Förbjud inte tiggare, förbättra istället deras situation

För en tid sedan blev jag uppringd av en journalist som frågade om min inställning till att skriva in förbud mot tiggeri i den lokala ordningsstadgan, något som SD i Uppsala föreslagit.

Jag svarade att ingen tycker att det är trevligt med tiggare i stadsbilden men att det inte är rätt väg att förbjuda tiggare. Rätt väg måste istället vara att bygga ett samhälle där ingen tigger. Det är visserligen så att de flesta som tigger i Uppsala inte är Uppsalabor eller ens bosatta i Sverige. Det är människor som av förtvivlan kommit till Sverige för att tillvaron som tiggare här är säkrare och bättre än den tillvaro som de har i sitt hemland. Det är vårt medlemskap i EU och Schengen som gör att dessa personer kan komma till Uppsala och det borde också vara genom vårt medlemskap i EU som vi borde påverka deras hemländer att förbättra deras situationen, när vi nu ändå är medlemmar. Det är absurt att det är bättre att bo i en bil (även när det är som kallast) och tigga i Sverige än vad det är att bo och verka i sitt hemland.

Jag påpekade också för journalisten att det nog inte var lagligt med ett sådant förbud i den lokala ordningsstadgan samt att ett förbud mot tiggeri skulle göra det svårt med gränsdragningarna. Sverigedemokraterna hänvisar till trygghet och kriminella ligor men hur drar man gränsen? Är det hårfärgen eller nationalitet som ska avgöra om man får spela in pengar genom musik i gaturummet? För man kan ju inte tillåta svenska musikskoleelever att sjunga på gågatan för pengar samtidigt som man förbjuder en rumänsk rom att på samma plats spela dragspel. Om en tiggare är inblandad i kriminalitet eller ett offer för trafficking är det även utan förbud för tiggeri ett brott och borde resultera i polisingripande.

Sala kommun införde förbud mot tiggeri i sin lokala ordningsstadga, det förbudet
upphävdes av Länsstyrelsen i Västmanland. Det är praktiskt när de argument man har mot ett förslag också kan förstärkas av att en rättslig instans funnit förslaget olagligt.

Svensson i Göteborg har bloggat om tiggare vid ett flertal tillfällen.
 

Ska barn tvingas gå på ideologiska förskolor?

Nationaldemokraterna har länge pratat om att partiet vill starta förskolor, bl.a. i Uppsala och Södertälje. Partiet har skramlat länge om detta men ännu inte kommit till skott. Jag förmodar att varje kommun säger nej om en ansökan om förskola med Nationaldemokraterna som ägare skulle komma in. Men man kan ju också tänka sig att partiet startar ett företag eller förening som inte har direkt koppling till partiet och i sin ansökan inte heller nämner det. Så länge förskolan är öppen för alla och följer läroplanen lär den få godkänt. Skulle partiet öppna en förskola i Stockholms stad och få godkänt för kommunala bidrag skulle staden hänvisa barn dit och låta föräldrarna välja mellan platsen eller en lång väntetid på nästa erbjudande då man tackat nej.

I Stockholm har nämligen föräldrar tvingats välja mellan en förskola med scientologisk värdegrund eller ingen förskola alls. Stockholms stad menar att barnomsorgsgarantin är uppfylld i och med "erbjudandet" och föräldrarna får därför vänta ca 1 år innan de får ett nytt erbjudande, allt enligt DN. Godkända förskolor är godkända förskolor oavsett inriktning.

Eftersom privatiseringsivern är lika stark bland borgarna i Uppsala som i Stockholm kan säkert förskolor med tveksam pedagogik eller tveksam ideologi slinka igenom även här men så vitt jag vet kan man tacka nej till en förskola som har en särskilt pedagogik. Åtminstone har vi en privat förskola med en så speciellt pedagogik att de flesta föräldrar tackar nej till en plats där utan att straffas för det.

Allliansfritt Sverige kommenterar, liksom Stockholmsvänstern


Nu ska vi spela "Konkurrens"

Vad är det för kommun jag lever och verkar i egentligen? Nu har Vård & bildning (som sköter nästan all produktion i kommunen) tagit fram ett spel som heter Konkurrens, rapporterar Radio Uppland:

"Konkurrens heter spelet som kommunen utvecklat på egen hand.Spelpjäser och timglas är givna i spelet. Och så kort med frågor så som "förklara vad ordet service innebär bär för dig".
Tre halvdagar är avsatta för att lära chefer inom verksamheten spelet. Därefter ska det vidare ut till sammanlagt 3.000 anställda.
500 kronor är styckepriset och 200 spel är beställda. Och tanken är att det ska spelas på arbetstid."

Jag var  tvungen att kolla datumet och nej det är inte 1 april. Uppsala kommun har på fullaste allvar tagit fram ett brädspel som heter Konkurrens. När kommer spelet Samarbete och solidaritet?


BP:s pump som bröt isen

När jag för några månader sedan publicerade denna bild annons med texten  med kommentaren att det inte var växthuseffekten som BP tar ansvar för i annonsen kände jag inte till BP:s ordförandes uttalande om klimatförändringar eller att bolaget ger bidrag till klimatförnekare. Annonsen från 1970 blir bara mer och mer sann(klicka på den för att se den i större storlek).

Påskupprop med initiativtagaren

Det var en strålande försommardag när Charlotte Thérèse Björnström, initiativtagare till Påskuppropet, inledde uppropet i Uppsala. Förutom Charlotte Thérèse Björnström läste flera deltagare texter skrivna av utförsäkrade eller anhöriga till utförsäkrade. Flera musiker underhöll och tre politiker deltog i en kortare utfrågning. Vänsterpartiets Wiwi-Anne Johansson fick den största applåden när hon påpekade att sjukförsäkringen är en försäkring som vi arbetat ihop och inte ett bidrag. Enstaka burop hördes när kristdemokraten Emma Henriksson talade om allas vårt ansvar att se till vår nästa. Den buande mannen framför mig undrade om hon menade att vi ska ta hand om och försörja våra grannar och vänner istället för att de ska ha rätt till sjukförsäkring och kunna försörja sig själva.

Bland de deltagande kunde jag se flera vänsterpartister, socialdemokrater och miljöpartister men jag kände inte igen någon från de övriga partierna om man undantar den moderat som verkade vara där å yrkets vägnar.

Många tidningar skriver så klart eftersom initiativet spred sig över hela Sverige men UNT rapporter från Uppsala och Arbetaren har en intervju med initiativtagaren. DN publicerar TT-artikeln. Radio Uppland intervjuar Charlotte Thérèse Björnström.

Några vänsterpartister runt om i landet har bloggat om uppropet på sin ort: Malmö, Kalmar  och Kalmar igen.

Här i Uppsala kommer Vänsterpartiet att uppmärksamma påskuppropet även på 1 maj, bl.a. är Charlotte Thérèse Björnström inbjuden som opolitisk talare på vårt möte efter 1 maj-demonstrationen.

V gör egen budget i år

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna har beslutat att inte lägga ett gemensamt förslag till budget och verksamhetsplan för Uppsala kommun. Det innebär inte att vårt samarbete avslutas utan enbart att vi väljer att profilera våra partier genom olika budgetförslag. Vi är tre olika partier och ska också driva våra olika profilfrågor.

TV4 har ett
nyhetsinslag om att vi gör tre olika förslag även om vinkeln att de rödgröna splittrar inte stämmer. Vi kommer även framöver att ha ett rödgrönt samarbete.

Radio Uppland rapporterar idag att Socialdemokraterna lägger en egen budget och här verkar det som om det är Socialdemokraterna som valt att lägga en egen budget för att partiet kom fram till att det blev otydligt med det rödgröna samarbetet. Därför vill jag påpeka att det är ett gemensamt beslut där alla tre partier velat göra sitt eget förslag.

Det blir bättreOvanstående video är Hans Lindes bidrag till kampanjen
det blir bättre. Än så länge är det mest män som laddat upp videofilmer. Förhoppningvis kommer det fler kvinnor så småningom. Jag tror att tjejer behöver fler förebilder.

uppdatering: nu finns det fler kvinnor som lagt upp sin berättelse. Läs gärna Elin Grelsson om varför kampanjen är viktig.

Ingen civil flygplats på Ärna?

Igår kom miljödomstolen med sitt utlåtande och avstyrker en civil flygplats på Ärna. Vår landshövding (moderat och tidigare chef för Stockholms handelskammaren) beklagar detta. Detsamma gör handelskammaren i Uppsala via Magnus Åkerman (även moderat politiker i kommunstyrelsen).

Centerpartisten Stefan Hanna säger bl.a. till UNT att civil flygplats på Ärna är "En viktig satsning för stadens lokala näringsliv och infrastruktur." Lite klädsamt hänvisar han till klimatmål också. Den minnesgoda kommer nog ihåg att Centerpartiet rensade bort alla Ärnamotståndare från valbar plats inför valet i höstas.

Visserligen är det regeringen som avgör om det ska bli en civil flygplats på Ärna men miljödomstolens utslag kan ändå vara värt att fira. Vill man göra det tillsammans med andra så ska man bege sig till Hijazz idag kl 19.00.

Inkonsekvent nationell politik

19 % av finländarna har röstat på ett parti som vill begränsa svenskan i Finland. Finlandssvenskarna börjar känna rädsla för att prata svenska, enligt Aftonbladet.

Idag går Jimmie Åkesson (SD) ut och gratulerar Sannfinländarna till valframgångarna: "Sannfinländarna är ett parti som i många avseenden liknar vårt och jag gratulerar dem till ett mycket bra valresultat", säger han i ett pressmeddelande. "Svenskarnas" parti går alltså ut och gratulerar ett svenskfientligt parti till valframgångarna.

Jag har kommenterat den nationella rörelsens inställning till nationella partier i andra länder. Man jublar och gratulerar nationalistiska segrar i men man ser inte vad de segrarna kan få för betydelse för ens eget land. Två nationalistiska länder som gränsar till varandra kommer med all sannolikhet att hamna i konflikt. Så här skrev jag t.ex. efter det ungerska Jobbiks valframgångar:

I förlängningen oroar jag mig inte bara för Ungerns framtid utan för hela Europas. Många "nationella" applåderar extremhögerns framgångar men ser inte de bakomliggande hoten, kanske för att de inte förstår Östeuropa eller för att de inte tänker längre än näsan räcker. Ungerns nationalistiska grupper kommer alltid att sträva efter att utvidga landets territorium så att de områden i gränsande länder som tidigare varit en del av Ungern och där ungrare utgör majoritet blir ungerska. Samtidigt som de nationalistiska partierna i dessa länder inte ser på den ungerska minoriteten med blida ögon och som knappast kommer att acceptera att stora delar av deras nationalstater blir ungerska. Upplagt för oroligheter alltså.

Om finlandssvenskarna tvingas välja mellan att "förfinnas" eller att "repatrieras" till Sverige, är det något som Sverigedemokraterna kommer att applådera? Eller ska Sverige svara med samma mynt mot Sverigefinnar och tornedalingar? När Jimmie Åkesson gratulerar Sannfinländarna till valframgångarna vore det ju intressant att veta om partiet därmed också anser att tornedalingarna ska ändra sina namn och övergå till svenska?

 Även Högberg kommenterar.


Håriga ben en sommardag

Hur ska ett par kvinnoben se ut? På ett alldeles speciellt sätt om man får tro Gillette och MTV. Gillette har nämligen en kampanj där man får ladda upp en bild på sina ben för att vinna en sommargarderob.

Bloggaren Lady Dahmer la ut en vacker
bild på sina orakade ben och blev omåttlig populär. Hennes ben var de allra mest populära tills Gillette/MTV ändrade reglerna och vips togs Lady Dahmers bild bort. En feministisk småbarnsmorsa låter sig inte nöja med att bli refuserad, hon tar naturligtvis en ny bild som stämmer överens med de nya reglerna.

När jag går in och kollar kampanjens hemsida så är det väldigt få bilder som går att se. Jag undrar om bilderna slumpas fram eller om Gillette/MTV väljer vilka som ska synas, för att försöka styra vilka som ska vinna. De tre bilder som fått flest "like" går nämligen vidare till final där de tävlar mot de tre mest gillade bidragen i Danmark, Norge och Finland.

Jag hoppas att dessa tre bidrag vinner: Natashja Blomberg, Emma Johansson och Emil Andersson. Inte för att jag har något emot rakade ben, folk får väl göra som de vill. Utan för att själva grejen med hår på kvinnor har blivit så överdrivet när det så självklart anses att kvinnor inte ska ha hår på benen eller under armarna.

Även i Aftonbladet. Andra som bloggat är bl.a. DN Livsstil och alla de här.

Avgjorde kommunens registreringsslarv valet?

UNT granskar återigen kommunens arenaaffärer. Denna gång konstaterar tidningen att ett överklagande mot Innebandy-/friidrottsarenan registrerats felaktigt och därför först inte tagits upp av rätten. När den felaktiga registreringen reddes ut togs överklagandet upp igen och gick dessutom igenom.

Den felaktiga hanteringen av överklagandet meddelades aldrig till kommunfullmäktige. Socialdemokraten Erik Pelling säger till UNT att "om vi fått veta att det framkommit tveksamheter i fallet med innebandyarenan är det klart att det skulle ha påverkat beslutet om Gränbyarenan". Jag skulle vilja dra det så långt att jag undrar om detta slarv påverkade utgången av valet.

Arenafrågan var en het potatis under valet. När vi rödgröna hävdade att finansieringsmodellen för den föreslagna arenan i Gränby var olaglig fick vi höra att det var ett svepskäl och att vi var emot en satsning på issporterna. Den här propagandan gick många på och bl.a. hördes Uppsalabor säga att de alltid röstat på socialdemokraterna men nu skulle man rösta på alliansen p.g.a. arenafrågan. Om vi hade kunnat visa att finansieringen av innebandy-/friidrottsarenan var ifrågasatt hade vi också kunna visa att vi hade rätt i den andra arenafrågan, som hade en ännu mer tveksam finansieringslösning. Hur många röster förlorade vi på att Uppsalaborna invaggades i tron att alla arenabeslut var juridiskt ok och att vi rödgröna bara var gnällspikar?

För övrigt var Socialdemokraterna med på den felaktiga finansieringsmodellen av innebandy-/friidrottsarenan medan Vänsterpartiets föreslog att arenan skulle byggas i kommunal regi. Ett sådant beslut hade inneburit att arenabygget med all sannolikhet hade varit påbörjat nu.

Partiledarturbulens

Nu höjs röster för att det är dags för Maud Olofsson att avgå som Centerledare. Hetast i diskussionen om efterträdare är Annie Johansson, åtminstone bland dem som kräver Olofssons avgång nu, men enligt Aftonbladet så har Olofsson en plan för vem som ska efterträda henne, Anna-Karin Hatt.

Det troligaste är väl att Maud Olofsson planerar sin avgång (vilket det spekulerades i redan i juni förra året) och i och med det lyfter fram Hatt. De som vill se en annan partiledare går därför ut och kräver avgång samtidigt som man för fram en annan kandidat. Det är inte kravet på avgång i sig som är det viktiga utan att föra fram en annan kandidat. Detär något som Alliansfritt funderar på.

Den här typen av spel för gallerierna och utnyttjande av pressen är intressant. Jag önskar att jag var mer insatt i turerna bakom Jens Holms och Jonas Sjöstedts utspel om Vänsterpartiets partiledare. Jag vet ärligt talat inte om det finns någon dold agenda i mitt eget parti och vilka eventuella partiledarkandidater som lurar i vassen.

För en tid sedan utsågs Rosanna Dinamarca till ny vice partiledare för Vänsterpartiet. Ofrånkomligt så börjar man då tänka på henne som möjlig framtida partiledare. Något som jag tror är helt klart är att om Dinamarca ska kunna bli partiledare för Vänsterpartiet måste hon bredda sig från att idag huvudsakligen ägna sig åt skolpolitik till att även kunna andra områden. I Flamman lämnar hon vissa sådana öppningar men deklarerar att hon hoppas kunna fortsätta arbeta med skolfrågor som hon brinner för.   

Partiledarturbulens i S är över, nu återstår C och V. Göran Hägglund kritiserades för ett  tag sedan men nu är det tyst. Är locket på eller har kritiken tystnat?

Bra rutet av UNT om Moderaternas syn på debattartiklar

Inget annat parti har samma regler som Moderaterna, hävdar de i dagens UNT. Det är ju inte riktigt vad ryktena säger. Ska bli spännande att se om UNT följer upp artikeln.

Ledarredaktionen tar upp en annan aspekt av Moderaternas syn på vilka moderater som får skriva debattartiklar: "Tydligen förutsätter också hon att tidningen ska spela med i partiets ordning för godkännande av debattartiklar: ”Vi kräver att alla artiklar som ska publiceras lokalt ska passera vår fullmäktigegrupp”, säger hon i tisdagens UNT och från den uppfattningen har hon inte retirerat. Ton och formuleringar är sådana att de för tankarna till länder där tidningar betraktas som redskap för politiska makthavare och där avvikande röster inte tillåts komma fram."

Bra rutet UNT!


Vi blev "lite häpna" över Anders Borg

Kommuner och landsting tillhör dem med de lägsta lägstalönerna, konstaterar Håkan Sörman i Sveriges kommuners och landstings veckobrev där han kritiserar finansminister Anders Borgs utspel på SKL:s valkongress förra veckan:

"Men han kritiserade också kommunsektorn för att ha för höga ingångslöner och därmed hindra tillväxten av nya jobb. Vi blev nog alla lite häpna eftersom löneavtalen i vår sektor i jämförelse med andra har få inslag av lägstlöner och individgarantier. Finansministern hänvisade till en rapport från Konjunkturinstitutet som skulle visa på problem hos oss. Men vi hittar inget stöd i rapporten för att det är särskilda problem hos oss – och enligt Medlingsinstitutet ligger vi bland dem som har de lägsta lägstlönerna."

Håkan Sörman är opolitisk VD för SKL, "lite häpna" och "hittar inget stöd i rapporten" är därför rätt tuffa ord i sammanhanget.

Jag tycker nog att det är självklart att det inte är lågbetalda kvinnor i offentlig sektor som hindrar tillväxten av nya jobb och att lönerna borde höjas och inte hållas tillbaka ännu mer, som Borg anser.

Jag bestämmer (inte) vem som får skriva debattartiklar

Moderaternas Cecilia Forss är i blåsvädret efter att hon kritiserat en moderat som skrivit debattartiklar i Upsala Nya Tidning. Alla artiklar ska kontrolleras med mig eller Gunnar Hedberg först, skriver Forss i ett mail till moderaten. Hon verkar också anse att moderaten (som är verksam i Vallentuna och som också skrivit om Vallentuna i UNT) inte har i Uppsalas lokalpress att göra. "Det är uppsalamoderaterna som har mandatet att föra debatten i Uppsala och vi har regler för publicering. Artiklar skall godkännas av Gunnar Hedberg eller av mig innan de skickas in till någon tidning." ska Cecilia Forss ha sagt i ett mail till Vallentunamoderaten, enligt UNT.

Vem bestämmer vad som får skrivas på en debattsida i en tidning? UNT ställer den berättigade frågan om huruvida Hedberg och Forss ska godkänna artiklar från partiledaren också. (observera särskilt att exakt samma fråga ställs tre gånger i artikeln).

Inom Vänsterpartiet har vi inga regler om förhandsgranskning av debattartiklar. Jag tycker att man måste se hur debattartikeln är skriven. Om någon skriver en debattartikel och använder uttrycket "vi i vänsterpartiet" eller "Vänsterpartiet tycker" och säger något som partiet inte står för är det ett problem men om någon skriver "jag tycker" så är det inget problem. En medlem i partiet kan mycket väl uttrycka åsikter som inte stämmer överens med partiets. I båda fallen får vi skriva ett svar som klargör partilinjen och varför men om ngn felaktigt gjort sig till tolk för partiets politik måste vi naturligtvis agera även på andra sätt. Även om vi inte har regler så är det önskvärt att den som vill skriva en artikel i partiets namn kollar av artikeln med några partikamrater först. Under min tid som kommunalråd har jag aldrig upplevt det som ett problem att vänsterpartister skriver insändare eller debattartiklar.

En som tydligt gick över gränsen för några år sedan var en ordförande för partiföreningen. Han skrev ett flertal insändare där han framförde åsikter som var tvärtemot partiets politik inom en viss fråga och undertecknade dem med "ordförande Vänsterpartiet". Den som läste insändarna tog då detta för partiets åsikt. Jag var en av dem som reagerade och som medlem skrev en motinsändare men även personer som då företrädde partiet tog avstånd och redogjorde för partiets politik i frågan.

Alliansen slösar med kommunens pengar

Det är ju inte utan att man blir lite upprörd när man får höra Radio Upplands nyhet idag. Alliansen har beslutat att bidragsfuskare ska kläs i hyenadräkt men något gick fel i upphandlingen. Istället för hyenadräkt fick kommunen bl.a. elefant-, gnu-, zebra- och tigerdräkter. Det här är slöseri med skattemedel. Inte bara för att fler och rätt dräkter ska köpas in utan också för själva idén om att klä Uppsalaborna i hyenadräkten. Muhamad Hassan säger att det kan vara hans fel men att det också kan vara Gunnar Hedbergs, Stefan Hannas eller Ebba Buschs. Jag tror på Ebba Busch. Hennes parti lät ju i ett antal djur symbolisera olika mänskliga egenskaper i valrörelsen. Genom det här inköpet av olika djurdräkter kan Kristdemokraterna med hjälp av dräkter göra en pjäs av sin valrörelse som en mellanvalrörelse. Det kan också vara så att Kristdemokraterna redan lagt beslag på hyenadräkterna eftersom hyenan var ett viktigt inslag i partiets valrörelse och därför behövs inför deras mellanvalrörelse.

En idé som kan lösa ett antal knutar i Uppsalapolitiken rapporterar Upsala Nya Tidning om idag. Istället för en ny ishall och en ny konsthall presenteras en konstishall. Presidiet i Fritids- och naturvårdsnämnden ska få se förslaget i dag. Projektet låter väldigt spännande. Görs det på rätt sätt kan man kanske spara in de kronor som alliansen slösat på djurdräkter.

Uppdaterat 2/4: Det presenterades en hel del kul den 1 april 2011.