Var är de unga politikerna?

Gratistidningen 18minuter har idag ett reportage om unga i fullmäktige. C, FP och V är de partier som inte har någon ledamot under 30 år. Det stämmer och just nu har vi inte heller någon ersättare under 30 år eftersom den yngste fyllde 30 i våras. Han var alltså under 30 när han valdes.

Jag tycker att det är ett problem att vi har så få unga i politiken. Det största problemet är inte att vi inte släpper fram unga, för det gör vi. Det stora problemet är att unga inte vill engagera sig parlamentariskt, vi nominerar och försöker få dem att ställa upp men de tackar nej. Vänsterungdomar vill engagera sig politiskt utanför parlamentariska församlingar och inte genom att gå på kommunala möten.

Då och då dyker det upp en ung person som är intresserad av att jobba parlamentariskt och den personen tas emot med öppna armar. Vi har också arbetat tillsammans med Ung vänster för att i god tid intressera de unga för parlamentariska uppdrag men inte heller det har gett resultat. Tittar vi på de 15 första namnen på vår fullmäktigelista i valet 2010 så var tre personer 30 år eller yngre. Ingen av dem kommer från vårt ungdomsförbund utan har gått med direkt i partiet eller i högskolesförbundet.

Unga i politiken är oerhört viktigt så jag hoppas att vi i valet 2014 har en eller flera ungdomar som vill kandidera till kommunfullmäktige.

Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback