FP sviker transpersoner

Alliansen har beslutat att inte ta bort steriliseringstvånget för personer som vill genomgå könskorrigering. De borgerliga partierna låter KD bestämma i denna fråga. Folkpartiets Barbro Westerholm (som folkpartiet brukar skryta med i HBT-sammanhang) säger till DN: "Det här kan man leva med. Det är ett bra steg framåt, där det tidigare har varit helt låst. Ibland tar det tid att komma i mål, men det är bättre än att det tar tvärstopp."
Vaddå tvärstopp, det hade väl bara varit att gå samman med de rödgröna och ta bort tvångssteriliseringen. Westerholm och FP må vara stolta över sina HBT-insatser men de är historia och om FP inte kan gå vidare och förbättra gamla beslut så är det inte mycket att skryta med.
Nej, jag säger som Vänsterpartiets Marianne Berg: "Lagen mot tvångssterilisering som antogs 1975 tycks inte gälla alla. Enligt regeringen så är tydligen värdekonservativismen viktigare än lagboken." (från pressmeddelande)

Hela alliansen sviker människor som 21-åriga Moa, som kämpat för att få bevara sina könsceller för att i framtiden kunna få biologiska barn med sin flickvän.

Usch vilket svek!

KD:s ställningstagande är inte förvånande men intressant. Frågan diskuterades på partiets riksting förra året och till SR sa Maria Larsson så här:

"– Om man bestämmer sig för att byta kön och exempelvis går från att vara kvinna till att bli man så är det ett beslut man fattar och blir en ny juridisk person. Och då tycker inte vi att om den som bestämt sig för att bli man ska kunna fortsätta att föda barn och bli gravid utan att ett beslut är fattat om att byta kön och då bör även beslutet om könsbyte fullföljas, motiverar Maria Larsson partiets ståndtagande.

– Dessutom har frågan naturligtvis ett barnperspektiv. Där det handlar om att barn vill kunna definiera  en mamma och en pappa och här får vi inte det klargörandet ,forsätter hon."


Hennes första resonemang om att en ny juridisk person borde fullfölja könsbytet faller på att den nya juridiska personen inte blir fertil utifrån sitt nya juridiska kön. Könsbytet går därmed inte att fullfölja ur fortplantningssynpunkt. Det andra resonemanget faller på att det redan i dag finns så många barn som inte kan definiera en mamma och en pappa.

Slutligen säger hon "Men förslagen har ganska nyss kommit, det får bli en beredningsprocess sedan får som vanligt ta tag i frågan och diskutera". Vadå nyss kommit? Könstillhörighetsutredning som kom i mars 2007 föreslog att steriliseringskravet skulle strykas och ersättas av krav på att könskörtlarna tas bort. Mer än fyra år senare säger Maria Larsson att förslaget ganska nyss kommit, kanske kom det nyss till KD men krav på ändring av steriliseringslagen kom direkt 2007. Dels i utredningen, dels av Vänsterpartiet och andra som menade steriliseringskravet skulle tas bort utan att ersättas av krav på att könskörtlarna ska tas bort.

I utredningen från 2007 fanns flera bra förslag, som nu genomförs (jag bloggade om förslaget då). Det tog fem år för Alliansens att ens komma med lagförslag med anledning av utredningen. Även det är riktigt uselt.


Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback