Reinfeldt kastade just ut mig ur den svenska gemenskapen

"Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet". Så säger vår statsminister Fredrik Reinfeldt och precis när jag läser den meningen så känner jag mig utanför det svenska samhälle som jag anser mig vara en del av.

Jag är svensk mitt i livet och jag har jobb men jag är inte helt etnisk svensk eftersom min pappa inte är svensk, rent etniskt är han finsk-ugrisk. Eller vad nu Reinfeldt menar med etnisk svensk. Utgår från den tid man bott i Sverige eller utgår han från någon definition av etnicitet, att man ska vara german/arier och kunna räkna sitt ursprung i Sverige till dem som följde inlandsisen uppåt? Eller räknar han dem som kom till Sverige österifrån, samerna?

Det har inte gjorts särskilt mycket släktforskning i min famij men jag vet att om man kollar söners fäder på min mormors sida så kan vi räkna ursprung i Sverige till 1500-talet då ngn född i Finland kom in familjen, hela tiden som bönder och bergsmän. Trots denna långa räcka med svenska förfäder känner jag mig utkastad ur den svenska gemenskapen av Fredrik Reinfeldt, för jag ser mig inte som etnisk svensk. Jag är svensk med svenska som modersmål, jag omfattas av alla svenska seder och traditioner, bra och dåliga (vågar inte ens berätta hur gammal jag var första gången jag var berusad på midsommar), men jag betraktar mig inte som etnisk svensk. Jag är svensk med ungerskt ursprung. Mitt intresse för Ungern och min ungerska historia är lika stor som mitt intresse för det svenska, även om jag ärligt ska säga att mina kunskaper som ungerska seder och traditioner är begränsade.

Fredrik Reinfeldt gjorde sitt uttalande i samband med en utredning av krogmomsen. Regeringens beräkningar av antalet nya jobb efter den sänkta restaurangmomsen verkar kraftigt överskattade, bedömer rådet, och Reinfeldt försöker blanda bort korten genom att hävda att nästan alla som betyder något, etniska svenskar mitt i livet, har jobb. Resten räknas liksom inte när vår statsminister summerar den svenska arbetslösheten.
Läs även Alliansfritt Sverige och Kultur och kritik

Kommentarer
Postat av: Ferenc

Man behöver inte vara nobelpristagare för att förstå Fredriks budskap. Det handlar om väljarjakt.

Han själv är inte nationell, därför misstror många ny och kryptonazister honom.

Genom att meddela att tack vare regeringens politik är endast etniskt rena svenksar trygga i sina job, meddelar Fredrik att regeringens linje resulterar i praktiken i etnisk rensning på arbetsmarkaden, så att alla extremt nationella kan lugnt rösta på regeringen.

2012-05-15 @ 10:59:17
Postat av: Ilona

kan nog vara både en flört med nationella men också en bristande analys. Om det är så att personer som inte är "etniskt svenska" står utanför arbetsmarknaden i högre grad borde regeringen kunna presentera något annat än sänkt arbetsgivareavgift och moms. Diskriminering och rädsla för annorlunda namn kommer man inte åt utan att formulera problemet och föreslå åtgärder.

2012-05-15 @ 11:28:28
Postat av: Tobbe Sundelin

Det existerar etniska svenskar i Finland. De är ca 300.000 st. Och de finns i statistiken.

2012-05-15 @ 23:19:20
Postat av: Bengt Nilsson

Och hur många etniska finnar finns det i Sverige och vart är de registrerade?!Bengt Nilsson, klassisk sosse

2012-05-16 @ 10:40:57
Postat av: Ilona

Vem är det som definierar vad som är etniskt finsk eller etnisk svensk?I USA får man nästan alltid fylla i etnicitet på olika blanketter medan man här i Sverige ser det som ointressant, tror till och med att det är förbjudet att föra den sortens statistik. I USA väljer du själv att definiera dig och kryssa i den ruta som du själv vill.Det är en stor skillnad på att själv definiera sitt ursprung och om man anser att man tillhör någon särskild grupp och att tvångsdefinieras utifrån vad någon annan tycker.

2012-05-16 @ 12:05:40

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback