Björklund vill sänka lönen för ungdomar

Nu vill folkpartiets Jan Björklund sänka lönen för ungdomar under 23 år. Först gör han om gymnasiet så att alla program inte längre ska leda till allmän behörighet för högskolan samtidigt som det blir svårare att komma in på vissa program. Så i praktiken innebär det att Sveriges ungdomar vid 16 års ålder sorteras in i en grupp som kan gå vidare till högskolestudier och en grupp som går på yrkesförberedande program och sedan kommer ut i arbetslivet där de får jobba för halva lönen tills de fyller 23 år. Det är Folkpartiets nya politik. Källa Aftonbladet.

Centerpartiet vill istället ändra las och tror att fler ungdomar anställs om de inte är de första som sägs upp om företagen drar ned på personal.

Alliansen började med att sänka arbetsgivareavgiften för ungdomar under 25 år och i ett slag ökade t.ex. McDonalds vinster med flera miljoner eftersom de har många ungdomar anställda. Tänk vad mycket högre vinster McDonalds kommer att göra om Björklunds halverade löner för ungdomar skulle gälla. Ska man ha lägre arbetsgivareavgifter för ungdomar, för att få fler ungdomar i jobb, ska man naturligtvis sänka arbetsgivareavgiften vid nyanställningar.

För övrigt har det visat sig att McDonalds inte betalar övertidsersättning och tvingar anställda att jobba gratis. Detta trots alla pengar som man fick till skänks av alliansen. Det passar ju särskilt bra att Centerns ungdomsförbund CUF nu gör Ronald McDonald sällskap i clowneriet genom att iklädda gröna clownnäsor föra ut budskap som Fuck Facket 4-ever . . .

Jag tycker att det behövs mer fack, bl.a. på McDonalds.

Emil Broberg bloggar om Björklund och Erik Berg har skrivit en artikel i Flamman, som även finns på blogg, om CUF och McDonalds.

Kommentarer
Postat av: Marcus

En intressant aspekt är ju VEM som skall betala dessa låglöneungdomars pension när de bli äldre ?Skall de jobba de första åren, och kanske längre, med låga löner kommer det att ge ordentliga avtryck i deras egen pension.Så först skall man plocka lönerna av ungdomarna och sedan deras pensioner. Fyfan för att vara 90-talist under en borgerlig regering.

Postat av: Ilona

Det tänkte jag inte på men du har ju rätt. Däremot tänkte jag på att idag åker många svenska ungdomar till Norge och jobbar. De får jobb och betydligt högre lön än i Sverige. Vilka skulle stanna kvar och jobba för halva lönen i Sverige om de kan få betydligt högre lön i Norge? Klar risk för att många svenska ungdomar flyttar utomlands om Björklunds idéer går igenom och vad skulle det innebära för Sveriges utveckling?

2010-05-25 @ 09:13:27

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback