Fasansfull fantasi kan bli verklighet

 

Call of duty är idag ett väl känt datorspel som har en tydlig grundhandling, krig. Det allra första Call of duty-spelet utspelade sig under andra världskriget. I detta spelet kunde du antingen agera britt, ryss eller amerikan men målet var alltid detsamma, att störta nazismen och inta Berlin. I dag, år 2016, ligger verkligheten inte så långt borta ifrån Call of dutys fasansfulla fantasivärld.

Military OperationTredje hänger i luften

I uppföljningsspelet ”Call of Duty – Modern Warfare 3” hänger ett tredje världskriget i luften och de två folkkära städerna, London och New York, ser mer ut som brutala slagfält än som två världsmetropoler. Med andra ord känns det som vi i detta spel har hoppat tillbaka i tiden. Tillbaka till en tid som de flesta av oss som är uppväxta i västvärlden knappt kan föreställa oss. Tillbaka till en tid som många äldre aldrig någonsin vill uppleva igen, eftersom de redan tvingats leva mardrömmen en gång i livet och överlevt dåtidens verklighet, andra världskriget.

Frågetecken

Har mänskligheten verkligen backat så många steg i utvecklingen? Har vår inställning till krig blivit påverkad på grund av spel så som Call of duty? Lyckades spelet förmedla en form utav förutsägelse gällande hur världen skulle komma att se ut långt innan det ens var på väg att ske? Var det menat som ett varningstecken?

Predictive programming

Call of Duty har varit en stor bidragande faktor till det ökade intresset inom den amerikanska militärstyrkan. Detta eftersom spelet exponerar unga män för realistiska krigssituationer med budskap som syftar på att landet är i behov av fler soldater. Vissa scenarion som dyker upp i spelen är extremt realistiska eftersom de mer eller mindre förmedlar resultatet av verkliga händelser och kriser.

Av denna anledning finns det enligt vissa en stark anledning att misstänka att Call of duty utövar så kallad ”predictive programming”. Med denna förutbestämda programmering menas spelet alltså innehålla avsiktliga ledtrådar eller uppmaningar som syftar till kommande militära förändringar. Det finns alltid sidor som är för eller emot, men i detta fallet kan kanske Call of Duty komma att ses som en ”räddning” för en framtida världsfred i och med att spelet i över ett decennium förberett unga män för strid. Är du en av alla dessa kan det vara dags att förbereda väskan. Ta dig exempelvis en titt på medtryck.com och personifiera dina verktyg. Alltid redo, alltid bäst!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *