Hållbart Uppsala

Igår var det debatt med rubrik Politiken och den hållbara utvecklingen. Fyra ledande politiker, två från vardera blocket, debatterar om Uppsalas utveckling och framtid, var underrubriken.

Jag och Erik Pelling (S) representerade den rödgröna sidan medan Cecilia Hamenius (FP) och Stefan Hanna (C) representerade alliansen. Våra ingångar i debatten var helt olika. Jag och Erik pratade om rödgröna och redogjorde bl.a. för vad vi gemensamt kommit överens om. Vi delade upp frågeställningarna mellan oss och refererade till Miljöpartiet med jämna mellanrum. Hamenius och Hanna inledde med varsitt valtal där de talade om och hänvisade till sina valmanifest och lät i stort sett allting ingå i hållbar utveckling, tror ni på den fria företagsamheten ska ni rösta på C i valet den 19 september, typ. Ordet Allians dök upp några gånger först efter att jag uttryckt min förvåning över att de enbart valtalade för sina partier istället för att representera Alliansen.

Medan jag och Erik talade om beslut som har fattats (t.ex. klimatutmaningen), beslut som inte borde fattas (t.ex. fler externa köpcentrum) och beslut som borde fattas (t.ex. investering i vindkraft) för att göra Uppsala hållbart höll sig de blå till valretorik med ord som "tvång" "ned i diket" om vår politik för ett hållbart Uppsala. Vad de ville göra för ett hållbart Uppsala framgick inte riktigt.

Jag frågade bl.a. Hamenius om det FP-manifest som hon hänvisade till var lika löst som det från 2010. I valet 2006 finns det en bild på Hamenius där hon säger nej till en tunnel under Stadsskogen. Ändå så röstade hon och övriga folkpartister i kommunstyrelsen ja till ett förslag till översiktsplan där Sydvästlänken (som är det nya namnet på leden) ingick. Hamenius replikerade att det nejet står fast och finns med även i valprogrammet för 2010 och att hon själv skrev ÖP-yttrandet där man sa nej till leden.

Intressant tycker jag. FP har i valprogram efter valprogram med ett nej till Sydvästlänken men i skarpt läge, när besluten ska tas, då säger man ja. Inte särskilt förtroendeingivande! (se bild
här)

Kul att många, även borgerliga, kom fram efteråt och sa att vi rödgröna vann debatten.

Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback