Är mycket tid framför skärmen dåligt?

Beroendeproblematik är vanligt i vår samtid. Åtminstone för många diskussioner om det. Nuförtiden finns det mycket som anses vara potentiella missbruksformer, såsom shopping, spelmissbruk, att titta mycket på tv, och så vidare. Man hör ofta någon säga att han eller hon är ”helt beroende” av det ena eller andra. Men är det sant? Vad gäller egentligen för dem som brukar spendera mycket tid framför datorskärmar? När börjar det egentligen bli skadligt? Hur mycket är ett beroende? Vilka andra effekter bör man akta sig för? Dr Jaana Westman har forskat på ämnet.

Forskning styrker inte begränsad skärmtid

är det bra att begränsa skärmtid? Inte enligt Westman. Ingen forskning styrker påståendet. För mycket spelande blir ofta beskyllt för att orsaka koncentrationssvårigheter, övervikt eller humörsvängningar. Men forskningsresultaten pekar i en annan riktning. Dessutom visar forskning att en beroendeproblematik är något helt annat än att spendera mycket tid med något. En avgörande faktor är snarare vilken effekt till exempel spelandet har på det övriga livet, såsom sociala relationer. Det finns många aktiviteter vi gör mycket utav, till exempel tv-tittande, som inte automatiskt är ett missbruk. Vissa saker lägger vi helt enkelt mycket tid på, men får räknas som normala beteenden i en modern livsstil.

Blåskärmsljus skadligt för sömn

Dock visar ganska mycket forskning att det blåa ljuset från tv-, dator-, och mobilskärmar kan ha negativ påverkan på vår sömn. Sömnproblem är ofta en stor faktor till många andra problem, där både ångest och koncentrationssvårigheter får inräknas. Men här handlar inte rådet så mycket om att låta bli skärmtid, utan att planera den bättre. Att sitta framför en skärm för sent på kvällen, gör att den biologiska 24-timmarsrytmen för sömn kan störas. Den baseras på solljus, och rubbas lätt om den utsätts för för mycket artificiellt ljus. Hjärnan har inte än anpassat sig helt till våra nya levnadsförhållanden, och vi kan behöva se över hur mycket ljus från skärmar vi exponerar våra ögon för under kvällstid.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *