Utvecklarna bakom Call of Duty

Call of Duty har blivit ett av de mest populära tv-spelen som släppts de senaste åren. Det har kallats för det ultimata FPS-spelet, vilket är en engelsk term som betyder first person shooter. Det innebär att spelaren ser spelplanen från karaktärens synvinkel där det handlar om att med vapen utföra olika uppdrag. Call of Duty lyckades introducera en realism till genren som gjorde att fler fick upp ögonen för tv-spel och det är ett av skälen till att spelet har lyckats sälja i miljoner exemplar. Bakom Call of Duty finns det inte bara en utvecklare utan flera stycken som under åren har hjälpts åt att skapa uppföljarna i den omåttliga populära tv-spelsserien.

Game controller icon

Den första Call of Duty-versionen togs fram av en utvecklare vid namn Infinity Ward. De startade upp sin verksamhet 2002 och hade alltså bara funnits i ett år när de hittade en guldgruva med Call of Duty. Grundarna av Infinity Ward hette Grant Collier, Jason West och Vince Zampella och de fortsatte att arbeta på företaget efter lanseringen. De var sedermera tvungna att lämna företaget efter kontroverser, men deras inflytande på det första spelet stod bortom all tvekan. När Call of Duty släpptes 2003 fick spelet otroliga 90 utmärkelser för årets spel och det stod klart att spelet skulle fortsätta att ha en lång och framgångsrik livslängd.

Under senare år har andra företag och utvecklingsstudios tagit vid för att vidareutveckla konceptet. Ett av dessa företag är Sledgehammer Games som är ett relativt nystartat företag. Det var nämligen inte förrän 2009 som de slog upp portarna för sin verksamhet. Däremot är personerna bakom företaget rutinerade rävar. De heter Glen Schofield och Michael Condrey och de har funnits med i spelbranschen i flera årtionden. Det gör att de har lång erfarenhet av att utveckla spel och ta dem till nästa nivå – och det var precis vad Call of Duty-utvecklarna ville ha 2011. Då steg Sledgehammer Games in i matchen och kom med sina tips och råd för att göra spelet ännu bättre.

Call of Duty kan vara en tidskrävande aktivitet som gör att andra sysslor blir lidande. För den som ändå vill ha det snyggt i hemmet kan hemstädning vara ett alternativ.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *