Populära skjutspel på datorn

Spel i allmänhet har vuxit något otroligt de senaste åren och idag ser vi spelare i alla åldrar som sitter vid både datorn och med en telefon och spelar. Några av spelen som ligger i framkant när det gäller spelare och omsättning av pengar är skjutspelen. Dessa AAA-titlar som man brukar kalla dem, använder sig oftast av den senaste tekniken för att få dessa datorspel att se så verklighetstrogna ut som möjligt. Skjutspelen slog igenom under 1990-talet med Wolfenstein 3D, som sedan följdes upp av klassikerna Doom och Half Life.

Soldiers Raising the US Flag in celebration on top of a hill (Stock Image)

Krigsspel har blivit omåttligt populära

Bland de skjutspel som har slagit störst finner vi två stycken spelserier som bägge fokuserar på krigföring. Vi har Battlefield-serien på ena sidan och Call of Duty på den andra sidan. Både dessa serier har funnits med i över ett decennium nu och släpper på senare år ett nytt spel varje år. Varje år kan man få en glimt av de senaste spelen på spelmässan E3, här brukar Battlefield och Call of Duty oftast ges mycket plats. I Battlefield satsar man mera på stora slag och lagarbete. Spelserien sträcker sig från första världskriget till framtiden och innehåller alltid en rad olika fordon som spelarna kan få styra på slagfältet. Call of Duty har en smalare och mer actionfylld upplevelse. Här är det mycket fokus på att göra en spännande och intensiv kampanj med stora skådespelare, samtidigt som man satsar på korta och intensiva matcher mot andra spelare. Även om spelen drar till sig samma publik för det mesta, finns det ändå ett krig som pågår mellan fansen.

Gamla skjutspel gör comeback

Även om krigsspelen dominerar bland skjutspelen finns det även gott om andra skjutspel som handlar om vitt skilda saker. I takt med att intresset för e-sport ökar har det kommit allt fler snabba lagbaserade skjutspel som påminner mycket om de gamla spelen från 1990-talet. Ett av dessa är Overwatch from Blizzard där man kan spela som 24 olika karaktärer, alla med sina unika egenskaper. Även gamla klassiska spel har kommit i en ny form under 2010-talet. Wolfenstein som var spelet som grundande genren, nystartades med hjälp av den svenska studion MachineGames. Wolfenstein: The New Order blev snabbt en storfavorit bland spelare som bland kritiker. Spelet lyckades bra med att kombinera det gamla med det nya. Även Doom fick en nystart under 2016 där man valde att gå tillbaka till spelets rötter och göra ett spel så likt det gamla som möjligt. Även denna nystarten blev en stor succé där singleplayer läget lyfts fram som något extra.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *