Manifestera för Ship to Gaza

Israeliska militär har bordat fartygen som är på väg till Gaza med förnödenheter. Civilia fredsaktivister har dödats av israelisk militär. Vad gör Europas utrikesministrar?

Var med och uttryck din solidaritet för Gaza, idag måndag, på Stora torget 17.00.

mötesdeltagare efter demonstrationen mot Israels attacker på Gaza 
Bilden från en av demonstrationerna under Israels militära angrepp på Gaza


Centerjonas på Stureplan

Via Homo Politicus har jag upptäckt att Centerjonas har gjort en ny video. Svårt att veta om karln är ironisk eller om han menar allvar med sin Stureplansvideo.

 


Socialdemokraterna rasar

Det är kul med opinionsmätningar och tidningarnas val av rubriker. Expressen väljer rubriken Socialdemokraterna rasar för att tala om att S tappat en procentenhet. Expressen rapporterar också att skillnaden mellan S och M minskat men nämner inte med ett ord att medan S tappat 1,1 procentenheter så har M tappat 0,9. En skillnad på 0,2 procentenheter alltså. Dessutom hävdar Expressen att marginalen minskat mellan blocken när den i själva verket ökat.

TV4 som beställt undersökningen från Novus Opinion konstater sakligt att Socialdemokraterna tappar och är nere på sin sämsta siffra sedan valet. I själva verket är det så att de rödgröna ökat i styrka i Novus Opinion. Vänsterpartiet ökar nämligen mer än vad S tappar och även MP ökar något. Totalt har de rödgröna ökat med 0,4 procentenheter sedan förra mätningen.

"Än så leder den rödgröna oppositionen. Men marginalen har minskat." skriver Expressen, vilket är helt fel. Enligt Novus Opinion har de rödgröna ökat med 0,4 och Alliansen tappat 0,3. Skillnaden mellan oss har alltså ökat med 0,7 procentenheter, från 1 till 1,7.

Man kan undra varför Expressen väljer en sådan rubrik och varför tidningen väljer att sprida felaktiga uppgifter om skillnaden mellan rödgrönt och alliansen. Är det den liberala ledarfärgen som färgar av sig även på nyhetssidorna? Den  felaktiga uppgiften om att skillnaden minskat beror kanske på slarv men tillsammans med den vinklade rubriken kan man undra.

Även Peter Andersson har observerat den vinklade rubriken. DN väljer det mindre vinklade (och korrekta) "socialdemokraterna tappar" trots samma liberala färg som Expressen. AB och UNT har liknande rubriker och samma text som DN så TT:s rubriksättning ligger nog bakom.
Fast man kan ju undra varför Socialdemokraternas tapp är intressantare än Moderaternas tapp eller varför tappet är intressantare än Vänsterpartiets uppgång. En korrekt rubrik skulle kunna vara "Rödgröna ökar sitt försprång" eller "Vänsterpartiet ökar kraftigt i ny opinionsmätning". Den korrekt vinklade rubriken har vi ännu inte sett.

Hållbart Uppsala

Igår var det debatt med rubrik Politiken och den hållbara utvecklingen. Fyra ledande politiker, två från vardera blocket, debatterar om Uppsalas utveckling och framtid, var underrubriken.

Jag och Erik Pelling (S) representerade den rödgröna sidan medan Cecilia Hamenius (FP) och Stefan Hanna (C) representerade alliansen. Våra ingångar i debatten var helt olika. Jag och Erik pratade om rödgröna och redogjorde bl.a. för vad vi gemensamt kommit överens om. Vi delade upp frågeställningarna mellan oss och refererade till Miljöpartiet med jämna mellanrum. Hamenius och Hanna inledde med varsitt valtal där de talade om och hänvisade till sina valmanifest och lät i stort sett allting ingå i hållbar utveckling, tror ni på den fria företagsamheten ska ni rösta på C i valet den 19 september, typ. Ordet Allians dök upp några gånger först efter att jag uttryckt min förvåning över att de enbart valtalade för sina partier istället för att representera Alliansen.

Medan jag och Erik talade om beslut som har fattats (t.ex. klimatutmaningen), beslut som inte borde fattas (t.ex. fler externa köpcentrum) och beslut som borde fattas (t.ex. investering i vindkraft) för att göra Uppsala hållbart höll sig de blå till valretorik med ord som "tvång" "ned i diket" om vår politik för ett hållbart Uppsala. Vad de ville göra för ett hållbart Uppsala framgick inte riktigt.

Jag frågade bl.a. Hamenius om det FP-manifest som hon hänvisade till var lika löst som det från 2010. I valet 2006 finns det en bild på Hamenius där hon säger nej till en tunnel under Stadsskogen. Ändå så röstade hon och övriga folkpartister i kommunstyrelsen ja till ett förslag till översiktsplan där Sydvästlänken (som är det nya namnet på leden) ingick. Hamenius replikerade att det nejet står fast och finns med även i valprogrammet för 2010 och att hon själv skrev ÖP-yttrandet där man sa nej till leden.

Intressant tycker jag. FP har i valprogram efter valprogram med ett nej till Sydvästlänken men i skarpt läge, när besluten ska tas, då säger man ja. Inte särskilt förtroendeingivande! (se bild
här)

Kul att många, även borgerliga, kom fram efteråt och sa att vi rödgröna vann debatten.

Björklund vill sänka lönen för ungdomar

Nu vill folkpartiets Jan Björklund sänka lönen för ungdomar under 23 år. Först gör han om gymnasiet så att alla program inte längre ska leda till allmän behörighet för högskolan samtidigt som det blir svårare att komma in på vissa program. Så i praktiken innebär det att Sveriges ungdomar vid 16 års ålder sorteras in i en grupp som kan gå vidare till högskolestudier och en grupp som går på yrkesförberedande program och sedan kommer ut i arbetslivet där de får jobba för halva lönen tills de fyller 23 år. Det är Folkpartiets nya politik. Källa Aftonbladet.

Centerpartiet vill istället ändra las och tror att fler ungdomar anställs om de inte är de första som sägs upp om företagen drar ned på personal.

Alliansen började med att sänka arbetsgivareavgiften för ungdomar under 25 år och i ett slag ökade t.ex. McDonalds vinster med flera miljoner eftersom de har många ungdomar anställda. Tänk vad mycket högre vinster McDonalds kommer att göra om Björklunds halverade löner för ungdomar skulle gälla. Ska man ha lägre arbetsgivareavgifter för ungdomar, för att få fler ungdomar i jobb, ska man naturligtvis sänka arbetsgivareavgiften vid nyanställningar.

För övrigt har det visat sig att McDonalds inte betalar övertidsersättning och tvingar anställda att jobba gratis. Detta trots alla pengar som man fick till skänks av alliansen. Det passar ju särskilt bra att Centerns ungdomsförbund CUF nu gör Ronald McDonald sällskap i clowneriet genom att iklädda gröna clownnäsor föra ut budskap som Fuck Facket 4-ever . . .

Jag tycker att det behövs mer fack, bl.a. på McDonalds.

Emil Broberg bloggar om Björklund och Erik Berg har skrivit en artikel i Flamman, som även finns på blogg, om CUF och McDonalds.

Grisskärt

Nog för att jag är röd men det behöver ju inte innebära att även mitt skin skiftar i rött. Gav mig ut riktigt tidigt i lördags, en mulen lördagsmorgon. När molnen skingrades var jag helt oförberedd på den starka solen och brände mig riktigt ordentligt. Solskyddsmedel brukar jag alltid ha i väskan men inte denna gång och jag tänkte inte heller på att gå iväg och köpa nytt.

Den som har pigment kan nog inte föreställa sig den röda färg som man får när man är helt pigmentlös och inte heller känslan. Jo kanske känslan för den är likadan som när man bränner sig rejält på pigmenterad hud.

Början av somrarna är alltid värst. Efter den första brännskadan brukar jag var noga med att smörja in mig men det är också så att även huden ger solskydd. Solbestrålad hud blir tjockare och skyddar därför mot solen. Så även utan pigment klarar man solen bättre längre in på sommaren. Börjar jag ta mina carotentabletter blir det snart ännu bättre.

Om nu ngn med vitiligo skulle råka surfa in på det här blogginlägget kommer här ett litet tips: Du behöver inte ha långbyxor och långärmad tröja eller hålla dig i skuggan hela sommaren. Var ute i solen, om du klarar av att fläckarna framträder tydligare. Tar du det lite i taget, och undviker den starka solen mitt på dagen, så har du snart genom hudens förtjockning ett visst solskydd. Prova caroten (finns i hälsokosten), vissa tål solen bättre av det.
Vem representerar de skuldsatta?

Upsala Nya Tidning har under en längre tid granskat partierna listor i de olika valen. De har granskat ålder, bostadsområde, födelseland och annat för att kolla om partierna är representativa. När man saknat en kandidat i en stadsdel har de frågat om inte partiet borde ha en kandidat även från den stadsdelen för att vara representativt.

Idag har tidningen en annan vinkel. Idag har de kollat vilka politiker som har skulder till kronofogden. Vinkeln är nu en annan, kan dessa personer verkligen vara politiker.  Skulderna är allt från flera miljoner till några tusenlappar. Flest skuldsatta har Vänsterpartiet, i personer räknat alltså. Vänsterpartisternas samlade skulder är inte i närheten av vad de allra mest skuldsatta för andra partier har i
skuld.

Jag känner inte alla vänsterpartister som har skulder, granskningen är gjord för alla länets kommuner och landstingslistorna, men jag känner de tre som står på listan för Uppsala kommun. De förklaringar som dessa tre har lämnat har inte minskat mitt förtroende för dessa personer. Det är olyckligt att partiet har representanter som har kronofogdekrav men när det beror på personliga omständigheter, såsom skulder i samband med skilsmässa, och inte på slarv eller fusk anser jag att de kan fortsätta representera partiet. Det kan till och med ge en extra dimension åt deras politiska gärning, att förstå hur det är att leva på marginalerna när kronofogden räknar ut ett existensmininum för en avbetalningsplan för skulderna, att förstå hur det är att inte kunna ge sitt barn en födelsedagspresent eller köpa nya gympaskor till barnen när de gamla blivit för små.

Partier matchar inte väljare har UNT som rubrik på en av sina andra artiklar. Jag tror att Vänsterpartiet, med skuldsatta på listorna, matchar väljarna i det här fallet. De Uppsalabor som tvingades sälja belånade hus/lägenheter med förlust under 90-talets fastighetskris, de som tvingades till dubbel bosättning efter skilsmässa, de som fått ett oväntat minus på skattekontot eller som prioriterat mat till sina barn framför studiemedelsavgiften.

Nejdå

Nejdå, jag har inte slutat blogga, jag har bara för mycket att tänka på för att få tid att blogga om allt som händer. Jag kommer snart tillbaka.

Inte Moderaterna

Medan jag funderar på om jag ska byta bloggverktyg har jag låtit bli att betala för att slippa reklam, det var ju ändå mest harmlös modereklam. Nu har Moderaterna börjat annonsera så jag måste betala 60 kr i månaden för att inte min blogg ska göra reklam för Moderaterna.


We Can Do It!

posterUnder andra världskriget började kvinnor ersätta inkallade män inom områden som dittills varit stängda för kvinnor. För att locka kvinnorna att fylla männens platser togs affischer fram, bl.a. "We Can Do It" som blivit en ikon.  Bilden används idag ofta  feministiska sammanhang.

I dagens Upsala Nya annonserar KD att man kan träffa nya kommunalrådet Ebba Busch på torget. Busch är fotograferad som kvinnan på We Can Do It!-affischen. Efter Busch uttalande om att kvinnor
genetiskt är mer intresserade av omvårdnad så kändes det verkligen konstigt att se henne och KD göra en parafras på just denna bild.

Ursprunget till bilden är KDU:s kampanj "We Can Do It - utan kvotering" där man "tar strid mot kvotering och genustramset". (se bilden på KDU:s sida, av upphovsskäl vill jag inte kopiera in den).

I förra valrörelsen var det Folkpartiets Karolina Hilding som lät fotografera sig som Carrie Bradshaw i Sex and the City i kampanjen "Karolina Hilding knows good politics". Det tycks vara en borgerlig trend att låta fota sig i kända amerikanska poser. Vad kommer de att hitta på i årets valrörelse?


Centern går (inte) som tåget

Miljöminister Andreas Carlgren (C) kom visst försent till ett möte i Uppsala igår. Han skyllde lite skämtsamt på att Förbifart Stockholm ännu inte är byggd, skriver Upsala Nya Tidning.

Så vitt jag vet kan spårbristen mellan Märsta och Uppsala innebära att man blir försenad ibland, däremot har jag aldrig hört att avsaknaden av en väg skulle innebära tågförseningar.  Han sällar sig därmed till sina partikamrater, och ministerkamrater, som visar sitt ointresse och okunskap om tåg öppet. Först var det Infrastrukturminister Åsa Torstensson som spontant undrade vad göteborgarna skulle göra i Borås, som svar på den rödgröna satsningen på höghastighetståg på Sveriges tredje största pendlingssträcka, Borås-Göteborg. Sedan var det partiledaren och näringsministern Maud Olofsson som försökte rädda sin kollega och partikamrat genom att säga att tåget mellan Borås och Göteborg tar 6,5 minut så då är det inget höghastighetståg. (Alliansfritt Sverige har ljudklippet)

Hur vore det om centerpartisterna åkte lite mer tåg, t.ex. tar tåget till Uppsala istället för att korka igen vägarna i Stockholm? Visst hade det passat bättre om miljöministern åkt tåg istället för bil till ett möte om Uppsala läns klimat- och energiarbete?