11 september kommer alltid att vara en speciell dag

Den 11 september har alltid varit ett viktigt datum för mig. Först var det min morfars födelsedag och sedan blev det årsdagen för mitt politiska uppvaknande, kuppen i Chile. Militärkuppen i Chile är mitt första medvetna politiska minne.
För åtta år sedan inträffade det som kanske är mitt livs största sorg, min pappa dog i sviterna av en trafikolycka. Han dog samma dag som Anna Lindh.
För tio år sedan var jag orolig för min kusin, som då bodde i New York. Hon var inte i närheten av terroristattackerna men många andra var.
Det finns vissa händelser där man alltid vet var man befann sig när den inträffade. Jag minns inte var jag var när kuppen i Chile inträffade, förmodligen hemma eftersom jag var barn. När Anna Lindh dog var jag på hospice och ägnade tiden åt att vaka över pappa och följa TV-rapporterna om Anna Lindhs tillstånd.
Attentatet i USA hörde jag första gången talas om i en hiss i Stockholms stadshus, vi var på väg att delta i utdelningar av Stockholms stads kvalitetspris.
11 september kommer alltid att vara en speciell dag för mig, från början en dag att fira, numera en dag att sörja.
- - -
Så gott som alla människor i västvärlden känner till 9/11 (och sörjer och förfasar sig kanske) men det har inträffat många fler terroristattacker i världen med många dödsoffer. Dem får vi aldrig läsa om varje år. Utan att förminska de fasansfulla händelserna i USA skulle jag önska att vi också minns och uppmärksammar andra terroristdåd.

Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback