Mot homo- och transfobi - Tack Uppsala pride!

Ett stort tack till Uppsala pride för att ni överlät arrangemangt av Idahot (Internationella dagen för homo- och transfobi) till rfsl så att vi kunde mötas över ideologier och partigränser i kampen mot homo- och transfobi. Ni hade lagt ned mycket jobb på att få ihop manifestationen och få dit talare, utan er hade Idahot-manifestationen aldrig blivit av. Tack rfsl för att ni på så kort tid tog på er att stå för arrangemanget och fixa talare från de flesta partier. Tack V och Ung vänster som på lika kort tid och utan partibeteckning ställde upp som ljudtekniker och regnbågsfanbärare. Jag och Sissela från F! som ingick i den ursprungliga talaruppställningen talade förstås på Idahot.
Det här är vad jag ungefär sa, jag har försökt ändra mitt underlag efter vad jag faktiskt sa:

Vi står här vid regnbågsflaggorna, i andra länder hade vi blivit arresterade eller kanske t.o.m. dödade. Men vi är i Sverige där det enligt lag ska vara  de som utför hatbrott som blir straffade.


Ändå inte frid och fröjd, kysser man ngn av samma kön offentligt riskerar man att bli utsatt för sexuella trakasserier av förbipasserande eller bli nedslagen. All kärlek är bra kärlek och alla borde ha rätt att visa sin kärlek.


På jobbet blir kvinnan som pratar om sin fru ombedd att inte skylta med sin sexualitet av samma kollega som ofta berättar om vad hon och maken gjorde i helgen. All kärlek är bra kärlek.


I skolan blir unga hbt-personer trakasserade av andra elever, på lektionerna utsätts de för en heternormativitet som försvårar deras liv och deras skolgång.


Transpersonen får stå ut med att människor stirrar och använder fel pronomen, men vilken könsidentitet en människa har måste väl hen få bestämma själv?


Regnbågsfamiljer har problem med vårdnad och uttag av föräldraförsäkring, lagar och regler utgår från den heterosexuella kärnfamiljen, men vem eller vilka jag väljer att bilda familj med är väl min ensak?


Kampen mot homo- och transfobi handlar inte bara om möta homofobin, det handlar om att bryta normer. Alla har rätt att välja sin sin kärlek, sin familjebildning och sitt liv. Vänsterpartiet arbetar för detta i riksdagen, i kommunerna och i landstingen.


Ska man kunna välja sin familjebildning så måste vi omedelbart sätta stopp för tvångssteriliseringarna, även transpersoner måste kunna bli förälder. All kärlek är bra kärlek och alla former av familjebildning är bra familjer. Stjärnfamiljen är här och den är här för att stanna.


I några länder hade vi blivit arresterade för att vi stod här med regnbågsflaggor. I andra länder hade vi dömts till spöstraff eller avrättning om vi ertappats med att ha samkönat sex. här i Sverige utvisar vi hbt-personer till dessa länder med hänvisning till att det inte är någon fara om de döljer sin sexualitet eller könsidentitet. Sverige göder  och sanktionerar homofobin utanför sina egna gränser.


Idag är den internationella dagen mot homo- och transfobi och idag måste vi ta ställning mot utvisningarna av HBT-personer,  Ingen ska utsättas för våld, hot eller diskriminering på grund av sin sexuella läggning eller sin könsidentitet.


 

Det är Hat som dödar inte kärlek.

 

Läs även Kaj Raving på samma tema.

Kommentarer

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback