Drevet mot Uppsala pride

Fler organisationer hoppar av Uppsala pride, rapporterar UNT, som även har en kort intervju med mig. Det är naturligtvis inte konstigt att flera av de politiskt obundna föreningar som tidigare varit med på Uppsala pride nu känner att det är dags att dra sig ur. Även om man känt till visionen så har man ändå valt att vara med för att föra fram det som man själv arbetar för/mot. Nu när fokus ligger på visionen och samordningsgruppen för Pride säger nej till en organisation som man menar strider mot visionen måste politiskt obundna organisationer ta ställning till visionen på ett annat sätt.

Uppsala pride har aldrig varit en ren hbtq-festival, inte under något av de fyra år som festivalen funnits. Fokus har hela tiden legat på queer, antikapitalism och internationell solidaritet. Det är inget nytt, det nya är att man i år även planerar en parad.

Jag (och även andra) har försökt få Uppsala pride att öppna upp paraden och göra den till en hbt-parad, fristående från Uppsala prides vision, men organisationen ser paraden som en del av festivalen och att den därmed också omfattas av visionen.

I år blir det som det blir, med en Uppsala pride-parad och en just nu folkpartistyrd prideparad för alla. Tiden är allt för kort för något annat. Inför nästa år hoppas jag att Uppsala pride (om organisationen behåller namnet efter all kritik) kan avslutas med en fristående parad där alla kan vara med. Om alla större städer och flera mindre klarar av att ha en öppen prideparad för HBT-personers rättigheter, där varje medverkande organisation står för sina visioner och åsikter, borde även Uppsala klara det. Om det går att läka såren och om Uppsala pride orkar fortsätta.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Uppsala pride med sin queerfeministiska och normkritiska hållning behövs. Man kan göra sig lustig över, vilket många gör, att Uppsala pride bara serverar veganmat och att alla fester är alkoholfria men det finns många som vill gå på den här typen av festivaler. Festivaler med alkohol och glam finns det gott om, för dem som föredrar det.

En sak som slagit mig i detta är att ingen tänker på att de som driver Uppsala pride huvudsakligen är unga idealistiska kvinnor. De har haft problem med att på ett tydligt och klart sätt förklara sin ståndpunkt, de har fått kritik för att de är svåra att nå. I debatter har de låtit mer osäkra än den som LUF har skickat fram och sedan blir de hånade i sociala medier för detta. Unga kvinnor som gått in för att göra en festival som de tror på utan någon organisationserfarenhet ställs mot medietränade vana debattörer. De utsätts nu för ett drev som de varken var förberedda på eller har någon erfarenhet av hur de ska hantera. Jag hoppas att de är starka nog för att klara detta på ett personligt plan och att drevet stannar upp. Kritisera Uppsala pride, om ni vill, men respektera tjejerna och killarna bakom.

Kommentarer
Postat av: Alf

Ilona,Det - åtminstone jag retar mig på- är det mycket höga tonläget från främst företrädare för Uppsala Pride eller allierade. Ett tonläge där politiska moståndare kallas fascister, där man inte skiljer på sak och person och där kapen för allas lika rättigheter handlar om utdefiniering av vem som är ond och god. Att kalla personer och politiska partier som arbetar stenhårt för mänskliga fri- och rättigheter för fascister är helt enkelt inte rätt. Sedan tycker jag den som nu upprörs över FP:s och andra partiers samarbete med M i migrationsfrågor ska läsa Gellert Tamas läsvärda men tragiska bok De apatiska, för en lite mer nyanserad bild av hur det politiska spelet kan funka ibland.http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/gellert-tamas-de-apatiska-om-makt-myter-och-manipulationÄven jag ser fram emot att Uppsala nästa år har en riktig Prideparad som är öppen för alla :-) Ett förslag kan ju vara att några företrädare för oss politiska patier och RFSL Uppsala ses och diskuterar om hur detta skulle kunna ske.

2012-05-16 @ 11:08:27
Postat av: Ilona

vi får hoppas på en försoningsparad nästa år.När man upprörs över vad företrädarna för Uppsala pride säger måste man komma ihåg att de är unga och idealistiska. De har inte ingen erfarenhet av att tala med pressen eller offentligt med meningsmotståndare. Jag tror inte heller att företrädare för priden kallat LUF för fascister, när jag sett det på bloggar och på Facebook har det inte varit någon av dem som är talespersoner för Uppsala pride som sagt det. De får stå till svars även för saker som andra gjort och sagt, det är väl det som utmärker ett drev.

Vore de mediesmarta hade de tagit avstånd från sådana uttalanden.

2012-05-16 @ 11:19:56
Postat av: LRradicals

Det är väl ändå så att kapitalism och egennytta inte rimmar med en hög acceptansnivå för det "avvikande".? En ganska naturlig konsekvens av att man har en socialistisk ingång är att man genomskådar, exempelvis FPs, tal med kluven tunga. De som förment säger sig stå för mänskliga rättigheter vill i andra änden av sin politik sänka ingångslöner och så småningom även lägsta löner. De vill "förnya" arbetsrätten och "skrota" facket. Är det någon som tror att samhället kommer att bli bättre för utsatta grupper i en sådan värld?

2012-05-16 @ 11:43:43
URL: http://lrradicals.blogspot.com
Postat av: Niklas

Genom formuleringen "unga idealistiska kvinnor" vill vänsterpartiets kommunalråd sätta en bild av att de som kritiserar dessa "unga idealistiska kvinnor" är drivna och kanske rent av elaka. Då försöker man verkligen blanda bort korten och få det att framstå som att det är reaktionerna det är fel på inte beslutet från dessa "unga idealistiska kvinnor". Jag hoppas dessa "unga idealistiska kvinnor" förstår hur negativt det här kan vara för kampen och att de kanske skulle sträcka ut handen till de som också vill kämpa för HBTQ-rättigheter trots att de inte röstar rött.

2012-05-16 @ 15:40:18
Postat av: Ilona

Niklas, en del av de kommentarer jag läst på sociala medier är elaka, de hånas. De företrädare för folkpartiet som uttalat sig i media har inte gjort det men som vanligt frodas näthatet bland vissa.Jag har också sett hur kommentarer och bloggar som uttalas av andra läggs i Uppsala prides mun, som t.ex. att fp skulle vara fascister.Jag hävdar att detta är unga kvinnor som gått in i en festivalledning för att göra en festival som de själva skulle vilja gå på. Även om man inte gillar det de gör eller det de säger så ska man för den skull inte knäcka personerna. Vad uppnår man med det? Knuffa över dem till den våldsamma extremvänstern?

2012-05-17 @ 10:15:09
Postat av: Allan Larsson

Jag tror mycket handlar om användandet av "Pride". Detta varumärke har under lång tid stått för något i gemene hens syn. När nu organisationen bakom UP använder detta "varumärke" på ett sätt man uppfattar fel blir det helt enkelt fel. Att skylla på ungdom, naivitet eller annat känns lite krystat i detta sammanhang. Och tillhör dom inte redan "extremvänstern" när man på fullt allvar kallar LUF för fascister?

2012-05-17 @ 12:18:46
Postat av: Ilona

när och var har talespersonerna för Uppsala pride kallat LUF för fascister?

2012-05-17 @ 14:35:08
Postat av: Fredrik

Ilona:Vilka är alla? Varför kan det inte finnas ett Pride med tillhörande parad som har en annan tolkning av HBTQ-förtryck än till exempel Folkpartiet?Bör t.ex. SD eller Livets ord få vara med i prideparad?Jag tycker det är uppfriskande att det finns de som arrangerar grejer som siktar på mer än att få samma storlek av den liberala tvångströjan. Reaktionerna som detta har väckt visar bara på ett samhällsklimat där förespråkande av kapitalism ses som "opolitiskt" medan de som tror att en annan värld är möjlig ska löpa gatlopp.

2012-05-17 @ 21:44:24
Postat av: Ilona

Jag tycker att det kan och ska finnas pride som har en mer politiskt tolkning än t.ex. Stockholms pride. Jag håller med om den här krönikan i Expressen: http://www.expressen.se/kultur/regnbagens-ljus/Jag skulle vilja ha en prideparad i Uppsala där alla som kan ställa upp på rättigheter för hbt-personer och mot homo- och transfobi får vara med. Det behöver inte vara Uppsala pride som står för den paraden men det är ett sätt att ordna en sådan parad.Läser gärna mina tidigare inlägg, t.ex. detta http://ilonaw.blogg.se/?tmp=18104436När jag lyssnat runt bland vänstermänniskor så är den en bild som är tydlig och det är att många socialister som definierar sig som hbt-personer vill ha en prideparad som fokuserar på och lyfter fram hbt-personer, utan ideologiska förtecken, och anser att Uppsala pride är exkluderande. Många socialister som inte definierar sig som hbt-personer utan som cis eller möjligtvis queer tycker att det är bra med en parad som fokuserar på socialism och anti-kapitalism.Jag lyssnar på båda rösterna och försöker hitta en medelväg.Jag ska kanske säga att när jag skriver att jag, med flera, försökt få Uppsala pride att öppna upp paraden och göra den fristående från festivalen var det något som gjordes efter drevet och som ett sätt att få organisationerna, RFSU och RFSL t.ex., som drog sig ur att återigen vilja delta.

Med försökt menar jag också ett telefonsamtal, en fråga och accepterande av svaret från min sida.

2012-05-18 @ 11:10:23
Postat av: Kim

Det har inte varit något drev mot Uppsala Pride. De fick vad de förtjänade. Fast jag tycker synd om att det var så dumma. Men läs på "Pride för alla":s Facebook-sida. Där hittar ni vidrigheter. Mot "Pride för alla".

2012-05-22 @ 13:08:19
Postat av: Ilona

Det som är typiskt för ett drev är att personer får ta skit även för saker som de inte sagt eller gjort. Så som du gör nu Kim när du kopplar ihop Uppsala Prides samordningsgrupp med det som skrivs på Pride för allas Facebookgrupp. Jag har läst alla inlägg där och jag kan garantera dig att ingen i Uppsala prides samordningsgrupp har skrivit där.

2012-05-22 @ 17:04:55
Postat av: Kim

Javisst. Jag drar alla över en kam. Dumt förstås."personer får ta skit även för saker som de inte sagt eller gjort" Ja, ungefär som att beskylla LUF för att regeringen inte gör tillräckligt för HTBQ.

2012-05-25 @ 01:27:50

OBS! Kommentarer som jag bedömer som osakliga, rasistiska eller som innehåller personangrepp tas bort

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback