Uttråkade politiker

UNT fortsätter idag sin granskning av fullmäktiges politiker. Idag med tre som lämnat fullmäktige och som pratar om fullmäktige som ointressant och tråkigt men också om tidsbrist och att det tar mycket tid från familjen att sitta i fullmäktige. (artikeln finns än så länge inte på nätet). Jag förstår att det är vinklat av UNT eftersom alla de tre som intervjuas har andra skäl till att de lämnat fullmäktige även om det inte hindrar att de faktiskt tycker att fullmäktige är tråkigt. Det finns andra ledamöter som lämnat kommunfullmäktige av det skälet.

Sitter man på kommunfullmäktige från 16.30 till 22.00 utan att delta i debatten så blir fullmäktige tråkigt. Om man deltar i debatten så blir debatterna istället ännu längre och då blir fullmäktige ointressant eftersom argumenten upprepas om alla ska upp i debatten. Det är ett
moment 22.

Under den tid jag suttit i kommunfullmäktige har arbetsformerna ständigt varit uppe och ingen hittar lösningen. För föräldrar är ofta dagsammanträden bättre för då kan de umgås med sina barn på kvällen, för den som istället har svårt att gå från jobbet är kvällssammanträden bättre för då underlättas arbetssituationen. Nämnderna löser det ofta så att de börjar 15.00, då hinner man jobba en stund samtidigt som man hinner hem innan barnen har gått och lagt sig. Fullmäktigesammanträdena är så långa att en sådan lösning inte riktigt löser problemet.

I höst gör vi försök med både dag- och kvällssammanträden, ska bli spännande att se hur det faller ut. Jag tror att dagsammanträden vitaliserar fullmäktige eftersom vi då är pigga. När det är kvällssammanträden så har de flesta jobbat eller pluggat i upp mot åtta timmar innan det är dags för fullmäktige. Efter en arbetsdag på 12 timmar (arbete+fullmäktige) är det inte konstigt om debatten går på tomgång och en del ledamöter halvsover i stolen, vi blir gnälliga och mångordiga och vi behöver sträcka på benen en hel del.

Fullmäktige är en viktig del av demokratin för det är där de folkvalda sitter, fullmäktige väljer ledamöter i nämnder och styrelser samt ger uppdragen. Fullmäktige är kommunens högst beslutande organ och vi måste se till att ledamöterna kan närvara på mötena och vara aktiva.

Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback