen Dagen vägrade ta in nedanstående annons så därför publicerar jag den här på bloggen, via HBT-sossen. Läs för övrigt även f.d. Dagenmedarbetaren Emanuel Karlstens lysande inlägg om Dagen och avböjandet av en annons.
HBTQ-läger för kristna ungdomar. 27-29 augusti, mer info http://www.ekho.se


Ship to Gaza och Gottsundadagarna

I lördags var jag en sväng på stan och deltog i mötet för att välkomna de svenska deltagarna i Ship to Gaza. Bl.a. deltog Uppsalabon Amil Sarsour och vänsterpartiets riksdagskandidat Dror Feiler. Lars Ohly var i Uppsala och passade på att delta i mötet. Han fick möjlighet att säga några ord. Efter Ship to Gaza-mötet drog jag vidare till Gottsunda där det var Gottsundadagarna med div. aktiviteter. De som bemannade Ung Väntsters/Vänsterpartiets bord hade just packat ihop när jag kom dit så vi packade upp igen och jag bemannade bordet under ett par timmar. 

Kallt var det men ändå trevligt. Visserligen inte så många Gottsundabor som gick runt mellan informationsbordet men jag hade ändå en hel del trevliga samtal och sålde ett par V-rockmärken.

Nedan Lars Ohlys korta tal som fastnade i min kameramobil, Amil och Dror syns i bakgrunden.


Kul läsning i lokalpressen

Upsala Nya Tidning har sedan några månader konkurrens av två nya  tidningar, Uppsala Fria Tidning och Uppsalademokraten. I veckans nummer av Uppsala Fria kan man läsa en intervju med Amil Sarsour, en av Uppsalaborna som var med på Ship to Gaza. Tyvärr är Uppsala Fria lite sen med att lägga ut artiklar på nätet men den kommer nog.

Vänsterpartiets fullmäktigekandidat Hanna Victoria Mörck gör debut som krönikör i Uppsalademokraten, en krönika som finns här:
Tillsammanssamhället.

Ett tips är förstås att ta en prenumeration, då kommer Uppsalademokraten i brevlådan varje fredag och Uppsala Fria varje lördag, så får man läsa alla artiklar, även de som inte publiceras på nätet.

Uppsala enligt SCB

Äntligen har jag hittat SCB:s siffror för Uppsala län. Det är både glädjande och nedslående läsning. Vänsterpartiet ökar till 7,9 % men samtidigt tappar S till 25,8%. Visserligen är Vänsterpartiets ökning den enda som är statistiskt säkerställd men det är ändå oroande. Fast med tanke på att Vänsterpartiet fick 3,1% i förra undersökningen så är det ju helt klart att man inte kan göra ett tillförligt statistiskt urval på så få. Statistiken bygger på 178 svar denna gång och 197 förra gången. Alliansen har 50,1% och vi rödgröna 47,7% så det är jämnt.

Nu är det här länssiffror. Jämför man med utfallet för Uppsala kommun kan man se att V och MP är starkare i Uppsala kommun än i länet som helhet. I valet 2006 fick Vänsterpartiet t.ex. 5,72% i riksdagsvalet och 7,18% i kommunalvalet. Moderaterna är ungefär lika starka medan Socialdemokraterna är betydligt svagare i Uppsala kommun än i länet som helhet.  Så var det även i valet 2002.

Nu måste man ju  tolka siffror som bygger på 178 svar försiktigt men jämför man siffrorna med de vanliga differenserna mellan län och kommun betyder så har vi en rödgrön majoritet i Uppsala. Ligger S på 25,8% i länet lär partiet ligga på runt 20% i kommunen. Om både V och MP har samma differens mellan Uppsala och länet som i valet 2006 innebär det följande siffror för partierna lokalt:

S  20,9%
MP 23,1 %
V 9,9 %

En rödgrön majoritet alltså. Nu tror jag ju inte att man kan se SCB:s statistik som tillförlitlig på länsnivå eller att man kan räkna med samma förhållande mellan rösttödet Uppsala och resten av länet i kommande val. Men det visar i alla fall att vi inte har någon anledning att för Uppsalas del vara nedslagna av resultatet.

Landstinganställda kvinnor

Vänsterpartiet är förvånansvärt svagt bland landstingsanställda kvinnor. Utifrån resonemanget om man ska satsa på valarbete i grupper där partiet är starkt för att nå fler eller om man ska satsa på grupper där partiet är svagt återstår att fundera på hur vi ska jobba mot landstingsanställda kvinnor. I den funderingen gäller det att också förstå varför vi är så relativt svaga, har vi en politik som inte lockar dem eller är vår politik inte känd? Vi är ju inte direkt stora bland ägare till stora företag heller men det är ju rätt lönlöst att rikta några valsatsningar till den gruppen.


Mer om SCB:s valundersökning finns bl.a. i Expressen, SvD och Aftonbladet.

Obegriplig statisk

OK, SCB har inte lagt ut alla uppgifter i tabellform än men man kan gå in och titta på statistiken. Jag och DN kommer till samma slutsats: 6,1 % av kvinnorna uppger V som bästa parti och 6,0 % av männen. Ändå har Vänsterpartiet 5,7% totalt. Hur går det ihop? Så vitt jag vet finns det än så länge bara två juridiska kön i Sverige så hur kan värdet bli lägre än det sammanlagda värdet av 6,1 och 6,0, det borde ju bli ca 6.

Nåja, tids nog kommer SCB i tabellform och då blir det lättare att förstå. Då kan man också se partisympatierna på länsnivå. Jag hoppas verkligen på rödgrön övervikt i länet också.


Uppdatering: det verkar som om det finns en differens även på övriga partier. Tror att det mäter olika saker, skulle rösta på om det var val i dag för totalsiffran och partisympati för den nedbrutna siffran. Tyvärr innehåller inte hela undersökningen resultat på länsnivå den här gången utan på regionnivå. Där kan man konstatera att V gått kraftigt framåt i vår region. Det innebär inga jättesiffror men ändå lugnande med tanke på hur låga siffror vi hade i Uppsala län i majmätningen. Då var siffrorna så låga jämfört med hur vi brukar ligga till i förhållande till rikssiffror att det troligtvis rörde sig om ett för litet urval för att vara statistiskt säkert. Nu verkar det vara mer i nivå med hur det brukar vara. Östra Mellansverige ökar från 4,3 till 6,1%.

I väntan på SCB

Idag kommer SCB:s stora valundersökning. Den är intressant på många sätt. Dels brukar den stämma bättre överens med opinionen än andra mätningar, dels är den nedbruten i många nivåer.

I väntan på själva opinionssiffrorna kan man studera delmängderna, t.ex. fakta om partiernas sympatisörer (SCB:s publikation
Välfärd). Där kan man se att Vänsterpartiet har en övervikt av kvinnor bland sina väljare. Miljöpartiet och Kristdemokraterna skiljer dock ut sig genom att ha en ännu större andel. Nästan 70% av KD:s sympatisörer är kvinnor, KD:s familjebudskap lockar uppenbart kvinnor mer än män, eller om det är det religiösa inslaget som lockar.

Man kan konstatera att Centern riskerar att försvinna från den politiska kartan, 38% av sympatisörerna är ålderspensionärer. Det är inte utan att man förstår att Centern försöker gå från att vara ett bondeförbund till att vara ett Stureplansparti. Det gäller att attrahera de unga väljarna och få dem att förbli sympatisörer om man ska klara framtida val.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har den största andelen unga väljare. Det är ju ett gott tecken inför framtiden. Vänsterpartiet har inte oväntat störst andel utrikesfödda bland sina väljare.

Statistiken utgår ju enbart utifrån fördelningen bland sympatisörerna så totalt sett lär Moderaterna ha fler pensionärer än Centern och Socialdemokraterna ha fler unga än Vänsterpartiet.

Såväl Socialdemokraternas som Miljöpartiets väljare har kortare utbildning än Vänsterpartiets. Det är ett intressant fenomen att våra väljare inte riktigt motsvarar de grupper som vi utgår ifrån i vår politik. Eller också är det så att vi visserligen har en större andel högutbildade men dessa kan ha en utbildning inom områden som vi värnar, t.ex. kulturen och vården. Sjuksköterskor eller en kulturarbetare tillhör dem som tjänar på vår politik. Tittar jag på våra medlemmar i Vänsterpartiet Uppsala kan jag också konstatera att vi har många medlemmar som inte personligen tjänar på vår politik men som ändå tror på jämlikhet och solidaritet och som konstaterar att även om de t.ex. får betala högre skatt med vår politik så är ett jämlikt samhälle bättre för alla, även för höginkomsttagare.

Vänsterpartiet har fler sympatisörer med högskoleutbildning än medelbefolkningen men samtidigt lägre löner än medel. Återigen kan jag titta på Vänsterpartiet Uppsalas medlemmar och konstatera att vi har många medlemmar med eftergymnasial utbildning inom yrken med lägre löner, t.ex. förskollärare. Vi har också en del medlemmar som studerat på universitetet men ämnen som inte leder till ett yrke, så högskoleutbildade vårdbiträden är inte ovanligt i partiet.

Även om MP har fler höginkomsttagare än V så har MP fler låginkomstare. Det hänger antagligen ihop med att så många av MP:s sympatisörer är unga och inte har etablerat sig på arbetsmarknaden än eller kanske fortfarande studerar.

SCB:s undersökning bygger på data från november 2009 och jämfört med valet 2006 har det skett förändringar i väljarstödet, bl.a. har MP gått framåt bland unga kvinnor, men väljarprofilerna är relativt oförändrade. Det är intressanta fakta att fundera över i valrörelsen. Ska vi koncentera sig på att få fler väljare inom de grupper där vi redan är starka eller ska vi koncenterar oss på att attrahera nya väljargrupper? Det är en av de saker man får fundera på när vi studerar dagens SCB undersökning.

(inlägget började skrivas innan SCB kom men innan inlägget blev färdigskrivet rapporterar DN att rödgröna har övertaget)

Annat än fullmäktige

Nu under budgetdebatten lär jag inte blogga om ngt annat än den kommunala politiken. Så därför rekommenderar jag en läsning av Kulturbloggen och tio kalla siffror om högerpolitiken, bloggen länkar till flera andra läsvärda bloggar i samma ämne.


Hittepå på ledarredaktionen

UNT:s ledarsida recenserar gårdagens fullmäktigedebatt och väljer att tolka debatten så att den passar ledarsidans liberala syften. Jag är naturligtvis tacksam när Vänsterpartiets politik lyfts fram men på ledarsidan är syftet att visa att Vänsterpartiet är en belastning för det rödgröna samarbetet. Då är det inga problem att tillskriva Vänsterpartiet en politik som vi inte står för.

Jag klipper in ledarsidans sluttext med fet stil mina kommentarer i vanligt stil:
På den rödgröna sidan utmärkte sig Ilona Szatmari Waldau (V) genom att vid flera tillfällen gå utanför den gemensamma budgeten Ny färdriktning. Från talarstolen lät hon inför besvärade kolleger meddela att all konkurrensutsättning ska avbrytas, vi har i vår gemensamma budget att givna uppdrag om konkurrensutsättning ska avbrytas, de andra rödgröna partierna har kanske inte samma ideologiska skäl till detta och delar inte Vänsterpartiets retorik men vi är helt överens om att Uppsala inte ska upphandla i konkurrens, även för S och MP har det gått för långt i Uppsala kommun, att vinster ska förbjudas, något sådant sa jag aldrig, det jag sa var att skattemedel ska användas till verksamhet inte till höga vinsterna till riskkapitalbolag, förbud är inget vi kan besluta på kommunal nivå - däremot kan vi besluta att inte överlåta drift av kommunal verksamhet till vinstdrivande bolag, och att avkastningskravet för kommunala bolag ska bort. Just det här är faktiskt ledarskribentens roligaste tolkning. Jag använde en stor del av min talartid till att påpeka att borgarna håller på att dränera våra vinstgivande bolag på kapital för att använda till drift medan vi rödgröna vill att kapitalet ska stanna i bolagen så att de kan ge avkastning som används till att täcka förluster i andra bolag, som t.ex. Stadsteatern. Med den borgerliga politiken finns det en risk att det inte finns någon avkastning kvar. Min argumentering på fullmäktige var alltså tvärtemot det som ledarskribenten skriver. Lite som V på riksplanet, med andra ord. Förmodligen har ledarskribenten rätt, hur mycket vi rödgröna än går i takt så kommer borgerliga ledarredaktioner att framställa Vänsterpartiet som det bråkiga partiet. Positivt för oss i kampen om vänsterröster men ledarredaktionernas syfte är naturligtvis inte att locka vänsterröster till V utan att avskräcka röster på S och MP. Då är det tydligen ok att tillskriva Vänsterpartiet vilka åsikter som helst.

Annars är det intressant hur borgerliga politiker och borgerliga tyckare, som ledarredaktioner, inte kan bestämma sin taktik. Ena stunden är problemet med det rödgröna samarbetet att Vänsterpartiet har för stort inflytande och att den rödgröna gemensamma politiken har allt för stora drag av Vänsterpartiet, andra stunden är problemet att Vänsterpartiet ställer sig utanför och inte riktigt är med. Hur går de här två åsikter ihop?

I fullmäktigedebatten igår framförde KD att vårdnadsbidraget ska fördubblas och medgav att partiet inte hade stöd bland övriga borgerliga partier, Centerpartiet talade sig varmt för 30-40 våningar höga hus, något som övriga partier inte instämde i. Snacka om spretighet, ljusår från den eventuella spretighet som finns bland oss rödgröna.

Lustigt på kommunfullmäktige

Mats Jonsson (C) jämförde skolbarn med fröpåsar. Det förvånade Johan Lundqvist (MP) som på Twitter konstaterade att det var lite oklart vad det har med debatten att göra. Jonssons partikamrat Annette Stavenow drog ut till försvar och svarade Johan att "Det är något ni behöver lära er då: olika fröer/växter behöver olika jordmån. jfr skolor".

Det lustiga med detta är att Lärarförbundet haft en kampanj som gick ut på att de delat ut fröpåsar till politiker med mottot "så ett frö för Sveriges framtid". Man kan anta att Mats Jonsson fått en sådan påse och liksom inte tänkte på att det är fröna och inte påsen som är grejen. Frön är annars en väldigt bra metafor för elever men tvärtom mot vad Stavenow hävdar. Lärarförbundet delade ut påsar med blandade sommarfrön. Tanken är inte att man ska sortera fröna och plantera dem i olika jordmån, tvärtom, man planterar fröna i samma jord och ser hur de växer och frodas och utvecklas till olika individer. Tricket är att klara att få alla blommor att trivas i samma jord.

Jag kan nästa se de borgerliga partier sitta och sortera fröna, på samma sätt som man vill sortera elever. Några frön till en jord och några till en annan.

Fullmäktiges första dag

Efter en hel dag med fullmäktigedebatter återsamlas vi snart efter middagsuppehåll. 10-22 med två matpauser i två dagar kör Uppsala budgetsammanträde. Det rödgröna förslaget är starkt och svårt för alliansen att slå hål på. Därför tvingas de till feltolkningar och till att debattera det som inte står.

I debatten uttryckte flera borgerliga politiker tillfredställelse över att Uppsala kommun hamnat högt i Naturskyddsföreningens klimatindex. Maria Gardfjell (MP) visade på felaktigheter i undersökningen. Bl.a. har den som fyllt i undersökningen för Uppsala kommun svarat ja på frågan om skolan serverar enbart vegetarisk mat en gång i veckan. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har föreslagit att kommunens verksamheter ska ha minst en helvegetarisk dag i veckan. Det sa alliansen nej till med hänvisning till att det är ett stort ingrepp i friheten, det är en mänsklig rättighet att kunna äta kött varje dag.

I debatten blev det ganska lustigt. Det sades att Gardfjell kritiserade Naturskyddsföreningen, när hon i själva verket kritiserade uppgifterna från Uppsala kommun. Gardfjell anklagades för att ha fel om vegetarisk mat, det finns vegetariskt alternativ varje dag. Nu är det ju inte vegetariska alternativ som Naturskyddsföreningen frågar efter utan helt vegetariska dagar p.g.a. den stora klimatpåverkan som köttuppfödningen har.

En annan lustig sak var att i Kultur- och fritidsdebatten höra Anna-Karin Westerlund avvisa våra förslag om att utveckla den kommunala musikskolan, minska den sociala snedrekryteringen och utveckla musikskolan till en kulturskola. Uppsalas musikskola är så bra så den ska vi inte röra, sa Westerlund. Hur kan man tycka att musikskolan inte behöver utvecklas när Uppsala hamnar på 272:a plats av 278 möjliga när Lärarförbundet rankar kommunernas musik- och kulturskolor? Snacka om att ha låga ambitioner.


Diskriminering i föreningslivet

Ungdomsstyrelsen betalar ut miljoner i bidrag till ungdomsorganisationer som diskriminerar hbt-personer, trots att det finns regler mot detta. Det rapporterar radioprogrammet Kaliber, enligt bl.a. SvD.

I Uppsala betalar kommunen troligtvis också ut bidrag till föreningar som diskriminerar HBT-personer. Under förra mandatperioden beslutade vi att utreda hur föreningarna arbetar med HBT-frågor och utöka stödet för föreningar som ville arbeta aktivt mot diskriminering av HBT-personer. Undersökningen skulle vara underlag för att se om reglerna behövde ändras. Efter valet ändrade den borgerliga majoritet detta och tog tillbaka beslutet. Min motion om homofobi i föreningslivet avslogs också. Så i Uppsala har vi inte ens några regler att bryta om och borgarna är varken intresserade av att införa regler eller ta reda på om det är befogat att införa några regler.

I morgon fattar Uppsala kommun beslut om verksamhet och ekonomi för 2011. Vi rödgröna föreslår att det ska tas fram riktlinjer om bl.a. föreningars arbete med HBT. Jag räknar med att de borgerliga avslår förslaget. Extra trist är det att Folkpartiet lägger sig platt för KD och M.

Dror Feiler misshandlad

I ett tidigare inlägg uttryckte jag min oro för Vänsterpartiets riksdagskandidat Dror Feiler med anledning av hans israeliska bakgrund. Nu vittnar en av de andra svenskar om att Dror Feiler behandlats sämre, bl.a. har han misshandlats och skiljdes från de andra svenskarna. (Expressen)

Ärnaopinionen

Radio Uppland har gjort en undersökning om Uppsalabornas inställning till civil flygplats på Ärna. Det är rätt jämnt mellan dem som säger ja och dem som säger nej. Intressant är att en övervikt av de äldre och de yngre är mot medan övriga lutar åt för. Män är mer positiva än kvinnor.

En sådan här undersökning är förstås intressant men viktigast tycker jag är hur många som är benhårda motståndare och hur många som sätter en civilflygplats högt på sin dagordning. Jag tror att många Uppsalabor kan tycka att det vore trevligt med en flygplats i Uppsala utan att tycka att det är särskilt viktigt.

Undersökningen ändrar inte Vänsterpartiets inställning. Vi sätter klimatet och klimatmålen högre än möjligheten att kunna flyga utomlands från Uppsala.

(O)Trovärdig undersökning

Igår publicerade Metro en undersökning som visar att ungdomar väljer alliansen. Idag återrapporterar DN samma undersökning.  Frågan är hur riktig den här undersökningen är. Företag bakom, YouGov, ringer inte upp ett slumpmässigt och statistiskt urval, som andra gör. Istället använder de sig av de personer som har registrerat sig för att ingå i olika marknadsundersökningar. För att företagets resultat ska vara statistiskt säkert så förutsätter det att ett tvärsnitt av Sveriges ungdomar registrerat sig hos YouGov.

Så sent som i april visade en undersökning från Novus Opinion att 53% av de unga väljarna tänker rösta rödgrönt medan 35% tänker rösta blått. I maj visade undersökningen från Novus att MP är populärt bland de unga, enligt TV4. Visst kan opinioner svänga men inte så fort. Metros undersökning säger nog mer om vilka ungdomar som registrerar sig på YouGov. Unga män i storstan t.ex. som är de som i störst utsträckning röstar blått.  Man kan undra varför Metro inte talar om detta?

Josefin, en av deltagarna på Åsas och Alexandras mingel, var den som uppmärksammade mig på undersökningen. Hon har registrerat sig men fick ingen förfråga om att delta i den här undersökningen.

FP-löften inget värda

Så har då FP visat var de står i frågan om sydvästlänken. Man gick till val 2006 på att inte ha en tunnel under Stadsskogen och man går till val 2010 på att inte ha en sydvästlänk (nytt namn på länken och tunneln). På debatten om ett hållbart Uppsala citerade folkpartisten Cecilia Hamenius det kommunprogram man går till val på. Vid dagens kommunstyrelse röstade Folkpartiet återigen ja till en översiktsplan med ett stycke om Sydvästlänken. Under rubriken Sydvästlänken står om tunnellösning och att ett markreservat för Sydvästlänken hålls för "dess kopplingspunkter i ändarna samt schaktförläggning genom Ekebydalen".

Visst händer det att ett parti måste kompromissa bort en hjärtefråga i en majoritet men då brukar man inte fortsätta att driva frågan i val efter val. I det här fallet hade Folkpartiet kunnat gå på Vänsterpartiets och Miljöpartiets yrkande om att reservatet för Sydvästlänken ska utgå. En majoritet av övriga borgerliga partier och socialdemokraterna hade ändå röstat igenom det.

Se nedan Cecilia Hamenius uttalande i Folkpartiets valprogram 2006. Idag sa hon ja till planerna på en trafiktunnel under Stadsskogen och inte bestämt nej! Kanske dags att revidera valprogrammet och säga som det är, folkpartiet slår vakt om en tunnel under Stadsskogen och säger bestämt ja till reservat för sydvästleden.

bild på vallöfte om ingen tunnel under Stadsskogen

Bloggmingel

För en tid sedan skrev Karin Bergh ett inlägg om den manliga dominansen inom politiska bloggar: Se hit kvinnliga bloggare inom S, V och MP.  Nu för Åsa och Alexandra Einerstam (HBT-sossen) stafettpinnen vidare 
och har bjudit in sex andra bloggare till ett mingel för rödgröna kvinnor som bloggar och jag är en av de inbjudna. På minglet skall vi bland annat prata om hur vi ska bli bättre på att synliggöra de rödgröna kvinnor, som bloggar om politik och samhälle.

Knuff kan man se vilka bloggar som är mest länkade. När Karin Bergh skrev sitt inlägg var ett flertal Netrootsbloggare, alla män med undantag av HBT-sossen, högst rankade. Idag ser det lite annorlunda ut men bland tio-i-topp-listans politiskt märkta bloggar finns en enda kvinna med, piratpartisten Emma (Opassande) på nionde plats.  

Politometern rankar politiska bloggar efter hur ofta de länkas.  Högst rankad bland socialdemokraterna just nu är en blogg skriven av en kvinna men sedan är det hopp ned till elfte plats. Den gemensamma rödgröna bloggen räknas på Politometern som en socialdemokratisk blogg. Räknar man bort den har socialdemokraterna alltså två kvinnor på sin tio-i-topp-lista.

Även Miljöpartiet har en kvinna i topp, Maria Ferm - språkrör för Grön ungdom. Därutöver finns ytterligare två kvinnor på listan, Zaida Catalán på femte plats och Maria Wetterstrand på tionde. Även här finns alltså en klar övervikt av män. Vänsterpartiet slutligen, mitt eget parti, har första kvinnan på åttonde plats. Även på nionde plats finns en kvinna, Hanna Löfqvist, hennes blogg är nedlagd men de gamla inlänkarna gör att den fortfarande rankas högt. Eftersom hon kandiderade till Europaparlamentet så fick bloggen bl.a. mycket länkar under EU-valrörelsen. På sjätte plats finns Ung Vänsters blogg, som skrivs av Ung vänsters presidium - två kvinnor och en man.

Vad beror detta på? Skälen är naturligtvis många. Ett skäl är att män bloggar mer men det är också så att män har lättare att länka till andra män. Lite som i övriga livet alltså. Många länkar visar att andra uppskattar det man skriver och det blir lättare att fortsätta blogga. Jag tror att fler kvinnor än män slutar blogga. Så är det i alla fall om jag ser till vilka V-bloggar som jag har följt. De som har lagts ned har alla skrivits av kvinnor. På minglet hoppas jag att vi ska hitta ett sätta att bättre synliggöra rödgröna kvinnor som bloggar.

Många bloggande rödgröna kvinnor kan man hitta via Bloggstafetten där rödgröna bloggare har länkat sina inlägg på den internationella kvinnodagen.

Sänk kommunalrådsarvodena

Igår på kommunfullmäktige fattade fullmäktige beslut om arvodena för kommande mandatperiod. Bland de förslag som Vänsterpartiet förde fram var att kommunalrådsarvodet skulle sättas till ett basbelopp. Det motsvarar ett månadsarvode på ca 42 000 i månaden. Vi fick inget stöd från de övriga partierna för något av våra förslag. Kommunfullmäktiges övriga partier menade att 55 000 kr (idag) var en rimlig ersättning och kopplade arvodet till riksdagsarvodet.  För fyra året fick vi stöd av Miljöpartiet om att kommunalrådsarvodena inte skulle höjas 2007-2010, det fick vi inte den här gången.

Vi menar att ett arvode på 42 000 kr är bra och räcker med råga för en försörjning. Jag har som deltidsarvoderad haft lägre ersättning under den här mandatperioden och garanterade fullmäktiges ledamöter och blivande kommunalråd att det går alldeles utmärkt att leva på den inkomsten, det både räcker och blir över.

Även vårt förslag om att reglerna för kommunalrådspension ska ändras avslogs. Dagens regler, som innebär att den som varit kommunalråd på heltid i minst tolv år och som fyllt 50 år får en pension på 38 000 i månaden, avslogs. Övriga partier tycker alltså att det är helt rimligt att den som blir kommunalråd vid 38 års ålder och avgår vid 50 års ålder ska vara garanterad en inkomst på 38 000 kr livet ut.

Från Vänsterpartiets sida tycker vi att det finns skäl att ha någon form av avgångsvederlag även om vi vill ta bort pensionen. Det är inte lätt att gå tillbaka till sitt ordinarie yrke efter flera år som kommunalråd. Därför ska det finnas någon form av ekonomiskt trygghet medan man vidareutbildar sig eller på annat sätt återkommer till arbetsmarknaden. Avgångsvederlagets storlek får avgöras av antal år som kommunalråd och ålder när man avgår.


Populism kallade någon det för men det handlar inte om populism. Det handlar om att våra politiska företrädare inte ska ha betydligt bättre förutsättningar än de Uppsalabor som de representerar. Uppsalaborna i allmänhet tjänar inte 55 000 kr i månaden och kan pensionera sig vid 50.

Demonstrera för Ship mot Gaza

Nu har äntligen alla svenskar kommit till rätta, Uppsalaborna Mattias Gardell och Edda Manga rapporteras vara fängslade. Illa nog förstås men de tillhör i alla fall inte de döda.

Jag är i dagsläget mest orolig för vänsterpartiets riksdagskandidat Dror Feiler. Han tillhör inte dem som valt att lämna Israel, enligt Aftonbladet. Kanske har han inte fått "erbjudandet" heller. Feiler har vuxit upp i Israel men har varit bosatt i Sverige i snart 30 år. Vad innebär det för Israels behandling av honom? Uppdatering: Det verkar som om Feiler precis som övriga svenskar får välja mellan rättegång och deportering. (Aftonbladet)

Här i Uppsala kan man protestera mot Israel och landets attack mot Ship to Gaza idag. Samling i Slottsbacken 17.30 och avmarch 18.00.

 
1 maj 2009, i samtal med palestinska gäster1 maj 2009, jag samtalar med en av våra palestinska gäster. (foto J Escanilla) Jag är inte mycket för politiska symboler men halsduken, som jag har på mig på bilden, pryder nu min hals igen.Nedan: Jacob väntar på att få hålla tal för Vänsterpartiet på gårdagens manifestation.

Jacob väntar på att få hålla tal