Från verkstad till politik - partiledarnas bakgrund

Det görs mycket väsen av att Löfven är metallarbetare, det glöms  att Jonas Sjöstedt har en liknande bakgrund. Jag roade mig med att jämföra dem med hjälp av info på nätet:

Jonas Sjöstedt växer upp i ett akademikerhem men slutar skolan och jobbar, han flyttar tidigt hemifrån och avslutar gymnasium. Efter gymnasiet har han ett flertal olika jobb men börjar slutligen som montör på Volvo. Han gick direkt från verkstadsgolvet till rollen som svensk ledamot av EU-parlamentet 1995. Källa intervju i DN.
Stefan Löfven växer upp i ett arbetarhem, slutför skolan, går en svetskurs och börjar läsa på högskolan. Efter ett och halvt år hoppar han av högskolan och börjar istället som svetsare. 1995 börjar han sin heltidskarriär inom facket som ombudsman.
Både Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven jobbade alltså fram till 1995 inom svensk industri. Båda lämnade verkstadsgolvet 1995 för att jobba politiskt respektive fackligt. Källa Wikipedia.
Jag kolla för säkerhets skull vad de andra partiledarna gjorde 1995, så långt det går att utläsa på Wikipedia:
Åsa Romson jobbade på Forum syd
Gustav Fridolin gick i grundskolan
Göran Hägglund satt i riksdagen
Annie Lööf gick i grundskolan
Fredrik Reinfeldt satt i riksdagen
Jan Björklund var borgarråd
Reinfeldt och Lööf verkar, om man ska tro Wikipedia, inte ha hunnit med att arbeta särskilt mycket mellan slutförda studier och riksdagen. Det är vår statsminister och vår näringsminister det. Utbildningsministern har ägnat sitt yrkesliv åt att utbilda värnpliktiga och socialministern har, förutom att jobba åt sitt parti, varit försäkringskonsult och placeringsrådgivare.

 


Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback