Flickor städar, pojkar åker bil

Detta inlägg kan verka rörigt eftersom det skrevs tisdag 28/8 och har uppdaterats ett flertal gånger under tisdagen och onsdagen.
Ipysselbokdag har en bild av två pysselböcker spritts via Facebook (bilden tagen av Rebecka Dahlberg). De två pysselböckerna, Min roliga blåa pysselbok och Min glittriga rosa pysselbok, är oerhört stereotypa i sin uppbyggnad. Inte ens "modernt" stereotypa utan 50-talsstereotypa. I den blå pysselboken letar man upp pojkarna på klistermärkesarket och parar ihop dem med rätt bil. I den rosa pysselboken letar man upp flickorna på arket och parar ihop dem med rätt syssla, sopa, baka, städa, plantera och dammsuga. (Klicka på fotot för helbild, foto: Rebecka Dahlberg) 
 
Många har protesterat och förlaget har förklarat sig och under tisdagseftermiddagen försvann böckerna från förlagets hemsida. Sociala medier har makt, i alla fall när de får människor att reagera och ringa eller maila också.
 
Nu återstår bara att Adlibris, Ginza, Bokus, CDON och alla andra som säljer dem tar bort böckerna också. 
 
Uppdatering: klickar man på länkarna ovan så ser man att samtliga har tagit bort böckerna från sitt sortiment, vilken konsumentmakt, men visst är det sorgligt att det ska behöva påpekas från kunderna och att alla sålde böckerna utan att reagera på innehållet. Konstigt är också att Adlibris har tagit bort den blå boken men har kvar den rosa i sitt sortiment, nåja om förlaget inte leverar mer böcker (vilket nu är bekräftat att de inte kommer att göra) kan inte Adlibris sälja den rosa heller. Uppdatering: har nu fått texten "utgått ur sortimentet". Uppdatering 2: produkten nu bort från sidan.
 
Jag har också tagit bort namnet på den som jag fick bilden via och istället satt ut namnet på den som tog bilden.
 
adlibris rosa pysselbok
Print av Adlibris kl 11.30 idag 29 augusti.Uppdatering 12.28: texten Utgått ur sortimentet har lagts till. Uppdatering 13.40: produkten borttagen.
 
På lunchen passade jag på att gå in på Akademibokhandeln, plockade på mig de tre blåa pysselböckerna och den rosa pysselboken som de hade framme, gick till kassan, förklarade att de dragits tillbaka från förlaget och visade varför. Den i kassan skakade på huvudet åt innehållet och förstod precis. Ska bli intressant att gå tillbaka och se om den som är ansvarig för barnböckerna ändå väljer att ställa tillbaka dem. Passade också på att ta ett par bilder:
 
blå pysselbokrosa pysselbok


Kommentarer
Postat av: Alexandra

Hej!

Bilden i sig är väl det viktiga men jag kan bara påpeka att bilden kom från Rebecka Dahlberg från början (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151080041372949&set=a.10150185547907949.314509.575942948&type=1&theater) :) Toppen att du sprider vidare! Nu har även Akademibokhandeln tagit dem ur sortimentet.

Postat av: Rebecka Dahlberg

Hej!

Jag kikade in på detta inlägg och tänkte att det var roligt att någon mer än jag uppmärksammat detta och klickade in på den ovan nämnda Steve som bilden ska ha spridits via. Det visade sig att bilden han använder sig av är min som jag laddade upp igår på min facebook-sida och inte hans egen. Han får gärna använda sig av mina egna privata bilder om han frågar först, eller kanske dela den som de andra 1000 facebookanvändarna har gjort? Men bilden kommer alltså inte ursprungligen från honom.

/Rebecka.

Svar: får jag lägga upp bilden på bloggen med ditt namn som fotograf såklart?
Ilona Szatmari Waldau

2012-08-28 @ 23:14:43
Postat av: Sara, CDON.COM

CDON.COM säljer inte längre de här pysselböckerna.

2012-08-29 @ 08:53:13
URL: http://www.cdon.se/b%C3%B6cker/
Postat av: Anonym

Vad bra att ni påpekar det, jag försökte hitta bildens ursprung men eftersom jag inte hittade nåogt så uttryckte jag det lite försiktigt som via, fick känslan av att han inte tagit bilden eftersom han i en kommentar visar att han inte vet hur de tidigare sidorna ser ut.

Rebecka, får jag lägga upp bilden i bloggen med ditt namn som fotograf så klart?

2012-08-29 @ 11:10:49
Postat av: Anita Grünewald

Hej, nu är böckerna borttagna från Akademibokhandeln, Bokus, Ginza, CD-on, Ad Libris och Tukan förlag. Jag har mailat ytterligare något ställe från vilket jag ännu inte fått svar - men man kan definitivt säga att konsumentmakt fungerar:-)

2012-08-29 @ 15:07:31
Postat av: Ilona Szatmari Waldau

Hoppas att det är fler än jag som gått in på sin lokala bokhandel och ifrågasatt att de har böckerna. "Min" akademibokhandel hade ju inte fått några signaler om att blocka bort böckerna vid lunch idag.

2012-08-29 @ 15:21:16
URL: http://ilonaw.se/
Postat av: Rebecka

Du får absolut använda dig av bilden om du vill det!
/Rebecka Dahlberg.

2012-08-29 @ 15:45:08
Postat av: Anonym

Fy fan vad löjligt! Böckerna är inte olagliga!! Om ni inte gillar dem, KÖP INTE DEM!!!

2012-08-29 @ 18:40:31
Postat av: Anna

Börjar det inte gå till överdrift nu? Allt detta med Tjej och killsnacket?? SÅ trött på allt detta löjliga snack om vad som är för pojkar och vad som är för tjejer... har tre barn som FRITT fått välja sina leksaker..... Och av någon konstig anledning har mina pojkar ALDRIG gått till dockorna, utan till Bilar, medans tjejen genast dragit sig till div dockor och pyssel.... kanske dax att utvecklas till hermafroditer allihop...

2012-08-29 @ 19:18:28
Postat av: Ilona

Det är just på grund av bl.a. sådana här böcker som barn "fritt" väljer könsstereotypt. Det kan ju verka naturligt att flickan får den rosa pysselboken, för hon gillar ju rosa, och så får hon lära sig att flickor städar. Om flickan gillar bilar och får den blå boken får hon lära sig att det bara är pojkar som gillar bilar för det finns inte en enda tjej i hela blå boken.

Ska barn kunna välja fritt så kan vi inte ha så här könsstereotypa prylar. Det finns massor av pojkar som har lekt med dockor tills de lärt sig genom t.ex. leksaksbroschyrer eller folks kommentarer att det är för flickor.

Det finns massor av pojkar som gillar glitter och rosa men lär sig snabbt att det är tjejigt så det får man inte visa.

Jag vet inte hur många föräldrar som berättat om kommentarer som de eller deras barn fått när han (för det är oftast pojkar som inte får välja tjejatribut) har på sig saker som t.ex. sin älskade My little Pony-tröja. Nyligen berättade en vän till mig att hon inte köpte den glittertröja som sonen ville ha för att hon inte ville att han skulle bli mer mobbad i skolan.

Det är vi som inte gillar könsstereotypa leksaker som vill låta pojkar och flickor välja helt fritt utan att behöva indoktrineras i tidiga år om vad som är för pojkar och vad som är för flickor.

2012-08-29 @ 20:07:22
Postat av: Kent

Ilona: Det är fritt att köpa böckerna. Att få dem bannlysta för att de inte passar din ideologi hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle.

2012-08-29 @ 21:14:56
Postat av: Ilona

Jag har inte bannlyst några böcker, däremot är det väl en bra konsumentupplysning att föräldrar i förväg får veta vad böckerna innehåller och inte bara går på omslaget. Däremot har förlaget och bokhandlarna beslutat sig för att dra tillbaka boken på grund av alla reaktioner och för att de till slut tittade i dem.

2012-08-29 @ 21:38:38
Postat av: Anonym

De drar tillbaka dem för det är PK att älska genus. Om en förälder behöver en konsumentupplysning istället för att bara öppna och läsa vad man ger sitt barn, du vet, ta ansvar... Då är det helt klart en olämplig förälder.

2012-08-29 @ 22:59:39
Postat av: Björn

Ni i Vänsterpartiet har lite svårt för det där med olika uppfattningar eller hur? De som köper böckerna har förmodligen tron att tjejer och killar också är påverkade av sin biologi. Men nej, de ska inte få köpa böckerna de vill till SINA barn. Genusmaffian ska bestämma åt dem. Det här var inte konsumentmakt eftersom konsument syftar på någon som faktiskt köper eller ämnar köpa varan. Det här var nog antikonsumentmakt om något.

2012-08-30 @ 15:30:58

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback