För yppig fru gårman

Tydligen så har vi fått fel fru gårman-skyltar här i Uppsala. Så nu ska de bytas ut mot de riktiga skyltarna. UNT har en bild på den gamla skylten och den nya skylten. Den gamla är en ung kvinna som går över gatan med spänstiga steg, den nya är en mer odefinierad kvinna rent åldersmässigt som går över gatan med lite kortare steg och i en tältklänning som döljer alla former.  Den felaktiga fru gårman tillverkades bara en kort tid, "hon hade lite för kort kjol och för stora bröst", tror tillverkaren

Den felaktiga fru gårman är ritad av samme person som ritade herr gårman medan den godkända fru gårman är ritad av någon annan på senare tid. Rent konstnärligt så föredrar jag den felaktiga, som är ritad på 1979, framför den rätta. Det är mer fart och fläkt över den äldre skylten. Men den nya godkända skylten är ändå bättre eftersom den är mer allmängiltig, trots den fula oformliga klänningen. Egentligen förstår jag inte ens varför det ska behövas fru gårman-skyltar med människor i klänning och med bröst. Vore det inte bättre att ta fram en övergångsskylt där det inte går att könsbestämma den som är på skylten?

Svenska Dagbladet har för övrigt en bild på den "felaktiga" fru gårman från den gata där jag bor. Just den skylt som SvD fotat förvånar mig lite eftersom det inte finns något övergångsställe precis där. Möjligtvis är det en tillfällig skylt eftersom trottoaren är avstängd p.g.a. husbygge. Jag går ju aldrig på den sidan så jag har inte sett skylten, trots att jag gick förbi så sent som idag.

Ungefär i höjd med bussen i bakgrunden på bilden finns ett övergångsställe med en permanent fru gårman-skylt. Det var den allra första som sattes upp i Uppsala och det är den rätta godkända skylten, så när dök de felaktiga upp och varför? Troligtvis är det inte så många, kanske bara den tillfälliga på "min" gata?

Uppdatering: Aftonbladet tycks ha den rätta historien: företaget som gör skyltarna kan ha använt mallar för en äldre prototyp som aldrig skulle ha kommit i produktion. Det är ju ganska uppenbart att killen som pratar om för stora bröst och för kort kjol bara passar på att skoja med pressen.

Uppdatering 2: och nu har jag av en av de högre tjänstemännen i kommunen fått veta att det handlar om två skyltar, varav en alltså sitter vid ett tillfälligt övergångsställe på "min" gata


Kommentarer
Postat av: Stefan

Skulle inte förvåna mig om det kom fram att någon vänstertaliban till feminist "anmält" den felaktiga Fru Gårman. Att avbilda kvinnor som är unga, smala, vackra och välklädda är objektifierande och kvinnodiskriminerande. Ingen porr i det offentliga rummet, typ!

2012-02-22 @ 20:32:01

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback