Kul nästan jämt

Efter ett val blir det mycket aktiviteter. Förutom de vanliga mötena så tillkommer nya möten, som utbildningar för nyvalda. Den här veckan var det kommunfullmäktigegrupp (förmöte inför kommunfullmäktige) i tisdags, medlemsmöte i torsdags och utbildning för nya kommungruppen i fredags. Nästa vecka är det kommunfullmäktige på måndag och årsmöte på söndag. Det första av tre årsmöten/årskonferenser. Mycket möten blir det, för det mesta väldigt roliga och trevliga möten men ibland så undrar man förstås om livet verkligen ska bestå av så mycket möten.

Roliga möten framöver är de möten som kommer att anordnas för nya medlemmar. Vänsterpartiet har haft en stor tillströmning av medlemmar efter valet och Uppsala är en av de partiföreningar som fått allra flest. På varje medlemsmöte efter valet har det varit 5-10 nya ansikten varje gång. Då är det ändå många som gått med för att visa att de tagit ställning och därför väljer bort möten, det räcker att vara medlem för att visa sitt stöd. Kanske kommer även de den 16 februari då Lars Ohly kommer till stan i sin turné runt landet för att tala med nya medlemmar.

Så den som funderar på att bli medlem i Vänsterpartiet bör bli det före den 16:e, i alla fall om man vill gå på ett möte där man kan träffa partiets ordförande.

bli medlem - klicka här

Förintelsens minnesdag bortglömd

Idag är det förintelsens minnesdag, dagen vald eftersom det var den 27 januari som Auschwitz befriades av Röda armén. I år anordnas ingenting i Uppsala denna dag. Däremot sker det aktiviteter på olika håll i landet, Levande historia har en lista.

Idag hade varit en utmärkt dag att sätta upp en skylt som talar om varför Valdemar Langlets park heter just Valdemar Langlets park. Eller åtminstone en skylt som talar om vad parken heter.

Ska  försöka komma ihåg inför nästa år att dra igång något, ett politiskt och religiöst obundet uppmärksammande av förintelsen, om ingen annan gör det.

Igår släppte Google och Yad Vashem 130 000 sökbara bilder från förintelsen på internet, fler ska tydligen komma. När jag kom hem från gårdagens möte ägnade jag en liten stund åt att söka men hittade inte det jag sökte (utan att egentligen veta vad jag sökte förutom min sökning på Szatmari). När man ser dessa bilder så förstår man inte hur det kan finnas människor som förnekar att förintelsen verkligen hänt.

Uppdatering: såg på nyheterna att det var ett evenemang på Fyrisbiografen, ett evenmang som jag inte sett trots att jag googlat och kollat listan på evenemang på Levande historia.

Hej då Posten

Posten ska bli mer kundvänlig och flyttar sina serviceställen till ställen där folk är istället för där folk bor. Säger man i alla fall. Jag konstaterar att man lägger ner flera serviceställen och ersätter dem med ett, kanske kan man också sänka ersättningen när servicen förläggs till affärer som gärna tar emot posten som en del av sin marknadsföring. Min närmaste tobaksaffär blir av med posten, som flyttar en bra bit till närmaste större Ica-affär. Samtidigt lägger man förstås ned servicestället i kvarteret bredvid Ica. Ingen större förlust för dem som bor där, förutom för tobaks-/videobutiken som är postombud nu. En del småhandlare har byggt om sina butiker för posten och förlorar nu en viktig inkomstkälla.

I mitt bostadsområde bor många äldre. Tidigare kunde de göra post- och inköpsärenden samtidigt eftersom det är en kort bit mellan tobaksaffären och Konsum men till Ica går man inte så lätt. Själv har jag gått till tobaksaffären för att utföra postärenden men jag kommer inte att gå till Ica enbart för att göra postärenden. Ska jag skicka något som inte går ner i brevlådan/få något skickat till mig som inte går ner i brevlådan kommer jag framöver att enbart använda annan paketservice, trots att jag egentligen är emot den typen av paketbefordran av miljöskäl. Då förutsätter jag förstås att posten går på järnväg, vilket inte alls är säkert. 

I andra delar av stan lägger man ner serviceställena och flyttar dem till
stormarknader. Stormarknader som inte ligger mitt i bostadsområden.

Postens ombud i mitt bostadsområde har ungefär samma öppettider som de posttider som Ica-affären kommer att ha. För dem som får sin service flyttad ett kvarter blir det sämre service. Trots att Ica har generösa öppettider har de begränsat öppettiderna för postservicen, vilket inte det nuvarande ombudet har. Tvärtemot Postens skryt på hemsidan om generösa öppettider hos postombuden. Visst Ica har generösa öppettider men det kommer inte att gälla deras postservice, enligt det brev som jag fick hem i brevlådan.

Det är dags för Posten att tänka om. 

Till minne av Fadime

Gårdagens manifestation mot hedersrelaterat våld blev bra. Sara Mohammad, som är ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, är en otroligt engagerad människa. Vi har haft mailkontakt tidigare men igår träffades vi för första gången när hon tillsammans Jan Hammarlund och representanter från EU kom till Uppsala för att uppmärksamma att det var nio år sedan Fadime mördades.

Nästa år är det tio år sedan som Fadime mördades. Då hoppas jag att vi kan ordna något ännu större och ännu mer uppmärksammat än gårdagens manifestationer. Tänk om vi kunde inviga Fadimes torg/gata/park då. Jag har lite idéer om passande platser som jag tänker skicka över till namngivningsnämnden. Snart måste de få slut på ursäkter för att aldrig få till en plats.


bilden är tagen av Jacob Johnson


Fördomar om irakier och hedersmord

Idag minns vi Fadime som för nio år mördades för att hon ville leva sitt eget liv, programmet bloggade jag om igår.

Idag publicerar flera tidningar uppgifter från Wikileak om att Billström och Bildt 2007 på ett möte på USA:s ambassad i Irak diskuterade invandringen från Irak, att irakier inte kunde beviljas uppehållstillstånd i Sverige p.g.a. av opinionen och diskussionen om hedersrelaterade mord.

Jag tror att Fadime hade ogillat ministrarnas sätt att resonera, att hon inte hade velat att hennes öde skulle tas som ursäkt för att sända tillbaka irakier till Irak. Hon hade nog också tyckt att kopplingen mellan irakier och hedervåld är en grov och felaktig generalisering.

Bildt och Billström vägrar kommentera med hänvisning till att de inte kommenterar Wikileak-uppgifter. Till SvD säger flera borgerliga politiker att de hoppas att ministrarna är felciterade. Men ser man dessa uppgifter i ljuset av de tvångsavvisningar av irakier som gjorts senaste tiden så hänger det ihop. Det förklarar också Billströms kallsinnighet när människor vädjat till honom att stoppa tvångsavvisningarna.

Enligt Wikileak ska ministrarna även ha sagt att  irakierna är svårare att integrera i samhället, eftersom de kommer ”blottställda, lågutbildade, och utan yrkes- eller språkkunskaper” (källa SvD). Det får mig att tänka på Murad Mohammed, som jag bloggat om tidigare, som har jobb, talar svenska och är gift med en svenska. Ministrarna visar på fördomar om invandrare. Man kan inte peka ut en grupp och tillskriva alla samma egenskaper. Att Sverigedemokrater gör det kan jag förstå men inte att Sveriges ministrar gör det. Det skrämmande är att det är dessa två som styr utrikes- och flyktingpolitiken i Sverige.

Tidningar som skriver om Wikileak är bl.a. Expressen och SvD.

Hedra Fadime

Ímorgon fredag hedras Fadime i Uppsala. UNT har en intervju med Sara Mohammad idag. I papperstidningen finns även programmet men det står felaktigt att det är idag. Så en vänsterpartist gick till Fadimes grav och meddelade  att det stod fel dag i UNT, om någon skulle gått tid p.g.a. programmet i UNT. Ikväll blir det lapp på dörren om att det är i morgon.

Här är programmet:

Ljuständning och överlämning av blommor vid Fadimes grav
Tid: kl. 12.00 – 13.00
Plats: Fadimes grav, Uppsala Kyrkogård
...Besökare är även gäster från England och Belgien.

 Manifestation
Plats: Stora Torget
Tid: kl. 17.00 – 18.00 - Manifestation vid Stora Torget med tal av politiker och ideella organisationers representanter
Talare: Ilona Szatmari Waldau, kommunalråd Vänsterpartiet Uppsala,
Sara Mohammad, ordförande för Riksföreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime,
Mohamad Hassan, kommunalråd Folkpartiet (ansvarig för jämställdhet och sociala frågor),
Representant från Tjejers Rätt i Samhället, Talin Ghadini
Representant från Kvinnojouren samt kurdisk förening.

Live musik av Jan Hammarlund.

Kvällsseminarium
Fadime hedras med en plats i Uppsala, hedersrelaterat brott i ett EU perspektiv med gäster från EU länder.

Plats: Drabanten, Bangårdsgatan 13, botttenplan
Tid: kl. 18.30 – 21.00

Tal av Ilona Szatmari Waldau och gäster från EU länder.
I panelen: representantpolitiker från olika partier,
Sara Mohammad, ordförande för Riksföreningen GAPF.


Kontaktperson: Sara Mohammad, tele: 070-441 10 75
I Uuppsala: Jeannette Escanilla, tele: 076 - 10 19 990
Arrangör: Riksföreningen GAPF med stöd av Vänsterpartiet

Medarrangör: Humanisterna- Uppsala sektion.

ALLA är hjärtligt välkomna!
För mer information, gå gärna in på http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.pelafadime.se%2F&h=94cbb


Undersökning visar: A-kassereglerna skapar arbetslöshet

Under de fyra år med borgerlig politik som vi har haft har många svenskar fått en tuffare vardag. Sjuka och arbetslösa har fått bekosta skattesänkningar. Igår kom en undersökning som visar att arbetslösheten skulle minska om reglerna för A-kassan görs om. Helt arbetslösa skulle nämligen kunna ta deltidsarbeten om även deltidsarbetslösa kunde få A-kassa. Utredningen är en del av långtidsutredningen som ska komma med förslag om framtidens arbetsmarknad. Få media har valt att rapportera om utredningen, några som gör det är SR Ekot och Norrtelje Tidnings ledare.

Förslagen i utredningen är naturligtvis inte oproblematiska, bl.a. föreslås sänkt A-kassa för heltidsarbetslösa, men det faktum att reglerna för deltidsarbetslösa skapar arbetslöshet är ett viktigt budskap att få fram. Utredningens förslag om att deltidsarbetslösheten ska kommas åt genom att arbetsgivare med deltidsanställda ska betala till A-kassan tål att tänka på. Finns det inget intresse för att lagstifta om heltid så borde åtminstone den borgerliga regeringen fundera på om det är riktigt att arbetsgivare som sätter deltidsarbete i system, som t.ex. inom vården och handeln, ska låta det offentliga finansiera deras deltider.

Till Irak

Idag utvisades Murad som jag bloggat om tidigare. Han familj har gjort allt de kunnat för att få utvisningen upphävd men ingen har lyssnat, som jag skrev igår är Lars Ohly den enda av partiledarna som svarat på familjens mail.

Även Svensson uppmärsammar utvisningarna. Vänsterpartiets flyktingpolitiska talesperson har också kritiserat utvisningarna.

Sverige-Irak

I natt börjar utvisningen av de irakier som inte fått uppehållstillstånd i Uppsala. Murads familj har mailat samtliga partiledare (utom Sverigedemokraternas) och fått svar från en, Lars Ohly, i sin kamp för att stoppa utvisningen.

Nedan är ett inslag från dagens TV4 Nyheter


Ska Lars Ohly avgå?

Vi vänsterpartister får allt oftare frågan om vi anser att Lars Ohly ska avgå eller sitta kvar. Pressen ringer/mailar runt och försöker få fram någon form av trend eller majoritet.

Jag tycker att det är för stort fokus på om Ohly ska avgå eller inte, fokus borde istället handla om vilken partiledare vi vill ha och sedan se om det är Lars Ohly eller någon annan som bäst stämmer överens med den profil vi vill ha.
Britt Löfgren, som var Vänsterpartiets kommunalråd före mig, har specificerat vilken sorts ledare som hon vill se.

Jag har inte fundert så mycket på vilken sorts ledare jag vill se för partiet, mer än att jag gärna ser någon som ytterligare flyttar fram våra positioner som ett feministiskt parti utan att förlora de fördelningspolitiska perspektiven. Det vore intressant att inom Vänsterpartiet diskutera hur vi vill att den eller de som leder vårt parti ska vara. Därefter se på de olika kandidaterna som finns och välja den som bäst svarar upp mot de egenskaper vi vill ha. Med en sådan strategi blir det ointressant om Lars Ohly borde avgå eller inte. Rent formellt väljer ju kongressen partiordförande, omval eller nyval. Frågan är snarare om Ohly är en av kandidaterna då.

Jag vägrar i alla  fall att svara på frågan om jag tycker att Ohly ska avgå, framför allt för att jag vill diskutera detta med fler nyanser än ja eller nej. En sådan diskussion kommer vi säkert att ha inom partiet när Framtidskommissionen är klar med sitt arbete. Först vill jag vara med och bestämma partiets färdriktning och sedan bestämma vem som är bäst lämpad att vara ordförande.

Ompröva utvisningen av Murad

Sandra och Murad är gifta. De gifte sig våren 2010 efter ett par års bekantskap. Murad flydde från Irak till Sverige 2006. För ngn vecka sedan greps han och fördes till en flyktingförläggning i Flen. I övermorgon ska han utvisas.

Sandras historia kan man bl.a. läsa på
UNT Debatt, ett TV-inslag finns på UNT 24. Det finns många skäl att inte utvisa till Irak, säkerheten för flyktingarna kan inte garanteras. Iraks Sverigeambassadör ifrågasätter utvisningarna. Även FN kritiserar Sveriges utvisningar till Irak, liksom Amnesty. Murad är gift med en svenska, det innebär att han kan få uppehållstillstånd om han söker det via en ambassad, hur det nu ska vara möjligt när han risker livet om han åker till Irak. Det är inte skäl nog för migrationsverket att bevilja honom uppehållstillstånd. Istället splittrar man familjen och skickar Murad ensam till Irak. Sverige behöver en humanare flyktingpolitik och utvisningarna till Irak måste stoppas.

Skriv på mot utvisningen av Murad här.

Idag måndag är det en demonstration till förmån för Murad och de andra som väntar på utvisning. Mer information under videon.Måndagen den 17 januari kl. 18:00 kommer en manifestation att hållas på Mynttorget i Stockholm, nära maktens centrum, för att protestera mot dessa utvisningar.Sprid informationen till alla dina vänner och kom för att visa din solidaritet med de irakiska flyktingarna.

Klockan 16:30 överlämnas en skriftlig protest till Migrationsminister Tobias Billström.

-------------------------------------------------------------------

Onsdagen den 19:e januari planeras tvångsutvisning av en grupp irakiska flyktingar som har fått avslag på sina ansökningar om asyl. Deportationen bryter mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, eftersom det enligt den står fast att människor som flyr undan förföljelse skall beviljas internationellt skydd.

Trots uppmaningar från Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, UNHCR, Amnesty och olika människorättsorganisationer har Sverige fortsatt med tvångsutvisningar.

Ett plan lyfte från Arlanda den 15 december och vi kunde inte stoppa det. Under resan är det inte ovanligt med hand- och fotfängsel och spotthuva. Det är en förnedrande behandling, följt av en mycket osäker och ibland livsfarlig situation. Människorna som tvångsutvisas möter ofta samma förföljelser som de flytt från och tvingas fly igen.

Detta måste stoppas nu!

-------------------------------------------------------------------

Vi kräver att Sveriges regering och Migrationsmyndigheter omprövar bedömningen kring internflyktsalternativet i Irak och tar till sig av de internationella rapporter som finns kring säkerhetsläget i landet.

Vi kräver att de irakier som har verkställbara beslut och därmed inte längre har offentligt biträde, får sina ärenden prövade av Migrationsverket ex-officio (utan att så begärs) i enighet med Utlänningslagen

Vi kräver att Sverige stoppar alla tvångsutvisningar till Irak!

INGEN MÄNNISKA ÄR ILLEGAL!

Det allra sista andetaget

Jag körde hem försiktigt från veterinären som om jag fortfarande hade en åksjuk katt i buren. När jag kom hem tittade jag av gammal vana för att se var hon var någonstans, trots att jag hade den tomma buren i handen.

I köket står resterna av den sista måltiden. Den sista måltiden innan hon för cirka en timme sedan somnade in. Hon skulle ha somnat i min famn, sprutan gjorde henne medvetslös men hjärtat fortsatte att slå.  När veterinären gav henne ytterligare en spruta gick det så fort att jag inte hann ta henne i famnen igen. Ändå kommer jag nog alltid att minnas tyngden och värmen av hennes kropp i min famn. Det var viktigt för mig att hon skulle få dö där men jag inser att det var för min skull. Katten försvann in i medvetslösheten i min famn, lugnt kliad bakom öronen. Vad som hände därefter var hon inte medveten om.

När jag så henne ligga där död  kom jag ihåg min pappas död. Jag har sett döda djur och människor, människor framför allt när jag jobbade inom vården, men pappa och katten är de enda varelser som jag vakat hos och väntat på det sista andetaget. Det där sista andetaget som aldrig kommer trots att hjärnan lagt av och kroppen lagt av men hjärtat fortsätter slå. Katten kunde få en till spruta, pappa fick fortsätta kämpa.

Konstigt nog är det där allra sista andetaget en lättnad och har man tur så är det varken det eller de ansträngda andetagen dessförinnan man kommer ihåg utan de andetag som togs under det tidigare aktiva livet.

(bloggposten har bytt namn och skrivits om)

 

Rom ur författarperspektiv

I helgen har jag läst en opolitisk blogg med stort nöje. Rekommenderar Carina Burmans blogg från Rom till alla som vill läsa en välskriven litterär skildring av Rom, den håller och är intressant även om man inte är intresserad av själva staden.

En annan blogg som jag läst i helgen är Marie-Louise Sundqvists. Jag är väldigt förtjust i hennes keramik och på bloggen får man se mycket keramik. Marie-Louises blogg upptäckte jag för ett par dagar sedan, Carinas blogg är däremot nystartad och jag har läst den från första inlägget.


Dags att avgå?

Tydligen så anser en majoritet av Centerpartiets fullmäktigegrupp att Stefan Hanna borde avgå. En dem, Annette Stavenow Mansnérus, har även förklarat varför, bl.a. i Radio Uppland. Hon menar att partiet har för mycket att förlora med Stefan Hanna kvar som kommunalråd, partiet behöver en ledare som har hela partiets förtroende. Hon säger att vad som än händer så kommer Stefan Hanna och hyena alltid att vara sammanflätade på samma sätt som Mona Sahlin och toblerone.

Det höjs även röster för att det är dags för Lars Ohly att avgå. Även här kan man se att uttalanden som ligger långt tillbaka i tiden påverkar. Lars Ohly kommer alltid att vara sammanflätad med att han så länge kallades sig kommunist och det hindrar en del vänstersympatisörer från att rösta på Vänsterpartiet, samtidigt som det naturligtvis drar en del röster också.

Under valrörelsen upplevde jag att Lars Ohly var den av de rödgröna partiledarna/språkrören som nådde ut bäst och fick mest bifallsyttringar, flera kolleger i andra kommuner upplevde samma sak när de rödgröna kom på sin turné. Hans personlighet gör sig bra i de mindre sammanhangen, från scenen och i debatterna (se även socialdemokraten Ulf Bjerelds blogg). I TV passar kanske inte stilen lika bra, åtminstone har han inte lyckats charma väljare till partiet i TV-debatterna och utfrågningarna.

Centerpartiet kan välja bort Stefan Hanna som partiets gruppledare, även om partiet inte kan få bort honom från kommunalrådsposten om han inte själv avgår. Just nu verkar det som om Lars Ohly inte kommer att väljas bort, blir det ett partiledareskifte så hänger det ihop med att han väljer att avgå för att stödet sviktar. Än så länge finns det ingen som på allvar utmanar som partiledare såsom Gudrun Schyman utmanade Lars Werner och blev vald.

Jonas Sjöstedt har deklarerat att han kandiderar om Lars Ohly avgår men att han inte ställer upp som motkandidat. Visst är det bra att veta att det finns villiga kandidater men med tanke på att det är långt kvar till nästa kongress så kommer diskussionen lite väl tidigt.  Nu går det väl inte att hindra den borgerliga pressen från att spekulera och skapa sprickor och diskussioner som egentligen inte finns. Pressens makt är stor, även om jag inte gillar Stefan Hannas sätt att skylla sin negativa publicitet på pressen och politiska motståndare. Om pressen skriver utan att det finns  substans så dör snart spekulationerna och skriverierna. Fast göder vi dem, som Stefan Hanna gjort och som även Jonas Sjöstedt och Lars Ohly gjort, så fortsätter skriverierna med mer och mer substans och driver till slut på utvecklingen.

För övrigt så hoppas jag att kongressen 2012 kommer att äga rum i Uppsala, vi har i alla fall anmält att vi gärna anordnar kongressen.

Ungrare i Sverige

För ett par dagar sedan blev jag länkad från en ungersk bloggtidning. Det har gett mig några besök till mitt inlägg om det ungerska valet. En del besök är från Sverige medan andra är från Ungern. Någon har använt Google translate och med det verktyget går det inte att få mycket vettigt ut av inlägget. Än så länge har ingen av de nya besökarna skrivit en kommentar.

När inlägget var nytt (april) så jag fick jag en del kommentarer av svensktalande ungrare/svenskar med ungerskt ursprung. Alla i en mycket otrevlig ton. Jag har tittat lite på andra bloggar som också kommenterat situationen i Ungern och den framväxande nationalismen, som t.ex. Copyriot, men de har inte den här typen av kommentarer om det inte är en person med ungersk bakgrund som står bakom bloggen.

En enkel förklaring är förstås att de utan hatinlägg till skillnad från mig inte godkänner/tar bort hatiska kommentarer medan jag låter dem stå kvar eftersom de förstärker mitt inlägg. Jag undrar ändå om inte skälet till skillnader i kommentarer är att jag har ungerskt ursprung. De ungerska nationalisterna ser mig och andra med ungerskt ursprung som förrädare när vi beklagar extremhögerns framgångar eller de nationalistiska strömningar i Ungern, att min blogg dessutom tydligt anger att jag är vänsterpartist gör det ännu värre. Men jag har också läst en blogg där personangreppen mot bloggskribenten är råare och än otrevligare än den värsta kommentaren som jag fick. Den bloggaren är tydlig med sitt ungerska ursprung i inlägget men har ingen uttalad politisk hemvist.

Det som förvånar mig är att det är så många ungrare som bor eller har bott i Sverige som uttrycker sig som riktiga fascister i sina kommentarer medan ungrare/svenskar med ungersk bakgrund med demokratiska värderingar avstår från att kommentera.

Mer tid för Uppsalas barn

Den borgerliga majoriteten har nu bestämt sig för att utöka tiden i förskolan för barn till föräldralediga och arbetslösa. Dagens 15 timmar ska bli 20 timmar i veckan. Det är fortfarande en bit kvar till de 30 timmar som Vänsterpartiet anser att dessa barn ska ha möjlighet att vara i förskolan men det är ett beslut i rätt riktning.

Högre personaltäthet och fler timmar för barn till föräldralediga/arbetslösa var ett av de viktigaste rödgröna vallöftena. Ett vallöfte som de borgerliga snabbt tog upp och gjorde till sitt. Vi rödgröna förlorade visserligen valet men genom de frågor som vi drev i valet har vi ändå påverkat politiken under denna  mandatperiod.

Det tjänstemannaförslag som togs fram i december innehöll även möjlighet för barn till föräldralediga/arbetslösa att få gå på fritids. Detta förslag avvisades av borgarna som istället ville att alla resurser skulle gå till förskolan. Det ska bli intressant att se om borgarna kommer att göra något när det gäller skolbarnsomsorgen. I sitt gemensamma valmanifest lovade man nämligen att alla barn skulle få gå på fritids. Kommer alla vallöften att hållas eller var det bara valfläsk?


Nystart i politiken och kanske speciellt för Stefan Hanna?

Så har då det nya politiska året startat på allvar. Möte med studieförbunden, kommunstyrelsens arbetsutskott och så ett internt v-möte står på dagens och kvällens dagordning. Mötet med studieförbunden har vi varje år första måndagen efter helgerna. Alla kommunalråd utom kristdemokraternas Ebba Busch och centerpartiets Stefan Hanna var där.

Vad Busch gjorde istället har jag ingen aning om men Hanna hade kallat till presskonferens. Enligt
UNT sades inget nytt på presskonferensen och Radio Uppland meddelar att han vill sitta kvar. Samtidigt har ett tjugotal centerpartister i ett upprop ifrågasatt om Hanna kan vara kvar som kommunalråd.

Nu kan inte Centerpartiet avsätta Stefan Hanna som kommunalråd. Stefan Hanna är vald som kommunalråd på fyra år och kan inte avsättas hur som helst. I princip kan han fortsätta som kommunalråd utan parti hela mandatperioden, om han skulle vilja det. Då får han en helt fri roll och slipper ta hänsyn till vad Centerpartiet tycker i de olika frågorna. Centerpartiet blir utan kommunalråd men har en politisk vilde som sitter på ett centermandat. Istället får partiet välja en ny gruppledare som då inte får någon arvodering, om inte den borgerliga majoriteten omdisponerar eller utökar arvoderingarna.

Om Centerpartiet på sitt möte ikväll skulle komma fram till att partiet saknar förtroende för Stefan Hanna så lär partiet uppmana honom att avsäga sig sina uppdrag. Det troliga är väl att Hanna då avgår men, som sagt, partiet kan inte tvinga honom att avgå som kommunalråd.

Det nya politiska året har startat men vad kommer det att innebära för Stefan Hanna?


Fadderfamiljer efterlyses

SIU, Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala, har startat ett fadderprojekt där svenskar blir faddrar åt nyanlända familjer. Idag hade organisationen ett möte för familjerna, föreningsaktiva och politiker. Vi fick information om projektet, fick träffa dem som deltog i projektet, fick en kort information om värdföreningen (Palestinska folkets förening) och fick mingla en stund.

Tydligen är det brist på faddrar, fler behövs. Projektet ska hålla på i  tre år och har mjukstartat. Mer information om projektet finns på
SIU:s hemsida.

Ett kommunalråd måste alltid vara tillgänglig

På måndag har vi kommunalråd det första mötet efter jul- och nyårshelgerna. Då träffas vi i arbetsutskottet. Tack vare affären Hanna så kan man se vilka kommunalråd som är i tjänst och vilka som inte är det. Pressen fick inte tag på Hanna under de första dagarna. Moderaten Hedberg och folkpartisten Hassan har varit nåbara och har kommenterat. Kristdemokraten Busch tycks däremot ha tagit helt ledigt och stängt av mobiltelefonen. Hon har inte varit nåbar och inte varit tillgänlig för kommentarer. Burwick och Gardfjell har jag haft kontakt med och vet därför att de varit tillgängliga.

Visst kan kommunalråd stänga av sina tjänstetelefoner och vara otillgängliga men helt otillgänglig får man inte vara. Det faktum att pressen inte fick tag på Hanna under några dagar och att pressen inte fått tag på Busch behöver ju inte innebära att de varit helt otillgängliga. Någon sekreterare kan ha deras privata mobilnummer att lämna ut i krissituationer men inte till pressen.

Skälet till att man som kommunalråd inte får vara helt otillgänglig ens under ledigheter är att kommunstyrelsens arbetsutskott utgör krisledningsnämnd. Om en katastrof inträffar måste arbetsutskottet samlas omedelbart, eventuellt bortresta ledamöter bör vara nåbara per telefon. En kommun kan inte lämnas utan ledning, vilket skulle hända om alla kommunalråd och ledande  tjänstemän åker bort och stänger av sina telefoner. Behovet av tillgänglighet visades inte minst under tsunamin för några år sedan då det krävdes snabba beslut av personer i ansvarig ställning.

Inför sommaren förväntas vi lämna telefonnummer som vi kan nås på om vi stänger av våra tjänstetelefoner men några sådana förfrågningar går inte ut inför jul och nyår, trots att den mötesfria tiden innebär att de flesta väljer att ta lite ledigt eller att jobba hemifrån. Det är kanske dags att se till att vi kommunalråd lämnar privata telefonnummer/nummer till hotell/släktingar även under jul och nyår. Skulle en katastrof inträffa på julafton så måste vi lämna julmaten och ta oss till den plats där krisledningen träffas. Då måste vi så klart gå att få tag på.

Skattetips till centerpartister

Det rör på sig bland centerpartisterna. Stefan Hanna ber om ursäkt (UNT-artikel ej på nätet) och andra centerpartister tar avstånd. Helena Törnqvist, centerpartist i Stockholm utvecklar istället idén och tycker att det är fel att den som aldrig är sjuk ska betala för den som ofta är sjuk. Den som är kroniskt sjuk ska istället betala till en försäkring eller en fond, något som bland annat Alliansfritt Sverige kommenterar.

Jag har lite tips till hugade centerpartister: skatt för cyklister utan cykelhjälm, skatt för fotgängare utan broddar på vintern, skatt för reflexlösa fotgängare, skatt för bilister i bilar utan krockkudde, skatt för badare utan flytväst, skatt för alla som går i skog och mark utan fästingsvaccination, skatt för bergsbestigare, skatt för skridskoåkare, skatt för . . .

Om nu även centerpartisterna skulle inse de byråkratiska problemen med detta (se bl.a. mitt tidigare blogginlägg) och anse att stor byråkrati inte är så passande om man påstår sig vara ett parti för decentralisering så kan man ju istället differentiera sjukvårdsavgiften. Benbrott efter promenad utan broddar så är vårdavgiften inte skattesubventionerad medan den som använt broddar får skattesubventionerad vårdavgift. Vi som inte använder broddar kan då regelbundet betala till en fond ifall att vi skulle råka ut för en olycka och behöva sjukhusvård. Vi har ju faktiskt oss själva att skylla för att vi halkade och bröt benet.

Skämt åsido så är det många saker som skulle kunna förebyggas som kostar sjukvården och skattebetalarna i onödan men man kan inte införa särskilda skatter för allt och man kan inte heller förbjuda eller lagstifta om allt. Det låter ju på ett sätt bra med skatt på socker och fett för att få ned konsumtionen men eftersom socker och fett samtidigt är basvaror och nödvändiga i kosten så låter det sig inte göras så enkelt. Höjda matpriser drabbar t.ex. främst den med låga inkomster. Sedan måste man ta ställning till gränsdragningarna. Pizza är t.ex. en fettbomb på grund av osten, ska vi ha straffskatt på ost? Var går gränsen mellan godis och kex? Kexchoklad skatt, chokladkex utan skatt? Skatt på smörgåsgurka men inte på saltgurka? Vitt bröd men inte fullkornsbröd?

För övrig kan jag inte låta bli att lägga märke till att Stefan Hannas blogg heter "Stefan Hannas intryck & reflektioner" och Helena Törnqvists heter "Helena Törnqvist tänker och ty(c)ker". Är det bara jag som tycker att namnlikheten är stor? Är det en Centertrend eller är det ett gemensamt drag för centerpartister med "innovativa" idéer? Mina tips ovan kanske plockas upp av centerbloggaren "XX funderar och anser" eller bloggaren "XX begrundar och kommenterar".

Uppdatering: Stefan Hanna förklarar sig på telefon från Thailand: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=4273741. Sista minuten är intressant där Hanna säger att det inte är hans blogginlägg som är problemet utan hans politiska motståndare.

Hannas tjockchock

Min blogg tog en jul- och nyårsledighet det gjorde inte Stefan Hannas. På sin utlandsemester har han bloggat om både det ena och det andra under jul och nyår. Fettskatt och att bidragsfuskare ska kläs i hyenadräkt är några av de förslag som han fört fram i bloggen.  Bland kommentarerna till UNT:s artikel (länkad ovan) finns det de som tror att någon kapat Hannas blogg. Att det verkligen är Stefan Hanna som skrivit bloggen tror jag inte att det råder någon tvekan om, dels är språk och sätt att skriva likadant som i tidigare blogginlägg, dels har han själv kommenterat inläggen på sin Facebooksida.

Stefan Hanna är en ovanlig poliitker. Han har gjort kometkarriär och anser att uppdraget som kommunalråd till viss del är ett ideellt arbete eftersom det är så dåligt betalt (ca 55 000 kr i Hannas fall). Visserligen är det mycket ideellt arbete som kommunalråd men det handlar om att man är engagerad i ett politiskt parti och naturligtvis precis som de flesta andra medlemmar arbetar ideellt för partiet. Dessutom blir det ofta långa dagar och sena kvällar som man inte kan kompensera med ledighet. Men det är ju inte det Hanna menar med ideellt utan att det är så "dåligt" betalt. (jag är kommunalråd på deltid och har därmed betydligt lägre ersättning men klarar mig bra ekonomiskt ändå)

Det är klart, tycker man att över 50 000 kr är en så låg ersättning att ens arbete kan anses som ideellt så tycker man också att det är självklart att alla ska betala för allt. Så här skriver han t.ex. i en kommentar till sin blogg: "jag tror att samhallet i storre utstrackning maste hantera problem genom att ta avgifter och skatter pa saker som ar negativa och inte bara gora som manga vanstermanniskor, ropa pa hogre generell skatt for att hantera problemen. Ett satt att forsoka minska overviktproblemen kan vara att infora mycket hogre skatt pa t ex godis."

Vad var det Hanna egentligen skrev i sitt första inlägg, var det högre skatt på godis? Så här skrev han: "En vag kan vara att lata det vara och alla kollektivt far betala for enskilda tillkortakommanden. En anna vag kan vara att de som valjer att inte varda sig sjalva for betala hogre skatt an de som gor det. Ar inte det senare rimligt med tanke pa att de senare utsatter det gemensamma systemet for mycket storre pafrestningar an en som ater och dricker normalt och som tranar regelbundet (fragetecken)."

Han skriver alltså betala högre skatt, inte att vissa livsmedel ska ha högre skatt på samma sätt som tobak och alkohol. Sedan har han alltså modifierat (om man vill vara elak) eller förklarat (om man vill vara snäll) sin åsikt med att han menar skatt på onyttig mat och dryck.

Till Aftonbladet säger Hanna nu att han personliga åsikt är att "vi borde införa en tuffare skatt på socker. Varför inte en lika hög skatt på socker/godis och chips och annat ohälsosamt som på tobak och alkohol?"

Det är ett förslag som har förts fram tidigare. Tidningen Fokus förde 2006 under rubriken Tjockchocken fram argument mot en sådan skatt, där man också såg skillnaderna jämfört med en alkolhol- och tobaksskatt:

"Det brukar sägas att en skatt ska uppfylla fyra kriterier; den ska vara hyggligt enkel att administrera, den ska skapa en stabil inkomstbas, den ska vara så lite snedvridande som möjligt och så ska den helst vara rättvis också. En socker- eller fettskatt klarar egentligen bara ett av kriterierna; det är en stabil intäktsbas – nästan alla konsumerar fett och socker.

Men just därför vore skatten också orättvis. Skatt på en basvara som mat drabbar dem med lägst inkomster hårdast – hur god deras fysiska form än är – eftersom låginkomsttagare har proportionellt mer mat i sin konsumtion än höginkomsttagare. I en värld där det ständigt kommer nya koströn är också risken överhängande att den blir snedvriden, med mindre att man exakt kan pricka in den ingrediens som är boven. Socialstyrelsen var som sagt i ett årtionde övertygad om att »de flesta som bantar borde äta mer matbröd«.

Främsta argumentet mot en »fettskatt« är dock byråkratin. Fråga någon av dem som var med och administrerade vår nu saligen insomnade lyxskatt på choklad vilket helvete det var att smula, bränna och analysera vartenda litet kex och skum­nalle. En socker- eller fettskatt skulle snabbt dra löjets skimmer över sig."

Det är kanske det som gör Stefan Hanna till en ovanlig politiker, han tänker inte på konsekvenserna av politiska beslut. Han kastar ur sig förslag utan att redogöra för för- och nackdelarna med förslagen.

Läs gärna Maria Gardfjells blogginlägg om Stefan Hanna