Dåliga ministrar?

SKL:s valkongress har varit igång hela dagen med förmöte igår. Därav min bloggtystnad. Vi har lyssnat på finansminister Anders Borg som talat sig varm för yrkesprogram på gymnasiet, det vill säga dem som eleverna väljer bort nu när det blivit svårare att få högskolebehörighet. Han förordade en "bra arbetslöshetsnivå" och fördelarna med utförsäkring. Integrationsminister Erik Ullenhag var en annan av de inbjudna talarna. Noterade Sverigedemokraternas brist på hyfs under frågestunden. Anders Borg är en bra finansminister, du är dålig, sa han på ett ungefär och började sedan hålla ett anförande istället för att ställa en fråga. Visst kan man tycka att en minister är dålig av politiska skäl men det hör ju inte till god ton att säga det till en inbjuden talare.

Eftermiddagen ägnas åt val. Vänsterpartiet och Miljöpartiet tyckte inte att styrelsen ska sätta arvoden och röstade nej till förslaget om stadgeändringar. Vi vänsterpartister var också kritiska till att antalet mandat från Västra Götaland ska gälla även om det blir en annan fördelning efter omvalet i maj. Rent formellt kan man ju tänka sig att det är omval p.g.a. valfusk, ska då de som valfuskat ändå få behålla en del av sina valframgångar?

Just nu har vi sluten omröstning om samtliga 21 platser i styrelsen. Hade varit enklare att konstatera att Sverigedemokraterna enligt principen om proportionella val inte har plats i styrelsen? Det är ju trots allt det som det handlar om. Partier har plats i styrelser i förhållande till sin storlek. Partier kan också gå ihop i koalitioner och fördela platserna inom koalitionen. På så sätt kan mindre partier som ingår i en större grupp ändå få plats. Det arbetet brukar man göra före valen och inte mitt under.

Billigaste matkassen inte klimatsmart

Upsala Nya Tidning har idag en artikel om billigaste matkassen. Priset på 60 matvaror, som konsumentverket anser att en tvåbarnsfamilj förbrukar under en månad, har undersökts och det är bara stormarknader som har undersökts. Enligt artikeln, som inte finns på nätet eftersom UNT hoppas att man på så sätt kan få folk att köpa tidningen eller betala för e-artikel, är det samma varor som ligger till grund för uträkningen av socialbidrag.

Jag har visserligen inga barn som är sju och tio år, vilket är utgångspunkten för val av varor, men jag ser att av de 60 varorna är det ca 15-20 som jag skulle kunna handla i någon av de uppräknade butikerna. Alla mjölkprodukter och alla köttprodukter går bort och redan där är nästan halva listan borta.

Det som slår mig med listan är fokuset på köttprodukter. Familjen förutsätts lägga skinka och medwurst på smörgåsen. Nötfärs, fläsk (filé, kotlett, bacon o kassler), falukorv, färdiga köttbullar och kyckling står på menyn tillsammans med fryst torskfilé och fiskpinnar. Inte en enda proteinkälla som inte är animalisk ryms bland de 60 produkterna och därmed inte heller ingredienser till en enda måltid utan kött eller fryst fisk.

Om det är så här barnfamiljer antas äta så känns det än viktigare att Vänsterpartiets förslag om helt vegetariska dagar i kommunala verksamheter verkligen tas på allvar. Konsumtionen av (importerade) köttvaror ökar i Sverige och därmed också den påverkan som köttproduktionen har på miljön. Vi måste ställa om och äta mer vegetariskt. Det finns massor av goda vegetariska och veganska rätter, det gäller bara att våga smaka och upptäcka dem. Mer vegetariskt i skolan är ett bra sätt att introducera fler för vegetarisk mat.

Den billigaste matkassen är inte klimatsmart, dels p.g.a. sitt innehåll, dels p.g.a. de flesta behöver bil för att kunna ta sig till affären.

Tydligen håller konsumentverket på med en uppdatering av varor och mängder i matkassen. Arbetet är klart 2013. Fram tills dess anser konsumentverket och Sveriges socialtjänster att den den typiske barnfamiljen enbart äter animaliskt protein och helst fläsk. Vågar vi tro att kassen som kommer 2013 innehåller mer vegetabiliskt protein?

"jag är för ökade klyftor. På kvinnor"???

Jag tänker inte twittra om S-kongressen och det tror jag framför allt mina mindre politiskt intresserade Facebookvänner uppskattar. Även om jag inte tänkt twittra så är det svårt att låta bli att se twitterflödena om kongressen, var och varannan som jag följer twittrar om kongressen. Det förbryllade mig att vissa använde hashtagen (en markör som gör att man på twitter kan läsa alla inlägg med taggen) skongress och andra nystart. Till slut fick jag det förklarat för mig, nystart är den tagg som sossarna själva bestämt att man ska använda, skongress är den tagg som folk spontant börjat använda. Vill man vara helt säker på att alla ska läsa en så använder man båda eller ännu fler. 

En som använt båda och plussytterligare en för säkerhets skull är en av Centerns ledande landstingspolitiker (#fb betyder att tweeten förs över till Facebook) Jag försöker förstå vad det är han vill säga, vill han se fler S-kvinnor i urringning? Tar gärna emot tips och förslag.

tweet från Oscar SunJag erkänner att jag är för ökade klyftor. På kvinnor. #fb #nystart #skongress #valvakanbörjarurarta  devall med texten

.

Framtidens gymnasieskola dåligt för framtidens arbetsmarknad?

För en tid sedan rapporterade DN att färre elever söker yrkesprogram till hösten, trots att ett av minister Björklunds skäl till att ta bort högskolebehörighet var att göra dem mer attraktiva.

Det resultatet förvånar mig inte. När jag varit ute på skolor och när jag träffat elever har jag förstått att en hel del väljer yrkesförberedande program för att de vill ha en yrkesutbildning som säkerhet medan de funderar på vidare studier. Det finns också de som söker yrkesförberedande, frisörprogrammet med sina höga antagningskrav är nog det tydligaste exemplet, för att kunna göra något annat än att bara plugga kärnämnen under sin tid på gymnasiet.

I framtiden kommer de i mindre utsträckning att söka sig till yrkesprogram. Vilket är synd, flera av dem som valde frisörprogrammet huvudsakligen för att ha ett kul karaktärsämne är kanske idag våra bästa frisörer. De som sökte fordonsprogrammet med planer på att kanske plugga vidare är kanske idag duktiga mekaniker eller har studerat vidare på högskolan inom ett fordonsrelevant område.

Vi riskerar alltså att tappa duktiga och kompetena människor i flera yrken när dessa i framtiden kommer att välja studieförberedande program istället. De vill ha möjlighet att byta yrke och framtid även efter sina gymnasiestudier istället för att komma ut som 19-åring med en yrkesutbildning och utan högskolebehörighet. Visserligen kan man söka kurser inom yrkesprogrammet som gör att man ändå får högskolebehörighet men då måste man läsa extra kurser. Möjligheten att få extra meritpoäng blir också lägre för den som studerar på yrkesprogram. Det går ju inte att välja till hur många extra kurser som helst till de obligatoriska.

Jag tror också att det finns elever som egentligen inte har några andra planer än att bli elektriker som ändå avstår från yrkesprogrammen för att de vill ha mer svenska och engelska i sin utbildning. Bara för att man vill lära sig ett yrke behöver man ju inte vara ointresserad av annan kunskap. Lärarnas riksförbund kommenterar att "dagens och morgondagens arbetsliv och samhälle kräver mer generella kunskaper, överblick och sammanhang".

Vårgarantin säkare än vårdgarantin?

Enligt vårdgarantin ska man få en tid till den specialiserade vården inom 90 dagar. Det låter ju bra men hur lång tid tar det innan man börjar räkna de 90 dagarna? Jag var hos vårdcentralen och remitterades vidare till specialist (ortoped). Det tog ortopeden ungefär en månad att meddela mig att jag skulle få en tid inom 90 dagar. Det verkar alltså som om handläggningen av remissen tog några veckor och vips blev de 90 dagarna istället 120 dagar. Det framgår nämligen inget annat av brevet jag fick än att 90 dagar gäller från brevets datum. Om specialistläkaren beslutar om behandling, till exempel operation, ska jag få en tid inom 90 dagar. Undrar hur man kan göra för att förlänga den tiden?

Vårgarantin verkar idag säkrare än vårdgarantin. Våren kommer och den kommer ganska väl på utsatt tid, som det verkar nu i alla fall. Fast Uppsala kommun skulle nog gärna vilja tänja på vårgarantin så att allt
grus på gång- och cykelbanor kan sopas upp innan sommaren är här.

Det som händer i Fukoshima hade kunnat hända här

Risken för härdsmälta vid kärnkraftsverket i Forsmark var under flera år 790 gånger större än vad man tidigare trott, skriver Ny Teknik i sitt senaste nummer. En härdsmälta var nära 2006 menar tidningen som tagit del av dokumentation från en konferens där det bl.a. togs upp att Forsmark hade fel på elförsörjningen.

bild på ett vindkraftverk och knappen Atomkraft nej tackVi tror gärna att allt i Sverige är bra, att vi är bättre på säkerhet och att våra kärnkraftsverk är så säkra att vi aldrig skulle kunna råka ut för en allvarig incident. Ny Tekniks uppgifter visar att det var nära 2006.

Kl 17.00 idag är det en manifestation mot kärnkraft i Uppsala, samling på Stora torget. (inaktuellt, gällde 23 mars)

Uppdatering: idag (24 mars) rapporterar även lokalpressen om uppgifterna, TV4 Uppsala och SR Uppland.

Förbättra tågtrafiken, ställ krav på regeringen

Igår fick Uppsala kommun svar på brevet till SJ och Trafikverket, som jag bloggade om här. Svaret är inte hoppfullt, istället talar det om hur stora investeringar som skulle behövas och siar om att det blir ännu värre framöver, om inget görs. Jag konstaterar, vilket jag gjorde redan när vi skickade brevet, att SJ och Trafikverket inte kan göra mer än vad ägaren staten/regeringen tillåter. Pengarna måste komma någonstans ifrån. Mer i 24 UNT: http://www.unt.se/24unt/#category=1089620&date=latest&clip=1292163&startTime=0m0s

Bra att Östros går

Thomas Östros lämnar Socialdemokraternas VU och blir en "vanlig" riksdagsledamot. Jag kommer inte att sakna honom. Visserligen känner jag Thomas sedan långt innan han blev politiker, från den tiden när han fortfarande pluggade och funderade på hur han skulle kunna få in en fot i politiken. Det hade på ett personligt plan varit kul om Thomas blivit partiledare. Då hade jag varit "hej, hur är det"-bekant med tre partiledare. (Lite pinsamt att en av dem är folkpartiets Jan Björklund men vi hade en del med varandra att göra när jag jobbade i Stockholms stad).

Det går inte att komma ifrån att Socialdemokraterna behöver förnya sin ekonomiska politik och jag hoppas att det blir åt vänster. Thomas Östros stod i grunden för en "borgerlig" ekonomisk politik och klarade inte riktigt av kompromisserna i det rödgröna samarbetet. En ambivalens som jag tror påverkade valrörelsen och det rödgröna alternativets trovärdighet.

Det är inte heller förvånande att Östros nu får lämna. Han förlorade striden om partiledarposten och ska S kunna förnya sig krävs att fler än partiledaren byts ut. Lena Sommestad t.ex. uttalade sig för en ny ekonomiskpolitisk talesperson redan i oktober förra året.

Uppsalas kommunalråd Marlene Burwick är besviken över att Thomas lämnar och kritiserar valberedningen. Jag tror att hon uppriktigt är besviken och inte bara klädsamt uttalar sitt stöd för sin egen distriktsordförande. Jag tycker också den socialdemokratiska förnyelseprocessen inte varit helt rak och konsekvent men konstaterar trots allt att man kan inte förnya ett parti om en av de viktigaste personerna de senaste åren sitter kvar. Sedan är det en annan fråga hur mycket partiet verkligen förändrats, nya namn behöver inte innebära en förändring mer än till namnet.

Party med bandy

Så har det spelats bandyfinal i Uppsala igen. Kanske för den nästsista gången. Nästa vecka bestämmer bandyförbundet var finalen ska gå i framtiden, Stockholm är favorittippat eftersom bandyförbundet tycks föredra arenor med tak. En majoritet av distrikten vill ha Uppsala men det är förbundet som bestämmer.

Den nästsista finalen bjöd på bra spel i både herr- och damfinalen och ett underbart väder. På minussidan finns egentligen bara att allt större delar av Studenternas stängs av för dem som inte har VIP-biljett (kostar från 1 150 kr). När jag började gå på bandy fanns det en liten VIP-sektion för särskilt inbjuda, nu är alla som är villiga att betala 1150-1500 VIP. När vi kom till arenan var vår sektion så full att vi fick plats på en av de "köpta" VIP-sektionerna. Efter paus blev det gott om plats när många VIP-besökare valde att stanna i barområdet.

De som gillar bandy står på extraläktare utan tak medan de som går på finalen för festen eller för att de blir bjudna av något företag står under tak och har tillgång till särskilda VIP-barer, som även de är under tak till skillnad från barerna och inköpsställena för dem med "bara" matchbiljetter.

Det konstigaste med detta VIP-ande är att det i mångt och mycket är för att möta bandyförbundet. För att det ska bli mer fest och uppmärksamhet runt finalen ordnas dessa VIP-paket där företagen och festprissarna blir viktigare än bandyälskarna och supportrarna.

Dessutom saknar jag studenterna på isen. Först försvann fyrverkerierna och i år var även studenterna och ballongsläppet borta. Kvar finns barerna och alla funktionärer som ska kolla att folket utan VIP-biljett håller sig borta och så förstås alldeles underbar härlig bandy.  För det är ju trots allt bandy det handlar om, eller som det borde handla om.Hur ska det gå i Libyen?

Tidningarnas huvudnyheter är inte längre Japan utan Libyen. Jag är inte så förtjust i att andra stater börjar bomba och invadera en stat men inser att frågan inte är så enkel. När inbördeskriget i Jugoslavien eskalerade ansåg nog de flesta att FN/Nato borde ingripit tidigare. Sovjetunionens inblandning i Afganistan bemöttes i stort sett enbart negativt medan USA:s inblandning i flera Latin- och Centralamerikanska stater varken mötte negativa eller positiva reaktioner i svensk press, USA ansågs då på något sätt ha rätt att med vapenmakt eller vapenstöd lägga sig i styret i andra amerikanska länder. De allra flesta internationella ingripanden har lett till instabila och osäkra nationer, t.ex. Afganistan och Irak. Vad händer i Libyen? Vem tar över och kommer internationella styrkor att kunna lägga sig i och sedan dra sig ur så fort Khaddafi är borta eller blir det som i Afganistan, ett evigt krig? Visserligen har FN än så länge inte beslutat om invasion och marktrupper men om inte flygförbudszonen fungerar eller om det blir en instabil situation efter Khaddafis fall, vad blir då nästa steg?

Jag tror att utrikespolitikens komplexitet är en bidragande orsak till att jag inte har någon lust att engagera mig i politiken på högre nivå än kommunal- och regionnivå. Det är ganska skönt att koncentrera sig på lokalpolitiken och inte behöva sätta sig in i alla statliga och överstatliga frågor. Fast å andra sidan så vet jag ju att man sätter sig in i och tar ställning i de frågor som man måste. När jag gav mig in i politiken hade jag inte en tanke på att bli kommunalråd. Jag vill koncentrera mig på de frågor som låg mig närmast, att sätta sig in i och ta ställning i alla kommunala frågor, som kommunalråden gjorde, trodde jag aldrig att jag skulle vilja.

Inom Vänsterpartiet är åsikterna delade, medan Jonas Sjöstedt är positiv är Jonas Wikström negativ. Den officiella partilinjen är ja till flygförbudszon, dvs. Jonas Sjöstedts linje.

Blogguppehåll?

Nu försvinner jag på ett par dagars konferens och kommer kanske inte åt någon dator. Risk för blogguppehåll alltså, får väl kompensera det med att blogga på lördag. Då ska jag på SM-final i Bandy, Kareby mot AIK. Kareby är en ny bekantskap för mig så det ska bli intressant att se laget spela.

Klicka på länken nedan om du vill ha en Atomkraft nej tack på din Facebookbild. Det har jag gjort, i kombination med mitt kvinnomärke. 


Vem utsätter sig för strålning?

Jag har bloggat om Japan och kärnkraftens risker två gånger. Nu kommer en tredje efter dagens händelser i kärnkraftverket Yusishima. Strålningen är nu hög och en avkylning fick avbrytas, rapporterar både Aftonbladet och Expressen.

Det pratas om hjältar som arbetar för att förhindra katastrofen, de utsätts för stora risker och den höga strålningen. Om Forsmark, med sina säkerhetsbrister som jag bloggade om igår, skulle råka ut för en olycka vilka skulle då skynda dig för att sanera och begränsa olyckans omfattning? Skulle det vara de som propagerar för kärnkraft? Något säger mig att de största kärnkraftkramarna skulle sitta still långt bort från strålningen.

Läs gärna Marita Engström, Jöran Fagerlund, Eva-Britt Svensson, Helena Duroj och Erik Berg.  Kent Persson och Jens Holm har skrivit en utmärkt debattartikel om kärnkraft och slutförvar.

Apropå kärnkraftskramare kan jag inte låta bli att bjuda på denna film:


Är svensk kärnkraft säker nu och i 100 000 år?

Jag kan inte låta bli att fundera på det där med änglarna, som den norska prinsessan Märtha Lousie vill skicka till katastrofområden så att moder jord kan komma i balans. Änglar ska ju tjäna Gud, om de inte gör det så är de demoner typ. Om Gud låter naturkatastrofer inträffa, varför skulle då hans änglar mildra effekterna? (jag säger han eftersom han kallas för fadern, logiskt sett borde en monoteistisk gud inte ha något kön)

Jag tror varken på änglar eller på någon gud. Däremot tror jag att kärnkraften måste avskaffas. När jag läser ledare som den i DN om att vi ska vänta med att dra slutsatser om kärnkraften blir jag orolig. Folkpartiet gick till val på kärnkraftssatsningar men bara för att man är en liberal tidning behöver inte ledarredaktionen stå bakom alla tokigheter som FP hittar på. På nyhetssida har DN en artikel om riskerna med kärnkraft där bl.a. kärnkraftsexperten Lars-Olov Höglund. uttalar sig. Höglund sa för övrigt i en intervju med SVT för några år sedan att de glömde bort att jordbävningssäkra Forsmark 3 och att det finns beräkningar som visar att det kan inträffa tillräckligt kraftiga jordbävningar runt Forsmark för att jordbävningssäkring skulle behövas.

Är den svenska kärnkraften verkligen säker? Och även om den skulle vara det idag, är det verkligen rätt att människor och djur ska kunna fara illa av dagens kärnkraftsavfall i 100 000 år? (KSU)

I morgon kl 18.00 är det en demonstration mot kärnkraft i Stockholm, samling Sergels torg. En uppmaning har gått ut till alla att gå ut på torgen kl 18.00 i morgon, dvs. demonstrera mot kärnkraft var du än befinner dig i Sverige.

Läs gärna Kaj Raving: Mental härdsmälta hos kärnkraftskramarna

Änglar och healing till Japan?

Miljöpartisten som vill att landstinget ska satsa på healing kan ju slå sig ihop med Norges prinsessa som tycker att man ska skicka änglar till katastrofområdena så att Moder jord kan komma i balans så fort som möjligt.

Vi skickar änglar till Japan så att moder jord kommer i balans och vi skickar helare så att de strålskadade snabbt blir friska.

Eller kanske inte. Det är andra krafter som Japan och andra katastrofområden behöver just nu.


Visst vore det underbart om änglar och healing kunde lösa alla naturkatastrofer och kärnkraftsolyckor. Det finns ju inte mycket som vi människor kan göra för att förhindra dem. Stäng fönster och häng tvätten inomhus är rådet till dem som bor nära Fukushima. Fukushima, Harrisburg, Tjernobyl visar att svåra kärnkraftshaverier kommer med jämna mellanrum, trots alla säkerhetsåtgärder. Enda sättet att förhindra detta är att stoppa och avveckla den farliga kärnkraften.
TV4 blåsta?

Den nya välfärden är en nyliberal stiftelse som då och då lyckas få pressen att tro att de har något inflytande här i världen. Framför allt är det genom sin Konkurrenskommission som stiftelsen får det att låta som om de gör granskningar som betyder något. Nu senast är det TV4 Uppsala som toppar dagens nyheter med UL på nytt i blåsväder. På hemsidan skriver TV4 "Den oberoende expertgruppen Konkurrenskommisionen ifrågasätter om upphandlingen följer gällande regler." och "Konkurrenskommisionen utreder just nu UL:s upphandling och kommer eventuellt att anmäla den till Konkurrensverket.".

Vadå oberoende? Den nya välfärden må vara partipolitisk obunden men är i högsta grad politiskt med en politisk agenda. Låt dem utreda men inte är det direkt något blåsväder som UL är i bara för att Konkurrenskommissionen utreder.  Om nu inte pressen lyckas blåsa upp det hela.

Ministern som twittrade

Carl Bildt twittrar om Japan:

Bildt twittrar: The Nordic world has its discreet charm: No earthquakes. No tsunamis.


Carl Bildt förklarar sig:

Bildt twittrar: My tweet on Nordic world was meant to say that the risk of tsunami- or earthquake-caused nuclear problems here is very different.

Tidningen Resumé har talat med kritiker.


Politiker som sticker ut

Varje kommun har väl någon eller några politiker som sticker ut. I Uppsala har vi Stefan Hanna och för några år sedan hade vi Roger Fransson, som trampade i klaveret både när det gällde kvinnomisshandel och homosexualitet. Roger Fransson har för övrigt fortfarande tunga uppdrag för Kd men lite mer undanskymt än kommunfullmäktige.

En kristdemokratisk riksdagsledamot från min förra hemkommun Borås föreslog för några år sedan att statsministern ska avsluta sina tal med Gud välsigne Sverige. Nu är det en miljöpartist i Borås som föreslår att landstinget ska börja med healing. Metoden är säker och riskfri, menar hon. Det har hon säkert rätt i, det kan ju inte vara så farligt att någon lägger sina händer på ens onda arm men sjukvård är det ju inte.

Får mig att tänka på när jag för många år sedan, när församlingen Livets Ord var relativt ny, råkade sätta på närradion och Livets ords sändning. En kvinna berättade om sin cancer. Hon började be och ett mirakel skedde, hon blev fri från sin cancer och inte bara det, tumören försvann även från röntgenplåtarna.

Jag tror att man med tro och vilja kan påskynda läkning och tillfrisknande men knappast att man kan bli frisk bara med healing eller böner och framför allt inte att ens röntgenplåtar förändras. Kanske får man vara glad över att ingen av de Livets ord-aktiva kristdemokraterna i Uppsala föreslagit bönen som alternativ behandlingsmetod i sjukvården.

Kristdemokraten som ville ändra statsministerns tal fick sitt partis förtroende att sitta i riksdagen även denna mandatperiod men väljarna ville annorlunda och Kd tappade sitt mandat. Det ska bli spännande att se hur Miljöpartiet reagerar på förslaget om healing.

Inga affärer med skattesmitande bolag

Vårdbolagen Capio och Attendo har inte betalat en krona i svensk bolagsskatt de senaste åren, rapporterar SvD Näringsliv. Caremas ägare har genom en hög internränta sett till att Carema går med underskott och att ränteintäkterna skattas i lågskatteländer. "Vid riskkapitalförvärv minskas den betalda skatten rejält hos den förvärvade koncernen. Det är inte ovanligt att ingen skatt alls betalas" säger Börje Noring, skatterevisor på Skatteverket till SvD. De här företagen går mångmiljardvinster men skattar inte en krona i Sverige. Ca 62 miljarder kronor köper svenska kommuner, landsting och staten privat vård, skola och omsorg för. En stor del av detta går till skatteplanerande riskkapitalbolag.

Carema och Attendo är företag som driver vård på uppdrag från Uppsala kommun. Andra företag som lever på Uppsalas skattepengar och ingår i riskkapitalbolag är Frösunda och John Bauer.
Vänsterpartiet vill satsa på världens bästa omsorg utan privata vinster. Med det politiska läge vi har med en borgerlig majoritet och ett miljöparti och en socialdemokrati som inte har något emot konkurrensutsättningar och privatiseringar (satsa på kvalitetsupphandlingar säger t.ex. ledande Uppsalasossar) har vi svårt att få en majoritet för att stoppa de privata vinsterna.

Vänsterpartiet har lagt ett förslag om att Uppsala kommun inte ska upphandla av företag som är baserade i s.k. skatteparadis, dvs. de företag som på diverse sätt ser till att all vinst förs över oskattad till länder med låga eller inga skatter. Vi hoppas naturligtvis att vi ska få stöd för detta även av de privatiseringsivrande borgarna. Ingen kan väl tycka att det är vettigt att våra skattemedel förs över till skatteparadis där de genererar miljardvinster åt några få riskkapitalister när pengarna istället kan stanna i Sverige, skattas i Sverige och återanvändas till bättre vård och omsorg.

Även Ulla Andersson upprörs över företagen som älskar dina och mina skattepengar men själva vägrar bidra.

Vår motion:
Vi politiska partier har olika åsikter om konkurrensutsättning och privatiseringar men vi borde ändå kunna enas om att kommunens skattemedel inte ska gå till skatteplanerande riskkapitalbolag. 2010 beräknades kommuner och landsting köpa privat vård, skola och omsorg för 47 miljarder kronor. Den allra största delen av bolag som ägs av riskkapitalbolag. I Uppsala finns t.ex. Frösunda, John Bauer, Carema och Attendo care, de två sista med säte i Jersey.

Riskkapitalbolagen har ofta som affärsidé att skatteplanera och en av de värsta avarterna är naturligtvis de bolag som registrerar sig i s.k. skatteparadis för att på det sättet undandra sina vinster från beskattning. De kan svårligen betecknas som samhällsbyggande, något som även EU, såväl kommissionen som parlamentet, insett.

Uppsala kommun borde inte ingå avtal med företag som skatteplanerar genom att vara skrivna i ”skatteparadis”. Eftersom ägandet kan vara i flera led kan det vara svårt att kontrollera. Vi menar ändå att Uppsala måste besluta att inte handla av dessa företag eller överlåta åt dem att driva äldreboenden, gruppbostäder etc. och att regler för detta måste tas fram.

En kommun som tagit fram regler är Kalmar som skriver ”Våra leverantörer får ej ha någon koppling till företag baserade i s.k. ”skatteparadis”.

Vi föreslår kommunfullmäktige besluta att

ge kommunstyrelsen i uppdrag att utforma regler för inköp, anbud och ”utmaningar” som utesluter företag som ägs av skatteplanerande riskkapitalbolag


Felaktiga uppgifter i UNT om arenabeslut

Alla partier var överens om det privata upplägget för en friidrotts- och innebandyhall skriver Upsala Nya tidning idag. Det stämmer inte, Vänsterpartiet har aldrig sagt ja till en privatägd friidrotts- och innebandyhall utan har hela tiden sagt att hallen borde byggas i kommunal regi. Hade övriga partier lyssnat på Vänsterpartiet hade förmodligen byggandet av hallen varit igång nu. Så här såg vår reservation ut:

Friidrotts- och innebandyhall

 Friidrotten i Uppsala måste kunna träna även på vintern och innebandyn behöver en ny träningsanläggning. Barn och ungdomar som vill syssla med idrott ska få möjlighet att göra det. Innebandy och friidrott är sporter som lockar både pojkar och flickor och som därför är sporter som kommun bör satsa på. Vi förordar att bygget av anläggningen ska komma igång snarast och att det ska ske i kommunal regi.

 I IVE 2007-2010 fanns såväl investerings- som driftsmedel för idrottsanläggningar. I den justering av IVE:n som den då nya borgerliga majoriteten gjorde togs detta bort. Istället har tid lagts ned på att hitta privata privata lösningar istället. Det har försenat arenan med flera år. Det förslag som nu ligger om att kommunen ska betala driftsbidrag så att en tysk bank ska kunna äga anläggningen är ett upplägg som känns mycket osäkert. Vänsterpartiet vill istället bygga en anläggning i kommunal regi, där kommunen kan överblicka kostnader och åtagande. Dessutom kan upphandling påbörjas omedelbart. Driften av arenan kan sedan överlåtas åt föreningarna.

 Vi föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar

 Att ge Fritids- och naturvårdsnämnden samt fastighetsnämnden att i uppdrag att uppföra en friidrotts- och innebandyarena i samarbete med berörda klubbar

 Att uppdra till kommunstyrelsen att i förslag till IVE fr.o.m. 2011 utöka investeringsramen för idrott samt beakta behovet av att utöka Fritids- och naturvårdsnämndens ram för drift och kapitaltjänstkostnader

 


Lönebildning - en viktig jämställdhetsfråga

Det har varit internationella kvinnodagen idag. En dag fylld av möten och därefter kl 17 en manifestation. Internationella kvinnodagen inleddes i söndags med konstutställning och seminarier men Ung Vänster och Fi ville även ha en manifestation på själva kvinnodagen och tog tag i det. Min uppgift på manifestationen blev att komma med motargument mot citat från borgerliga politiker.

I söndags kunde jag inte gå på de arrangemang som Vänsterpartiet och Ung vänster anordnade men jag deltog på debatten om jämställda löner i Uppsala. Vi rödgröna höll oss till ämnet, ansåg vi att det var ett problem att kvinnor i Uppsala kommun tjänar mindre än män och vad hade vi i så fall gjort och vad ville vi göra för att komma åt problemet.

Jag trodde att vi politiker skulle ha en gemensam bild av att kvinnor i Uppsala kommun tjänar mindre än vad män gör, inte minst beroende på att vården är kvinnodominerad, lågbetald och full av deltider, men det visade sig att de borgerliga inte ens delade den bilden. En räknade upp alla yrken där kvinnor tjänar mer än män medan en annan ifrågasatte statistiken. En tredje pratade om valfrihet. En av dem skyllde på kvinnorna själva, som inte klarade av att löneförhandla.

När vi rödgröna pratade om rätt till heltid kontrade de blå med att valfriheten att kunna jobba deltid var viktigare än rätten att få heltid och därmed kunna försörja sig. Det är ett konstigt argument att kvinnor har större valfrihet när de tvingas till deltid än vad de skulle ha om de hade rätt till heltid med möjlighet till deltid efter eget val.

Kvinnors lön är 16% lägre än männens enligt den senaste statistiken för Sverige.
Medlingsinstitutet har räknat ut att om man jämför män och kvinnor med samma yrke, ålder, arbetsgivare, utbildning och arbetstid blir skillnaden 5,6 procent. Om vi nu skulle gå på den borgerliga linjen att det är ett individuellt problem att kvinnor är dåliga på att löneförhandla så förklarar det bara 5,6 % av de 16% som skiljer mellan mäns och kvinnors löner. 10% beror på att kvinnors yrken har lägre löner än männens.

Då skulle man ju kunna säga att kvinnorna fortfarande får skylla sig själva för att de gör de yrkesval de gör och väljer de utbildningar som de gör. Ändå finns det tecken som visar att yrken där mansdominans ändrats till kvinnodominas tenderar att sjunka i lön, lärare är ett sådant exempel.

Skillnaden mellan mäns och kvinnors löner ligger i strukturerna. Det handlar inte bara om löner utan också om hur manligt och kvinnligt värderas, vad som är normen. Den borgerliga politikern som menar att allt skulle ordna sig om kvinnor blir bättre på att löneförhandla bortser från att en kvinna som kräver en hög lön och som framhäver sin egen kompetens kan uppfattas negativt. Istället för hög lön blir det inget jobb alls.

Det är upp till oss som arbetsgivare att bryta normen. Som politiker inom kommunen kan vi bryta normen inom de kommunala jobben; höja lönerna inom kvinnodominerade yrken och genomföra rätten till heltid.

Glöm inte bort att läsa alla 8 mars-inlägg på Stockholmsvänstern.

Internationella kvinnodagen

Förra året anordnade jag en bloggstafett där tolv olika bloggare (tre vänsterpartister, tre socialdemokrater, tre miljöpartister och tre oberoende) turades om att blogga. I år har det inte blivit någon bloggstafett men Stockholmsvänstern anordnar en form av stafett och lägger upp flera olika blogginlägg från olika författare. 

Satsa på tågpendling

Idag har vi kommunalråd gjort något så ovanligt som agerat tillsammans. Vi har skrivit en debattartikel tillsammans om hur vi vill utveckla tågtrafiken mellan Uppsala och Stockholm. I morse stod vi också och delade ut flygblad på resecentrum med våra synpunkter på pendlandet och vilka åtgärder vi vidtagit i Uppsala kommun.

Vi är överens om att Trafikverket och SJ måste ta större ansvar för spårutbyggnad och underhåll. Den skillnad som finns mellan oss är väl att åtminstone Vänsterpartiet anser att det krävs större satsningar på spår och att det krävs att regeringen satsar på spårutbyggnad och underhåll. SJ och Trafikverket kan naturligtvis förbättra sig men får de inga resurser från regeringen så kan de inte åstadkomma mycket.

Se även 24UNT: http://www.unt.se/24unt/#category=1089620&date=latest&clip=1276209&startTime=0m0s

Ingen av rulltrapporna som gick upp till perrongen fungerade så fotografen bad oss ställa oss i en av dem för gruppfotografering. På UNT:s web tror en av dem som kommenterat artikeln att rulltrappan stängdes av för att vi kommunalråd skulle fotograferas. Hade vi tänkt på att det finns folk som tror att vi skulle göra en sådan sak hade vi nog inte ställt oss där. Ibland glömmer man bort att det finns människor som tror oss politiker om allt ont.

Internationella kvinnodagen

Nu i helgen startar aktiviteter inför Internationella kvinnodagen !

Se program för vad som händer i samband med Internationella kvinnodagen i Uppsala,

http://www.uppsala8mars.se


På söndag den 6 mars kommer det vara fullt program på Hotell Clarion.

kl 13-13.45 är Vänsterpartiets seminarium om Vit makt i samhällsekonomin, Ett seminarium om ras kön och normer. med Ellen Belmore genusvetare och ordf. Arabiskt initiativ i Uppsala.

14-14.45 är det föredrag med Josefin Brink, Försämrad arbetsmarknad för unga kvinnor arr, ungv.


16.00.16.45 Paneldebatt med lokala politiker om Jämlika löner utopi eller verklighet i Uppsala.

Den 8 mars kommer det vara en manifestation med olika aktiviteter i Uppsala, Klyftorna har ökat! Nu för det vara nog! För ett jämställt samhälle! kl 17-19 Stora torget.

Frustrerande

Jag är frustrerad just nu. Jag skrev ett långt inlägg med info om internationella kvinnodagen i Uppsala, http://www.uppsala8mars.se/. När jag skulle spara försvann hela inlägget p.g.a. blogg.se:s tekniska problem. Har väntat flera timmar på att orken och lusten att skriva om det men den har inte infunnit sig.

Ett skäl till det är att jag fick influensa i fredags, har haft feber ända fram till idag. Trots att jag är feberfri (eller åtminstone nästan feberfri) idag så är jag trött och matt. Det är ytterligare ett skäl till min frustration. Jag har fått ställa in del åtaganden. Framför allt är det ett i morgon som jag verkligen skulle vilja vara med på, en tävling kallad entreprenörskapsjakten.

Det här är den jobbigast delen av en flunsa. På ett sätt frisk men inte i form för aktiviteter. Så himla frustrerande!