Call of Duty: Mobile

Den 1 oktober 2019 släpptes Call of Duty: Mobile. Det är den första versionen av den populära militärshootern Call of Duty som har specialutvecklats för att kunna spelas på mobila enheter som smartphones och surfplattor. Spelet finns att ladda ner gratis till både iOS och Android och har blivit en enorm succé. Bara under spelets första månad laddades det ner 148 miljoner gånger, samtidigt som det drog in närmare 54 miljoner dollar i intäkter. Därmed gick det till historien som en av världens mest framgångsrika mobilspelslanseringar där konkurrenter som Fortnite och PUGB Mobile slogs på fingrarna med stor marginal.

Två olika kontrollscheman

Spelet har hyllats av kritiker och beskrivits som en mix av flera tidigare Call of Duty-spel. Grafiken har dock fått skalas ner för att man ska kunna få bra flyt i sin smartphone. Ett problem är såklart också kontrollen. När man spelar på mobil har man ju varken mus, tangentbord eller handkontroll utan bara pekskärmsgränssnittet. Utvecklarna har löst detta genom att implementera två olika kontrollscheman.

Med det enkla kontrollschemat styr man sin karaktär med vänstertummen och riktar kameran/vapnet med den högra. Det finns dock ingen avtryckarknapp utan vapnet avfyrar sig självt så fort man har hårkorset på en fiende.

Det finns även ett avancerat kontrollschema, i vilket en extra virtuell knapp läggs till på pekskärmen. Denna knapp gör det möjligt att använda sig av vapnets ”fysiska” sikte stället för att man skjuter från höften.

Skapat i spelmotorn Unity

Call of Duty: Mobile är gjort i Unity, vilket är en spelmotor som är väldigt populär bland indieutvecklare och i synnerhet dominerande vad gäller mobilspel. En av anledningarna till Unitys popularitet är att spelmotorn är gratis att ladda ner och använda för vem som helst. Det är först när man börjar tjäna större pengar på sina spel som man behöver köpa en licens betala en viss procent av sina intäkter från spelet till företaget bakom Unity.

För den som bara vill prova på det här med spelutveckling och sedan eventuellt släppa sina spel gratis för andra att ladda ner är det därför helt gratis att använda Unity. Det är en speciell känsla att ha skapat något eget som man själv har fått designa och bestämma hur det ska se ut. På Printer kan man till exempel designa sina egna trycksaker som pennor, ballonger, kläder, kaffemuggar och liknande, antingen åt sig själv eller för att ge bort i julklapp eller födelsedagspresent. Det blir roligare och mer personligt att ge bort saker med egen bild och text än att köpa en produkt där andra har bestämt hur de ska se ut.

100 spelare samtidigt i battle royale-läget

Call of Duty: Mobile erbjuder flera olika spellägen: En klassisk 5 vs 5-deathmatch, sniper vs sniper, ett zombieläge och sist men inte minst ett battle royale-läge med stöd för upp till 100 spelare samtidigt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *