Valborg i Uppsala

På sidan http://www.valborgiuppsala.se kan man se vad som händer i Uppsala under sista april. Bra för den som är ny i Uppsala eller bara på besök.

Även Upsala Nya har en liten valborgsguide idag och skriver att kl 15.00 ska man vinka till rektor. Det är lite synd att tidningen inte påtalar att 15.00 börjar våren och därmed kan studenterna bära sina studentmössor. Rektor sätter på sig sin och alla andra gör likadant. Det är liksom lite häftigt när tusentals studenter och tidigare studenter sätter på sig sina mössor samtidigt och Carolinabacken blir alldeles vit. Synd att färre och färre deltar, åtminstone ur traditions- och upplevelsesynpunkt. Jag har ingen studentmössa.

Något som är lite underligt är att ingen mer än jag tycks ha upptäckt att den som gjort sidan valborg i Uppsala förutsätter att rektorn är en man. Uppsala universitets rektor är ju sedan en tid en kvinna (en ny rektor alltså,  det är inte den gamle som korrigerat sig). Nu är det ändrat, som tur är. Nedan två bilder, en på hur det stod innan jag påtalade missen för Destination Uppsala och en på hur det står nu.

rektor står som han


rektor benämns hon (hennes) i texten om mösspåtagning

1 maj i Uppsala

Jag har hållit tal på 1 maj i Uppsala sex år i rad men i år får ni inte höra mig tala. Ganska skönt att kunna disponera 1 maj som jag vill och inte vara bunden av att hålla tal. 1 maj-arrangemanget i Uppsala ser ut så här:

hållertider: Samling Vaksala torg 12.00  Avmarsch 12.45  Slottsbacken 13.15  Fika, tal, musik  Talare:  Lars Ohly, riksdagsledamot  Johan Söderqvist, VSF  Miranda Cox, Ung Vänster


Mina möbler

En bild från ena väggen i mitt arbetsrum. Garderoben är stadsdirektörens avlagda och bokhyllan med jalusiskåpen är delvis från möbelförrådet, delvis gamla i rummet.


garderob och hylla i mitt arbetsrum

kommunalrådens möbelköp

TV4 Uppsala har visst granskat kommunalrådens möbelköp och konstaterar att de sprungit iväg rätt rejält för några av de som blev kommunalråd i valet 2010. Det misstag TV4 gör är att man inte kollar vad kommunalråden före dem gjorde och vad utgångsläget var.

Miljöpartiets och socialdemokraternas kommunalråd förra mandatperiod hade inte köpt nya möbler utan plockat ihop från förrådet, ett höj- och sänkbart skrivbord var det enda inköpet, tror jag. Möblemanget bestod av möbler som samlats ihop under flera år och från olika förråd. Huvuddelen av mina möbler består också av gamla möbler, som andra ratat. Jag har ett nyare skrivbord eftersom det gamla gick sönder och ett "nytt" (från 2006) sammanträdesbord med stolar eftersom det gamla var stort och omtympligt, tog upp halva rummet, och stolarna knakade betänkligt när man satte sig i dem.

Jag gjorde inte som mina nya kolleger i Miljöpartiet och Socialdemokraterna, dvs. slängde ut allt och köpte nytt, när jag tillträdde. Innan jag skaffade sammanträdesbordet 2006 kollade jag först om det fanns något användbart i möbelförrådet och där hämtade jag också lite hyllor.

Orättvis blir jämförelsen ändå, de borgerliga kommunalråden för FP, KD och C tog över bättre möbler när de tillträdde 2010. Om jag minns rätt investerades det ganska mycket i förre KD-kommunalrådets rum och det ena FP-rummet nyinreddes 2006. C:s och FP:s gruppledare har rum med ganska sober inredning där möblerna passar ihop medan S och MP hade möbler från olika tidsepoker och av olika träslag. Våra rum är ju delvis officiella rum där vi som kommunalråd och representanter för Uppsala tar emot besök.

TV4-bloggaren
Jan Nordling konstaterar att utgångsläget säkert var olika, vilket stämmer. Han skriver också att stilarna spretar eftersom ingen möbelstylist anlitats. Det håller jag inte med om. Maria Gardfjell, Marlene Burwick och Erik Pelling har möbler från samma serie men i olika färger. Det nya finanskommunalrådet, Fredrik Ahlstedt (M), däremot verkar ha möbler i en annan stil. 

Jan Nordling skriver också "troligtvis har kommunalråden inte direkt suttit och räknat på vad det kostar". Det har han kanske rätt i men jag vet att jag gjorde det. När jag behövde nytt skrivbord fick jag ett förslag med nya förvaringslösningar också. Jag valde att fortsätta med mina gamla hyllor, de funkar och och jag tyckte att kostnaden blev för hög - priset stod ju med på ritningarna.

Jag trivs bra i mitt rum, trots att jag har gamla möbler som andra ratat och ställt ned i källarens möbelförråd. Kanske är det dags att gå en vända dit igen och se om jag kan uppgradera mitt möblemang något? Till kostnaden 0 kr.


Nu byggs det i kvarteret Seminariet, eller?

Fullmäktige igår beslutade att anta detaljplanen för flera bostadshus i Kv. Seminariet. Nu står vårt hopp till att Länsstyrelsen följer sitt yttrande och överprövar beslutet. Oavsett vilket så kommer vi nu att få se överklagande. Antingen överklagar de som kan detaljplanen eller också kommer kommunmajoriteten (i detta fall M, S och KD) att överklaga ett eventuellt kulturskydd.

I lördags hade jag följande insändare i UNT:
S kan fortfarande ändra sig om Seminarieparken (inte den rubrik jag valt) och igår hade jag, tillsammans med Maria G, Stefan H och Mohamad H, en debattartikel: Sista striden om Seminariet

Pastelligt

I helgen läste jag en artikel om vårmodet. Matcha pastellerna med ett naturfärgat skärp tipsade modeexperterna om. Jag fördes omdelbart tillbaka till min tidiga tonår och såg bilden av mig och min bästa kompis framför mig. Vi hade likadana ljusblåa manchesterjeans, kombinerade med likadan rosa skjortor och naturfärgade träskor på fötterna.

Vi brukade inte klä oss likadant, jag var lika mörk som hon var ljus och vi passade inte i samma kläder. Just denna sommar hade vi ändå den outfitten gemensamt. Vi skulle vara jeansmodeller på en modemässa. En boutiqueägare hade bett oss visa de jeans som hon sålde, Sgt Pepper, men i sista stund krävde jeansmärket att deras modeller skulle användas. Som kompensation fick vi välja varsitt par jeans i hennes butik och det råkade bli likadana. Skjortorna hade vi fått genom min mamma och naturfärgade träskor hade alla den sommaren.

Det är kul att få sådana här minnesbilder. Det  räcker med så lite för att ett glömt minne ska komma upp till ytan. Det var den sommaren jag besökte henne i Träslövsläge och vi bara hade tillgång till en cykel när vi skulle kiosken, där alla ungdomar hängde.

Snart är det sommar igen, pastellfärgerna i butikernas hyllor lämnar mig rätt oberörd. Ljusblåa jeans och rosa skjorta får stanna i minnet, det kommer inte att upprepas i år.


Gubbarna som styr turistbranschen

Igår var jag på en destinationsdag anordad av Destination Uppsala. Temat var "vad och hur vi ska göra för att ta en stark position i världens största och snabbast växande näring, besöksnäringen?" Det utlovades också att programmet både till form och innehåll skulle bli något alldeles extra och det vill jag lova att det blev.
Dagen inleddes av Destination Uppsalas VD Tiina Mykkänen, som berättade att man lagt ned  guidverksamheten, det kan guiderna sköta i egna företag i stället. Därefter innehöll programmet en lång radda män. Jag kunde inte vara med på eftermiddagen men männen på förmiddagen fick mig att känna att kvinnor inte har något med besöksnäring att göra, varken som utförare eller som besökare. Så något extra blev verkligen programmet. Jag lärde mig att besöksnäring är en sak för män att hålla på med, trots att Destination Uppsala har en kvinna som VD.
Efter tre grabbar är det dags för grabbarnas grabb att äntra scenen. Hela hans sätt att uttrycka sig och det han säger gör att kvinnor omdelbart utesluts. När han säger att det borde vara lika självklart att ta på sig kostymen och gå till banken för ett lån på en bergochdalbana som för ett sågverk så är det en man i finkostymen man ser framför sig. När han säger att oavsett om besökarna kommer med polarna eller med frun är det klart. Män är både utförare och besökare, kvinnor är bihang som kanske får följa med.
Vid lunchen talade jag med ett par andra deltagare, män, som också reagerat på grabbigheten. En man tyckte sig ha hört att föreläsaren även sa "eller någon annans fru". Jag kan ha missat det eftersom jag var upprörd eller också så hörde mannen jag talade med fel. Även om han hörde fel så visar det hur han uppfattade föredraget. Man hör ju inte sån sak om det inte passar in i det som sägs.
Om jag förstod det hela rätt så är föreläsarna ordförande i Svensk Turism. Det är grabbarna som styr turisbranschen. Tack för den upplysningen Destination Uppsala.
Fokus på den här dagen kommer att vara; vad och hur vi ska göra för att ta en stark position i världens största och snabbast växande näring, besöksnäringen?
Programmet kommer både till form  och innehåll bli något alldeles extra.

Glad påsk

Långfredag och tid att blogga :-)
Nej, blir ingen blogg idag heller, bara en önskan om glad påsk och ett litet tips: Alpros nya airy & creamy är riktigt bra. Gjorde  glass på den igår och de mjölkätare som åt den trodde att det var riktig gräddglass. Hoppas att den säljer tillräckligt bra för att få vara kvar. Det är så trist när man hittar en favorit och så försvinner den ur sortimentet.