Grisskärt

Nog för att jag är röd men det behöver ju inte innebära att även mitt skin skiftar i rött. Gav mig ut riktigt tidigt i lördags, en mulen lördagsmorgon. När molnen skingrades var jag helt oförberedd på den starka solen och brände mig riktigt ordentligt. Solskyddsmedel brukar jag alltid ha i väskan men inte denna gång och jag tänkte inte heller på att gå iväg och köpa nytt.

Den som har pigment kan nog inte föreställa sig den röda färg som man får när man är helt pigmentlös och inte heller känslan. Jo kanske känslan för den är likadan som när man bränner sig rejält på pigmenterad hud.

Början av somrarna är alltid värst. Efter den första brännskadan brukar jag var noga med att smörja in mig men det är också så att även huden ger solskydd. Solbestrålad hud blir tjockare och skyddar därför mot solen. Så även utan pigment klarar man solen bättre längre in på sommaren. Börjar jag ta mina carotentabletter blir det snart ännu bättre.

Om nu ngn med vitiligo skulle råka surfa in på det här blogginlägget kommer här ett litet tips: Du behöver inte ha långbyxor och långärmad tröja eller hålla dig i skuggan hela sommaren. Var ute i solen, om du klarar av att fläckarna framträder tydligare. Tar du det lite i taget, och undviker den starka solen mitt på dagen, så har du snart genom hudens förtjockning ett visst solskydd. Prova caroten (finns i hälsokosten), vissa tål solen bättre av det.
Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback