Konsten att bygga ett parti

Igår hade Vänsterpartiet Uppsala sitt första möte efter valet. Vi hade räknat med att flera nya medlemmar skulle dyka upp men inte så många som faktiskt kom. Det är skönt att många av de gamla medlemmarna vilar ut efter valrörelsen för det hade inte fått plats många fler i sammanträdesrummet. Alla bord fick lyftas ut och alla tillgängliga stolar lyftes in för s.k. biosittning.

Det kom en del nya medlemmar efter förra valet också men inte i närheten av medlemstillströmningen efter det här valet. Nu gäller det att ta tillvara de nya medlemmarna, att vi gamla medlemmar är lyhörda och bygger arbetet både på erfarenhet och på nya idéer och inte räknar med att de nya ska gå in i de befintliga strukturerna. Hittills har vi inte mäktat med att både diskutera politik för att föra arbetet i kommunen framåt, diskutera politik för att utveckla oss själva, ha en social samvaro och opinionsbilda. Med alla nya medlemmar kan vi klara det och klarar vi det inte så är jag övertygad om att många av de nya kommer att tröttna.

Diskussionen om partiets framtid pågår ju på många håll. Jag skrev igår om de krav som ställts på en extra kongress. Sedan igår har Facebookgruppen för dem som vill ha en extrakongress fördubblat sitt medlemsantal (nej, jag har inte gått med) och flera bloggar lyfter frågan, bl.a.
Jonas Sjöstedt. I senaste numret av Flamman så kräver Emil Broberg en ny ledning, Jens Holm en extra kongress och Birgitta Sevefjord undrar var feminismen tog vägen.

I en snabb eftervalsanalys så kan jag konstatera att vi fastnade i detaljer och inte fick fram visioner. Jag tycker t.ex. att vi ska ha en delad föräldraförsäkring men för de bostadslösa, arbetslösa och utförsäkrade är kanske inte det den viktiga frågan. Vi försökte prata välfärd och visioner men misslyckades. När Ohly pratade föräldraförsäkring så blev inte minnet av den diskussionen att Vänsterpartiet vill ha jämställdhet utan att Ohly gillar bröstpump. Att vi misslyckades med att få fram visionerna och samhällssyn kan vi inte skylla på media. Borgarna var bättre på att styra dagordningen än vad vi var. Det kan vara så att vi behöver en ny ledning i partiet som klarar utmaningen eller åtminstone knyta till oss personer som klarar den.

Klippet nedan är från TV4:s supertisdag, ca 50 minuter in så diskuterar jag och Gunnar Hedberg Uppsala 2030 och där kom visionerna fram och jag konstaterar att den blåa visionen inte är särskilt mycket att ha. Där Hedberg pratar om att alla utsatt får stöd pratar jag om ett samhälle utan klyftor. Vi rödgröna hade haft mycket att vinna om vi kunnat diskutera mer vilket samhälle vi står för istället för detaljerna.


Behövs en extra kongress?

Vänsterpartiet har backat i varje val sedan jag började som kommunfullmäktigeledamot 1998. Det är ju tur att det är en rikstrend så att jag inte behöver känna att det hör ihop med mitt politiska engagemang. Självklart så måste jag ändå fundera på vad jag kunde gjort bättre eller annorlunda för att vända trenden. En utvärdering som hela partiet måste göra. När ett parti tappar tre val i rad (eller fem om man även räknar EU) så ifrågasätts också partiledningen.

I
Flamman öppnar t.ex. nyblivna riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt för ett delat partiledarskap med en kvinna och en man för att stärka den feministiska profilen: "Även om Lasse har varit duktig i valrörelsen tror jag att det skulle ha varit annorlunda om vi även hade haft en kvinnlig ledare med en lika framskjuten position."

Mattias Ericson har skrivit ett långt inlägg om varför det behövs en extra kongress och följt upp det med ett inlägg där han skriver att partiets förnyelseprocess inte bör ledas av den ledning som valts av tidigare kongresser.

På Facebook ser jag att flera av mina V-märkta Facebookvänner stödjer kravet på en extra kongress, än så länge en minoritet. Jag är medveten om att bara genom att skriva om detta på bloggen så förstärker jag kravet på en extra kongress, även om det inte min mening. Jag tillhör inte dem som kräver en extra kongress men jag kan känna sympatier för det som Mattias skriver, att politiken inte kommer att hinnas med på en ordinarie kongress där tiden normalt inte ens räcker till ordentligt för de vanliga kongressfrågorna och att vi därför behöver en extra kongress.

Lars Ohly har tillbakavisat tankarna på en extra kongress.

Extra kongress eller inte, ett parti som tappar i varje val måste fundera över varför. I Uppsala har vi redan börjat och framöver anordnas fler möten där frågan med all säkerhet kommer att komma upp.

Fortsatt rea på kommunal egendom

Igår beslutade borgarna i Uppsala att sälja affärshuset Kvarnen med vidhängande 150 hyreslägenheter. I debatten tog vi rödgröna upp att vi inte kan sälja lägenheter när vi behöver fler hyreslägenheter. Själv tog jag även upp att vi behöver attraktiva lägenheter så att inte kommunala bostadsbolag bara har lägenheter i perifiera områden, alla ska ha möjlighet att bo centralt. Jag tog också upp värdet av kommunala köpcentrum, som kan utvecklas och användas på ett sätt som privatägda fastigheter inte medger. Exempelvis kan man i kommunala köpcentrum ofta hitta sittplatser och bänkar medan privatägda tar bort sittplatser som inte hör ihop med caféer.

Alliansen hävdar att detta är en bra affär, nu får de pengar att rusta upp Gottsunda för. Lyssna på detta inslag i
Radio Uppland. Förutom att det är tråkigt att man ställer områden mot varandra så får man det att låta som om Kvarnen inte ger några inkomster. Det säger sig självt att ett privat fastighetsbolag inte skulle köpt Kvarnen om det inte varit en god affär som ger inkomster. Inkomster som kommunen nu avhändat sig. Man kan jämföra med försäljningen av Uppsala energi (som enbart V och MP var emot) som visade sig bli en riktig förlustaffär för kommunen. Omvandlar bolaget hyreslägenheterna till bostadsrätter och säljer dem till marknadspris så har de nästan fått gallerian gratis.

Borgarna säljer av ideologiska skäl och då spelar det ingen roll att det ur andra perspektiv är dåligt. Kanske är det som någon kommenterade på min Facebook, att moderata politiker gärna gör dåliga affärer, det är ju inte deras pengar utan kommuninvånarnas. Så här kommenterar en annan: marknaden skrattar ju åt kommunen som gör dåliga affärer medguldgruvor dagligenoch har gjort länge men det verkar inte borgarna förstå-att marknaden leker med dom rejält.

Fullmäktige igår tog också beslut om att skriva på avtalet om Uppsala arena. I pressen slås det upp som ett ja till arenan och det tolkas som om det nu är klart att en arena ska byggas Faktum är ju att det var ett avtal om kommunal finansiering som skrevs under. Nu måste arenabolaget hitta privata finansiärer och få ekonomin att gå ihop. Ett sådant avtal skrevs för flera år sedan med syfte att arenan skulle stå klar nu i september 2010, arenabolaget misslyckades med att uppfylla sin del av avtalet.

Det nya avtalet innebär att kommunen ska ta en större del av kostnaden och betala mer i hyra. Ändå så kan arenabolaget misslyckas med sin del av avtalet även denna gång. Det innebär att vi får vänta ännu längre på en arena och att det i slutändan kan bli ännu dyrare för kommunen. I Vänersborg röstade invånarna bort de partier som stod bakom ett fördyrat arenabygge. Eller som en bloggare uttrycker det:"Arena Vänersborg kommer för alltid att stå som ett monument över hybris och kommunalt storhetsvansinne". 

Vi är överens om att Uppsala behöver en arena, den nuvarande ishallen håller inte, men frågan är när vi kliver över gränsen för vad som är en lagom och fungerande arena för Uppsalas behov och möjligheter till ett "monument över hybris och kommunalt storhetsvansinne". Arenan i avtal 2 är större och finare än den i avtal 1. Om avtal 2 inte leder fram till en arena, vad har vi då att förvänta oss av avtal 3? 

Annat som hände under fullmäktige igår var att högern bl.a. sa nej till bilfri dag en gång om året, nej till lokal demokrati (alla partier sa nej till Vänsterpartiets förslag) samt nej till handikappolitiskt program.  


Rasismen och goda människor

I lördags manifesterade Uppsalaborna mot rasism och främlingsfientlighet på Celsiustorget. Samtliga partier var inbjudna att tala men M, KD och FP dök inte upp. M och KD hade visst inte hört av sig alls medan FP skulle ha kommit.

Jag talade för Vänsterpartiet och talade om min egen erfarenhet, att även om man inte blir utsatt för rasism så kan människors välvilja vara kränkande. Jag tog exemplet med sköterskan på BB som långsamt och välartikulerat sa Kaaan duu praaata sven-skaaa? En god människa som ville väl men som gjorde mig skitförbannad. Jag kunde också tagit exemplen på alla dem som berömt mig för att jag pratar så bra svenska eller som frågar var jag kommer ifrån, och där uppvuxen i Borås inte är ett tillräckligt svar. Jag sa det inte rakt ut men goda människors välvilja kan vara det som skapar det största känslan av att inte höra till och att inte vara svensk.

Utifrån detta så problematiserade jag uttrycket rasism, att även vi goda människor kränker människor som avviker från normen om vad en svensk är, genom sin hårfärg, namn, hudfärg eller sätt att vara, och att vi alla måste rannsaka oss själva och fundera på hur vi själva är. Jag konstaterade också att SD:s väljarandel inte säger något om hur många rasister det finns i Sverige, det kan vara färre eller det kan vara fler.

Jag tog upp lite om SD:s retorik där invandrare som har jobb tar jobb från "svenskarna", där invandrare som inte har jobb lever på bidrag och parasiterar på Sverige, att ställen som Gottsunda kallas för invandrargetton men om vi skulle bygga nya fina hus i centrala Uppsala och erbjuda till Gottsundaborna skulle SD skrika på diskriminering av svenskar. Att invandrare gör fel hur de än gör. Jag tog upp att integrationen knappast kommer att fungera bättre om man tar bort modersmålsundervisningen och bidrag till "invandrarföreningar".

Något som jag inte sa men som jag tänkte på en del igår är att jag tror att goda människor till viss del bidrar till SDs framgångar. Vi säger att vi är antirasister och att alla människor har samma värde och att vi tror på det mångkulturella samhället men i vardagen så agerar vi inte så. På samma sätt som vi (om vi inte tänker efter medvetet) ser en chef som en man så ser vi också honom som vit med ett nordiskt utseende så därför diskriminerar även vi, fast vi gör det omedvetet. Detta gör att vi framstår som hycklare, som säger en sak men gör en annan. Då vänder sig vissa till partier som man anser säger det som alla tänker.

Den som vill stoppa rasismen måste börja med sig själv, med sina egna tankar och handlingssätt. Ett jämställt och delaktigt samhälle handlar ju inte om att äta kebab och att gilla icke västerländsk musik, det handlar om att behandla alla med samma respekt och att ge alla samma möjligheter.

(jodå, i mitt tal tog jag också upp ökade klyftor och mycket annat men jag har inte talet nedskrivet så jag kan inte återge det)

Gammelmedia om liknande ämnen:
SvD, Aftonbladet

Biologisk mångfald à la Centern

Strax före valet så lade "Alliansens gröna röst" centerpartisten Stefan Hanna ut en film på Youtube om biologisk mångfald. Filmen är vansinnigt rolig med en Hanna som springer runt i Stadsträdgården och pekar på diverse växter och pratar om hotad biologisk mångfald.

Hanna menar att den biologiska mångfalden hotas om fler människor rör sig i och genom Stadsträdgården. Han säger det inte i filmen men har sagt det flera gånger i debatter som argument för att en arena inte kan anläggas på Studenternas. Däremot anser att han arenan kan byggas i Gränby trots att det innebär ett minskat livsutrymme för den rödlistade vattensalamandern, trots att det finns rara växter som finnögontröst i närområdet och trots att man planerar att gräva bort delar av en kulle, vilket påverkar hydrologin, för att inte tala om vad alla parkeringsplatser kommer att innebära.

Här är videon:Nästa steg är väl att Stefan Hanna åker till Skansen och pekar på älgar och getter för att utveckla Centerns syn på ekosystemtjänster.

Valstatistiken svänger

I den preliminära onsdagsräkningen så tog MP två mandat från Moderaterna och ökar till 11 mandat. I mandat innebär det att alliansen har 41 mandat av 81, en väldigt knapp majoritet för en allians som under den här mandatperioden ofta påtalat vilken stor majoritet de har. I röster har de 50,7 % av Uppsalaborna bakom sig.

Vänsterpartiet ökar också något. Det ger oss inte några fler mandat men varje uppgång är ändå positiv. Vårt starkaste valdistrikt var 2006 Norra Kvarngärdet. I detta val är det Västra Gottsunda, där vi ökat 3,8 procentenheter. (preliminära siffror)

Det är intressant att se hur lokala frågor påverkar hur människor röstar. På landsbygden brukar MP vara svaga men i Börje, som i högsta grad påverkas av flygrörelser på Ärna, har MP ökat stort medan Centern minskat ännu mer.

Samtidigt så ser man att lokala frågor påverkar men att andra frågor ändå påverkar mer. Annars skulle ju S, V, Mp ha fått betydligt fler röster i Börje än vad vi fick. I valdistriktet Fyrisvall/Librobäck var det moderaterna som fick flest röster. 411 personer i det valdistriktet röstade på det parti som vill bygg mest på Seminariet, dvs. på det enda grönområdet inom valdistriktet.

Nu vet man ju inte hur Moderaterna kommer att ställa sig i stadsmiljöfrågor, kanske gör de som Carl Gustav Spangenberg efterlyser i dagens
UNT, ersätter parkallergiska Liv Hahne och andra  med moderater som "ser det värdefulla i våra grönområden och som är beredda att lyssna". Själv tror jag inte att detta kommer att ske. Istället måste de allianspartier som lovat värna grönområden ta ställning till om de ska underordna sig Moderaterna eller gå samman med oss rödgröna. Ska de svika sina vallöften, som de gjort under denna mandatperiod, eller ska de stå upp för dem?

Jag ser med spänning fram emot att se hur många personkryss Liv Hahne fick av de 411 rösterna.


Saker att bli glad för

Det finns saker man blir glad för så här dagarna efter en valförlust.

Jag har hört från flera håll att
Brit Stakston lyfte min blogg som ett positivt exempel på en politikerblogg på ett frukostmöte om sociala medier idag

Jag har fått uppmuntrande tillrop från personer som röstat på mig snarare än på partiet

Jag har ätit lunch med min son

Jag har hittat Bikinis Baby boy på en Sirius lopppmarknad

Så finns det saker man blir ledsen för

som t.ex. att mina superhäftiga skor från 30-talet tyvärr inte riktigt passar mina fötter.

Allt ändå rätt trivialt jämfört med att vi får fyra år till av borgerligt styre och med Sverigedemokraterna i riksdagen.

Blufflöften

Vad ska man säga? I UNT lördagen före valet lovar alla alllianspartier att öka personaltätheten i förskolan. Dagen efter valet säger allianspartierna till UNT att skatteintäkterna behöver öka innan mer personal kan anställas, är beskedet. Direkt efter valet tog man alltså tillbaka ett av sina vallöften. Ett vallöfte som avgavs för att möta det rödgröna vallöftet. Skillnaden har hela tiden varit att vi rödgröna hade ekonomisk täckning medan alliansen körde med blufflöfte redan från början.

Fler röstade på V i Uppsala

Den slutliga sammanräkningen pågår för fullt och det är spännande i Uppsala. Ett par rösters övervikt för S i landstinget när de sista förtidsrösterna räknas och ett mandat går över från M till S. Det är röster som jag  tror att S idag hoppas att de inte får eftersom det innebär att det inte blir en klar majoritet i ett landsting där SD knep tre mandat, trots att de inte ens har en landstingspolitik.

I Uppsala står ett mandat och väger mellan M och MP, det påverkar dock inte majoritetsförhållandena i kommunen, som är fortsatt alliansstyrd.

Vänsterpartiet i Uppsala kommun tappade 0,5 procentenheter medan vi backade 0,2 i både landstings- och riksdagsval. Jag har funderat på hur mycket röster Vänsterpartiet förlorar på Feministiskt initativ och konstaterar att det borde vara minst 0,3 procentenheter, dvs. skillnaden i tapp i de olika valen. Det var nämligen första gången som Fi ställde upp i kommunalvalet och i landstingsvalet ställde de inte upp alls. Det är därför logiskt att vi tappar i kommunalvalet där Fi inte fanns som alternativ förra valet.  Självklart så vill jag ju tro att vi i själva verket förlorade ännu fler röster till Fi än 0,3 procentenheter men att vi kompenserade det med nya väljargrupper. Fi fick 1,2 % och kommer inte in i kommunfullmäktige.

Det är aldrig tråkigt att gå bakåt men som tur är påverkar det inte antalet mandat, vi fick sex mandat i förra valet med stor marginal och den marginalen gör att vi får behålla våra mandat med mindre marginal.

En sak som jag glädjer mig över är att Vänsterpartiet fick nettoröster. I Uppsala röstade preliminärt 9549 fler i det här valet än i första (rekordmånga förstagångsväljare, stor inflyttning och ökat valdeltagande). Vänsterpartiet och Socialdemokraterna backade visserligen i procent men fick ändå fler röster än i förra valet. Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har tappat väljare.

Vi ska naturligtvis analysera valresultatet internt men just nu väljer jag att fokusera på att Vänsterpartiet fick fler röster än i förra valet, trots att Fi ställde upp i år.


En rödgrön regering


MP vinnare i valstugeundersökning

Vid fyratiden dagen före valet gick jag runt i valstugorna och frågade efter roligare valmaterial, s.k. profilmaterial, vad har partierna kvar så här i valrörelsens  sista skälvande timmar. Undersökningen är helt oberoende och opartisk. Vinnare med det bästa kvarvarande profilmaterialet är MP.

MP bjuder på en ledlampa och ekologiska tomatfrön, som är kvar från Carl Schlyters EU-kampanj, och ekologiska basilikafrön. Hade allt material varit framtaget för den här valrörelsen hade segern varit överlägsen.

På andra plats kommer Vänsterpartiet med regnponcho, klistermärke och kondomer. Kondomerna kvar från EU-valrörelsen (med hållbarhet till 2013). Hade jag inte velat göra en oberoende och opartisk undersökning hade jag sparat den sista tablettasken och på så sätt sett till att V kunde ge MP en match om förstaplatsen.

På delad tredjeplats kommer C och KD. Centern hade hamnat på andra plats om materialet varit framtaget för valet men så är det inte. Regnponchon och blåklintsfröna har försetts med klisterlappar om att man ska kryssa Solveig Zander, hemmatillverkat personvalsmaterial alltså (vilket är värt en eloge för arbetet men profilmaterial är det inte). Klöverfrön hade dessutom passat bättre än folkpartiets partisymbol blåklinten.

Kristdemokraterna kvarvarande material är kvinnoförbundets påsklämma och karameller, ett utbud som inte kunnat matcha Centern om ponchon och fröna tillhört det ordinarie valmaterialet. Påsklämman är kanske det allra mest användbara av alla profilprodukter men om Miljöpartiet med sin ledlampa vill signalera minskad elanvändning så undrar man vad Kristdemokratiska kvinnoförbudet vill signalera med ett hushållsredskap? (ok, lite partiskt blev det)

Femteplatsen intar Moderaterna med ballonger och den allra sista brickan för kundvagnar. M menar att materialet är slut. Dessutom fick jag ett alliansnyckelband men det är ju inget M-material.

Sjätteplatsen går till Folkpartiet som kunde bjuda på ett klistermärke och en kok- och klokbok. Kokboken är framtagen av EU-parlamentarikerna vilket drar ner betyget. Boken har dessutom lite för mycket politiska texter och är på gränsen till att vara vanligt valmaterial.

Sist av de sju riksdagspartierna kommer Socialdemokraterna som enbart kunde erbjuda ballonger.

bild på det material som beskrivs i bloggen


Varför säger de fel så ofta?

Jag tänker inte anklaga någon för lögner men det är fascinerande hur vissa borgerliga politiker så ofta säger fel. Folkpartisten Mohamad Hassan har t.ex. hänvisat till "ni rödgröna" och sedan hävdat att vi gjort något eller tyckt något, när det i själva verket var ett eller två partier som stått bakom. I varje debatt när man påpekat att det inte stämmer så har han bett om ursäkt men det har inte fått honom att ändra beteende. Ibland så får han ju också sista ordet och då finns det ingen möjlighet att påpeka att han har fel/far med osanning.

Igår debatterade Hassan mot Vänsterpartiets Jeannette Escanilla i radion. När hon  påpekar att vårdnadsbidraget är en kvinnofälla, framför allt för kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden, svarar Hassan att man måste ha ett jobb för att kunna få vårdnadsbidrag. Detta stämmer inte med reglerna. Man måste inte alls ha ett jobb, däremot får man inte ha socialbidrag, a-kassa eller föräldrapenning samtidigt. Det innebär att arbetslösa kvinnor, utan A-kassa, kan ta vårdnadsbidraget och på sätt komma än längre från arbetsmarknaden. I Uppsala har detta inte inneburit ett uppsving för vårdnadsbidraget men i
Stockholm kan man tydligt se detta.

Jag har tidigare skrivit om Cecilia Forss och hennes felaktiga uppgifter om resurser till förskolan. Idag läste jag lite mer i hennes blogg och hittade ett inlägg där hon bl.a. lovade följande

- Jag lovar att tala sanning - Jag lovar därmed också att inte sprida osanningar om mina motståndare

- Jag lovar att inte pådyvla mina motsåndare åsikter som det inte finns belägg för att de har.

Jämför dessa löften med detta.

Varför säger de fel så ofta? För om man lovar att tala sanning så måste det ju vara felsägningar, upprepade felsägningar.

Nu är det det dags

Nu är det dags att stänga av datorn och lämna arbetsrummet för den här arbetsveckan, sista veckan före valet. Den sista debatten och den sista intervjun är avklarade. När jag sätter på datorn på måndag igen gör jag det som blivande kommunalråd i majoritet eller som fortsatt opposition.

Nu är ju inte valarbetet slut bara för att veckan är slut. Jag kommer tillbaka till mitt rum i Stadshuset i morgon men jag slår inte på datorn då. Jag hämtar det sista materialet, tablettaskarna, ballongerna, pennorna och regnskydden och tar med det till den rödgröna valfinalen. Material som vi har vid särskilda tillfällen och inte delat ut varje dag vid valstugan. Hela dagen kör vi rödgröna tillsammans på forumtorget med start kl 11.00. Vi satsar på att med tal och musik övertyga dem som ännu inte bestämt sig.

Vi måste valarbeta ända in på söndagen. En ny undersökning i Uppsala visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet går fram medan Socialdemokraterna minskar. Ska man tro den undersökningen så skiljer det ca 10 procentenheter mellan alliansen och oss rödgröna. Vi måste öka ännu mer. Minst 8 % är ett rimligt mål för Vänsterpartiet. Nu ger vi allt för de där sista tiondelarna och lite till.

På vår valvaka på Fyrishov på söndag vill jag kunna glädjas åt vänsterpartistiska framgångar och rödgrön majoritet i såväl riksdag som kommun och landsting. Jag vet hur bitterljuvt det är med egna partiframgångar när majoriteter ändå förloras och att glädje vid vunna majoriteter ändå grumlas om partiets del av framgångarna är ringa.

Nu slår jag av datorn och går hem. Jag har fortfarande några trappuppgångar kvar som ännu inte fått vårt valspurtsmaterial.

Mode och politik

bild och text från Uppsalatidningens modebilagaInte varje dag man får vara med i en modebilaga (hände nog sist när jag frilansade för UNT och skrev om barnkläder för tidningens modebilaga), klicka på miniatyrbilden till höger för att få upp artikeln i fullt format. Artikeln är publicerad i Uppsalatidningens mode&skönhet-bilaga. I tidningen finns också min insändare om arbetsvillkor i kommunen.
bild och text från Uppsalatidningens modebilaga om min klädstil

Valvaka

På söndag har vi valvaka i loungen på Fyrishov. TV med valuppdateringar, mat, dryck och underhållning från 19.00

Moderaterna på riktigt

Ung Vänster avslöjar det nya "arbetarpartiet".

som en spark i magen

Tittar på partiledardebatten på TV4 och nyheterna mitt i. TV4-nyheterna rapporterar om Annica som är svårt sjuk men ändå blir utförsäkrad, inte kan jobba och måste sälja sin lägenhet och bli hemlös för att försörja sig, hur nu någon som inte knappt kan andas ska kunna klara sig utan bostad. Hela historien kan läsas här (589 kommentarer just nu). Nyheten därefter är att skolinspektionen riktar svidande kritik mot svenska skolan. Därefter rapporterar fyran att alliansens ledning ökat.

Det är som en spark i magen att majoriteten av dem som svarar på dessa opinionsmätningar  tycker att det helt att OK att svårt sjuka människor ska jagas med blåslampa och tycker att det är helt OK med dåliga skolor. Är några kronor mer i plånboken verkligen viktigare än människors välfärd och våra barns utbildning? Tänker de ens på att den dag när de själva blir sjuka så finns det inget skyddsnät kvar, maskorna blir glesare och glesare för varje år med alliansen.


Fler lärare, inte vinster

121 lärare, så många lärare skulle man kunna anställa för de närmare 57 mnkr som de privata skolbolagen tog ut i vinster 2007. I dag är siffran antagligen betydligt högre med tanke på att det blivit fler skolor och att fler skolor också kommit fått fler elever. De större bolagen som är en del av riskkapitalbolag måste leverera vinster men mindre bolag och andra fristående skolor brukar dölja vinster (uppger Skatteverket till Uppsalademokraten) eller genom höga löneuttag och ersättningar. Det är alltså betydligt mer av våra skattepengar som går till vinster än de 57 mnkr som man kan se som direkt vinst 2007.

Uppdrag granskning har tittat närmare på de fristående skolorna. Man rapporterar om vinster, betygsinflation, segregering och försämrade skolresultat. Länkar finns
här.

För att lösa problemet med att Sverige halkar efter i internationella jämförelser vill den nuvarande regeringen satsa på fler elitskolor. Trots att man kan se att försämringen av den svenska skolan började i stort sett samtidigt som vi fick fristående skolor. Skolsegregation leder till sämre skolresultat, även för de "duktigare" eleverna.

Se det skakande programmet och kom ihåg att det bara finns ett enda parti som är kritisk till de fristående skolorna och privatiseringens konsekvenser.

Trött på osakliga påhopp

Det är så tröttsamt med alla osakliga påhopp på Lars Ohly. När han nämnde bröstpumpen som ett hjälpmedel när pappor ska vara hemma med små barn förstorades det upp till att han rekommerande kvinnor att avbryta amningen. Trots att alla bebisar vid 7-8 månaders ålder inte längre klarar sig på bara bröstmjölk. Det går att kombinera arbete och amning och när det kniper finns det annat att ta till, t.ex. bröstpump.

Idag ser vi ett liknande exempel. I en intervju i gårdagen Uppdrag granskning sa Lars Ohly att han fick sms och ändrade snabbt till rapporter från Prag under murens fall. Självklart fick Ohly inga sms, för det fanns inte 1989. Det intressanta är att han rättade sig själv direkt i intervjun och säger rapporter men
media och andra sätter punkt efter sms och anklagar honom för att slira med sanningen.

Det märks när Vänsterpartiet gått fram i opinionen, då ökar skitkastningen.

Svik inte

Ska man bara läsa en enda blogg och vill man läsa något innan man bestämmer sig för om man ska rösta blått eller rödgrönt så ska man läsa följande:

Sveket

Sveket är blogginlägget som bl.a. kommenterats på Twitter på detta sätt:

Nu skiter jag i det här. Idag delade jag flygblad för oppositionen. Jag klarar inte att vara passiv längre. Fan

Misstaget var att läsa denna på tunnelbanan, det var svårt att hålla tillbaka. Läs, extremt viktigt

Berättelsen om "Sveket" gör mig glad att jag inte fick rösta på @
amanda_brihed. Det fick mig att inte rösta på Alliansen i riksdagen.

Svik inte, läs bloggen och rösta sedan rätt.

Fel på debatt

I förmiddags debatterade vi på Fyrisskolan. Jag tycker att politiker ska hålla sig till sanningen men ibland händer det att en uppgift blir felaktig. Det hände mig i den här debatten. Jag borde naturligtvis begripit att jag lade dit en nolla för mycket, enkel matematik egentligen. Nu gjorde jag inte det och ber därför alla på Fyrisskolan och mina med-/motdebattörer om ursäkt.

Annars blir man ibland beskylld för att ljuga när sanningen är för obekväm.

Moderaten Cecilia Forss påstår t.ex. att jag ljuger när jag säger att det är över 32 barn per vuxen i skolbarnsomsorgen. Eller rättare sagt gör hon om det. Eftersom det inte är en överdriven siffra så hävdar hon att jag sagt att det är 32 barn per vuxen i förskolan. Hon hävdar alltså att jag ljuger om en sak som jag aldrig sagt. (i själva verket är det över 34 barn per vuxen så jag underdrev till och med)

Hon hävdar också, och det är inte någon tillfällig felaktig uppgift utan något som hon upprepar gång på gång, att vi rödgröna aldrig under denna mandatperiod haft mer pengar till barnomsorgen än vad alliansen har. Så här ser det ut:

Budget för 2011, 30 mnkr i den rödgröna budget till förskolan samt ytterligare pengar till skolbarnsomsorgen
budget för 2010, 74 mnkr mer i det rödgröna förslagt
budget för 2009, V 30  mnkr mer, S 16 mnkr mer, MP 29  mnkr mer samt 3 mnkr till skolbarnsomsorgen, inklusive avskaffat avkastningskrav
budget för 2008, V ca 8 mnkr mer, inklusive borttaget avkastningskrav (här saknas ekonomisk lathund och jag har inte kollat S och MP men de tog också bort avkastningskravet)
budet för 2007, V 11 mnkr , S 10 mnkr  och MP la 7 mnkr på öppna förskolor.

Totalt har alltså vi rödgröna lagt mer pengar till barnomsorgen i varje oppositionsbudget som vi gjort.

Bostadspolitik

TV4 Uppsala har lagt ut debatterna på nätet men de är i entimmesplock med fem debatter i varje. Här är länkarna till del 1,  http://www.tv4play.se/nyheter/lokala_nyheter/uppsala?videoId=1.1811936  och del 2,  http://www.tv4play.se/nyheter/lokala_nyheter/uppsala?videoId=1.1812512,  Ett sammandrag av bostadsdebatten har sänts på TV-nyheterna.


Uppsala 2030

Just tillbaka från en rolig och annorlunda debatt, arrangerad av partierna och TV4 Uppsala. Tio debatter och två debattörer i varje. Jag fick debattera bostadsbyggande med Liv Hahne och Uppsalas framtidsvision, 2030, med Gunnar Hedberg

Jag fick väldigt bra respons på min avslutande debatt om Uppsala 2030. Jag hade förberett en inledning som jag inte hann klart så jag lovade att skriva ned hela i bloggen. Lägger upp länkar till de tio debatterna när sådana finns på TV4:s hemsida.

2030 är jag nybliven pensionär men jag jobbar fortfarande ibland. Min chef heter Fatma, hon kom till Sverige som 15-åring. Tack vare ett målmedvetet arbete diskrimineras inte längre utlandsfödda och arbetslösheten är ett minne blott.

Mina barnbarn går i skolan. De har en hög lärartäthet och de har fritt fått välja utbildning. Tänk farmor, säger den äldsta, vilken bra utbildning vi har i Uppsala och i Sverige, jag kan bli vad jag vill. Och tänk, vad konstigt att människor inte hade någonstans att bo förr. Va bra att ni rödgröna vann valet 2010 så att ni kunde sätta fart på bostadsbyggandet.

Den yngsta ska på fotbollsträning, vet du farmor, säger hon. Jag ska bli fotbollsproffs när jag blir stor eller kanske rymdforskare.

Hon cyklar iväg på de nya säkra cykelvägarna. Själv tar spårvagnen in till stan för att se en eftermiddagsteater, gratis för oss pensionärer.

Uppsala är en jämställd och rättvis stad där klyftorna inte längre existerar. Jag ser fram emot att bli äldre för jag vet att tryggheten finns där.

Debatt om äldreomsorg


Bidrag till kvinnojouren

Nu är det bara fyra dagar kvar av auktionen på mitt självporträtt. Hela försäljningssumman går till kvinnojouren i Uppsala. Eftersom jag vill att kvinnojouren ska få en rejäl slant av försäljningen lovar jag att dubbla bidraget till kvinnojouren.

Från början trodde jag inte att någon skulle vilja bjuda på mitt porträtt men kommunalrådsporträtten är mer populära än vad man kan tro. Mitt är uppe i 370 kr och Gunnar Hedbergs på hela 1 125 kr. Undrar om det är personer som vill ha porträttet, som vill göra en politisk markering eller som vill skänka pengar och inte har emot att få en tavla på köpet?

Här är länken till min tavla, och som sagt, jag dubblar summan.

http://www.tradera.com/Sjalvportratt-Ilona-Szatmari-Waldau-Vansterpartiet-Uppsala--auktion_230902_117822470

Kulturnatten

Kulturnatten är i full gång, just nu talar Jonas Sjöstedt om sin nya bok. En ny chans att höra Jonas kommer kl 20.00. Dessförinnan kan man lyssna på riksdagsledamoten Siv Holma som pratar på temat Att vara eller inte vara en vara. Musik- och dansinslag däremellan.


Bygg mer i Uppsala

Igår debatterade jag studentbostäder med Stefan "vänder kappan efter vinden" Hanna.


Tvära kast, stök och jäkt

Valrörelsen går mot sitt slut och det är bråda dagar. Det är också tvära kast mellan engagemangen. Igår kväll var jag på företagsdebatt med skumpa och plockmat under mingel före och drinkbiljett till minglet efter. Denna kväll var jag på informationsmöte i Gottsunda med mingelmat efteråt och då pratar vi mycket mat. Inga små ostbitar på pinnar utan mat som man behöver när man fastat en hel dag och självklart ingen skumpa eller drinkbiljetter.

Jäktigt blev det för Richard från MP som först skulle på den rödgröna informationen i Gottsunda och sedan direkt på skoldebatt. Självklart cyklade vi rödgröna till Gottsunda. Tidigare under dagen var jag på debatt om äldreomsorgen mot kristdemokraten Ebba Busch. Hon har en egen bil med sin egen porträttbild på och tydligen också en egen chaufför. Hon blev avsläppt vid UNT, där debatten var, och efter debatten blev hon upphämtat. Själv tog jag cykeln.

Uppsalas roligaste valkampanj

Kan inte låta bli att kommentera Uppsalas roligaste valkampanj, Centerns. Den är rolig i sin utformning, på ett barnsligt och lite skrattretande sätt. De är fotograferade med mantlar och mask för ögonen och de går till val på "Vi vänder inte kappan efter vinden". Det som är allra roligast är att se hur mantlarna på hemsidan fladdrar i vinden, alla tre fladdrar åt samma håll. Våra bussar pryds av samma budskap med centerkommunalrådet med en mantel som fladdrar i bussens vindriktning.

Det är så himla kul med budskapet, vi vänder inte kappan efter vinden, som illustreras med mantlar som vänds efter vinden. Lite som Centern faktiskt, säga en sak och göra en annan. Hemsidan där man kan se kapporna vändas efter vinden finns
här. Andra kul saker att lägga märke till: kommunalrådet hade tydligen visitkort när han arbetade som sjukvårdsbiträde. Det hade inte jag under min tid i vården.

Skamligt av bostadsrättsföreningen

Fy tusan för bostadsrättsföreningen som marker vilka av de boende som bor i Uppsala kommuns lägenheter. Det duger inte att hänvisa till att föreningen märker ut alla lägenheter som upplåts i andra hand. På sin egen hemsida skriver föreningen om tillfällig hyresgäster. Ändå är det så att den som bor i Uppsala kommuns lägenheter på bostadssocialt kontrakt mycket väl kan bo där i många år.

Den här typen av beteende visar ännu tydligare varför vi måste få fram hyreslägenheter i alla stadsdelar och varför även privata hyresbolag måste hyra ut lägenheter till s.k. bostadssociala ändamål.

Radio Uppland
rapporterar men från början var det bloggarna The Witch och Tonårsmorsa som reagerade.

Varför ska man rösta på mig?

UNT har frågat alla partiers (som nu finns i fullmäktige) toppnamn om varför man ska rösta på just dem. Det är intressant att höra hur de olika toppnamnen svarar. Jag och moderaten Gunnar Hedberg svarar inte på frågan utan börjar med "man ska rösta på Vänsterpartiet/Moderaterna för att . . ." Miljöpartisten Maria Gardfjell kör med dubbelvarianten "mig och Miljöpartiet". Socialdemokraten Marlene Burwick säger visserligen "därför att jag" men kontentan är att man ska rösta på henne för att hon är socialdemokrat.

De övriga tre borgerliga kör på person. "Jag kommer att leverera ett riktigt kraftigt ledarskap som jobbar för att garantera. . . " säger Ebba Busch (KD). Här är det de personliga egenskaper som Busch anser sig ha, som står i centrum. "Jag kommer att bidra med, öööh, tillsammans med mitt centerlag" säger Centerns Stefan Hanna. Han fann sig lite men när han säger mitt centerlag och inte Centern eller centerlaget så blir intrycket ändå att det är honom man ska rösta på. "Om man vill ha en politiker som är aktiv och engagerad" säger Folkpartiets Mohammad Hassan och fokuserar precis som Ebba Busch på de egenskaper han tillskriver sig själv.

Ett parti består av dess delar. Inte bara de personer som finns på vallistorna. Bakom dessa personer finns partier med medlemmar som formar politiken. Rösta på mig om ni vill, det är ju så partiet har valt att prioritera listan, men framför allt rösta på Vänsterpartiet, som har en väl sammansatt lista av politiker och som har engagerade medlemmar som arbetar för ett solidariskt Sverige som ska ha världens bästa välfärd utan privata vinster.

Mer om vår lokala politik finns här:
Kommunalpolitiskt program.

. . . man får Mona Sahlin på köpet

Igår pratade jag med två personer som tog upp samma problem. Han hade flera arbetskamrater som sagt att de tvekade att rösta på vänstern eller miljöpartiet eftersom de då skulle få Mona Sahlin på köpet. Hon hade träffat tjejgänget, som inte brukar rösta blått, och många hade uttryckt oro över att en röst på V eller MP skulle innebära att Mona Sahlin blir statsminister.

OK, Mona Sahlin är inte min drömkandidat som statsminister men jag har 100 gånger hellre henne än Fredrik Reinfeldt. Jag har 100 gånger hellre en rödgrön regering, med Mona Sahlin som statsminister, än en borgerlig regering som urholkar välfärden, utförsäkrar arbetslösa och sjuka samt privatiserar våra gemensamma tillgångar.

Till alla som funderar på att inte rösta på Vänsterpartiet för att slippa Mona Sahlin vill jag fråga, har ni hellre fyra år till med regeringen Reinfeldt? Gillar man inte Mona Sahlin så se till att rösta på något av de andra rödgröna partierna (helst V förstås) så att dessa partier får en starkare ställning i regeringen.

Glöm inte heller att svartmålandet av Mona Sahlin är en valstrategi från högern. Om rödgröna väljare avstår från att rösta rödgrönt har högern lyckats med sin valstrategi. Ska vi låta högerstrategerna vinna?

Är du inte nöjd med Socialdemokraternas val av partiordförande, välj ett annat parti, men se till att rösta rödgrönt! Om fyra år kan det vara försent. 

Läs gärna HBT-sossens inlägg om Mona Sahlin, t.ex. det här: Underskatta aldrig fienden.


Ökat V-stöd i Uppsala

UNT och Radio Uppland har gjort en lokal valundersökning och precis som i Uppsalatidningens undersökning så minskar gapet mellan oss rödgröna och alliansen. I den senaste undersökningen ökar Vänsterpartiet med 1,4 procentenheter jämfört med valet 2006. Allra mest ökar MP medan S backar.

Nu är det ju inte opinionsundersökningar som avgör valet, det gör väljarna på valdagen. Så det är inte är inte försent att rösta på Vänsterpartiet i valet, det får gärna bli en röstandel som är större än de 8,6% i dagens undersökning.

En liten film . . .

om privatiseringar.


Jag har gjort en tavla

Idag lade TV4 Uppsala ut gruppledarnas självporträtt, här är länken till mitt: http://www.tradera.com/Sjalvportratt-Ilona-Szatmari-Waldau-Vansterpartiet-Uppsala--auktion_230902_117822470

Nedan kommenterar Uppsala konstmuseum porträtten.

Ny valstuga invigs idag

Idag kl 12.00 inviger vi den rödgröna valstugan i Gottsunda centrum. Kom och mingla med oss mellan 12 och 13.