Blir man aggressiv av datorspel?

När det kommer en ny form av underhållning, som på många sätt skiljer sig från det vi är vana vid, brukar det nästan alltid följas av debatter om hur det påverkar oss negativt. På 1980-talet var det hårdrocken, som gjorde oss dumma i huvudet och våldsbenägna, sedan var det actionfilmerna, som gjorde att vi ville springa runt och slå ned andra människor. Nu på 2000-talet är det datorspelen som har fått stå i rampljuset. När det skett en ny hemsk händelse som dödsskjutningar, är det datorspelen, som är först ut att ta skulden för händelsen. En viktigare fråga att ställa sig, istället för om man blir våldsam av datorspel, borde vara: är du datorspelsberoende?

Många studier kring datorspelseffekter

För att komma underfund med vilka effekter datorspelande faktiskt har på dess användare, har det under 2000-talet gjorts en stor mängd studier inom olika discipliner. Det man har kommit fram till är att datorspelen inte påverkar våldsbenägenheten och därmed är det en myt att spel gör oss mera våldsamma. I de fall där datorspelen haft en viss effekt är det på personer som redan innan varit mera aggressiva av sig och som är lättpåverkade av allt, inklusive våldsamma böcker. Trots detta tydliga svar från forskningsvärlden finns det många förespråkare som fortfarande säger att datorspelen leder till att främst unga blir mer våldsamma. Vad motståndarna glömmer bort att nämna är att datorspelen har väldigt många positiva effekter på dess spelare. Till exempel kan datorspelande hjälpa folk med koncentrationssvårigheter i skolan. Att sitta mycket vid datorn kan leda till andra problem i ens vardag istället, som att man blir hackad och får sin identitet stulen. Gör ett penetrationstest och få reda på säkerhetsnivån på ditt nätverk, för att skydda dig från intrång.

Datorspelande ökar i alla åldrar

Postal_2_E3_2003I takt med att datorspelande blir allt vanligare har även rösterna kring dess effekter växt mera, detta gäller på bägge sidorna i debatten. När vi pratar om spelande idag, är det inte bara datorn som finns att spela på, utan spelen har rört sig till en rad olika format där mobilspelande är mer populärt än datorspel. Denna utspridning och tillväxt av spelen har även lett till att målgruppen som spelar har vidgats enormt. Idag finns det lika mycket killar som tjejer som spelar spel och åldrarna kan gå från tidig barndom till sen pension. Detta breda spann av spelare har även gjort att icke-spelare kommer i kontakt med spelandet allt mera, vilket i sin tur gör att även de högljudda rösterna om spelens möjligt negativa effekter har blivit flera. Även om forskningen på datorspelens effekt på vår våldsbenägenhet har slutat att drivas, då i princip alla forskare är ense, kommer det med största sannolikhet att vara en fråga vi får höra mycket om i en lång tid framåt.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *