Stora datortävlingar

En av de snabbast växande sporterna i Sverige och i världen just nu är e-sport. Här tävlar man individuellt eller i lag inom vissa spel som kan vara baserade på strategi, sport eller krigföring. Dessa matcher och tävlingar spelas antingen på internet, eller på stora arenor. Begreppet e-sport myntades allra först i Sydkorea på 90-talet. Det är just där sporten är som störst, men tillväxten är så stark världen över att många till och med vill se sporten i de Olympiska spelen. Här hittar du många intressanta artiklar om e-sport.

Tävlingar och turneringar inom e-sport

Varje år anordnas det stora och prestigefulla tävlingar inom e-sport världen över. Precis som det finns VM och EM inom till exempel fotboll, basket och hockey, finns motsvarande tävlingar för data- och TV-spelare inom e-sport. Under dessa evenemang samlas tusentals fans för att följa världens bästa spelare. De som inte kommer till de välfyllda arenorna, följer tävlingarna online via olika tjänster som varje dag drar till sig flera miljoner tittare. I Sverige är den största händelsen varje år Dreamhack som är världens största LAN-party. LAN innebär en träff där man tar med sig sina konsoler och datorer och tillbringar dagarna med att spela med och mot varandra. Dessa sammankomster uppskattas av hela nätverket av inbitna fans. De kanske inte är lika trevliga och uppskattade som mys med sexleksaker, men allt har ju sin tid. För att lära dig mer om vilka event som finns att besöka i Sverige och runt om i världen kan du läsa mer här.

Sacramento, CA, USA – March 26, 2016: Darryl Snake Eyez Lewis of Red Bull eSports versus Brian BJunchained Jeon in Street Fighter V match on March 26, 2016 at NCR NorCal Regionals fighting game tournament.

Eftersom sporten har vuxit så snabbt och snart förmodligen kommer accepteras av den breda massan i samhället just som en ”riktig sport”, måste det finnas ett officiellt förbund. Den Svenska Esportföreningen finns därför till för att driva sportens och utövarnas intressen framåt. Mycket av föreningens jobb ligger i att anordna tävlingar och evenemang för alla utövare runt om i landet. Men en del av jobbet ligger också i att få samhället att förstå hur stor sporten är och att den på riktigt ska få acceptans som just en sport, och inte en hobby eller ett intresse. Kampen är extremt intensiv just i Sverige eftersom vi som land ligger så pass i framkant sett till teknologi och intresse kring denna sport. Många vill se e-sport som en olympisk gren redan till nästa OS, och med tanke på den utvecklingen som vi ser idag är det ingenting som ska ses som en omöjlighet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *