Vi har storfinansen på vår sida

Jag bara måste få dela med mig av några citat från måndagens kommunfullmäktige. Det var ett konstigt fullmäktige där det sades mycket konstigheter, här är ett axplock:

I en debatt om en bilbro över Fyrisån (som V och MP inte vill ha) blandar Liv Hahne (M) in att vi inte vill bygga för biltrafik och säger att jublande är de exploatörer som slipper att bygga parkeringsplatser, ni har storfinansen på er sida. Bortsett från att det var en intressant upplysning att "storfinansen" inte vill bygga parkeringsplatser undrar jag vad Hahnes poäng var, menade hon att eftersom storfinansen vill minska bilbehovet så borde vänsterpartiet vilja ha fler bilar och mer vägar?

Gunnel Jägare (M) vill inte ha en uppländsk kocktävling för hon vill inte bara ha uppländsk mat, hon vill ha skånsk mat, det kan ju också finnas invandrare som inte vill ha just uppländsk mat. Varför ska alla kockar vara upplänningar. Det finns säkert andra kockar som är utlänningar och skåningar också, avslutar Gunnel Jägare. Detta säger Jägare vid behandling av en motion om mat som bl.a. föreslår en kocktävling i Uppland för att utse bästa kock inom skolan och äldreomsorgen.  

Gustaf von Essen (KD)om samma motion: Nu har miljöpartiet uppfunnit hjulet och ska frälsa världen. Står här uppe och mästrar oss andra om hur fina förslag de har. Kom ned på jorden och var lite ödmjuka.

Gunnel Jägare igen, om ekologisk mat: jag tror inte att de äldre på ett vårdboende eller äldreboende tycker att de blir väldigt pigga av en gourka som kostar 45 kr istället för en vanlig gourka som kostar 25 kr.

Slutligen Liv Hahne om en cykelplanerartjänst, dvs. typ så
här: Vill du verkligen att fullmäktige ska börja tillsätta och börja avsätta tjänster igen. Jag vill inte återgå till den tiden så därför yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag (dvs. avslag på motion om en cykelplanerartjänst på  nätet). När Hahne blir upplyst om att det inte är anställningar som motionen handlar om utan att man via datorn ska kunna ta reda på bästa färdväg för cykel försöker hon rädda sig med att alla nya arbetsuppgifter kräver anställningar.

Valupptakt i Fagersta

Den gångna helgen var jag i Fagersta för en valupptakt med listtoppar i kommuner och landsting. Från Uppsala deltog jag, Christer Johansson, listetta i Knivsta, Salima Fahad, listetta i Heby, och Sören Bergqvist, listetta landstingets mellersta krets.

Det har ju gått några dagar så jag nöjer mig med att lägga in en bild på Uppsaladelegationen och hänvisa till Jöran Fagerlund i Göteborg som dokumenterat flitigt
här och här.


Stoppa bron

På dagens kommunfullmäktige kommer den föreslagna bilbron över Fyrisån att diskuteras. Vänsterpartiet har inte ändrat inställning och säger fortfarande nej till en ny bilbro. Nedan ses miljöpartisten Niclas Malmberg fridfullt dricka en kopp te precis framför vid det föreslagna broläget, bilden är hämtat från inlägget Tveksamma byggen

 

I spåren av Bjästa

Anna Marteus skriver idag i Expressen en krönika med titeln Blogghatet mot Ask är förfärligt. Beatrice Ask är en offentlig person som dessutom som justitieminister talar om att personer som misstänks för straff ska få skämmas offentligt.

"Blogghatet" mot Ask är inget blogghat, däremot kan man tala om blogghat mot barn som i oförstånd skrivit under ett upprop till stöd för en pojke som de trodde var oskydlig. Förtjänar alla de som passivt gav sitt stöd till "Oskar" att själva dömas och mobbas? De flickor som våldtagits av "Oskar" blir knappast hjälpta av det.

Blogg- och näthatet mot dem som startat alltihop, "Oskars" familj, är många gånger större än "blogghatet" mot Ask och naturligtvis mycket större än det hat som sipprar ner till dem som bara i oförstånd passivt stött ett upprop.


Förskolebuss

Redan i december förra året lät Cecilia Forss, moderat ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, ana att förskolebussarna skulle bli obligatoriska när hon sa att den som inte vill ha förskolebuss skulle få åka längre bort för att få en förskoleplats. Så därför borde det inte komma som en överraskning att föräldrar som inte vill att deras barn ska åka med förskolebussarna uppmanas söka sig till andra förskolor.

Ändå kommer det som en överraskning och jag kan inte låta bli att undra hur ofta det sägs saker i debatter som man inte reagerar på fastän man borde. Lyssnar man på Forss debattinlägg från den 1 december 2009 så är det hur tydligt som helst men varken jag eller någon annan reagerade då. Jag tröstar mig med att det brukar bli tydligare när man har facit.

UNT:s artiklar
här och här

Rödgrön valrörelse

Den rödgröna valrörelsen går igång. Det kommer att hända en hel del på central nivå, läs mer här på rödgrön.se. På kommunal nivå diskuterar vi också den rödgröna valrörelsen. Hur vi ska driva en rödgrön valrörelse samtidigt som vi också ska driva valrörelse för vår partier. På rödgrön.se kan man redan nu anmäla sig om man vill delta i en rödgrön valrörelse utan att ta ställning för ett parti. Personer som vill kampanja rödgrönt lokalet kan också anmäla sig där.

Rödgrönt samarbeteVill du arbeta för rödgrönt i valrörelsen men inte tagit ställning för ett parti är du välkommen att kontakta mig eller amäla dig på rödgrönt.se 


Färggrann men misslyckad pudel

Beatrice Ask har varit i blåsväder efter att hon sagt att misstänkta sexköpare borde få kuvert i grälla färger hemskickade. Nu ber hon om ursäkt men menar att det är "märkligt att så få nu diskuterar det egentliga problemet att vi har 15-16-åriga ungdomar som utnyttjas".  Dvs. hon tycker egentligen att det är konstigt att det blir fokus på att en justitieminister tycker att misstänkta brottslingar ska få "skämmas på torget", för att använda hennes egna ord. 

Visst har Ask rätt i att det är ett problem att 15-16-åriga ungdomar utnyttjas men lösningen kan knappast vara att alla som misstänks ska få "skämmas på torget". Gredelina kuvert för misstänkta sexköpare, gula för misstänkta våldtäktsmän, blåa för misstänkta rånare, gröna för misstänkta misshandlare, orange för misstänkta skattefifflare, osv. Färgerna och brottsmisstankarna är många och alla har rätt till en rättegång innan de döms. Tänk att en justitieminister inte förstår det.

Läs även Annarkia.

Film från Bandyfirandet

Igår vann Hammarby sitt efterlängtade guld i bandy. Jag stod bra till och kunde filma både fansen och spelarna, i klippet nedan finns även överlämnandet av bucklan med. Tydligen var det stökigt och bråkigt (enligt Aftonbladet) men det missade jag. Här märks bara glädjen.

Banketten på kvällen var av någon anledning lite avslagen. Det kan bero på att snöovädret under matchen försenade matchslutet och på sätt även banketten. Man är lite seg när en bankett börjar typ halv tio med tal. På slutet kom dock Idol-Ola och underhöll i en Hammarbybandytröja, då blev det drag. Bjuder på ett klipp när han gör sitt melodifestivalbidrag, inte så mycket för själva underhållningen (dåligt ljud, långt avstånd) men för att ge en bild av stämningen. Borde kanske ha filmat när Ola sjöng Natalie och Hammarbyspelarna (och Ola) sjöng Hammarby i refrängen istället för Natalie men det får alla bajenfans föreställa sig istället.

Om matchen kan man läsa i bl.a. SvD, DN och Aftonbladet

Skitreklam

Ber om ursäkt för reklamen. Bloggar man på blogg.se så måste man betala  för att slippa reklamen. Det gör jag snällt men blogg.se har ingen rutin för att påminna om att det är dags för att betala så rätt som det är så kommer överraskningen "reklam på bloggen". Får väl börja köpa in sådana där kalendrar som gäller i fem år framåt så att jag kan skriva in i kalendern när det är dags att betala.

Funderar du på att börja blogga och vill slippa reklam? Blogga inte på blogg.se, välj ett annat verktyg. Då får du också möjlighet att moderera kommentarer. Det är en funktion som jag verkligen saknar. Det är bara lathet som får mig att inte överge blogg.se och så det faktum att adressen är inarbetad.

Rödgrönt torgmöte

Missa inte eftermiddagens torgmöte, Forumtorget kl 15.30-17.30. Kom dit och lyssna på kommunalrådskandidaterna, ta material, prata med oss eller delta själv genom att dela ut vårt rödgröna flygblad.

Ilona, Marlene och Maria

Våld mot kvinnor handlar inte om alkohol

Idag har det varit en småjäktig dag. Först presskonferens om vår satsning på att bygga fler hyreslägenheter och fler studentbostäder i Uppsala (se UNT:s artikel). Därefter blev vi ombedda att komma till Radio Uppland för att prata om vår politik.

På kvällen var jag på en hearing om idéella organisationer och kvinnofrid. Jag kan konstatera att det finns en samsyn mellan alla partier om att frivilligorganisationerna gör ett viktigt jobb och att vi måste satsa på stödja kvinnojourer och mansmottagningen. Skillnaden låg mest i problembeskrivningarna. Vi rödgröna var ensamma om koppla ihop mäns våld mot kvinnor som ett uttryck för ett ojämställt samhälle, att det inte räcker att stödja de kvinnor som blir utsatta utan att det krävs mer.

En borgerliga politiker talade t.ex. om alkoholen som ett skäl till kvinnomisshandel, att männen dricker på fredagen och tappar kontrollen.

Mäns våld mot kvinnor handlar ju inte bara om våld i fysisk mening. Det kan också handla om total kontroll och psykiskt våld eller hot om våld. Visst kan hot om våld resultera i våld p.g.a. alkohol men problemet är ju inte alkoholen.

Nu ska sägas att övriga borgerliga företrädare var mer pålästa och kunniga men kopplingen våld mot kvinnor och samhällsordning saknades ändå.

Orättvist är rätt, sa folkpartist

Cecilia ville köpa en seniorlägenhet. Bostadsrättsföreningens styrelse tillät inte Cecilia att bli medlem i föreningen eftersom de ansåg att hon var en ensamvarg, och därmed inte passade in socialt, samt att hon inte var vid god hälsa, eftersom hon har en lätt cp-skada och använder rollator i avvaktan på en höftoperation.

En av styrelseledamöterna är folkpartisten (tidigare bl.a. minister och landshövding) och ordföranden i Kulturnämnden, Jan-Erik Wikström. På
UNT:s fråga om det inte är orättvist att säga nej till Cecilia svarar han: "Det är mycket som är orättvist i samhället."

Orättvist är tydligen rätt när man är folkpartist.


Inte allians för Sverige

Alliansen släpper Sverige, rapporterar DN angående alliansens nya logga. Den nya loggan har satt igång den kreativa ådran hos många, här är några exempel:

Failliansen
All insane
Senilanal
Alfons Åberg

Loggan för övrigt väldigt dåliga betyg från förståsigpåarna som Resumé har intervjuat.

MKEriksson är en av många som upptäckt likheten med en annan logga.

Andra som kommenterat är Alliansfritt Sverige och Peter Andersson.Manipulerad Alliansvideo?

Alliansens video, som jag bloggade om för ett par timmar sedan, är intressant på många sätt. I början av videon så ser man att någon hindras från att gå in. Det är helt tomt utanför lokalen. Strax efter går flera personer ut genom dörren. Därefter strömmar det in folk, bl.a. en del av dem som tidigare gått ut. Övriga dyker upp ur tomma luften. Åtminstone ser det så ut. Kroppsspråk och leendena tyder också på att denna ström av människor är regisserad.

Undrar om jag är ensam om känslan av en regisatt människoström genom dörren eller om det är ren slump? Jag har inte riktigt tid att skärskåda videon så jag kan inte riktigt avgöra om videon dessutom är manipulerad, dvs. om filmningen stannat upp kort för att folk ska hinna samlas utanför, den hackar lite just där men det kan lika gärna bero på inspelningskvaliteten.

http://bambuser.com/channel/Alliansen/broadcast/627358


Fjädrar för den rika

Malena Ernmans vita schlagerklänning är nu till salu på Tradera. Just nu är budet 22 322 kr vilket är långt ifrån vad en kostade att tillverka, 400 000 kr. Jag tror på det där med att använda och återanvända. Malena Ernmans klänning tycks dock inte vara till för att återanvända, storleksangivelse saknas. Eller är det så att riktiga Malenafans vet vilken storlek det är på hennes kläder?

Jag har sålt lite gamla kläder på Tradera, bl.a. ett plagg av samma designer som gjort Malenas klänning, Camilla Thulin. Fick några hundralappar för den. Fast det plagget kostade ju inte 400 000 kr att tillverka heller. 

Klarspråk från alliansen

Kolla alliansens senaste valmaterial,

http://bambuser.com/channel/Alliansen/broadcast/627358

Den här sändningen säger allt om Alliansens budskap, speciellt en så där tio minuter in i det 40 minuter långa inslaget. Passa också på att räkna hur många kvinnor som syns i bild, vilket också säger en del om Alliansens budskap i den här videon.

Använda rätt kanaler

Vi kallar oss inte kommunister men samarbetar gärna med dem, är rubriken på ett ledarstick i dagens SvD.  Ledarskribenten Maria Eriksson men att när Vänsterpartiets "biståndsorganisation Vänsterns internationella forum reser till Colombia för att idka demokratibistånd är det det oreformerade marxist-leninistiska partiets träningsläger" säger det en hel del om partiet. Rubriken säger väl rakt ut vad hon menar.

Vad Maria Eriksson inte säger är att ordföranden för Vänsterns internationella forum, Ann-Margarethe Livh, blev fly förbannad när hon fick veta att pengarna gått till ett "träningsläger". VIF blev förda bakom ljuset och har krävt tillbaka pengarna. Det säger väl en hel del det också?

Sedan till frågan om varför Vänsterns internationella forum samarbetar med kommunstiska partier i andra länder. I Europa står kommunismen för ett odemokratiskt och totalitärt samhälle à la Sovjet. För människor i länder utanför Europa kan kommunismen stå för något mer positivt. En viktig del av VIF:s internationella arbete är också att öka respekten för demokratiska och mänskliga fri- och rättigheter. Om VIF vill arbeta för kvinnors rättigheter så kanske det kommunistiska partiet är det mest lämpade i just det landet.

För lite över ett år sedan var jag i Nepal. Ett land som då styrdes av en koalition mellan det största partiet som var ett kommunistiskt maoistiskt parti (som tidigare förde gerillakrig), det näst största partiet som också var ett kommunistiskt parti och flera små partier, även högerpartier i opposition mot det tidigare styrande kungatrogna partiet.

Folk i Nepal var besvikna på regeringen som man menade inte agerade som en kommunstisk regering. De jag talade med menade att de drev en annan politik  och bara kallade sig kommunistiska för att få folkets röster. De var inte mycket bättre än kongresspartiet, förutom att de avsatt kungen och nedrustat armén. Framför allt var man mycket besviken på det icke-maoistiska partiet, som därför tappat röster till det maoistiska partiet.

Det jag vill säga med det här är att det i några länder kan finnas partier som kallas sig kommunistiska men driver en politik som ligger långt från den kommunism som vi dömer med våra Sovjetglasögon. Självklart ska Vänstern inte samarbeta med totalitära kommunistiska partier men Vänstern måste använda lämpliga kanaler för att kunna arbeta med demokratiska och mänskliga fri- och rättigheter. Partiet i Colombia missbrukade VIF:s förtroende, det var inte rätt kanal.

Även Johan Westerholm har bloggat.

Dagens arbetsutskott

På dagordningen idag är en hel del intressanta ärenden. Om- och tillbyggnad av Stadshuset är ett. Det är dags att göra något. Stadshuset har länge varit ett sorgebarn i stort behov av upprustning. P.g.a. tillbyggnadsplaner att upprustningen skjutits fram. Jag bloggade om Stadshuset här.

Ett annat intressant ärende är Jeannette Escanillas motion om en förskole- och skolgårdsplan för Uppsala kommuns förskolor och grundskolor. Eftersom det är en motion från Vänsterpartiet så föreslås avslag, trots att alla nämnder som fått yttra sig antingen instämmer i förslaget eller uttalar att frågorna är viktiga.

Stöd Chile

Fullspäckad dag, först satt jag ordförande på ett distriktsmedlemsmöte som utsåg ombud till vår kongress i maj. Därefter hade vi valkonferens där vi fastställde landstings- och riksdagslistor. Inga överraskningar där. Riksdagslistan toppas av Jacob Johnson och tvåa är Emma Wallrup. Landstingslistorna toppas av Sören Bergqvist toppar mellersta, Tove Fraurud toppar norra och Magnus Ahlkvist toppar södra.

Jag var även ordförande på den efterföljande årskonferensen.

bild om stöd till ChilePå mötet samlade vi in pengar till Chile, Så efter årskonferensen gick jag vidare till
solidaritetsgalan för Chile och överlämnade över 2000 kr till galan. Otroligt mycket folk där och väldigt bra uppträdanden så det bör nog ha blivit ett bra överskott för galan att skicka till dem som drabbats värts av jordbävningen och tsunamin i Chile, de som redan var fattiga.

Den som vill bidra kan sätta in ett bidrag på ett nyöppnat konto: :"Sverige för de drabbade i Chile" 8381-6, 914 735 468 - 3.

Kvinnor som bloggar rödgrönt

Karin (Karins värld) har lagt märke till att det är män som dominerar bloggandet. Karins idé är därför att lyfta fram allt kvinnor som bloggar och som stödjer de rödgröna partierna. Man behöver inte ha en politisk blogg utan kan blogga om vad som helst, bara man någon gång har ett politiskt inlägg. Karins tanke är att man skriver ett inlägg på sin blogg, länkar till henne och registrerar inlägget (och bloggen om man inte redan gjort det) på nyligen.se och bloggportalen. På så sätt kommer hennes inlägg att synas högt upp på listorna och ännu fler kommer att se uppmaningen. Sedan kommer vi förhoppningsvis att fortsätta länka varandra och öka bloggarnas synlighet.

Idén är god. Jag har ibland haft problem med länkningar. Jag har velat länka till bra blogginlägg men upptäckt att alla var skrivna av män. Det är inte så att alla bra blogginlägg skrivs av män utan det handlar mer om att män länkar varandra och på så sätt gör andra mäns bloggar mer synliga. Sedan är ju männen i majoritet bland politikbloggarna.

Jag hoppas att Karin lyckas. När jag drog igång bloggstafetten så uppmanade jag alla deltagare och andra intresserade att länka till mitt inlägg, just för att det skulle hamna högt i listningar och på så sätt dra fler läsare till alla andra bloggar som deltog i stafetten. Tyvärr var det få som gjorde det. Man länkade visserligen min blogg men inte det specifika inlägget i tillräckligt stor omfattning.

Så Karin, här kommer länken till ditt blogginlägg:
Se hit kvinnliga bloggare inom S V och MP! Hoppas att fler rödgröna bloggar klickar på länken och följer din uppmaning.

Jag ber om ursäkt

Jag ber om ursäkt för att bloggen handlat så mycket om Folkpartiet de senaste dagarna. Jag borde lova att omedelbart sluta men fortsätter Folkpartiet att bryta sina vallöften och överge sina få bra profilfrågor så kommer jag nog att blogga om det. Med Vänsterpartiögon så klart.

Solidaritetsgala för Chile

Söndagen den 14 Mars i Uppsala, kl.12.00-18.00!

Från kl. 12:00 och framåt så kommer det finnas mat, sång och dryck på Grand, Trädgårdsgatan 5 mitt i stan. Vi kommer att erbjuda traditionell Chilensk mat där alla inkomster går till de drabbade. 

Mellan 15.00 och 18.00 kommer flera artister att underhålla, bl. a. Jan Hammarlund och Koste Apetrea har båda bekräftat att de kommer.

Arr.: Radio LATINAMERIKA 98,9 F.M. och Föreningen Chile Generacional.
Kontakt: Ricardo Fletcher 070-490 25 67
Ana Iris Sanchez 076-238 52 27

Solidaritetsgala för Chile! Söndagen den 14:e mars på Grand i Uppsala, Trädgårdsgatan 5 mitt i stan från kl.12.00 och framåt! Mat, musik, poesi och mycket, mycket mera. 

Chile behöver ditt stöd nu!

Jämställdhet inget för FP

Jämställdheten satt på undantag i Folkpartiet, skriver Svenska Dagbladet idag. Det är ju inte direkt någon nyhet. Det har vi kunnat konstatera i Uppsala för länge sedan. Trots att Folkpartiet har ansvaret för jämställdhetsfrågorna här så händer ingenting. Eller fel, det händer en del men det är två steg tillbaka och ett steg framåt. Jag tänker inte upprepa allt jag skrivit men här är ett axplock:

Mer jämställdhet i Uppsala!
Ojämnställda folkpartiet där män styr över kvinnor, Om folkpartiets totala mansdominans i nämnder och styrelser. Vad som inte står i bloggen är att Folkpartiet har fem ordförandeuppdrag i nämnder och styrelser, alla män. En kvinna får däremot förtroendet att vara ordförande i kommunfullmäktiges valberedning.
Manskommunen Uppsala, om chefstillsättningar
Uppsala en könsblind kommun bl.a. om en utvärdering från Örebro universitet
Kommunerna måste bli bättre på jämställdhet

En debattartikel:
Könsblinda Uppsala

Även Alliansfritt Sverige kommenterar. För övrigt så är Jonas Sjöstedt läsvärd idag (också). Missa inte heller Ulla Anderssons debattartikel om fattiga ensamstående mammor

Rödgrön aktivism

Tidigare idag efterlyste Jonas Sjöstedt en möjlighet för rödgröna att göra en insats för rödgrönt och inte för ett specifikt parti. Det har varit klart ett tag att den möjlighet ska finnas och nu meddelar Martin Gelin på rödgrönt.se att det redan nästa vecka ska finnas möjlighet att anmäla sig som rödgrön valarbetare på rödgrön.se.

Centerpartister på Facebook

Det är inte bara den folkpartistiska "regeringskvinnan" som är medlem i "rasistgrupp på Facebook", som Aftonbladet uttrycker det. I gruppen Mona Sahlin som statsminister - nej tack! finns flera rasistiska bilder, bl.a. paret Obama manipulerade till apor. Även kända Uppsalapolitiker som Centerns kommunalrådskandidat Stefan Hanna och Centerpartiets tidigare kommunalråd Roland Agius är medlemmar i gruppen. (klicka för större bild)

bild på centerpartisterna Hannas och Agius medlemskap i gruppen Mona Sahlin statsminister - nej tack

Normalt föredrar jag rent spel men det är inte så som vissa centerpartister vill driva politiken. Bl.a. verkar Centerpartiet  lägga upp hela sin valkampanj på att måla ut vänsterpartiet som kommunister, följande inlägg kan läsas i en annan Facebookgrupp.

Centern ger  sig på vänsterpartiet med kommunisttillmälet i en facebookgrupp

Feministiskt forum

loggaMissa inte feministiskt forum den 24 april och missa för allt i världen inte programmet, det är så bra illustrationer.

Missa inte heller Emil Brobergs inlägg om debatten mellan Carl Bildt och Urban Ahlin. Läs också Politik och poesis analys av hur media framställer muslimer. ID:Pelaseyd bloggar på samma tema: Jihad Jane får allt att snurra.

Att svika ett vallöfte

Igår kunde vi konstatera att FP röstade fram ett förslag till översiktsplan där reservatet för en tunnel under Stadsskogen fanns med. En tunnel som FP i sin valrörelse förde fram att partiet inte ville ha. Samma person som i valmaterialet fick stå för åsikten sitter i kommunstyrelsen och röstar för möjligheten till en tunnel.

För den som inte är politiker måste det vara svårt att förstå när och varför politiker bryter sina vallöften. Jag tror till och med att det är svårt för de flesta politiker att förstå varför man gör det. Jag ska därför försöka definiera olika typer av löftesbrott.

1. För att få ihop en majoritet måste man förhandla. Då kan man bli tvungen att stödja något som man är emot. Ett bra exempel är Folkpartiet  som bröt sitt löfte om att inte införa vårdnadsbidrag så länge de fanns köer till barnomsorgen och om inte förskolans kvalitet säkrades. Detta vallöfte svek man för att kunna ingå majoritet med Kristdemokraterna. I denna kategori ingår också när partiet ibland måste ge sig för att hålla ihop majoriteten.

2. Man får inte tillräckligt stöd för sitt löfte, det finns helt enkelt inte tillräcklig majoritet. Även i den här kategorin går löftet från FP in (eller inte eftersom man kunnat rösta med oppositionen) men man kan också räkna in Kristdemokraternas löfte om att satsa på öppna förskolan. För att få igenom sin paradfråga vårdnadsbidraget var partiet tvungen att backa från några av sina andra löften. Får man inte så många röster i valet så har man inte heller så mycket att sätta emot i förhandlingarna. Den stora frågan är vad Folkpartiet fick stöd för, kanske det olagliga införandet av skriftliga omdömen i ordning och reda?

3. Ekonomin eller förutsättningarna förändras. De löften man har i valrörelsen fungerar då men lagändringar eller brist på lagändringar gör att löften inte går att genomföra. Det kan också vara så att en nedgång i ekonomin gör att det inte finns pengar till det man lovade, trots att det fanns det i valrörelsen. Ett exempel här är Moderaternas löfte om skattesänkningar, partiet har inte kunnat driva igenom de skattesänkningar som man lovade i valet 2006. Folkpartiet lovade att satsa på skolan och att inga nedskärningar skulle ske. Ändå har skolan, framför allt gymnasieskolan, fått sämre förutsättningar.

vallöfte om minskat kommunalt bolagsägande4. En variant på ovanstående är att man inte riktigt förstår vilka möjligheter man har att driva igenom sina löften, man förstår helt enkelt inte förutsättningarna. Bland dessa vallöften finns också de populistiska, man lovar en sak fast man vet att de inte går att genomföra. Populistiska vallöften som inte går att genomföra är ovanliga bland de etablerade partierna. Folkpartiets vallöfte om att minska antalet kommunala bolag var kanske ett populistiskt vallöfte men jag tror mer på att det var dåligt genomtänkt. Partiet har inte minskat antalet kommunala bolag, tvärtom har man varit med om att starta två nya bolag i Uppsala kommun. Det här är kanske det tydligaste vallöftesbrottet i Uppsala kommun den här mandatperioden men relativt oviktigt politiskt.

5. Löftesbrott som är helt obegripliga är min sista kategori. Till dessa löftesbrott hör FP:s ja till reservat för biltunnel under Stadsskogen. Det känns inte som en fråga som går in under variant 1 eller 2. Om frågan är så viktig som partiet menade under valrörelsen borde man inte förhandla bort den. Här verkar det handla om löftesbrott av typen, vi bryr oss inte, det är viktigare att vi är eniga i alliansen än att vi står för vår åsikt. Det kan ju också vara så att partiet bytt ståndpunkt i frågan men det är ju inte särskilt hederligt mot väljarna.

Den här kartläggningen är säkert inte heltäckande. Är det några varianter av vallöften som jag glömt, påminn mig med en kommentar.

FP sviker sitt vallöfte (igen)

Idag beslutade den styrande alliansen att skicka ut förslaget till översiktsplan på samråd. I förslaget finns den s.k. sydvästlänken utmärkt som en eventuell framtida led. I valrörelsen 2006 var en av Folkpartiets stora valfrågor att stoppa tunneln under Stadsskogen. Idag sa man ja till en led som förutsätter ett tunnelbygge eller en stor väg rakt igenom Stadsskogen.

Folkpartiets vallöften hittar man här:
http://www.folkpartiet.se/ImageVault/Images/id_4814/ImageVaultHandler.aspx

Nedan ett litet utsnitt, där Cecilia Hamenius, som står på partiets andra plats i höstens val, berättar att hon inte vill ha en tunnel under Stadsskogen. Det hindrade inte Cecilia från att idag säga ja.

bild på vallöfte om ingen tunnel under Stadsskogen

Mats Odell måste ta ansvar för Uppsalas studenters bostadsituation

Idag har Mats Odell svarat på frågan om hur han gör för att garantera Uppsalastudenter boende. Hans svar kan läsas på Egon Frids blogg.

Mats Odell har inget ansvar för Vasakronans försäljning och jag är besviken på att han slingrar sig. Han säger att  att bostadssituationen för landets studenter är en mycket viktig fråga för regeringenmen att det enligt Vasakronan finns mycket som talar för att även en ny ägare kommer att hyra ut dessa bostäder som studentbostäder.

Mycket som talar för är inte bra nog och Mats Odell borde ta Uppsalastudenternas bostadssituation på mycket större allvar.

Kvotering och ordens betydelse

Trollhare skriver om det könsneutrala "hen" som kan användas när man inte vill eller kan kalla någon för "han" eller "hon" och hur detta ses som ett sexualiserat ord av tidningen Dagens läsare. Diskussion kom upp med anledning av att Vänsterpartiets partistyrelse godkänt en motion om att partiet ska driva frågan om juridisk tredje kön för den som vill.

I Vänsterpartiet har vi en stadga som säger att minst 50% ska vara kvinnor i valda församlingar. Det innebär att valberedningar måste anstränga sig för att se till att det alltid är minst hälften kvinnor i alla styrelser. När vi i distriktets valberedning skulle föreslå nio kongressombud var det klart från början att fem då måste vara kvinnor. Det här har ställt till vissa problem när transpersoner kandiderat till uppdrag. Det är enklast med dem som är transsexuella, känner man sig som en kvinna och vill ses som en kvinna så är det kvinna som gäller, även om folkbokföringen säger man. Svårare blir det med könsöverskridare som inte vill definieras som det ena eller det andra könet. Ska personen inte räknas in i minst hälften-beräkningarna eller räknas som det kön som det är underskott på?

Det är modigt av Vänsterpartiets partistyrelse att säga ja till en juridisk möjlighet till ett varken eller/både och-kön. Hoppas att vår kongress är lika öppen och framåt. Det är nästan så att jag ångrar att jag tackat nej till att vara kongressombud.

Juridiken är en sak, språket ett annat. Med ett juridiskt tredje kön så kräver ju det svenska språket ett ord för detta kön. "Hen" finns redan, även om Dagens läsare inte vill veta av det, och kan då bli en naturlig del av språket och inte ett pronomen som några tappra, som Trollhare, försöker få oss andra att använda.

I de latinska språken får en grupp om flera tusen kvinnor och en enda man den maskulina ändelsen medan en grupp med enbart kvinnor får den kvinnliga ändelsen. Där kan man prata om könsspråk. Den manliga grammatiken styr i språk som enbart har maskulinum och femininum.

Ungerskan har en helt könsneutral grammatik. Han, hon, den, det kallas för ő och könet på en person kan bara förstås om man lägger in ord som kvinna, man, flicka, pojke. Hans och hennes finns över huvud taget inte eftersom possesiva pronomen saknas.

I svenskan verkar vi ligga mittemellan. Maskulinum och femininum har försvunnit utom i sammanhang där ordet pekar på en man eller en kvinna. Så visst är det dags att ta nästa steg, införa ett "ő", dvs. hen för att inte behöva könsbestämma människor som inte själv vill det.

Uppdatering: Läs även Magnus Ahlkvist Svårt att förklara för den som inte begrip om en krönika i Aftonbladet: Heja kvinnor och män, inget sabla Hen. Även Trollhare har reagerat på krönikan.


Barnfattigdomen

Var fjärde ensamstående mamma är fattig (läs mer på SVT:s hemsida). Det är kanske inget nytt att ensamma mammor ofta har en svår ekonomisk situation. Deltidsarbeten och svårighet att helt stå till arbetsmarknadens förfogande när man saknar familj som kan hjälpa till med hämtning och lämning. Under de år som jag och mamma levde ensamma hade vi det knapert och ibland inte pengar till mat i slutet av månaden. Då var vi ganska få barn som växte upp med en ensam mamma, de flesta barn växte upp i klassiska kärnfamiljer och många hade även en mamma som var hemma. I hela min grundskoleklass var vi bara två som gått på dagis, och den andra bodde med både sin mamma och sin pappa. Idag är det betydligt fler barn som växer upp med bara en förälder.

När var fjärde ensamstående mamma är fattig så är det också många barn som växer upp i fattigdom. Enligt Rädda Barnens senaste statistik växer ca 12 % av alla barn i Uppsala upp i fattigdom. Med tanke på att den undersökningen avser förhållandena 2006 kan man bara ana att det är ännu mer idag när abetslösheten har ökat, gapet mellan mäns och kvinnors inkomster har ökat, ofrivilligt deltidsarbetslösa blir av med sin a-kassa, möjligheten till sjukskrivning har försämrats osv. Rädda Barnens nästa barnfattigdomsrapport kommer nog inte att bli en rolig läsning för Uppsala kommun.

Så här säger Ulla Andersson (V) till Rapport: "-Med den här borgerliga regeringen har man försämrat både sjukförsäkringen, vilket drabbar gruppen väldigt hårt för man har sämre hälsa på grund av de villkor man lever under, och möjligheten till deltidsstämpling. Sedan vet vi också att det är hög arbetslöshet i samhället och gruppen ensamstående är även under en högkonjunktur tyvärr mindre attraktiv för arbetsgivarna."

Läs mer här och här. Utredningen har tagits fram på initiativ av Ulla Andersson.


Kvinnodag alla dagar

Gårdagen blev rätt stressig. Det blev bl.a. en del pyssel med bloggstafetten, bl.a. att hålla länkregistret uppdaterat. Jag träffade också vårdförbundet tillsammans med Ove och Sören från landstinget. Vårdförbundet har bjudit in alla partier till ett lunchsamtal men tydligen har inte alla svarat ännu. Det finns en hel del vård i kommunen men de flesta av vårdförbundets medlemmar jobbar inom landstinget så det förstås så att Sören och Ove var de som pratade mest. Jag lärde mig en hel del.

Tyvärr räckte inte tiden till för de olika arrangemang som fanns med anledning av Internationella kvinnodagen. Jag fick nöja mig med fackeltåget, det rödgröna torgmötet och vår rödgröna jämställdhetspub. Så bra arrangemang alla tre. Tjejjouren Slussen stod för fackeltåget. Våra ordförande Emma, Anna och Anita hade gjort ett jättejobb med jämställdhetspuben. Eftersom Emma tyvärr blev sjuk fick bl.a. Jeanette rycka in och ta hand om en del praktiskt på torgmötet. (Marlene har bloggat i samma anda som sitt torgmötestal)

Jag är så stolt över alla rödgröna krafter och det engagemang som finns i Uppsala. Nu vinner vi valet av bara farten!

Kampen går vidare

Bloggstafetten går mot sitt slut, de schemalagda bloggarna har bloggat klart och här kommer länkarna. Flera bloggare deltog i stafetten utanför schemat och deras länkar finns också här. Observera att alla bloggare står för sina egna åsikter. Fortsätt kolla http://stafetten.blogg.se, det kan ju vara någon som länkar sitt inlägg sent.

Tack alla ni som deltog. Jag tror att vi alla kan vara överens om att kampen går vidare för ett jämställt samhälle!

Inlägg i den schemalagda bloggstafetten:
Kvinnodagen, patriarkatet och normen

If I were a boy

Gör jämställdhet till en valfråga

En man är mer än sin fitta – en transkilles tankar på internationella kvinnodagen 

Välförtjänt Eva-Britt du har verkligen gjort årets kvinnogärning

Det behövs en starkare våldtäktslagstiftning

Om att gräva där vi står

Internationella kvinnodagen

Sexualitet i jämställdhetsdebatten

Ur ett feministiskt perspektiv


Är jag så jämställd som jag tror?

Ingen jämställdhet utan jämlikhet

Sveriges kvinnor röstar rödgrönt


Fristående inlägg:
Feminism och kvinnodagen, från bloggen Begrundat och plitat.

24 år till jämställdhet i Solna och 51 år till jämställda familjer från bloggen Johanna Graf.

Alliansfritt Sverige

"gör inget med mamma i fullmäktige",  Peter Andersson - med rätt att tycka

Till Anna, kärleksfullt och solkigt, Storstad

Hur förklarar man för ett barn att det behövs en kvinnodag? Mammapolitik

Vill inte ha blommor. Vill ha jämställdhet! Ulrika Falk

Långt kvar  till jämställdhet uppnåtts på riktigt Martin Mobergs blogg

8 mars och bögars frimureri...  Luka(s) blogg

"Ta natten tillbaka" mm tips Marlene

Klart jag var hemma när barnen var små, Egon Frid

Stockholmsvänstern

Socialdemokraterna cementerar en konservativ kvinnopolitik, varför? Rosen(rasande)

Länge leve den feministiska internationalen - Politik och poesi (Helena Duroj)

Historieskrivning och förebilder Lisa Skiöld 

ett inlägg som inte är anmält till bloggstafetten men är så bra att jag länkar det ändå:
Ingen jävla Mors dag!


Kvinnodagen, patriarkatet och normen

Det är 100 år sedan socialisten Clara Zetkin tog initiativet till en kvinnodag. Detta i en tid när svenska kvinnor inte hade rösträtt, när gifta kvinnor var omyndiga, när kvinnor som gjorde abort kunde dömas till straffarbete, när preventivmedel var förbjudet, när kvinnor inte fick arbeta natt, när män hade högre lön för att de ansågs vara familjeförsörjare, när kvinnor kunde våldtas inom äktenskapet, när homosexuella förbindelser var kriminellt, när giftermål eller förlossning var ett lagligt skäl till uppsägning av kvinnor osv.

Man kan ju förstå att de socialistiska kvinnorna ville uppmärksamma kvinnors situation genom en särskild kvinnodag. Men idag då, nu är vi ju jämställda. Vi kvinnor har fått rösträtt, vi får jobba natt, kan inte sägas upp för att vi gifter oss, vi kan anmäla maken för våldtäkt, vi får älska andra kvinnor, vi får göra abort och vi blir inte omyndiga bara för att vi gifter oss. Är det inte dags att lägga ned internationella kvinnodagen nu?

bild på kvinnomärkeUnder den borgerliga regeringen har skillnaden mellan mäns och kvinnors löner ökat och kvinnor tjänar nu under
80% av vad männen tjänar.  Den fria aborten ifrågasätts. EU-parlamentariker vill förbjuda nattarbete för kvinnor. Kvinnor som blir gravida blir uppsagda från arbetet. Kvinnors kamp för jämställdhet är inte över, vi har långt kvar till jämställdhet.

När jag tog initiativet till den här bloggstafetten, tog jag ett intersektionellt perspektiv. Jag frågade HBT-sossen, en blogg som drivs av äkta makarna Alexandra och Åsa, jag frågade Anders, som igår blev pappa och har pojkvän, och jag frågade Immanuel, en snart 30-årig kille i puberteten. Sedan fyllde vi på med de andra.

Med de lika rättigheter som vi har enligt lag (även om Immanuel fortfarande inte får gifta sig eller behålla sin möjlighet att få barn) så måste man lyfta blicken till normförtrycket. Det ojämnställda samhälle som vi har kan inte helt förklaras med ett patriarkalt arv och en patriarkal struktur. Eller rättare sagt, det kan i grunden helt förklaras av den patriarkala strukturen men det yttrar sig också som ett normförtryck. Alla som inte lever upp till normen drabbas av förtrycket.  Det handlar om biologiskt kön, det handlar om upplevt kön (genus), det handlar om hudfärg, ursprung, religion, hälsa, klass, sexualitet. Den vite heterosexuelle medelklassmannen är norm och alla andra drabbas på olika sätt av förtrycket. Den vite arbetarklassmannen av klassförtrycket och den lesbiska överklasskvinnan av köns- och sexualitetsförtrycket. En stor del av mänskligheten förtrycks på olika sätt och är själva en del av förtrycket, normen är stark.

Den internationella kvinnodagen måste handla om jämställdhet mellan kvinnor och män och kvinnokampen men vänsterns kvinnokamp och klasskamp måste utvidgas till kvinnokamp, klasskamp och kamp mot normförtrycket.  När ska alla dagar bli alla människors dagar? FN har en kvinnokonvention, en barnkonvention, en konvention om rättigheter för människor med funktionshinder osv. Det finns en konvention för större delen av jordens befolkning och i bästa fall så har vi en liten dag eller ngn vecka som vi kan kalla vår.  Alla andra dagar tillhör den lilla minoriteten, den som inte behöver någon konvention. Vi kvinnor måste slåss för att behålla våra rättigheter, bekämpa bakåtsträvarna och slåss mot kvinnoförtrycket. Tillsammans med alla som drabbas av normförtrycket måste vi kämpa för ett solidariskt samhälle för alla, där alla är lika mycket värda. Tillsammans med övriga, som kanske inte drabbats av förtryck men vill arbeta för ett samhälle fritt från norm- och patriarkalt förtryck ,ska vi slåss för att alla dagar ska bli allas dagar. Då tror jag att även Clara Zetkin skulle tycka att kvinnodagen inte längre behövs.

Efter mig ska Anders Wallner blogga. Eftersom Anders blev pappa igår finns det en viss risk att han för mycket att tänka på men jag räknar med att Anders tar stafettpinnen och lägger upp ett inlägg vid niotiden på sin blogg: http://anderswallner.se/ (uppdateringer: Anders bloggar om sin roll som pappa; If I were a boy)Länkar till dem som bloggar efter Anders finns här


Tack för förtroendet

Jag har just kommit hem från Vänsterpartiet Uppsalas årsmöte där jag fick förtroendet att toppa listan till kommunfullmäktige. Det finns så många som man skulle vilja fanns med i fullmäktigegruppen så nu gäller det att jobba hårt för att vi ska få fler mandat i fullmäktige.

Listan ser ut som följer för de 15 första platserna:

Ilona Szatmari Waldau
Emma Wallrup
Kjell Haglund
Jeannette Escanilla
Liza Boëthius
Clemens Lilliesköld
Lisa Skiöld
Huseyin Alpergin
Daniel Fredriksson
Lars-Håkan "Lalla" Andersson
Evin Anik
Hanna Mörck
Lennart Söderberg
Edip Akay
Ulla-Stina Claesson

Bloggstafetten

Det finns ett intresse för att delta i bloggstafetten från bloggare som inte ingår i 8-8-gänget. Så jag har gjort en helt ny blogg med adressen http://stafetten.blogg.se där man kan länka sitt bidrag till bloggstafetten. Där finns också ett har bilder som man kan använda för att på sin blogga visa att man deltar, länkning görs till och på http://stafetten.blogg.se/2010/march/bloggstaffet-100-ar-av-kvinnokamp.html.

bild med texten: jag deltar i bloggstafetten internationella kvinnodagen 8 mars 2010

Bloggstafett - 100 år av kvinnokamp

Den internationella kvinnodagen fyller 100 år och det uppmärksammar vi med en bloggstafett med start kl 8 och slut kl 8, den 8 mars. Tre socialdemokratiska bloggare, tre vänsterpartister, tre miljöpartister, tre oberoende bloggare och sist den rödgröna samarbetsbloggen turas om att ge sin syn på kvinnodagen och jämställdheten. Ingenting är uppgjort, inga ämnen är kända i förväg men man kan förvänta sig allt från glödande feminism till queerkamp, angrepp på regeringens politik eller ett brandtal för alternativet.

http://stafetten.blogg.se kan du i kommentarerna lägga in en länk till ditt bidrag till bloggstafetten.

kl 8 Mer vänster i Uppsala - Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd i Uppsala, bloggar om Sverige- och Uppsalapolitiken från vänster, oftast ur ett feminist-, hbt-, miljö- eller solidaritetsperspektiv.

kl 9 Anders Wallner (MP), grön queerfeminist som bloggar om lika rätt-frågor, som tillgänglighet, hbt-frågor och stjärnfamiljepolitik

kl 10 HBT-sossen - Åsa och Alexandra Einerstam (S) skriver mest om politik, facket och hbt, men det händer att det publiceras ett och annat inlägg om kultur, mat, converse och annat smått och gott.

kl 11 Trollhare Queerfeminism, autismaktivism, transsexualism, psykradikalism, genusgalenskap och stördvetenskap Trollhare - alias Immanuel Brändemo - är en 15-åring med nästan 30 års livserfarenhet. En hysterisk fjolla, begåvad med extra bokstäver och handikappad av folkbokföringens tvångskönande.

kl 12 Jöran Fagerlund (V) Klimat, miljö och politik. Eventuellt lite aikido.

kl 13 Maria Ferm (MP), språkrör för Grön ungdom, har en grön blogg som skriver om att motverka övervakningssamhället, bekämpa främlingsfientlighet och skapa en jämställd, solidarisk värld.

kl 14 Mitt i Steget. En blogg som skrivs av en man som mitt i steget emedan han färdas genom livet får en och annan tanke om politik, samhälle och jobbet som människa i största allmänhet. Skribenten, Johan Westerholm (S), har en bakgrund som officer, exportdirektör och mediarådgivare.

kl 15 HannaVictoria - utbildningsminister nästa. Konstnär, samhällsvetare, fotograf, jurist, PR-konsult, åsiktsbildare, styrelseledamot, ledare, student, regionalnationalist,världsmedborgare, frihetsivrare, kollektivist

kl 16 IdaVänster - Ida Legnemark (V) bloggar om allt från kommunalpolitiken i Borås till mer övergripande diskussion om bl.a feminism, jobbar som språklärare och är fritidspolitiker samt är ansvarig för feministiska frågor i Vänsterpartiets partistyrelse.

kl 17 Christian Valtersson (MP), ledamot av Grön Ungdoms Förbundsstyrelse som bloggar om svensk politik ur ett grönt perspektiv. Irriterar sig på strukturer som tas för givna utan att ifrågasättas.

kl 18 Högbergs tankar - Peter Högberg (S). Skriver om politik från ett Vimmerby perspektiv. Är idag tjänstledig och arbetar med politik på heltid.

kl 19 Ett hjärta rött, Ilse-Marie. Partipolitiskt oberoende röda funderingar kring politik, livet och orättvisor.

kl 20 Rödgrönt samarbete, här skriver partiledarna och språkrören direkt eller via Martin Gelin. Kort och gott ett forum för dialog med sikte på valet 2010.

Tre kvinnodagar

I år pågår arrangemangen internationella kvinnodagen i tre dagar här i Uppsala. Med tanke på att internationella kvinnodagen från början inte var ett bestämt datum så är det ju inte helt felt. I år är det 100 år sedan socialisten Clara Zetkin tog initiativ till en kvinnodag så för en gång skull kan jag tänka mig att fira. (förra året vägrade jag fira: Jag ska inte fira internationella kvinnodagen)

Programmet till arrangemangen här i Uppsala kan hämtas här. Jag vill särskilt tipsa på den rödgröna jämställdhetspuben på Hijazz mellan 18.30 och 20.00, dvs. direkt efter demonstrationen/manifestationen.

Bilden nedan är den officiella 8 mars i Uppsala-bilden och kan hämtas som affisch här.

bild för 8-mars Uppsala

Nya moderaterna vann slipskamp med 13-1

Moderaterna ska inte längre se ut som Moderat och de får inte använda vilka ord som helst. Moderaternas nya profil nosades upp av Alliansfritt Sverige. Aftonbladet hängde på idag.

I En guide till de nya moderaternas utseende (kul titel faktiskt eftersom det huvudsakligen är en grafisk profil) kan man läsa att nya moderater lämnar slipsen och pärlhalsbandet hemma. För att vinna förtroende bör man också avstå från kostym och dräkt eftersom de skapar distans. (bilden nedan ett litet klipp från guiden) 

bild från grafisk profil med klädregler
Nya moderaterna styr ju här i Uppsala kommun så jag roade mig med att gå in och titta på fotografierna på Uppsala kommuns hemsida. 13 män bär slips, en av dessa har tagit av sig kavajen övriga har slips till kostym/kavaj. En har kavaj men väljer att ha en lite näsduk runt halsen istället och en har en vanlig tröja. Så av moderaternas manliga 15 fullmäktigepolitiker som finns på kort är det bara en som har den önskade lediga stilen. Två finns inte på bild. Huruvida Moderaternas sex kvinnor (det är alltså 17 män och sex kvinnor som representerar Moderaterna i kommunfullmäktige) har dräkt är svårt att avgöra men några kavajer kan definitivt skådas.

 För jämförelsens skull har jag också kollat på Socialdemokraternas fotografier och hittar tio män, varav en har slips. Det är ganska jämnt mellan kavaj och skjorta/tröja. Sossarna med kavajer har skjortor med uppknäppta knappar. Några av kvinnorna bär kavajer medan andra har tröjor (vilket ingen moderatkvinna har).

Vänsterpartiet då? Inte en slips men en och annan kavaj.

Trots att jag nu kollat två partier så har jag fortfarande inte hittat 15 bilder på män  så jag tar en titt på Miljöpartiet också. På så sätt fick jag ihop 15 fotografier av rödgröna män att jämföra med 15 fotografier av mörkblåa män:

Moderaterna vann (eller förlorade?) slipskampen med 13-1. Moderaterna är inte bara männens parti det är också slipsarnas parti.

andra som bloggat om moderaterna är Johan Westerholm, HBT-sossen,

 


Rutavdrag och budgetsnack

Medan media och bloggar fylls av rutavdrag och sossar som sägs dra av för tjänster i hemmet så har vi suttit på budgetmöte. Intressant möte men det saknas fortfarande många siffror för att budgetunderlaget ska vara komplett.

Helt slapp vi inte media och rut på mötet. TV4 Uppsala ville diskutera Lena Hartwigs (S) snöskottning. Lena lejde nämligen en firma att ta ned snö från sitt tak. Nu har funderat på det där med avdrag. Eftersom ingen av oss har gjort några sådana där avdrag så vet vi inte hur det går till men vi kom fram till avdraget görs automatiskt av företaget. Eftersom Lena inte sa till om att hon inte ville göra avdrag så lär hon få en faktura med avdraget gjort. Kan hon be företaget om en ny då?

Jag har tidigare kommenterat dubbelmoralen
här när det visade sig att Göran Persson gjort stora avdrag, på den tid då man själv ansökte om avdrag. Den som klickar sig till det gamla inlägget och undrar så är svaret nej, fönstret är rejält smutsiga.

Fairtrade City

Här diskuteras Fairtrade City i TV4 Uppsala:


Vad gör Mats Odell för Studentbostäderna?

Skriftlig fråga 2009/10:589

den 2 mars

Fråga

2009/10:589 Studenters boende i Uppsala

av Egon Frid (v)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Vasakronan avser att inom kort avyttra sitt bostadsbestånd och sina studentbostäder i Uppsala. Diskussioner pågår med Uppsala kommun, Uppsala universitet samt Uppsala studenter genom dess studentkår och nationer. Detta för att göra det möjligt att köpa fastigheterna av Vasakronan och därmed säkerställa att det även fortsatt är studentbostäder i dessa fastigheter. För närvarande tycks Vasakronans försäljningspris vara för högt för att intressenterna, som vill värna studentbostäderna, ska klara av att köpa fastigheterna av Vasakronan.

Många med mig anser att statligt ägda Vasakronan måste ta sitt samhällsansvar och se till att Uppsalas studentbostäder även i fortsättningen ska vara till för studenterna. Om Akademiförvaltningen och nationerna höjer sitt bud till Vasakronan innebär det en rundgång av statliga medel, där ett statligt bolag tar ut vinst genom att ett annat statligt bostadsbolag, och dess ägare Uppsala universitet, betalar för mycket eller måste avstå.

Det kan inte vara rimligt att Vasakronan ska omöjliggöra för Uppsalas studenter att ha ett bra och ekonomiskt överkomligt boende.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga bostads- och kreditmarknadsminister Mats Odell:

Är statsrådet beredd att uttala sig för att Vasakronans försäljning av sina studentbostäder kan lösas på ett positivt sätt så att bostäderna säkerställs som studentbostäder?


Historien om min farfar

Idag är det 65 år sedan min farfar dog. Jag har tänkt blogga om farfar ett par gånger, formulerat inlägg i huvudet och ibland skrivit ned dem men jag har alltid raderat dem. Vem bryr sig om min farfars död?

Jag har alltid vetat att farfar "försvann" under den nazistiska ockupationen av Ungern. Sedan tonåren har jag vetat att han arresterades och förmodligen sändes till ett koncentrationsläger. Jag har länge tänkt försöka ta reda på hans öde under tiden sökt på hans namn i olika databaser på internet. För lite över ett år sedan fick jag en träff. En man med hans namn och hans uppgifter fanns plötsligt på nätet. Dödsdatumet var den 3 mars 1945 och födelseuppgifter stämde, rätt datum och rätt födelsort. Jag  skrev till arkivmyndigheten och fick de uppgifter som fanns i arkiven.

Nu kan jag pussla ihop hans liv de sista månaderna. Så därför skriver jag nu om Mauthausen, Gusen II, Bergkristall, utrotning genom arbete och olika relevanta datum men jag raderar det igen. Min farfars sista tid i livet kan inte beskrivas i ord och när jag ser de ord som jag försöker beskriva hans liv med så kan jag inte låta dem stå kvar. Kanske för att de inte passar i den här bloggen eller kanske för att jag själv inte klarar av att se det. Jag ser på de sparade fotografierna av en glad lite rundlätt man och jag ser på fotografier från Mauthausen och Gusen II på nätet, fotografier som föreställler högar med döda kroppar och levande befriade utmärglade män. Jag inser att min farfar såg ut som dem och att han slängdes i en sådan hög men jag kan känslomässigt inte få bilderna att gå ihop. Jag behåller minnet av fotografiet på den runda glada mannen som badar med sin son en solig dag och jag kan inte föreställa mig hur samme man såg ut i februari/mars 1945, efter tre månader av hårt arbete och svält.

Jag vet men jag kan inte förstå och jag kan inte, trots att jag vill, berätta detaljerna i historien om min farfar.

Välja bort

När mina barn var små hade vi en regel när det var dags för födelsedagskalas. Antingen bjöd man alla eller också bara några få. Det var ok att bjuda bara sin nära kompisar men inte ok att välja bort klasskamrater.

Igår när Studieförbundet Vuxenskolan hade ett samtal om invandringspolitik och främlingsfientlighet bjöd de in alla. Upsala Nya Tidning däremot nämnde samtliga partiföreträdare med namn, förut om en, även om det i något fall bara var i kombinationen med "åt kakor". Om någon läste artikeln och undrar varför Vänsterpartiet inte var med så är svaret att det var vi. Vi blev bara bortvalda i nyhetsrapporteringen.

Maria Gardfjell (MP) rapporterar från samtalet så för den som vill veta mer om det.

Fairtrade City och studentbostäder

Det blev inget beslut om att Uppsala kommun ska ansöka om att bli Fairtrade City, den borgerliga majoriteten återremitterade ärendet för att ta reda på kostnaderna i förhållande till konkurrensutsättningarna som sker. Det blev alltså ett icke-beslut på dagens arbetsutskott.

I morse skickade vi rödgröna ut följande om studentbostäder:

Regeringen måste rycka in till försvar för studentstaden Uppsala

Vasakronans studentbostadsbestånd Studentstaden är till salu. Om dessa bostäder säljs till ett bostadsföretag som omvandlar bostäderna till bostadsrätter eller vanliga hyresrätter kan 4300 studentlägenheter försvinna. Då drabbar en allvarlig bostadskris Uppsalas studenter.
Försäljningen riskerar Uppsalas betydelse som ledande lärosäte. Vi, Marlene Burwick (S), Maria Gardfjell (MP) och Ilona Szatmári Waldau (V), de blivande rödgröna kommunalråden i Uppsala, uppmanar regeringen att agera.

- Nu måste regeringens två ansvariga ministrar ? Mats Odell och Tobias Krantz - ta en diskussion med Vasakronan och se till att de tar ett större ansvar för studentbostäderna. Kravet på köparen bör vara att det är någon som garanterar att de fortsätter vara studentbostäder. Bland annat skulle Uppsalas nationer kunna vara en tänkbar köpare.

I och med att Vasakronan är ett företag med statligt ägande bör det vara naturligt att ta ett samhällsansvar och med en tydlig signal från ministrarna kan detta säkerställas.

(Vi vill understryka att vi inte upplever någon partipolitisk motsättning i detta på lokal nivå. I vår dialog med de styrande borgerliga politikerna i Uppsala kommun har vi varit eniga om att det är mycket viktigt att studentbostäderna finns kvar.)