Kvinnodagen, patriarkatet och normen

Det är 100 år sedan socialisten Clara Zetkin tog initiativet till en kvinnodag. Detta i en tid när svenska kvinnor inte hade rösträtt, när gifta kvinnor var omyndiga, när kvinnor som gjorde abort kunde dömas till straffarbete, när preventivmedel var förbjudet, när kvinnor inte fick arbeta natt, när män hade högre lön för att de ansågs vara familjeförsörjare, när kvinnor kunde våldtas inom äktenskapet, när homosexuella förbindelser var kriminellt, när giftermål eller förlossning var ett lagligt skäl till uppsägning av kvinnor osv.

Man kan ju förstå att de socialistiska kvinnorna ville uppmärksamma kvinnors situation genom en särskild kvinnodag. Men idag då, nu är vi ju jämställda. Vi kvinnor har fått rösträtt, vi får jobba natt, kan inte sägas upp för att vi gifter oss, vi kan anmäla maken för våldtäkt, vi får älska andra kvinnor, vi får göra abort och vi blir inte omyndiga bara för att vi gifter oss. Är det inte dags att lägga ned internationella kvinnodagen nu?

bild på kvinnomärkeUnder den borgerliga regeringen har skillnaden mellan mäns och kvinnors löner ökat och kvinnor tjänar nu under
80% av vad männen tjänar.  Den fria aborten ifrågasätts. EU-parlamentariker vill förbjuda nattarbete för kvinnor. Kvinnor som blir gravida blir uppsagda från arbetet. Kvinnors kamp för jämställdhet är inte över, vi har långt kvar till jämställdhet.

När jag tog initiativet till den här bloggstafetten, tog jag ett intersektionellt perspektiv. Jag frågade HBT-sossen, en blogg som drivs av äkta makarna Alexandra och Åsa, jag frågade Anders, som igår blev pappa och har pojkvän, och jag frågade Immanuel, en snart 30-årig kille i puberteten. Sedan fyllde vi på med de andra.

Med de lika rättigheter som vi har enligt lag (även om Immanuel fortfarande inte får gifta sig eller behålla sin möjlighet att få barn) så måste man lyfta blicken till normförtrycket. Det ojämnställda samhälle som vi har kan inte helt förklaras med ett patriarkalt arv och en patriarkal struktur. Eller rättare sagt, det kan i grunden helt förklaras av den patriarkala strukturen men det yttrar sig också som ett normförtryck. Alla som inte lever upp till normen drabbas av förtrycket.  Det handlar om biologiskt kön, det handlar om upplevt kön (genus), det handlar om hudfärg, ursprung, religion, hälsa, klass, sexualitet. Den vite heterosexuelle medelklassmannen är norm och alla andra drabbas på olika sätt av förtrycket. Den vite arbetarklassmannen av klassförtrycket och den lesbiska överklasskvinnan av köns- och sexualitetsförtrycket. En stor del av mänskligheten förtrycks på olika sätt och är själva en del av förtrycket, normen är stark.

Den internationella kvinnodagen måste handla om jämställdhet mellan kvinnor och män och kvinnokampen men vänsterns kvinnokamp och klasskamp måste utvidgas till kvinnokamp, klasskamp och kamp mot normförtrycket.  När ska alla dagar bli alla människors dagar? FN har en kvinnokonvention, en barnkonvention, en konvention om rättigheter för människor med funktionshinder osv. Det finns en konvention för större delen av jordens befolkning och i bästa fall så har vi en liten dag eller ngn vecka som vi kan kalla vår.  Alla andra dagar tillhör den lilla minoriteten, den som inte behöver någon konvention. Vi kvinnor måste slåss för att behålla våra rättigheter, bekämpa bakåtsträvarna och slåss mot kvinnoförtrycket. Tillsammans med alla som drabbas av normförtrycket måste vi kämpa för ett solidariskt samhälle för alla, där alla är lika mycket värda. Tillsammans med övriga, som kanske inte drabbats av förtryck men vill arbeta för ett samhälle fritt från norm- och patriarkalt förtryck ,ska vi slåss för att alla dagar ska bli allas dagar. Då tror jag att även Clara Zetkin skulle tycka att kvinnodagen inte längre behövs.

Efter mig ska Anders Wallner blogga. Eftersom Anders blev pappa igår finns det en viss risk att han för mycket att tänka på men jag räknar med att Anders tar stafettpinnen och lägger upp ett inlägg vid niotiden på sin blogg: http://anderswallner.se/ (uppdateringer: Anders bloggar om sin roll som pappa; If I were a boy)Länkar till dem som bloggar efter Anders finns här


Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback